PAKLENO BEZ KLIME Na 36 stepeni u prevozu ne pomaže lepeza!
Milena Rodić | 18. 06. 2016 - 14:45h
| Komentara: 1
Autobus ili tramvaj sa klimom koja radi, na jučerašnjih 36 stepeni u hladu, bili su prava premija za sve Beograđane koji su se vozili gradskim prevozom.
Probleme su imali kako oni koji su koristili vozila GSP “Beograd”, tako i oni koje su prevozili privatni prevoznici. Teško je bilo putnicima, ali i vozačima. Lepeze, vlažne maramice i flašice s vodom bili su obavezno sredstvo u borbi protiv vrućina.
- Promenila sam četiri-pet autobusa kako bih ušla u klimatizovani i stigla do posla, a da se ne onesvestim - žalila se jedna putnica koja je tvrdila da je u jednom od njih čak bilo upaljeno i grejanje.
Klima nije radila u starijim modelima autobusa, poput jednog na liniji 44, u kojem srećom nije bilo gužve.
- Na Zrenjaninskom putu autobus na liniji 95 se pokvario jer se pregrejao, pa sam bio prinuđen da presednem. Sreća u nesreći, naišao je 43 sa klimom - iznerviran je bio Čedomir S.
Mnogi koji su se prevozili tramvajima kretali su ranije od kuće kako bi dočekali “špance” u kojima je bilo kao u banji. Zato su ostala šinska vozila bila mahom prazna.
- Istu cenu karte plaćam, ne žurim nigde, lakše mi je da sačekam “španca” sa klimom, nego da se kuvam - kaže student Marko Ž.
Patili su putnici, ali i vozači. Oni koji nisu bili te sreće da zaduže vozila sa rashladnim uređajima, koristili su oprobani recept zaglavljene flašice u vratima kabine kako bi se koliko-toliko rashladili.
Bore se i vozači na plusu bez rashladnog sistema
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija Bore se i vozači na plusu bez rashladnog sistema
- Navikao sam, unutra ima sigurno 45 stepeni. Posle prvog kruga je lakše, pogotovo kada mi putnici dobace: “Svaka čast, majstore” - priča Desimir, vozač na liniji 53, i napominje da često propušta kolegu sa klimatizovanim vozilom da prvi pokupi putnike, kako bi išao što prazniji.
GSP: GDE MOŽE, TU I IMA
- Klimatizovana su sva vozila kod kojih je to tehnički bilo izvodljivo. Servis je odavno vršen, a remont radimo po potrebi - kaže Jelena Paunović iz GSP-a, uz napomenu da svi “solaris” autobusi imaju rashladne uređaje.
IZ VOZILA PRAVO NA - CISTERNU
Čak ni staromodni rashladni uređaji, otvoreni prozori i šiberi, nisu juče pomagali. Svesni putničkih muka, nadležni su na najvećoj okretnici u gradu, na Zelenom vencu, postavili cisternu sa pijaćom vodom kao spas za sve po izlasku iz vozila!
http://www.blic.rs/vesti/beograd/paklen ... za/69t43tm
gsp laze da klime rade lazovi jedni iz pojedinih ikara su povadili i uprvljacke jedinice