Pre nekoliko dana sam obišao ovaj prostor uzduž i popreko i primetio nekoliko stvari.
Na prvih dvestotinak metara od mosta buka je takva da ovo nije prostor za uživanje u prirodi i za neki duži boravak, pa nije idealno ni za sportske terene. Dalje od mosta ima buke od Bul. N. Tesle i to bi se verovatno moglo ublažiti živom ogradom, ali uz most će postojati brujanje. Delovi koji nisu toliko ugroženi bukom i gde je buku moguće ublažiti imaju potencijal za fantastičan park. Ovo je jedino mesto na kome Beograd može da dobije pravi centralni park (Savski amfiteatar će verovatno još dosta vremena stajati u sadašnjem stanju, a onda biti u velikoj meri izgrađen). Kalemegdan je park(ić) koji okružuje tvrđavu i predstavlja produžetak ulica, dok na Ušću postoji velika travnata površina koja se može koristiti na razne načine (kao deo celine može se posmatrati i VRO koje treba da ostane pre svega zaštićeno prirodno dobro, ali dostupnije za posetioce nego sad). Ako bi se jednog dana izgradio pešački most između Beton hale i MSU, Kalemegdan i park na Ušću bi postali dva dela jednog parka. Ovaj deo grada bi imao i sadržaje u Beton hali (Oblak?), pristanište, MSU, Operu (na temeljima Muzeja Revolucije?), pa i TC Ušće. To bi bio važan potez i za Beograđane i za turiste. Zelena površina na Ušću izgleda parkovski uređeno, travnjak ima uzvišenja i niže delove, drveće je u razbacanim grupacijama, ima izgled oplemenjene prirode. Sada postoji jedna glavna staza od MSU do raskrsnice Bul. N. Tesle i Bul. M. Pupina, ova staza je osvetljena i ovde je i u sumrak bilo dosta šetača. Ovde bi trebalo da postoji još nekoliko staza sa klupama (da ko baš ne želi da hoda i sedi na travi ima alternativu, ne da se insistira na kretanju stazama), poneka vodena površina i još skulptura kao što postoje oko MSU, i ovo možemo nazvati našim Central parkom.
Za projekat za terene ne mislim ni da je dobar, ni da je loš. Prostor uz sam most je ovde najmanje vredan i, ako sve bude kao na onoj slici, ne mislim da će se nešto izgubiti, ali neće se dobiti tereni u oazi prirode, nego tereni ispod prometnog mosta. Tereni su po slici relativno pristojno uklopljeni u ambijent, ali samo ako se stvar zadrži na ovome i ne budu se kasnije uguravali sadržaji kojima tu nije mesto. Slažem se da je prostor između tramvajskog mosta i Gazele prikladniji za ovakve sadržaje. Za skejt park mislim da mu je lokacija dobra, taj deo je i onako okrenut ka raskrsnici i saobraćajnoj vrevi, nadovezuje se na plato ispred TC Ušće, a nema iznad sebe most kao deo bliže Savi.
Naravno da je ovo projekat za dobijanje poena, da se gradi nešto što će biti svima vidljivo iako nije naročito potrebno. Mnogi ovu površinu zamišljaju kao prekrivenu korovom i mesto gde ne treba zalaziti (i ja sam do nedavno), iako ovo zapravo već jeste park kome samo fali malo uređenja. Zato će bilo šta što se napravi na ovoj površini biti predstavljeno kao veliko unapređenje. Kada se ovo izgradi u park će dolaziti više ljudi, što je dobro dok nema daljeg ugrožavanja parka. Ono što ostaje pitanje za budućnost je pozicija metro (
?) mosta, eventualna izgradnja Opere (ne znam da li bih podržao izgradnju na samom špicu, možda je ipak lokacija planirana za Muzej Revolucije bolje rešenje) i razne problematične ideje kao što je Teslin toranj. Ostaje i pitanje prostora na kome se održava Beer fest, on je dobar za ovakve manifestacije jer ima dovoljnu veličinu, blizu je centra i dobro povezan a dosta udaljen od najbližih stambenih objekata, problem je zatvaranje Bul. N. Tesle za saobraćaj i što citav deo grada bude u oblaku prašine.