Мало више о енергетској ефикасности! Јер ту је кључ за губитак огромне енергије. Ево ја ћу говорити из примера своје куће, мада сам направио још 5 кућа. Са различитим степенима изолације. Па могу упоређивати! Своју кућу сам сам пројектовао и направио, скоро је кружног облика тачније на 16 "вода". Грејање је на каљеву пећ, која има плотну, рерну, стакло као камин и инвертер ваздуха на мотор од ТА пећи, тачније клима на 18w. Добро дође за брже загревање и као фен за косу. Сада када је код нас било константно -7. Наложим пећ око 6.30 обично има жара од претходне ватре и ложим до 14 часова, тада престајем са ложењем. За тих 8 сати отприлике ложења наложим добра три нарамка дрва. око 15 часова у кући која је око 150м2 на два нивоа буде око 25 степени, сутра ујутро у 6.30 буде око 20 степени. На излазу из каљеве пећи у димњак највиша температура коју сам измерио је 49 степени. Сви прозори су у кући са дуплим стаклом. Сада мало о изолацији, Кућа је од црног бора, кров од теголе. Изолација крова одоздо на горе. Цоларица даска, фолија, 10 цм тврдо пресоване камене вуне, 4 цм даска, паропропусна фолија, тегола. Зидови изнутра ка споља. Цоларица даска, 3 цм стиродур, 8цм борове талпе, 10 цм тврдопресована камена вуна, цоларица даска, летва на спојевима. Под. глина, шљунак, лаки бетон, кондор, 10цм тврдо пресована камена вуна, роштиљ од бора између, алу фолија са спужвом па 35 мм бродски под. Веранда, односно кухиња са купатилом су на јужној страни и направљен је ткз Тромбов зид, због бољег загревања, Стрехе су направљене тако да лети дају довољно хлада а не сметају ниском зимском сунцу. Има ту још ствари као бојлер око солунара на пећи, који је и на сунцу јер је на југу и офарбан је у црно а из њега вода иде у ел. бојлер који је од инокса са сувим грејачем којји вуче 1.35 kw. За 8 месеци ложења потрошим када је јака зима око 12м2 дрва. Букве и јасике!