Da krenemo redom:
-Kuca je u pitanju, jos uvek nije zavrsena i nema fasadu, pa je daleko od efikasne, mada potkrovlje gde sada boravimo ima 22cm kamene vune u krovu pa eto bar nesto

-Povrsina koja se greje/hladi je oko 110m2
-Sistem je mene kostao oko 6000E jos 2020 godine, sam sve radio, sklapao LiFePo4 celije, BMS povezivanje, konfiguracija, montaza panela, paneli, nosaci, instalacija ali to je komplet SamSvojMajstor akcija i 5 godina radio bez prikljucka na struju, tako da je iz mog ugla vrenost bila neprocenjiva, isplativost je diskutabilna kad gledas cenu EPS struje, al to i nije bila inicijalna motivacija
-Januar Februar Mart samo po 10ak dana smo bili tu, tako da nisu relevntni meseci za sada
-Prebacivanje na on grid za sada ne racunam, i izludjuje me placanje 3din/kwh za vracenu struju njima, ima racuna i tu, ali ovde gde sam je preopterecena mreza, trafo stanica odavno za zamenu (stubna) napon pada na 170-180V AC i mnogo bolje resenje za mikro problem mi je ovaj moj Low Voltage Litijumski storage.
-Ustedu i sada pravim tako sto u ponoc pustim punjenje baterije, a u 8h trosim to napunjeno

razlika je 4x u ceni struje dok je ovakav tarifni sistem
Sada je cena panela dosta opala, pa kad se budu nasla sredstva, pre bi presao na veci sistem i Trofazni hibridni inverter sa baterijom od 48V, to ima samo Victron i Dyee imaju tako nesto da ima smisla.
10 KW u panelima i 12-15 KW trofazni inverter i baterija 30KWh Litijuma je sasvim dovoljno za 80% domacinstava u celoj Srbiji, kad bi neko to subvencionisao, i da viskovi posle punjenja baterije i podmirivanja potrosaca idu free EPSu bilo bi lepo. Al nece se desiti nikada