Djilas za otkazivanje derbija
Gradonacelnik Beograda Dragan Djilas javno se zalozio za odlaganje predstojeceg susreta fudbalera Crvene zvezde i Partizana, obrazlazuci taj stav bezbednosnim razlozima
Veciti rivali trebalo bi da odmere snage 23. oktobra na stadionu Crvene zvezde u 9. kolu Jelen Super lige, ali prvi covek Beograda smatra da bi najbolje bilo da se taj mec otkaze ili bar odigra pred praznim tribinama.
Proteklog vikenda Beograd je pretrpeo jos jedan sukob na svojim ulicama, huligani koji su se protivili odrzavanju Parade ponosa iza sebe su ostavili stetu vecu od milion dinara. Gradonacelnik Beograda bio je vidno ljut zbog novog unistavanja grada, narocito sto je, kako kaze, upozoravao da do toga moze doci ukoliko organizatori Parade ponosa istraju u nameri da se ta manifestacija odrzi.
Jos se nisu stisale strasti, a Dragan Djilas se oglasio novom kontroverznom izjavom - otkazati predstojeci fudbalski derbi.
"Svi smo videli sta se proteklog vikenda dogodilo na ulicama Beograda i ja mislim da je jedini nacin da se izbegne novo nasilje da Fudbalski savez, Zvezda i Partizan razmotre moj apel da se ta utakmica otkaze ili bar odigra pred praznim tribinama", porucio je Djilas.
Gradonacelnik tvrdi da je svestan da ce njegov stav o derbiju izazvati ostre osude dela javnosti, ali kaze da njemu na prvom mestu nije da ispadne "dobar i lep" u novinama, vec bezbednost gradjana Beograda.
"Da se razumemo, ja nemam nista protiv fudbala, ali mislim da bi najbolje bilo da oni koji utakmicu zele da gledaju rade to ispred televizora, uz pivo, u cetiri zida svoje kuce, a ne javno na stadionu. Naravno, policija moze garantovati bezbednost na samom stadionu, ali ja vas pitam - sta ce biti kada svi ti ljudi krenu kuci", pita se on.
Gradonacelnik je podsetio da smo prethodnih godina bili svedoci brutalnih medjusobnih obracuna navijaca Crvene zvezde i Partizana, da je prosle godine napadnut otac sa detetom samo zato sto je nosio sal rivalskog kluba, pa cak i da smo svojevremeno bili svedoci ubistva na stadionu JNA.
"Jasno je da atmosfera za mirno odigravanje derbija jos nije sazrela. Neko zaista teba da objasni Beogradjanima zasto mi dajemo pare da bismo kupili nova vozila GSP-a, ako ce sutra huligani da ih rasture posle utakmice. To kasnije opet mi placamo iz svog dzepa, a mogli bi da napravimo, sta ja znam, novo obdaniste za taj novac. Lepo je kada na TV-u vidite fudbalske utakmice i pune stadione u evropskim ligama, ali Srbija, po mojoj oceni, jos nije sazrela za to", jasan je Djilas.
Predstavnici klubova razocarani
Predstavnici Crvene zvezde i Partizana ne kriju nezadovoljstvo zbog stava gradonacelnika Beograda da se derbi otkaze. Prvi covek Crvene zvezde Vladan Lukic oglasio se pisanim saopstenjem u kojem porucuje da je njegov klub u potpunosti spreman za organizaciju predstojeceg derbija.
"Crvena zvezda je, kao pravi srpski klub, oduvek bila poznata po tome da je dobar i cestit domacin. U nasoj kuci, nasoj Marakani, nema mesta nasilju i nikada ga nece ni biti. Poznato je da je derbi praznik fudbala, bio je to i pre Dragana Djilasa i bice i posle njega. Uostalom, Crvena zvezda je 1991. godine kada je postala prvak Evrope i sveta uradila vise za ugled i promociju glavnog grada, nego sto ce Djilas i njemu slicni ikada moci", porucuje Lukic.
Predsednik Crvene zvezde smatra i da je neprimereno dovoditi jedan fudbalski mec u bilo kakvu vezu sa nedavno odrzanom Paradom ponosa.
"Povlaciti bilo kakve paralele izmedju takozvane Parade ponosa i najveceg fudbalskog praznika u Srbiji je neprimereno i zlonamerno. Crvena zvezda je oduvek promovisala zdrav sportski duh, patriotizam i tradicionalne porodicne vrednosti i zbog toga imala porsku miliona Srba, te nikako ne moze izazivati revolt koji opravdano izaziva Parada srama koja je u nedelju ukaljala ulice srpske prestonice", ocenjuje Lukic.
Prvi covek crno-belih Dragan Djuric u je u kratkoj izjavi rekao da ne razume stav gradonacelnika, ali da veruje da bi Djilas drugacije reagovao da je domacin narednog susreta Partizan.
"Partizan igra Ligu sampiona koja je organizaciono najzahtevnije takmicenje na svetu. Utakmicom protiv Arsenala poslali smo najlepsu razglednicu Beograda u svet i verujem da gardske vlasti to cene", rekao je Djuric.
Fudbalski savez Srbije, Zajednica prvoligasa i Jelen superliga nisu se jos oglasili o predlogu gradonacelnika Beograda. Ukoliko odluce da se ne odazuvu njegovom apelu, utakmica Crvene zvezde i Partizana bice odigrana 23. oktobra na stadinu crveno-belih.
H.J