Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Nema još teksta, ali me brine ovo "Multifunkcionalno sportsko kulturnog", može sve da se podvede..

http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglas ... va---usce/

уторак, 9. мај 2017.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске пословеРани јавни увид у План детаљне регулације мултифункционалног спортско-културног садржаја на подручју „парка Пријатељства – Ушће”

Комисија за планове Скупштине града Београда, на седници одржаној 04.05.2017. године, на основу чл. 45а. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС” бр. 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14, 145/14) и чл. 11. и 19. Пословника о раду Комисије за планове Скупштине града Београда, донела је Закључак којимоглашаваРАНИ ЈАВНИ УВИД
у План детаљне регулације мултифункционалног спортско-културног садржаја на подручју „парка Пријатељства – Ушће”, Градске општине Нови Београд и ЗемунРАНИ ЈАВНИ УВИД обавиће се у згради Градске управе града Београда, у ул. 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 17. маја до 1. јуна 2017. године, сваког радног дана од 9 до 18 часова.
Информације о предложеним решењима, заинтересованим лицима, даваће представник обрађивача плана уторком и четвртком од 12 до 18 часова.
Заинтересована лица могу, током раног јавног увида, своја мишљења на планирана решења, у писаној форми, доставити Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Београд, Краљице Марије 1, најкасније до 1. јуна 2017. године.

file.php

Danas sam prošao kroz ovaj prelepi park i podsetio se koliko je lep i prijatan. Što se mene tiče, samo nek mu srede staze i nek ništa drugo ne diraju. Nikakvi jarboli, nikakve panorame i nikakvi vašari koji će unakaziti ceo taj kraj. Samo jedna mala gondola do Kalemegdana i možda još poneka staza. I pokoje drvo. I to je sve.

Takav prelepi komad zemlje, i to u centru grada, treba negovati i držati što dalje od ruku nazovi investitora i raznih inovatora (uključujući tu i kvazi patriote sa svojim fiks idejama).

Meni bi tu prijala jedna trim staza sa spravama za vežbanje (kao u Košutnjaku) i dosta drvenih klupa i stolova.

Umesto gondole, X most (pešačko / bici) i po obodu parking mesta.

Да је трунке памети направио би се београдски централни парк са језером на Ратном острву а овај "парк" илити "зелена површина" илити запуштена трава са пар дрвећа би се пустио злим инвеститорима да заправо направе нешто корисно и лепо у овом напаћеном граду унакаженом комунистичким нељудским урбанизмом који се више трудио да створи место за живот и храну крпељима него људима.

Да је ово иоле нормална земља поглед са Калемегдана ноћу би показивао на небодере као у Москви, Сингапуру, Токију, Пекингу, Њујорку, Лондону, Паризу (...) а не на црнило "травнате површине". Што је најцрње, уз довољно јасна и доследна ограничења би и једно и друго могло да буде спојено - и високе зграде и зеленило међу њима. Али не, ми ћемо да имамо "паркове" у које 0.0005% људи иде због било чега другог осим да уринира после посећивања сплавова јер су слепо црево града.

Prvo, uopšte nije zapušten. Danas sam prolazio kroz njega i trava je bila kao na golf terenu. I nije tačno da je slabo posećen i da služi samo za zapišavanje. I ja sam pre mislio to pa sam svojim očima video koliko je živ i prelep, pogotovu leti kad dođu biciklisti, šetači i ljudi sa decom. Izgleda praznije nego drugi zbog svoje veličine i dužine. Kao i zbog manjka staza, za koje se svi slažu da mu fale.

Veliko Ratno ostrvo je zaštićeni rezervat i velika oaza koja, uz ostale zelene pojaseve pored reka, služi kao filter za razna zagađenja. Ideja o parku nije skroz loša. Ali postoji jasna razlika između rezervata i gradskog parka. I bolje je ostaviti ga na miru i ne ometati ekosistem koji se održava na njemu i oko njega.

