Upravo htedoh nešto slično da napišem - ne znam ko bi svakih par dana čistio kilometre tih panela. Mislim, jasno je da je moguće i da može da bude isplativo. Ali ako su ostale okolnosti adekvatne - klima, mesto, ljudi okolo, službe za održavanje...
A to se jako brzo napraši. Autoput možda nema prašine i čađi kao npr Mostar ili Slavija (jer em je otvoren prostor, em nema ljudskih izvora prašine i materija u vazduhu) ali opet ima i tu jedna količina čađi iz auspuha, a i prašine sa puta koju non stop dižu vozila u prolazu. To sve treba čistiti.
Zato su meni i one ideje o prekrivanju jezera solarnim crnilom - bolesne. Jer ne samo što uništavaš lepotu prirode da bi dobio par MW (a ne d'o bog da napraviš pouzdanu proverenu i dugotrajnu tehnologiju u vidu nuklearke, ne, pu pu daleko bilo...) nego što mi se čini da jako malo glava razmišlja o tome kako se to posle čisti, održava i menja. :kafa:
Solarni paneli najviše smisla imaju upravo na krovovima nekih zgrada u gradu i još više - kuća van gradova. Zato što onda tu ima ko to da čisti, menja, održava... i još bitnije - u interesu mu je da to radi i da brine o tome. A ovo ovako, ređaš to duž autoputa, ili usred pustinje, pa se to praši, pa se kvari, pa se deformiše, pa se nekad i krade ili demolira, pa ovo pa ono... to je, po onome što sam video (a možda i grešim) uglavnom vrtenje oko nule. Odnosno, ako gledaš jednu statistiku, tu se proizvodi i dobija bog zna kolko puno. Al kad pogledaš širu sliku, sve troškove, sve cene i sve posledice, shvatiš da sve mane ponište sve benefite.
Za to vreme, nuklearne elektrane, iako daleko od savršenog, iako i dalje potencijalni rizici (dovoljno je da jednom nešto opali i da budu strašne posledice), iako i dalje njihov otpad i skladištenje istog predstavlja nerešen problem za čovečanstvo... su se već pokazale i dokazale, i nude dugotrajno rešenje za energetske potrebe sa nemalim cenama, ali ogromnim dobicima. Ali avaj, umesto da se pamet i resursi skoncentrišu u to kako da ih učinimo još boljim, i da daju više uz što manje otpada, ili npr kako makar malo ubrzati raspad tih nusprodukata... pamet i resursi se rasipaju na neke leve ideje o solarnim tehnologijama v.17 u izvedbi 21.527. Pošto se pokazalo da - osim ako nisi Norveška ili Island - od vetrova nema neke vajde, morski talasi imaju energiju ali to ne znači da možeš da ih žanješ tek tako kao polje, onda hajmo sad u 15. iteraciju solarne euforije.