Šta je novo?

Pešačke zone

Na slikama se ne vidi jer je vlažno, ali tačno se vidi na nekim mestima da su rasklimane samo nove ploče (vidi se razlika u nijansi - svetlije su)

Takođe, dosta ovih ploča što su se izdigle se lako mogu vratiti na svoje mesto jer su poduprte ovom kaldrmom. Očigledno je na jednoj strani propala podloga, pa kada vozilo pređe preko, ploča se digne kao klackalica, kamena kocka se uvuče jedan centimetar i ploča ostane ukoso uzdignuta.

Samo treba neko da prođe Knezom i vrati ih na mesto uz pomoć gumenog čekića ili pajsera.

Džaba rasveta kada moram da gledam kuda gazim.

Sta ce nema ko dati nalog za popravku pa nema radnika ...

IMG-20190104-181302.jpg

Divlja prodaja na samom pocetku kneza ploce opet rasklimane

Sve ove slike pokazuju da je došlo vreme za "generalni remont" pešačke zone urađene pre tridesetak godina.

Ne ne, oni to i hoće da u svojoj nesposobnosti i neodržavanju nađu izgovor za novi granit i ako je stari dobar nego im je održavanje loše.

Očito je na delu opaki dil vlasti i vlasnika jablaničkog kamenoloma. Da ne pominjemo da je na svetskom tržištu cena kineskog pa i mnogih drugih kvalitetnih granita postala jako povoljna. Uz to i kod nas ima granitnog kamena koji država ne kupuje.

Ali mora jablanički......

Bilo bi interesantno saznati po kojoj ceni se trebuje taj granit, tj. koliko plaćamo kvadrat i koje su debljine ploče. Da li neko možda zna?

Sve se zna deblijina ploce velicina cijena ostecene ploce mogu da se obrade srede
Takodje imaju dovoljno ploca da zamjene sa skinutim sa sa trga taman imaju tamnu boju vec ....
Ali treba neko da pocne da radi posao u upravi grada ...

Upravo tako kako Direktor kaže, može se sve lepo uraditi preraspodelom postojećeg materijala ali nema ko o tome da misli ;)
file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=593603#p593603:r67x8o51 je napisao(la):
Vladivoje » Ned Jan 06, 2019 10:42 pm[/url]":r67x8o51]Sve ove slike pokazuju da je došlo vreme za "generalni remont" pešačke zone urađene pre tridesetak godina.
Какав ремонт?! Плочници МОРАЈУ константо бити у добром стању од каквог год да су материјала. Ако пожеле промене оне се решавају ургентно, да ни часак нема застоја.
У Фр. на линији која одваја Париз од новог Де Фанса пролазница је нагазила на коцку која се при том одвалила и озледила пролазници зглоб. Након пар сати плочица је замењена, пролазница добила огромну одштету. Питајте спациа и остале који живе у Фр.

Mozak me zaboli dok gledam fotografije ovog raspada u Knezu..

Užasno je koliko je ta ulica zapravo u veoma lošem stanju - od pločnika, fasada, izloga, tezgica za prodaju svega i svačega bez mere i ukusa, gomile raznih oglasa i papira koji su izlepljeni po svakom kandelabru.. ma opšta musavost i zapuštenost počev od Albanije, koja bi morala da se blista sa sve vraćenom originalnom zelenkastom fasadom, pa sve do zapuštenog Kalemegdana i nakrivljenog Pobednika..Stvarno, da čoveku pripadne muka kad vidi da barem najlepši deo grada ne može da bude u besprekornom stanju..

Sa ovoliko proširenom pešačkom zonom i ovakvim neodržavanjem - ne smem ni da zamislim kakvo će stanje biti za par godina.

Pešačka zona na Obilićevom vencu, slikano danas:

Pogledajte prilog 6
Žao mi je što se ove letnje bašte restorana u toku zime ne uklone. Čemu ti suncobrani u januaru?

Pogledajte prilog 5
A ovaj tunel preko dana deluje zastrašujuće:

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Prosto je neverovatno da nemaju načina, i prvenstveno volje da reše problem ovih odvratnih švrljotina po zidovima. Političke poruke su nekako uspevali da uklone, ali grad je pun ružnih grafita:

Pogledajte prilog 1

Kao da sam ja pisao. Prošao sam pre neki dan i sve sam isto primetio.

Bašte kafića zimi!? Da li plaćaju neko zauzeće javne površine? Sramota.

Mogli su i na Obilićev venac da postave neku tezgu, a ne da sve nabiju u Knez

Način postoji , ali presudna je volja. Nit je neki bitni objekat u pitanju , nit je "udareno" na neku bitnu osobu , nit je politički i / ili anti arapski / romski ... , pa da se može izvući neka korist.

Bašte su tu zato što je od pre par godina postalo ''in'' sedeti na zimčugi u bašti kafića pored onih gasnih grejača. Čeka se da se sneg otopi i opet će da prorade te bašte, pazite šta vam kažem. Ljudima je to sad kul, sediš na ledenoj metalnoj stolici usred zime dok piči Košava, umotaš se u ćebe i zbiješ uz grejač i to ti je kao vrhunski užitak. Glumimo Mediteran, dolce gusto, i tako ti fazoni...

To je OK, ako unutra nema mesta. Prvi put sam to doživeo u Berlinu pre 10-ak godina. Došli smo u neki super poznat kafić/restoran i jedino su mogli da nam ponude sto napolju i dali su nam ćebad.

Ali, taj kafić je bio daleko od centra i bašta nije blokirala pola pešačke zone.

Viđam ja često po Beogradu takve scene, da je napolju hladno, unutrašnjost kafića prazna a bašta opet puna i ljudi zamotani u tepihe kako sede u njoj. Prosto, ta opsesija ka baštama je postala deo kolektivnog mentaliteta. Obrati pažnju, videćeš i sam. To je taj neki, dal svesni dal podsvesni, pokušaj da se izimitira Mediteran. Što više gledam neke stvari, to više primećujem tragove toga. Bašte, meniji, tip muzike, stilovi kafića, ciljna klijentela...
Inače nije strašno što ljudi vole odlike Mediterana, uostalom i mi delimo dosta tih karakternih osobina i navika. Ali ono... postoji valjda neka mera do koje se ide u tome. A preko toga postaje glupo i izveštačeno.

Kod nas je jedina mera stanje računa u banci i stanje crtica na tabletu / mobilnom / laptopu za wi - fi. A kako je postalo fensi da surfuješ po društvenim mrežava u kafiću , bilo sam za sebe , ili sa društvom , ili pak sa devojkom (dečkom)... , eto nama spoja "lepog i korisnog".

"Bilo bi interesantno saznati po kojoj ceni se trebuje taj granit, tj. koliko plaćamo kvadrat i koje su debljine ploče. Da li neko možda zna?"

Oko 100 evra po kvadratu, betonske ploče su oko 25-30 evra po kvadratu.

Уместо да преко Травничке и Браће Крсмановић извуку мало саобраћај и растерете најужи део Карађорђеве, они раде скроз контра. И куда ће сад смер од Бранковог моста ка Савамали да се креће?

Сад рекоше да то постаје пешачка зона. Да неће трамвај и аутомобили да деле траку од моста ка кружном току?

Vrh