Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

Ima li neko preporuku za firmu za instalaciju on-grid solarnog sistema? @StaraMo jel mi se čini da si ti skoro kačio neku ponudu koju sad ne mogu da nađem? :)

Ima li neko preporuku za firmu za instalaciju on-grid solarnog sistema? @StaraMo jel mi se čini da si ti skoro kačio neku ponudu koju sad ne mogu da nađem

www.mysolar.rs
www.abisolar.rs
www.solarspectrum.rs
www.horius.rs
Solar Martinovic

Nisu moje preporuke vec samo profili koje pratim i vidim da manje vise rade...Polako se raspitaj pa ćeš doći do najboljeg rešenja.

Приватни инвеститор гради солар за ЕУР340мил за 800MW а Р. Србија са нижим трошковима финансирања ЕУР1900мил за 1000MW.

Да, други пројекат има и 400MWh батерија али опет...

Да ли има негде у Србији Лифепо4 по нормалним ценама? Смешно је колико ЕВЕ батерије коштају у Немачкој у Србији су скормних 5 пута скупље!

Možda malo preoptimistično scenario, ali ko zna možda i bude nešto od ovog

Decentralizovani OIE

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Izgubila se poslednja rečenica pri slanju prethodnog posta

- svako će proizvoditi struju za sebe. Kada duva vetar mini vetrenjača, kada je sunce PV panel, kada nema ništa pedaliranje (kaže čiča da za 15 min proizvede struju za 8 sati).
Realni futurizam?

Vest koja je prošla prilično nezapeženo - jedan život izgubljen, ali ko to još prati :(

U selima Goli Rid i Novo Selo 20. avgusta su se zapalili solarni paneli i tako zapaljeni leteli u vazduh, a jedan od meštana nastradao je dok je pokušavo da ugasi požar.

Naravno da to drži neko direktno povezan sa vrhom (tako su se i delile licence, a i ne zaboravimo da ih mi plaćamo sa svakim našim plaćenim računom)

Solarne panele je postavljala firma Novo Selo Power, osnovana 2023. godine, u vlasništvu Ivana Pantelića, poslovnog partnera Nikole Petrovića, bivšeg direktora Elektromreža Srbije i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Sam naslov je doduše skroz sugestivan, ali ovde više smisla ima ova priča investitora da je požar bio oko elektrane (u tom delu Srbije su požari na sve strane, dovoljno proći autoputem) i da je do elektranedošao, kao da je panele iščupao vetar (oni nisu nešto što eksplodira pa poleti).

Istina. Najviše mi smeta što je osoba poginula, a to je nekako skroz skrajnuto u medijima. To bi onda bila prva žrtva ovih požara tokom leta.

I da budemo potpuno objektivni, kažu da je požar prestao da se širi kada je došao do elektrane zato što je tamo bila pokošena trava.

Opet, ne smemo zaboraviti kako se te licence dodeljuju i kome i da je to praktično jedan način isisavanja našeg novca.

naknada za zelene.png

A što se tiče jadnika koji je poginuo u požaru, uopšte me ne bi čudilo da je porodica dobila finu nadoknadu da ne "talasa".

Na žalost, to mi je prva asocijacija :(

Nažalost ta naknada postoji i dalje, već smo diskutovali na temi "Energija", i bilo bi lepo da se ukine još jedan način pljačke korisnika EPS usluga za račun privatnih (uglavnom) proizvođača energije iz OI.

Vrh