Što se tiče zelenih površina, voleo bih da možemo da skoknemo do tih gradova koje si nabrojao i da pitamo njihove stanovnike šta bi oni radije imali u centru svog grada, pored reke - te nebodere ili ovakav park. Posebno bih voleo da čujem mišljenje ljudi u Pekingu, Londonu i Singapuru, koji se dave u smogu i betonu i koji bi dušu dali da mogu da imaju još malo ''crnila u noćnom pejzažu'' koji im makar malo pročišćavaju vazdh i razbijaju duh betonske džungle.

Dalje, ko je pročitao šta sam napisao mogao je da vidi da sam rekao ''nazovi investitori''. Dakle mislim na šarlatane i inovatore koji bi da posade svoje posrane tržne centre i ambare gde god stignu, ne mareći za okolinu i druge oko sebe. A što se tiče ozbiljnih investitora, eno im ostatak Novog Beograda pa neka grade tamo. Ne mora uvek svaki šuntavi TC i kafić da se nabije tik uz Kalemegdan i tik uz Ušće.
Sve u svemu, niko nema ništa protiv da to bude čak i pravi park. Al da se tu stane. A ne da se pravi još jedan vašar. Ima Beograd toga i više nego dovoljno.

P.S. Prvi put čujem da nekome smeta nedostatak svetla na Ušću. Možda zvuči suludo ali i meni i mnogima koje znam to zapravo prija. Jer omogućava da čovek i u najstrožem centru grada nađe mir i zelenu oazu. Ne park nego baš zelenu oazu. Al eto, ako je to baš toliki problem, ako neko stvarno toliko ne može bez struje na svakom koraku... to se lako da rešiti instalacijom još nekoliko svetiljki. I to je cela nauka. Opet nema potrebe ni za kakvim jarbolima, vašarima, tržnim centrima i sličnim stupidarijama koje se, za razliku od ovakvog postojećeg prizora i lepote, mogu naći u svakom većem gradu planete.

Ako ćemo tako, ja bih i dalje voleo da vidim pravi most preko ratnog ostrva, i to neki koji ne bi remetio pejzaž, u parku više staza, žbunova, drveća i klupa, u parku prijateljstva klupe su samo na jednoj stazi. prevoz ni jedan. A u nekoj ultra varijanti bih voleo da premestim ceo zoo vrt na VRO i to tako da bude sav pod drvećem i zelenilom. Mislim da bi čak i više zelenila moglo da se ubaci sa sve vrtom. Čak bih i na taj most okačio makar neko zelenilo. Dobio bi se jedan predivan kraj Beograda za čisto opuštanje, otvorio bi se dorćol, živnuo bi borčanski kraj... ali skupo, i nije isplativo ovoj bagri koja se pita. A da, i ona tuga od zoo vrta bi izgledala daleko prijatnije.

Могло би и какво језеро доћи у обзир..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=451168#p451168:3rvmysx7 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Maj 14, 2017 1:54 am[/url]":3rvmysx7]
Što se tiče zelenih površina, voleo bih da možemo da skoknemo do tih gradova koje si nabrojao i da pitamo njihove stanovnike šta bi oni radije imali u centru svog grada, pored reke - te nebodere ili ovakav park. Posebno bih voleo da čujem mišljenje ljudi u Pekingu, Londonu i Singapuru, koji se dave u smogu i betonu i koji bi dušu dali da mogu da imaju još malo ''crnila u noćnom pejzažu'' koji im makar malo pročišćavaju vazdh i razbijaju duh betonske džungle.

Mislim da su gradski oci Londona ipak razmisljali o ovome ranije. Mnogi parkovi uopste nisu osvetljeni. Niti jedno jedino svetlo ne moze da se nadje u na primer, Vandsvort Parku (Wandsworth Park), Bisops Parku (Bishops Parlk, tamo gde je sniman film Omen ;), itd. Za ove znam, jer zivim u blizini, ali mislim da je to generalna praksa. Cak je i sam Trafalgar Skver jako slabo osvetljen.

