astrodule":208a5mfs je napisao(la):
@Zuma,
Nekad se stvarno zapitam da li su neki ljudi samo teoretičari koji praksu nisu videli.
Prvo, ni do jednog splava se ne ide više od 1km (od najbližeg mesta za parkiranje). "Ne d'o Bog" da neko od nadležnih čuje da ima više od 1km, jer u tom slučaju bi i mogli da naprave neku glupost (kao što je ulica koju si spomenuo). Postoji parking kod Juge i kod Asteriksa. Možda su malo problematični splavovi ka Gazeli, ali tamo se nalazi ona ulica, pa veći parking nije potreban.
Ja ovo i pričam zato što sam često na Ušću pa dobro poznajem način na koji se koristi. Zar misliš da za devojke koje zbog visokih štikli ionako jedva hodaju, postoji bitna razlika između "jedan kilometar" i "vise od jedan kilometar"? Njima je 50 metara priličan izazov, plus kvarenje šminke zbog "fizičkih napora". Parkinzi koje spominješ su već sada puni, a novi splavovi u zoni SIVa tek treba da se postave. Vikendom ima toliko vozila da se u bulevaru Nikole Tesle pravi red onih koji čekaju na skretanje na parking kod Jugoslavije. Jedno vreme su išli i po samom keju, dok nisu stavili čuvare na oba kraja. Tamo se vrte ogromne pare, a moguće je da vlasnici splavova imaju i neko svoje udruženje. Maglovito se sećam nekog problema sa strujom i spoljnim agregatima za napajanje, gde su nastupali svi zajedno. To bi mogao biti priličan politički uticaj kad su u pitanju njihovi interesi. Sasvim je moguće da će se neko od njih pobuniti pre ili kasnije, pa treba biti unapred spreman da se spreči otimanje još jednog dela parka. Dosadilo mi je da regujem kad je već sve gotovo. Samo nas Opština obavesti da će da nam pokloni Oazu, a mi jedino treba da uživamo u poklonu.
Ta livada na kojoj se održava Bir fest i koncerti, verovao ili ne, se neverovatno brzo oporavlja. Mislim da je prošla godina bila sušna i imali smo festivale i trava se obnovila posle nedelju dana. Da ne spominjem da ceo taj potez može da se zaliva sa par pumpi jer je Dunav udaljen nekoliko 10-ina metara (ali to je već drugi problem).
Malo sam skeptičan povodom tog oporavljanja. Koncerti su sada vrlo retki, pa je koren trave zdrav i dobro uhranjen a zemlja nije toliko zagadjena. Možda, kad bi neko platio instaliranje podzemnog sistema za zalivanje trave.
Meni i dalje nije jasno kao Skejt park i buduća Oaza mogu da budu ruglo i kako mogu da naruže taj prostor. Ako ne iseku nijedno drvo (kao što su spomenuli) i neko ne napravi divlju hamburgernicu (kao što se neće desiti, a mnogi se toga plaše) tereni neće upadati u oči.
O ovome je već puno napisano. Ima previše predviđenog sadržaja, pa mora biti prilično betona i staza. Na dobrom je mestu (sa puno komercijalnog prostora ispod mosta, širokom ulicom i dovoljno mesta za parkiranje) pa će privići mnogo novih ljudi koje ne interesuje priroda i park, već sport, zabava, jelo i klubovi ispod mosta i na reci. Mnoštvo novih ljudi i gužve će onda praviti pritisak da se stalno dodaje još po nešto, novi teren, ili nova česma, ili nove sprave u teretani, na trim stazi, više mesta za priredbe i promocije. Ako se opremi kako treba, čak i ovo što je sada predviđeno, zajedno sa korisnicima, ne može biti neupadljivo. Bolje objašnjenje bi zahtevalo crtanje u srazmeri, sa ucrtanim ljudima, stazama, pomoćnim zgradama, stubovima za reflektore, zatim fotografije i simulaciju. Predlažem da odete i pogledate. Kada uđete u njega, nije to toliko veliki prostor koliko sa mosta izgleda.
Takođe, noću, trezni i pijani svet iz klubova i sa splavova neće biti pored relativno tamnog parka, već odmah pored noću dobro osvetljenog i urbanizovanog prostora, pa će se čitava oblast početi koristiti i na sasvim neočekivane načine. Napraviće se povezana zona zabave od TC Ušće do splavova. Teško da će ekipa koja će se tu noću skupljati ostaviti povoljne posledice na neki naš budući "Central Park" sa skupim alejama cveća i drugom parkovskom opremom. Ovi do sada su skockani išli na splavove, sada ćemo imati i one koji idu u besplatne teretane u parku, jer od fizičke snage žive, a nemaju novca za bilo šta drugo sem za novu susednu kafanu ispod Brankovog mosta ili, još bolje, piće u parku. A tek je veliko pitanje šta će sve biti na Sajmištu koje je odmah sa druge strane, sa zgodnim prolazom ispod mosta u sred Oaze. Čitava zona Brankovog mosta ima veliki komercijalni potencijal, pa moramo biti pažljivi šta radimo i koji će se sve interesi pojaviti kad se jednom prostor parka otvori za "razvoj" i "obogaćivanje".