Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Polako se pripremaju ulice i parcele za buducu urbanizaciju ovog dela grada.

PDR koji se delom odnosi i na ovu zonu

Niče stambeno-poslovni kompleks nadomak YUBC? - Nacrt PDR dela Bloka 12 predviđa gradnju oko 900 stanova
blok12_240817_tw1024.jpg

http://www.ekapija.com/news/1859618/nic ... -predvidja

Ako neko ima Fotosop ili drugi odgovarajući program bilo bi lepo da izdvoji i uradi korekciju perspektive na planu koji gledaju. Ili ako ima original plana, još bolje.

cd9f5945b46724e658ae5933c4ed192c_1078328009.jpg

http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/17386 ... ela-grada/

Ja sam uradio jednu brzu probu sa tranformacijom koja ovde nije dovoljna, čisto da vidim šta može da se izvuče. Horizontale i vertikale plana ovde nisu pod 90 stepeni, a osvetljenje i kontrast bi se na mestima mogli popraviti. Ali bar da naslutimo šta nam se sprema.

Pogledajte prilog 1

Ово је пројекат градске власти којем се у потпуности и безрезервно радујем.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473398#p473398:lnpoo3sc je napisao(la):
varos kapija » Thu Aug 24, 2017 10:19 pm[/url]":lnpoo3sc]PDR koji se delom odnosi i na ovu zonu

Niče stambeno-poslovni kompleks nadomak YUBC? - Nacrt PDR dela Bloka 12 predviđa gradnju oko 900 stanova
blok12_240817_tw1024.jpg

http://www.ekapija.com/news/1859618/nic ... -predvidja

Na takvoj lokaciji maksimalna visina samo 37 metara?!
Ovo je bio idejni projekat za tu lokaciju i po svemu sudeci odlucilo se za gradnju krmaca od 6 spratova. :oops:

091206-B12-05.jpg

Sto se tice ovog plana...

- Nadam se da ce jarbol biti na samom spicu usca (na ranijem projektu prikazan je vise levo).
- Panoramski tocak treba da bude direktno naspram Palate Srbija, estetski gledano to najvise ima smisla.
- Gondola suvisna, narusava pogled sa tvrdjave i od nje pravi diznilend. Bolje da su napravili dve mini luke koje ce spajati dve obale brodicem a kome je stalo do pogleda neka ide na panoramski tocak. Onome ko dodje gondolom nece vise biti zanimljivo da opet ide u visinu.
- Sve ostalo je manje vise ok.

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473488#p473488:1mer7gh8 je napisao(la):
Пантограф » 25 Aug 2017 11:02 am[/url]":1mer7gh8]Ово је пројекат градске власти којем се у потпуности и безрезервно радујем.
Mislim da se sa konačnim sudom mora sačekati. Plan istaknut na tabli nam ne otkriva mnogo više od namere da Ušće bude izdeljeno na zone. Ali koji je osnovni koncept novog prostora? Da li će to i dalje biti zelena zona? Ili rekreativna zona? Ili zabavna zona? Ili zona kulture? To uopšte nije isto. Ako je mešavina, kakva?

U osnovi zelena zona sa elementima druge tri?
U osnovi rekreativna sa elementima druge tri?
U osnovi zabavna sa elementima druge tri?

Ako je rekreativna, da li je ideja da ovo postane nešto nalik desnoj polovini Ade Ciganlije? Ako je zabavna, da li je ideja da ovo postane nešto nalik seoskom vašaru na travnjaku između hotela Jugoslavija i solitera? Koji će biti odnos onoga što se plaća i onoga što je besplatno? Kakvo će biti osnovno urbano, kulturno i vrednosno usmerenje prostora na ušću?

Ja bih ovo pozdravio samo ako u veoma velikom procentu ušće i priobalni pojas zadrže karakter zelene zone koja je samo - u veoma razumnoj meri - obogaćena drugim sadržajima.

Nažalost dosadašnja sasvim očigledna i neobuzdana neoliberalna politika prema gradskom prostoru koju Vućić iz sve snage gura, nikoga pritom ne pitajući da li se slaže sa tako radikalnom izmenom, nikako ne uliva poverenje da će tako biti. Meni ovo pre liči da je smišljena medijski prihvatljiva strategija da grad najzad počne da izvlači pare iz ovog zemljišta, da ono "počne da zarađuje za sebe", što je osnovna i krajnje pogubna mantra ovakve politike. Mislim, može, ako želimo da se socijalno raslojimo kao Američko društvo i počnemo međusobno ubijanje, umesto da sledimo umereniju i više socijalnu Evropsku politiku. Do sada smo u tom pogledu živeli relativno mirno, sa začuđujuće malo društvenih sukoba, delom upravo zbog socijalističkog nasleđa i odnosa prema gradskom prostoru, gde su svi građani smatrali kao sami po sebi razumljivo da je čitav grad "njihov", da im "pripada", da pruža puno javnih prostora i da ne postoji velika, ili bar ne vidljiva segregacija među klasama. Možda su jadni i siromašni, ali bar žive u Beogradu kao jednom velikom, lepom i bogatom porodičnom "stanu" sa mnogo javnih prostora koji podjednako pripadaju svima. Međutim, ako se nastavi politika koja zelenilo smatra neizgrađenim i neurbanizovanim prostorom, a nasleđene javne površine velikim potencijalom za "razvoj" (tj. zaradu privatnika) crno nam se piše.