U vezi sa prvim parkom, moram da priznam da je to cista ludost, imati toliki park, zimi, u potpunom mraku. Ljudi nose baterijske lampe tokom veceri, a psi imaju svetlece ogrlice. Samo zato sto je deo grada gde se taj park nalazi malo bogatiji, je razlog zasto se incidenti retko desavaju. Ali izgleda da se to ljudima dopada (http://www.wandsworthguardian.co.uk/you ... d_lighting). Mora da postoji neko kompromisno resenje izmedju.

Kakvu su glupost sada smislile ove dijabole od gradskih menadzera ? Opet uzor saudi arabija i severna koreja ?

... mega jarbol koji će se nalaziti između Tržnog centra “Ušće” i Malog ratnog ostrva, koji će koštati više od 200 miliona dinara, neće biti najviši na planeti iako će biti vidljiv iz skoro svih delova grada
Naime, manje je poznato da u svetu postoji još pet ovakvih jarbola od kojih je apsolutni pobednik “Džeda jarbol” u Saudijskoj Arabiji koji dostiže visinu od čak 170 metara. Nešto niža zastava je u Tadžikistanu (165 metara), zatim u Azejberdžanu (162 metra) i dva metara niži jarbol u Severnoj Koreji...

cela vest
http://www.blic.rs/vesti/beograd/srpski ... ih/1vlcpc8

Imamo otvorenu temu o jarbolu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=451154#p451154:2hmev60w je napisao(la):
Bender Rodriguez » 13 May 2017 11:24 pm[/url]":2hmev60w]

I dalje ne razumem zasto se ovo iznad na slici naziva parkom jer osim parka prijateljstva i muzeja savremene umetsnoti, u arhitektonsko-urbanistickom smislu ovo je obicna livada.

Šta se sve ovde može pročitati ...

Naziva se parkom zato što je park. Ima ih više vrsta, a jedna od njih se sastoji od onoga što se vidi na slici. A u hijerahiji najvrednijih zelenih površina za jedan velegrad, takozvana "livada", odnosno bujno zelenilo po kome se može gaziti, je svuda daleko najvrednija i najviše cenjena vrsta. Ovo je 21. vek, ne 19. Više nemamo, ili ne bi trebalo da imamo, komplekse sela niti kao građani smemo da sa visoka gledamo na prirodu. Ne ako i dalje želimo da dišemo bez većih problema ili pijemo vodu po ceni koju možemo platiti. Ili ako ne želimo da nam deca postanu samo žgoljava periferija računara na koga su priključena. Prirodno je postalo neophodni DEO URBANOG. Treba li da ulazim u priču zašto se u modernom ekološkom urbanizmu smatra imperativnim da se u moderan grad polako uključuju komponente skoro svih delova eko sistema na Zemlji? Čak i prostori tipa močvare, da ne pričamo o "parkovima bez staza". Pa pobogu, to je viši kvalitet, prednost, ne mana. Ta "livada" je u modernom smislu te reči "urbanija" od parka gde su ljudi ograničeni stazama. To je dinamični multifunkcionalni prostor sa daleko više primena i od daleko više koristi za grad nego vrlo dugački niz tradicionalnih urbanih prostora.

file.php

Izvini Zumo ali zna se sta je park, a zna se sta je livada ili cak za neke delove prasuma.
Usce je sve samo ne sredjen park sa nekim relevantnim sadrzajem.

Sto se tice Beograda u 21om veku, nije normalno da na manje od 5 km centra grada imamo ovolike povrsine prasume ali bukvalno prasume gde srbin jos nije krocio od kad postoji kugla zemaljska.
Kad se uzmu Usce, donji Kalemegdan, Veliko ratno ostrvo i deo treceg Beograda koji se nalazi pored Dunava, to je zelena povrsina gde moze da udje nekoliko Central Parkova. Totalni je absurd da jedan Beograd 10 puta manji od New Yorka im vise livada i suma od najvece americke aglomeracije.

