@lento: :laugh: Razumemo se...
@stf: Zahvaljujem na podršci s tvoje strane jer je nama podrška iz strejt kruga ljudi izuzetno značajna.
Prajd treba da predstavlja masovni protestni coming out (da li je potrebno da ti pojasnim šta znači ovaj izraz?). To je prilika da oni koji šetaju poruče da nema šanse da gejevi, lezbe i ostali pristanu na 'minimum prava', a pod tim podrazumevam ovo što je gosn' Zejtin iznad izneo kao stav (koji je izuzetno raširen među narodom Srbije), a to je da je 'sve to kao ok, ali sve dok to rade u svoja 4 zida'. Naravno da mi koji želimo takvu paradu ne idemo tamo s idejom da orgijamo po ulicama, ali to je jedna od glavnih predrasuda zbog toga što većina ljudi ima strah od LGBT populacije jer su do sada njihove životne priče bile ispredane 'u 4 zida'.
Prajd želi da da lice tom strašnom terminu 'peder'. Potpuno je drugačije kad ti o homoseksualcima govoriš kao o nekoj imaginarnoj stvari, a potpuno drugačije kad svi oni zajedno sa svojim prijateljima i porodicama izađu da kažu: ''Evo, ja sam gej. Ne ujedam. Ja sam vaš brat, vaš sin, vaš komšija, vaš prijatelj ili kolega s fakulteta''.
Prajd takođe daje nadu. Nadu mladim i još uvek nesnađenim gejevima, lezbama, bi i trans osobama jer im šalje poruku da nas ima još i da smo tu da im poručimo da njihov život ima smisla. Da li znaš da je stopa samoubistava kod LGBT tinejdžera višestruko veća nego kod njihovih strejt vršnjaka? :/ Šetaću da se taj neki mladi momak ne bi ubio samo zato što misli da je jedini koji oseća nešto prema drugim momcima, zato što misli da ga niko neće razumeti i da će ga svi zbog toga odbaciti.
Možda i najvažniji efekat koji Prajd ima na opštu javnost jeste što on deluje kao nešto što otvara ovu temu u medijima. Složićeš se da kod nas mediji i o mnogo manjim stvarima izveštavaju preterano senzacionalistički pa tako se pristupa i ovoj temi. Na tome treba da se radi svakako u budućnosti, ali da skratim, parada jeste jedan dan u godini kada se neminovno mora razgovarati o tome i ubuduće će se stvar razvijati tako da će u medijima sve više mesta imati LGBT ljudi raznih profila koji će pričati svoje priče i na taj način onu 'ćutljivu većinu' strejt sveta naterati da digne glas protiv onih koji hoće da biju nekog samo zato što je gej ili da otpuste nekog samo zato što je gej ili još gore, da maltretiraju nekog samo zato što IZGLEDA kao da bi mogao da bude gej. Cilj jeste što veća senzitivizacija većine na prisustvo LGBT populacije jer se sada mi suočavamo s velikim predrasudama i strahom od toga da priznamo nekome šta smo da ne bi npr. dobili batine samo zbog toga. Da se razumemo, ja nisam u ormaru već otvoreno gej. To znaju i moji roditelji, svi dragi prijatelji kao i neke kolege s fakulteta, ali sam svestan kakvih sve strašnih priča ima, a njihov uzrok najčešće leži u tome što je sve ovo jako mistifikovano i do sada držano 'u 4 zida' pa se desi da npr. roditelji izbace dete iz kuće i odreknu ga se samo zato što im se otvorilo i reklo da je gej.
Uvek me pitaju, pa čak i neki gej drugari koje imam: ''Da li je vredno? Polupan grad i šta smo dobili?'' Ja kažem da jeste vredno. Ovo nasilje koje se dešava oko parade bih nazvao slikovito ''porođajnim mukama''. Ako si pratio razne Prajdove po Evropi, scenario je svuda isti. Prvih nekoliko godina je buna, a kasnije, kad narod uvidi da nema tu ničeg TOLIKO strašnog, tenzija opada i danas se parade na zapadu održavaju s milionima ljudi bez igde vidljive policije. Zašto? Pa ne treba im. Neki ljudi to vide kao priliku da se provedu, neki da nešto zarade, a neki jednostavno priđu da gledaju s idejom da je to neki freek show. Ali jedno je sigurno-nema nasilja! Ka tom cilju i mi idemo, tj. ja bih želeo da za deceniju ili nešto više Prajd može da prođe Terazijama bez ikakvih problema.
Ima tu još dosta manjih, ali ne manje važnih, aspekata svega toga, ali mislim da sam već i ovim odužio i da možda nećeš sve ni da čitaš, al eto... Trudim se da pojasnim koliko mogu.
Ukoliko ima potpitanja, ja ću biti tu.