@boca-ica
Obožavam te u poslednje vreme.
@stf
Ne pričam u teoriji, već na osnovu intenzivnog rada mojih kolega kako sa izbeglicama u Kaluđerici, tako i sa romima ispod Gazele. Obe ove grupe su većinom društveno marginalizovane (dokaz toga ti je praktički prost, evo, malo ko ih brani ovde), i u ekonomski nezavidnijem položaju od već teško-živućeg ostatka Srbije. To su ozbiljni statistički podaci ne samo mene ili sociologa, već i zvaničnih institucija vlade Srbije. Iako nisam ni u kakvom slučaju branilac srpske "golgote" na Kosovu, to ne znači da ne smatram da način na koji smo se ophodili prema izbeglicama (neki i dan danas nemaju naše papire) je apsolutno strašan. Znam ljude kojima su lekari odbili životno-kritične operacije zbog toga što im je "pun k***** izbeglica". Pa vidite kome je Srbija majka, a kome maćeha.
Što se tiče dece - kao prvo, strašno mi je uopšte da odrasli ljudi za nešto optužuju decu, posebno decu sa ulice. Da pojasnim - to su deca koja u svom životu nemaju ni 10% onoga što imaju ostala deca u ovoj državi. Ona nemaju stalnu ishranu, u velikom broju slučajeva nemaju adekvatnu prenatalnu i postporođajnu negu. Ne idu u školu, strahuju često od uništenja njihovog doma od strane potpaljivača, ucenjivača, pa i bagera. Strahuju od napada i ovako podozrive javnosti. Nasilje je sveprisutno u njihovom životu, da li u kući ili od strane njihovih sugrađana. Oni su društveno dno - i govori mnogo o našem društvu to što se utrkujemo da ih zgazimo što više. Uostalom evo i ovde - manje ste se prenerazili zbog kukastog krsta u GSPu nego zbog "cigančića masnih prstiju".
@MilisaV
Možda bi bilo bolje umesto da teramo ljude u prepune zatvore da naučimo kako možemo da rešimo njihov problem. Apsolutno sam siguran da nijedno ljudsko biće nema ambiciju da živi na ulici niti želi da bude prinuđen/a da prosi. Niti je to tema za održavanje vozila GSP - neko bi te autobuse mogao i da pere.
Ljudi prose u svakom sistemu gradskog prevoza koji se nalazi u nekoj kapitalističkoj zemlji. To je fakat - isto je u Londonu, Njujorku, Moskvi, Melburnu, Riu, Parizu, Zagrebu - gde hoćeš. Slali policiju sa pendrecima i suzavcem ili društveno odgovorne NVO, to se opet neće promeniti. To ne znači da jedno nije bolje od drugog, niti da je život te dece manje važan jer eto - sistem je nepravedan, pa hajde da gazimo jedni po drugima.
E da, i:
@Somi303
Ja imam vikendicu (stara porodična kuća) u blizini, i mogu ti reći da jedini ljudi koji su želeli da rade za nas kad su moji nešto betonirali su bili lokalni romi. Koji žive u kući, peru veš, šalju decu u školu i ne sede kao standardnih 15tak zdravih i sposobnih lokalaca ispred prodavnice i pijuckaju pivo. Ali ma koliko radili, i dalje malo ko hoće njih da pusti kroz kapiju... Tako da - iskustva su različita, prijatelju.
@bojan87
Ne beograđani - nego svi treba svakog da poštuju jer je to osnova onoga što znači biti čovek. Da pomažemo jedni drugima, da poštujemo jedni druge, i da se brinemo jedni za druge. Jer ko odbacuje ljude od sebe, na kraju će ostati sam (eto - metafora srpske politike 90tih godina).