Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

Ima li neko preporuku za firmu za instalaciju on-grid solarnog sistema? @StaraMo jel mi se čini da si ti skoro kačio neku ponudu koju sad ne mogu da nađem? :)

Ima li neko preporuku za firmu za instalaciju on-grid solarnog sistema? @StaraMo jel mi se čini da si ti skoro kačio neku ponudu koju sad ne mogu da nađem

www.mysolar.rs
www.abisolar.rs
www.solarspectrum.rs
www.horius.rs
Solar Martinovic

Nisu moje preporuke vec samo profili koje pratim i vidim da manje vise rade...Polako se raspitaj pa ćeš doći do najboljeg rešenja.

Приватни инвеститор гради солар за ЕУР340мил за 800MW а Р. Србија са нижим трошковима финансирања ЕУР1900мил за 1000MW.

Да, други пројекат има и 400MWh батерија али опет...

Да ли има негде у Србији Лифепо4 по нормалним ценама? Смешно је колико ЕВЕ батерије коштају у Немачкој у Србији су скормних 5 пута скупље!

Možda malo preoptimistično scenario, ali ko zna možda i bude nešto od ovog

Decentralizovani OIE

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Izgubila se poslednja rečenica pri slanju prethodnog posta

- svako će proizvoditi struju za sebe. Kada duva vetar mini vetrenjača, kada je sunce PV panel, kada nema ništa pedaliranje (kaže čiča da za 15 min proizvede struju za 8 sati).
Realni futurizam?

Vest koja je prošla prilično nezapeženo - jedan život izgubljen, ali ko to još prati :(

U selima Goli Rid i Novo Selo 20. avgusta su se zapalili solarni paneli i tako zapaljeni leteli u vazduh, a jedan od meštana nastradao je dok je pokušavo da ugasi požar.

Naravno da to drži neko direktno povezan sa vrhom (tako su se i delile licence, a i ne zaboravimo da ih mi plaćamo sa svakim našim plaćenim računom)

Solarne panele je postavljala firma Novo Selo Power, osnovana 2023. godine, u vlasništvu Ivana Pantelića, poslovnog partnera Nikole Petrovića, bivšeg direktora Elektromreža Srbije i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Sam naslov je doduše skroz sugestivan, ali ovde više smisla ima ova priča investitora da je požar bio oko elektrane (u tom delu Srbije su požari na sve strane, dovoljno proći autoputem) i da je do elektranedošao, kao da je panele iščupao vetar (oni nisu nešto što eksplodira pa poleti).

Istina. Najviše mi smeta što je osoba poginula, a to je nekako skroz skrajnuto u medijima. To bi onda bila prva žrtva ovih požara tokom leta.

I da budemo potpuno objektivni, kažu da je požar prestao da se širi kada je došao do elektrane zato što je tamo bila pokošena trava.

Opet, ne smemo zaboraviti kako se te licence dodeljuju i kome i da je to praktično jedan način isisavanja našeg novca.

naknada za zelene.png

A što se tiče jadnika koji je poginuo u požaru, uopšte me ne bi čudilo da je porodica dobila finu nadoknadu da ne "talasa".

Na žalost, to mi je prva asocijacija :(

Nažalost ta naknada postoji i dalje, već smo diskutovali na temi "Energija", i bilo bi lepo da se ukine još jedan način pljačke korisnika EPS usluga za račun privatnih (uglavnom) proizvođača energije iz OI.

Evo jednog real life primera, instalacije od 5.6KWp i 20KHw u Litijumu, monofazni inverter 5.5KW, ovoliko smo uspeli da skinemo sa sunca.
Moglo je i dosta vise, da imam vecu bateriju i vise potrosnje.
Nije dvosmerno, ne vracam nista u grid. Kad nema potrosnje nema proizvodnje.
Usteda 4-5-6-7k din mesecno, mada to nije bio inicijalni cilj, jer je kuca bila off grid par godina i tek ove godine useljena od aprila. Hladjenje/Grejanje za sada na dve inverter klime koje rade na solaru lagano, dok ne bude toplotne pumpe (mada ona nece na solar trenutni). Bojler prebacen na EPS fazu, jer je obican, dok ne bude i on sa TP.

1761289138804.png

Evo jednog real life primera, instalacije od 5.6KWp i 20KHw u Litijumu, monofazni inverter 5.5KW, ovoliko smo uspeli da skinemo sa sunca.
Moglo je i dosta vise, da imam vecu bateriju i vise potrosnje.
Nije dvosmerno, ne vracam nista u grid. Kad nema potrosnje nema proizvodnje.
Usteda 4-5-6-7k din mesecno, mada to nije bio inicijalni cilj, jer je kuca bila off grid par godina i tek ove godine useljena od aprila. Hladjenje/Grejanje za sada na dve inverter klime koje rade na solaru lagano, dok ne bude toplotne pumpe (mada ona nece na solar trenutni). Bojler prebacen na EPS fazu, jer je obican, dok ne bude i on sa TP.

