Kada bi fasade bile sarene to bi malo ubilo monotoniju. Behaton mi je mnogo bolji nego sive ploce, samo uporedi 27. marta i bulevar. Za stubice nisam mislio da budu beli, sta je falilio onim starim zuto-crnim? Bili su i kvalitetniji dosta nego ovi novi koje mozes rukom da izvalis.
Sa druge strane, ploce u knezu su mi skroz ok, verovatno jer su crne i manje upadljive pa manje bodu oci.
Ja sam svakako za vraćanje tih
metarskih debelih stubića (deblji su nego sadašnji) koji su bili aktuelni 90ih i ranihe 2000ih. Jer su jeftini i jednostavni, a pokazali su se izdržljivijim nego sve druge papazjanije koje su isprobane od 1990. naovamo, o čemu sam svojevremeno napravio čitav foto-rezime baš na ovoj temi.
Samo što ih ne bih vraćao u crno-žute boje, pošto izgleda malo vašarski. Nego bi bili neupadljive sive. Crno-žute bih stavljao možda samo oko škola i sličnih objekata, tako da kada čovek vozi niz ulicu i odjednom sa strane, čak i nesvesno, ugleda ambijent sa žuti-crnim štraftama, da automatski uđe u stanje većeg opreza i očekuje i ležećeg policajca ili semafor ispred. Znači da u crno-žutoj varijanti služe kao ambijentalna dopuna i priprema na lokacijama gde je potreban dodatni oprez. A crno-žuti bi svakako štrčali i boli oči na lokacijama poput terazija ili Trga Republike. Usput,
tamošnji novopostavljeni su se takođe poakzali privatljivo dobrim. Za sada. Tek ćemo da vidimo koliko će odolevati rđi. Naravno savijali su se i oni par puta, ali bitno je da nisu pucali i raspadali se kao druga presovan smeća koja smo imali ovih decenija:
Smeće 1,
Smeće 2,
Smeće 3,
Smeće 4,
Smeće 5... primera ima bar 20 od 1990. naovamo. Naravno, jasno je da kod nekih ovih do otkaza je došlo zato što bi bili isčupani iz podloge. Tu je npr asfalt bolji, zato što za razliku od behaton ploča, on jače ''stegne'' i stubić i komad betona u koji je usidren, i ne da da se lako isčupa. E sad naravno, može to da se postigne i sa behaton pločama, ali ako bi pravili jaču i bolju podlogu. A svi znamo da neće praviti jaču i bolju podlogu gde god uvedu behaton, tako da možemo da očekujemo još više nizova izvaljenih.
I ove čačkalice što sad stavljaju su grozne jer ne samo što pucaju, nego im je sidrenje toliko loše da se ''izvuku'' iz podloge sa sve armaturom, što se može videti na slici Smeće 1.
Zato lepo treba vratiti one deblje metarske obične stubove iz 90ih a dole im povećati podlogu odnosno usidrenje tako da ne mogu lako da se vade iz behatona. Mora ovde da počnu takve stvari da se projektuju sa unapred uračunatim faktorom vandalizma, jer
postoje bolesnici koji ih namenski čupaju. Istina, ovo jeste uBosni ali sve to se na kraju dopluta i do Beograda pre ili kasnije. Zato lepo debeli metalni stubić i ispod njega podeblje betonsko sidro, ili sloj asfalta preko.