Jos jednom ekoloski fanatizam koci silazak ovog grada na reke i glavni izgovor za nasu nesposobnost da izgradimo nesto pametno je: "hajde da napravimo ovde park"
Divljeg drveca i livada ima u izobilju, treba malo da vidimo i zgrade pored reke posto je prava sramota za grad koji je na uscu dve evropske reke posle 2000 godina postojanja da jos nije sisao na svoje obale.

Naravno da treba da postoje parkovi i zelenilo u Beogradu ali u normalnim kolicinama, prasumi jednostavno nije mesto u gradu.
Ko je zeljan divljine nek ide na selo ili na planinu.
Ovo je grad i u njemu treba da bude gradski sadrzaj.

Zumo ti pricas o tom zelenilu kao da svaki dan ides tamo, probaj samo da napravis krug pesice oko velikog ratnog ostrva, vratices se naduven kao bumbar koliko ce te izujedati komarci. (licno sam probao i odustao sam posle 300 metara)

Dakle sve ovo sto si napisao pada u vodu kad ti uopste nemas pristup tim "livadama"
50% slike koje sam okacio je nepristupacna beogradjanima. Niti neko zivi tamo niti se ljudi krecu po tom prostoru.
Zasto?
Upravo zato sto je taj prostor teska divljina i zato sto ne postoje uslovi da se kreces po prasumi, blatu, zabokrecini i mocvarama.

Ratno ostrvo je zaštićena oaza netaknute prirode, nacionalni park, i kao takav prostor sasvim drugačije vrste u odnosu na uređeni gradski park kao što je Ušće. Ovo drugo simulira prirodu. a prvo zaista jeste u prirodnom stanju. Ne mogu se koristiti na isti način i nemaju istu ulogu. Beogradu po modernim standardima fali parkova i zelenila. Ono što ima nije dobro raspoređeno. To da ih ima dovoljno je samo stari mit.

Ušće je ipak park, a taj naziv NE proizilazi iz činjenica da prostor mora imati betonirane staze sa ivičnjacima da bi bio klasifikovan kao park.

Oko Ratnog ostrva sam išao mnogo puta, čak sam i ovde kačio fotografije. Neki delovi su nestvarno lepi. Što se tiče komaraca, ide se tokom dana, kad sija Sunce, i nema nikakvih problema (inače skoro je sigurno da postojanje netaknutog Ratnog ostrva dugujemo isključivo njima. Ja bi im podigao spomenik za zasluge). Kružna staza oko ostrva je recimo veoma popularna i posećena upravo ovih dana. Viđao sam čitave i kolone ljudi, jednu za drugom. Tvoji podaci o nepristupačnosti su prilično zastareli.

Međutim Ratno ostrvo ili inundacioni pojas pored Dunava ne mogu da preuzmu funkciju koju u gradu ima sistem klasičnih parkova (lokalni i gradski, tj svakodnevno izvođenje dece, odmor, druženje, rekreacija) oni su prosto nešto drugo, dodatna vrednost, "nacionalni park" na nivou države, prostor sasvim druge vrste i namene. Zbog toga se ne mogu prosto sabirati sa običnim parkovima kao što je ušće, pa reći da ih u zbiru ima previše. Urbana funkcija im je različita.

Ne znam gde si video da su VRO i inundacioni pojas pored Dunava nacionalni parkovi?
Takodje nazivas Usce uredjenim gradskim parkom sto to svakako nije.
Opet koristis pogresnu terminologiju.
O dizanju spomeniku komarcima necu ni da komentarisem. Takva izjava definitivno ukopava tvoj kredibilitet.

Na Lidu ima puno sveta ali reci da si video kolone ljudi na kruznoj stazi na VRO je blago receno smesno. Pricas o tome kao da je VRO gradska atrakcija pa svi trce da je posete. Realno dalje od Lida mozes sresti par ljudi tu i tamo i to bi bilo to.

