Да ли имамо стратегију/систем како треба да изгледа једна градска целина према броју станбених и пословних јединица и према броју становника.
Колико је потребно за такву градску целину у процентима зелених површина и асфалта, колико је потребно школа, вртића, паркинг места...
Знам да ће многи сада рећи: "Па наравно, 2023 година је а ми имамо архитектонски факултет од 1846, саобраћајни од 1950, па наравно да се све зна и зашто уопште питаш?
Кад се окренем око себе, и погледам како се паркира, ја тај систем не видим.
Претпостављам да, као и код васпитања деце а тако и код возача, поред свакодневног медијског рада на учењу, подизању свести, мењању навика, мора да постоји систем награда и казни.
По мени, казне наравно/обавезно морају да постоје али не би смеле бити примарне, јер да је то једини и најисправнији начин не би смо имали овај хаос у граду.
Такође, не може орган власти само поставити знакове забране паркирања или спрејом означити паркинг места на уштрб других учесника у саобраћају (потрошено мање од 10€ по паркинг месту) јер то не решава проблем.
Прво се поставља питање да ли је место доступно градским превозом па не морамо да долазимо нашим возилом или друго где паркирати ако је ту забрањено или нема довољно паркинг места (у бољем случају проблем се прелива у друге делове града, у горем паркира ко где стигне).
Такође нисам ни за ограде, стубиће, високе ивичњаке јер мислим да им није место у граду.
Долазимо до система награда: како наградити возаче који поштоју прописе или би желели да поштују прописе.
Тиме се изгледа нико није бавио: да ли је награда довољан број паркинг места, безбедан паркинг, јефтина или бесплатна цена паркирања, нека повластица/попуст ако возач нема или не буде направио саобраћајни прекршај, одличан градски превоз, или чак екстермно: награда што не поседује ауто...
Наравно из свега овог видимо да је основа свега новац.
Али шта ако имамо систем/услов у којем (ово је само сликовито ради лакшег рачунања):
- Стамбени простор 1.000м2 (200м2 основа)
- 30 паркинг места (стан 50м2 и 1,2 паркинг места по стану + 30% за госте) по 12м2 = 360м2 на отвореном или паркинг зграда на 100м2 у основи
- Саобраћајнице 200м2
- Зелена површина 200м2
којим се онемогућава надоградња постојећих објеката или изградња нових у деловима града јер би се овакве пропорције нарушиле.
И наравно улагање у изградњу подземних гаража или Паркинг зграда (откуп и пренамена стамбених/пословних објекта).