Voleo bih da grešim, ali nisam baš uveren da je tako. Do sada objavljeni delovi plana nisu dovoljni da bi se u ovom smislu išta sigurno zaključilo, pa je možda pametnije sačekati sa ocenom. U međuvremenu je veoma važno da se objavi detaljan plan i da se građani prestanu tretirati kao deca ili id*** kojima glavni stožer stalno deli poklone-iznenađenja, ali sistematski izbegava da ih pre toga informiše ili ne daj bože pita bilo šta.

Radovi "koji će izmeniti izgled Beograda" su prosto počeli, a kakvi radovi ... pa ... videćete.

Cudi me da ne vidite da ovaj plan koji je prikazan je zapravo matrica buducih ulica koje ce se jednog dana izgraditi na prostoru parka USCE jer nijedan park se ne projektuje na ovaj nacin.
Aleje su u produzetku postojecih ulica NBG matrice i tackaste linije izmedju njih stvaraju blokove.
Sta vam to govori?

To je još gore od ovoga što sam napisao. Takva vrsta "razvoja" Ušća, odnosno Dunavskog i Savskog priobalja je apsolutno neprihvatljiva. To bi bila potpuna revizija urbanog nasleđa. Jedini tračak nade je činjenica da je u pitanju projekat Jana Gela. Ali ko zna kakav je projektni zadatak dobio i šta su mu bila zadata ograničenja. Zbog toga treba što pre insistirati da se objavi projekat po kome se radi. Ova provizorna skica na tabli ne znači ništa.

spatiotecte":xwzffoo6 je napisao(la):
Cudi me da ne vidite da ovaj plan koji je prikazan je zapravo matrica buducih ulica koje ce se jednog dana izgraditi na prostoru parka USCE jer nijedan park se ne projektuje na ovaj nacin.
Aleje su u produzetku postojecih ulica NBG matrice i tackaste linije izmedju njih stvaraju blokove.
Sta vam to govori?
Da se ljudim pričinjavaju ulice i blokovi tamo gde ih nema :D

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Pazi mozda gresim ali kad vidim ovakav plan, ja pre vidim plan jednog grada nego jednog parka.

Ове стазе попречне на кеј и булевар Николе Тесле које вам се причињавају као парцелизација парка за изградњу су уствари прилази парку који су потребни да би приобално шеталиште било боље повезано са правцима одакле људи реално долазе и којима дефинитивно фали уређење. На овом плану ми једино сметају гондола уместо које би пешачко-бициклистички мост (попут Х-моста који је овде на форуму презентован) био прикладнији, а и панорамски точак ми се чино као вишак.

Умишљате. Па у тај простор (јер парк није) се и до сад улаѕило тим правцима 'правцима пружања булевара.

Ni ja ne mislim da se tu planira gradnja nekakvih blokova. Proširuju i sredjuju staze ne bi li se park učinio prohodnijim i pristupačnijim. Panoramski točak mi je višak, naročito kod Palate Srbija-šta bi se tu zanimljivo videlo sa visine? Dobro je Jan Gel to primetio, to bi bilo zanimljivo možda turistima da se jednom provozaju, ali bi to po meni bila neisplativa investicija na takvom mestu. Gondola jeste interesantna, ali se tu postavlja više pitanja. Kako će uklopiti jednu tako modernu konstrukciju sa tvrdjavom, korišćenje se plaća, čeka se u redu, da li bi radila po lošem vremenu.. mislim da je pešački most bolje rešenje-da li predloženi x most, ili viseći što je po meni bolja opcija-uglavnom bi bilo dobro da se izgradi.

Pronašao sam Beogradsku prezentaciju Jana Gela. Tek treba da je detaljno pročitam, ali posle letimičnog pogleda imam dva osnovna utiska.

1. Ponovo je bez širokih konsultacija donesena odluka koja fundamentalno menja koncept samog centra Beograda. Veoma dugački potez desne obale Dunava, ušća i leve obale Save menja svoju urbanu funkciju i od zelene površine sa osnovnom ekološkom i zdravstvenom ulogom postaje zabavni park. Hajde da se za sada uzdržim od ocene da li je to dobro ili loše, ali to nije način da se odlučuje o gradu.

2. Glavni problem će međutim biti u izboru MERE (procenta) u kojoj će se zelenilo zameniti drugim sadržajima. Za sada, pre pažljivog čitanja, imam utisak da Jan Gel ima na umu skromnije intervencije u zelenilu dok Siniša Mali ima na umu radikalnu izmenu karaktera ovog prostora. Verovatno nešto kao unutrašnjost nizvodnog dela Ade Ciganlije koja je prvobitno trebala da bude zona za rekreaciju u bogatom zelenilu, a koja je preopterećivanjem prostora postala običan neprekidni niz sportskih terena u kome su samo pristupne staze ponegde oivičene jednim redom drveća.