Nisam mislio da su formalno proglašeni nacionalnim parkom, nego da to stvarno jesu po svojoj vrednosti, a zaslužuju i po jedinstvenom položaju u sred velikog grada. Kod nas je nažalost formalni status prestao biti kriterijum koji pri vrednovanju i razmišljanju ima smisla slediti.

Ušće jeste uređeni i dobro održavani park. Ne mora imati staze da bi bio park. Prilično je apsurdno zahtevati da se deo zelenila betonira da bi prostor zasluzio status zelene oaze u gradu, pošto je upravo zelenilo sama sviha postojanja parkova.

Da nije komaraca, Ratno ostrvo bi davno bilo izgrađeno, makar delimično. Spomenik komarcima, kao šala ili ne, se zato mora ocenjivati samo u zavisnosti od toga da li misliš da je to dobro ili loše, gubitrak ili dobitak za nas. A ne po tome "kako zvuči".

A što se tiče broja ljudi koji tokom dana šetaju duž prosečenog kružnog puta oko Ratnog ostrva, mogu reći samo ovo. Sedi na bicikl dok ima Sunca, pa na pontonski most. Pa pogledaj sam. I ponesi foto aparat.

Poslednjih mesec dana je primetno potkresivanje drveća na celoj površini parka Ušće.
Meni se to ni malo ne dopada zato što je to po mojem viđenju stvari početak kraja
zelenog blaga koje Beograd ima na tako dobrom mestu u gradu.

Donosioci odluka(najbenigniji izraz koji za tu kamarilu imam) su se pokazali kao skloni da
za svoj profit unište fantastične potencijale pojedinih lokacija,
pa ne sumnjam da će isto da urade i ovde čim su se toga dograbili.

Teoretski, izvodljivo je ukloniti sve ono što će tu biti nabetonirano, nazidano, namontirano...
i vratiti zelenilo koje bi posle nekog vremena merenog decenijama ponovo naraslo,
ali po kojoj ceni, i kada će, to jest da li će ova država i grad ikada biti u dovoljnom blagostanju
da bi sebi mogla da dozvoli uklanjanje pogrešnih investicija.
U našim životima koji smo sada živi, pri tom mislim i na novorođenčad, definitivno ne.

Neko bi eto rekao "Lepo su uredili drveće, sada se vidi dalje kroz park"
A ja kažem, sada će sunce lakše da prži zemlju i ljude ispod drveća,
a u hladnom delu godine će vetar lakše da produvava.

Takođe, ja volim da postoje niske grane jer tada sunce sija kroz lišće i to je jako lep prizor.
Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2

^

Promaja

Najveći strah u Srba.
Srbi se plaše promaje vise nego dušmana, kolere ili političara. I na najmanje strujanje vazduha u prostoriji skaču kao opareni i sklanjaju se sa promaje ili zatvaraju vrata ili prozor. Oni dobrovoljno pristaju da klime i ventilatori duvaju direktno u njih, ali kada je promaja u pitanju to je druga priča. Od detinjstva nas plaše nečim sto nazivaju facijalis. Čak nam i demonstriraju kako će nam se lice ukočiti i kako ćemo izgledati strašno. Prete nam i upalom ušiju, mozga, ukočenjem mišića, oduzimanjem delova tela. Kud promaja okom, tud mi skokom. Mrdne li se malo zavesa na 40 stepeni i dune li kroz kuću, nastaje opšta pometnja, veća nego da je tu zavesu pomerio masovni ubica koji se iza nje sakrio u nameri da nas sve istranžira.
http://vukajlija.com/promaja/26055

Meni se iskreno nikako ne sviđa kako su izvršili ovo potkresivanje drveća. Jednostavno u parku nekada deo treba da ostane i prirodan što daje dodatni šarm. Sreća nisu baš svuda ovako besomučno nastupili, ali u dobrom delu parka jesu.

Vrh