Pogledajte prilog 256127
Хвала пуно!

Очекивао сам 1:4 најлошији:најбољи месец, да ли је радила цео јануар?

Са нестрпљењем очекујем податке за наредна 4 месеца.

Korisno.
Napiši malo detaljnije o objektu. Vikendica ili objekat u kom se boravi cele godine? Šta otprilike osim klima ima od potršača?
Koliko je sistem koštao?

Za to vreme 10kw on-grid sistem bez baterija koji je startovao u proleće je smanjio letnje račune 3-4x (ukupno nekih 600-700 evra uštede do sad) i napravio viškove više nego dovoljne za grejanje (TP) tokom zime. Očekujem da će zimski računi biti manji u istoj proporciji ali dramatično niži u dinarima. Najbolji mesec jun, preko 2500kwh, najgori će za sad biti oktobar, koji će da podbaci na tek nešto preko 800kwh. Do sada je generisano preko 11TWh. @M86 da li ti se isplati da se prebaciš na on-grid? Najskuplja stavka je hibridni inverter kompatibilan s tvojom baterijom, ostalo je sitno, a taman ti može biti prilika da proširiš kapacitet i iskoristiš zadnji voz za neto merenje.

Da krenemo redom:
-Kuca je u pitanju, jos uvek nije zavrsena i nema fasadu, pa je daleko od efikasne, mada potkrovlje gde sada boravimo ima 22cm kamene vune u krovu pa eto bar nesto :)
-Povrsina koja se greje/hladi je oko 110m2
-Sistem je mene kostao oko 6000E jos 2020 godine, sam sve radio, sklapao LiFePo4 celije, BMS povezivanje, konfiguracija, montaza panela, paneli, nosaci, instalacija ali to je komplet SamSvojMajstor akcija i 5 godina radio bez prikljucka na struju, tako da je iz mog ugla vrenost bila neprocenjiva, isplativost je diskutabilna kad gledas cenu EPS struje, al to i nije bila inicijalna motivacija
-Januar Februar Mart samo po 10ak dana smo bili tu, tako da nisu relevntni meseci za sada
-Prebacivanje na on grid za sada ne racunam, i izludjuje me placanje 3din/kwh za vracenu struju njima, ima racuna i tu, ali ovde gde sam je preopterecena mreza, trafo stanica odavno za zamenu (stubna) napon pada na 170-180V AC i mnogo bolje resenje za mikro problem mi je ovaj moj Low Voltage Litijumski storage.
-Ustedu i sada pravim tako sto u ponoc pustim punjenje baterije, a u 8h trosim to napunjeno :) razlika je 4x u ceni struje dok je ovakav tarifni sistem

Sada je cena panela dosta opala, pa kad se budu nasla sredstva, pre bi presao na veci sistem i Trofazni hibridni inverter sa baterijom od 48V, to ima samo Victron i Dyee imaju tako nesto da ima smisla.
10 KW u panelima i 12-15 KW trofazni inverter i baterija 30KWh Litijuma je sasvim dovoljno za 80% domacinstava u celoj Srbiji, kad bi neko to subvencionisao, i da viskovi posle punjenja baterije i podmirivanja potrosaca idu free EPSu bilo bi lepo. Al nece se desiti nikada :)

izludjuje me placanje 3din/kwh
Suviše naš narod sitničavo gleda na tu naknadu. Povučeš 1000kwh iz mreže za 3800din, umesto 15 i više hiljada dinara, povučeš 2000kwh za 7600 umesto 43+ hiljade... Predao si im struju kad je najjeftinija, povlačiš kad je najskuplja. Po meni jako dobar deal.

Koliko mislis da ce to jos da traje, dok ne uvedu da ono sto predas danju povlacis danju, ono sto predas nocu povlacis nocu, a nocu predajes... :)
Ne znam kod tebe, kod mene je danju 4x skuplja nego nocu.
Ako uvedu hourly to ce tek biti nepovoljno.
Da ima ustede ima... za prosecnog potrosaca do 500kw mesecno otplatice nikad...

Ko se priključi do 1.1.2027 biće na neto merenju po sadašnjem zakonu do kraja radnog veka elektrane. Za nove prozjumere nakon tog datuma nema više korišćenja viškova, već će im predatu struju otkupljivati po mizernim cenama. A što se tarifa kod neto merenja tiče, u kojoj napraviš višak u toj i trošiš. Tako da ću ja celokupni višak ove zime trošiti u skupoj tarifi, a jeftinu ću plaćati regularno, što je po meni bolji scenario za korisnika.

Vrh