[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492062#p492062:1dgmdhkx je napisao(la):
Kailan » 13 Nov 2017 09:58 pm[/url]":1dgmdhkx]Ја још чекам иједан конкретан аргумент овде осим критике на "идеолошку острашћеност". Нови Београд и "статистички" и реално пропада свуда осим у новоизграђеним деловима попут Белвила, А блока и "нехуманих" пословних центара без паркова и "зелених површина". Сав "понос" Новог Београда као пример "хуманог" урбанизма је криминално и мртво ругло.
Ovo prosto nije istina. Statisticki mozda da, mada nisam video te podatke ali hajde da ti verujem.
Ali u realnosti, NBG je i dalje jedan od najpozeljnijih delova grada za zivot. Ja licno poznajem desetine ljudi koji su se doselili na NBG a bukvalno nijednog ko je otisao u drugi deo grada. Opada broj jer ljudi stare - umiru, sele se u srecnije krajeve itd.
A da li je ruglo ili ne, nije problem u planiranju vec u odrzavanju, tradicionalnoj nasoj boljki.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492062#p492062:1dgmdhkx je napisao(la):
Kailan » 13 Nov 2017 09:58 pm[/url]":1dgmdhkx]
Нови Београд је имао ту срећу да на њему раде надарене архитекте (углавном) који су успели колико толико да пониште катастрофални против-тржишни принцип градње да се психолошки не осети толико празнина ирационално и еколошки катастрофално коришћеног простора. И поред тога се осети недостатак тржишта и комерцијалних објеката као што свако ко је икада живео у центру 60 и неког блока може да сведочи након пешачења од 20 минута од и до апотеке у случају нужде (не рачунајући чекање лифта, вожњу истим итд.)
Nedostatak komercijalnih objekata jeste bio problematican prvih godina NBG. Ali vec sredinom 80-ih svaki blok je imao
centar MZ gde su postojale prodavnice, apoteke i sl. Ali priznacu da je NBG dostigao vecu zivost izgradnjom nekih komercijalnih objekata.
Ta praznina o kojoj pricas je takodje stvar licnog dozivljaja. Tebi se ne svidja, ok, apsolutno imas pravo. Ubedjen sam da bar 90% zitelja NBG bas voli tu prazninu, koju mnogi poistovecuju sa otvorenoscu, slobodom i sirinom. Ali opet, to je mozda stvar mog dozivljaja pa ne bih sirio.
I za kraj jos nesto, da ne ostanem duzan i STF-u. Problem satelitskih naselja u nasem slucaju nije kako su planirana, nego sto nisu zavrsena do kraja. Fali im pre svega infrastruktura. Visnjicka banja je tek skoro dobila skolu, Cerak Vinogradi imaju 1+1 vezu sa gradom. Uzimam 2 prelepo zamisljena naselja, koja nisu ispunila svoj potencijal.
I dajem kontra-primer: moja sestra zivi u Helsinkiju i njen kraj izgleda ovako:
Ima i mini TC ali ima i ogroomne zelene povrsine. Ali kljuc je ovo:
Cetvorokolosecna pruga bzine 120 km/h, kojom ona stigne do centra grada za 10-15 minuta, sto je duplo manje nego sto meni treba od centra Zemuna do centra BG, sto je 3x manja udaljenost (takoreci stize 6x brze
)
Jos jednom da podvucem, zamislite sad da su Cerak ili V. banja ljudski sub-urbanizovani, plus da imaju dobru infrastrukturu, pre svega nezavistan sinski sistem. Meni bi to bila sjajna mesta za zivot.
Opet, to je stvar preferencija. Nego voli da zivi u centru i to je to. Ali ne moze i ne treba sve da bude centar.