Ne sumnjam da će velegrad kao Beograd daljim rastom, razvojem i nužnom promenom načina života i kulture njegovih stanovnika vrlo brzo osetiti neophodnost postojanja slobodnih zelenih prostora poput delova Hajd Parka u Londonu i Central Parka u Njujorku. Mi to imamo sada upravo tamo gde je takav prostor najkorisniji. Pa je pitanje koje ozbiljno treba razmotriti: Šta će u budućnosti biti važnije? Zabava ili zdravlje, tj psihološki i funkcionalni komplement urbanom i bučnom, nešto suprotno betonu, staklu, buci i zagađenju? Uzevši u obzir da će upravo to, urbano, već postojati u ogromnim količinama svuda oko ovog prostora, DALEKO više nego danas (kule BNVa, blok 18 i izgradnja ostatka leve obale Save, Filharmonija kod Siva, muzej kod Siva, novi blokovi sve do Zemuna, kule na kompletnoj levoj obali Dunava koja je umesto šume i polja pretvorena u velegrad)?

Hyde_Park_aerial_2011.jpg

people-in-park1.jpg

Sheap-Meadow-Central-park-NYC-2.jpg

Добили смо јавне зелене површине у наслеђе и такве морају остати генерацијама које долазе после нас.

Razumem bojazan (nije bez osnova) ali "praksa je pokazala" :) da ove staze zaista nedostaju parku.

A i dobro će doći kod organizacije koncerata, Beer festa i dr....

Potreba za posebnim popločanim stazama više zavisi od količine novca koji se troši za početno uređenje i kasnije održavanje travnjaka. Ako je zemlja ispod trave savršeno ravna, nema korova i trava se redovno održava, tako da ljudima nije neprijatno da idu po njoj, onda je hodanje po travi uglavnom privlačnije od hodanja po betonu, pa staze često nisu ni potrebne što prostor čini daleko fleksibilnijim, prirodnijim i prijatnijim. Takođe, veća je razlika od uobičajenog gradskog ambijenta (što je prednost). Primer je savršeni travnjak prilagođen hodanju i sedenju uz obalu u Bratislavi.

file.php

Mada se i pored ovoga naravno slažem da su posebne staze od tvrdog materjala u nekim situacijama ipak veoma poželjne. Pitanje se na kraju svodi na to koliko kojih vrsta zelenih površina želimo da imamo i gde su one najkorisnije.

Ako je izbor da idemo na provlačenje guste mreže ukrštenih staza duž čitavog prostora, onako kako je nacrtano na planu, dalje se postavlja razumno pitanje neće tako razuđena mreža služiti samo da omogući pristup sadržajima koji će zameniti travu pored tih staza. Evo šta kaže Goran Vesić:

"Ovde će biti uređeno i deset sportskih terena, po dva za mali fudbal, košarku, odbojku i badminton, a biće i dve otvorene teretane, kao i četiri staze za boćanje. Pored toga, biće napravljeno i pet dečjih igrališta, a oni će biti tematski uređeni – rekao je gradski menadžer."

Znači DESET sportskih terena, PET dečijih igrališta, ČETRI za boćanje, teretane u množini, i to je sigurno samo deo trenutno planiranog i tek sam početak potražnje za tim prostorom. Plus podela na čak SEDAM odvojenih tematskih zona. Ako su sve zone tematske onda je težište na sadržaju. U naučnoj zoni mora postojati i dodatni niz eksponata vezanih za nauku. Slično za umetničku, muzičku, itd. Sve to ide UMESTO zelenila. A gde ima mnogo ljudi, moraju postojati i česme, WC-i, prodavnice pića i hrane, sladoledi, bašte za sedenje, prostori za koncerte i promocije. I parkinzi. Itd, itd.

Kakva će dakle na kraju biti osnovna, pretežna priroda ovog gradskog prostora? Zelena oaza zagušenog centra grada ili prostor za zabavu? Meni sve ovo daleko više sugeriše drugu mogućnost. Pogotovo kad se razmatranju verovatnoća dodaju trenutni politički prioriteti: hleba i igara (tj. hrana-piće-zabava) i populistički imidž promene, "napretka" i gradnje kao vrednosti po sebi, bez obzira ŠTA se i KAKO gradi ili menja.

Siniša Mali se odavno izjasnio kada je rekao: ...nije normalno očekivati da tu bude "mrtvo zelenilo".
Tako da, pravac je jasan...

Ипак треба адекватно повезати МСУ са ТЦ Ушће.

Можда људи заправо и узму да користе тај део града и шта ћемо онда?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=474903#p474903:2tcspdei je napisao(la):
SerbPacker » 31 Авг 2017 10:20 pm[/url]":2tcspdei]Siniša Mali se odavno izjasnio kada je rekao: ...nije normalno očekivati da tu bude "mrtvo zelenilo".
Tako da, pravac je jasan...
Да, јасан је - направити од некорисне ливадетине - парк ноји ће људи коначно први пут на тај начин користити, још од изградње НБГ-а ...

Vrh