Nadamo se (a i treba se boriti) da neće da se bacaju nego će se reciklirati. Slično je i sa baterijama. I one traju decenijma.
Opet "nadamo se" i "biće".
Pa u redu je nadati se i najavljivati, ali DOK EV i prateće tehnologije ne postanu praktične, jeftine, isplative i čiste, elektro lobi i ostatak ekipe treba da prestanu da forsiraju celu planetu da igra kako oni sviraju.
Pitaš me otkud toliki otpor kod mene. Pa lepo, što više vidim nametanja elektro lobija, to će i meni otpor biti jači. Dobar i praktičan proizvod i tehnologija ne moraju da se nameću. Jel si video ikad neki veći i trajniji otpor kod potrošača uvođenju USB standarda? Nisi. Zato što su ljudi prepoznali da je bolja tehnologija. A kod EV se stalno radi nametanje i uslovljavanje. A kad se neko ne slaže sa time, desi mu se isto što i ink meni radi sad ovde - odmah bude doveden u vezu sa naftnim lobijem i proglašen za nekog staromodnog ili prosto zlomamernog. Opet, kako će takve prakse da navedu nekoga ko vozi dizel auto da pređe na EV...?
Mora se razumeti da je ovo početak procesa. Akcenat na proces. Treba vremena, tehnologije se razvijaju. Ali tehnologije neće da se razvijaju ako nemaju inicijalnu podršku.
Industrija kao industrija, multinacionalne kompaije su iste i kod fosilnih goriva i kod panela. Njih zanima samo profit. Zato treba bdeti nad njima i pratiit svaki njihov korak i kada pogreše reagovati.
Koliko te shvatam tebi smetaju brzina i propaganda. Možda si tu u pravu. Propaganda je velika i ponekad maši poentu. Kao i sve revolucije i ova može da pojede svoju decu. Ali nije dobro i veštački kočiti razvoj. Ako se zahuktava neka tera
To što kažeš je većinski ok ali postoji ogromna razlika između toga što ti opisuješ i ovoga što se trenutno radi.
Meni je npr vrlo porazno da gde god i kad god dovedem u pitanje mafijaško-kartelska nametanja elektro-lobija, uvek pre ili kasnije saznam da sam agent naftnog lobija ili su mi samo isprali mozak. Tim metodama i rezonima elektro lobi i njegovi zagovornici čine sebi štetu, jer umesto da argumentima ubede ljude i kvalitetima svojih proizvoda osvoje tržišta i kupce, oni uvode inkvizicije, dogme i etikete. I čude se posle što se EV ne prodaju toliko brzo.
I od solarnih panela se mnogo očekuje a gorka istina je da i oni imaju svoj životni vek a i on će biti sve kraći kako se i nad njma bude radio "planned obsolence" i štedelo na kvalitetu i trajnosti zarad većeg obima proizvodnje i profita.
Nemam ništa protiv da dok se koriste tehnologije A i B, da neko za to vreme razvija, implementira i promoviše tehnologije C i D. Ali ne tako što će drugima nešto da oduzima i nameće jer ne zna, ili neće da nađe, drugi način da plasira to. Neka ostave ljudima slobodu izbora i neka ih ostave na miru ako neko ne želi da prelazi na ovu ili onu tehnologiju.
Da ne pričam koliko je apsurdno forsirati električna vozila u vreme nikad gorih energetskih kriza i divljanja cena. To je tek priča za sebe. I tu se takođe vidi umešanost elektro lobija i kartela.