Pogledaj površinu kopna na svetu a onda pogledaj ove pojaseve sa stalnim ili čestim vetrovima.
Ok, recimo da površina kopna nije jedina relevantna stvar, jer imamo primer Norveške koja je ''duguljasta'' i ima ogromnu dužinu obale i pristup nekim od najvetrovitijih mesta na planeti.
Ok, to stoji.
Ali onda se samo pogleda ostatak kopnene površine na planeti i prisetimo se svih zemalja koje nemaju izlaz na more, ili imaju ali jako malo, ili su prosto u delu mora/okeana gde ima manje vetrova (vidi koliko zelenih pojaseva ima na mapi) i... i brzo dođemo do zaključka da na vetar kao neki neki
značajan i pouzdan izvor energije mogu da računaju ukupno oko 20 zemalja na svetu. Od 200 koliko ih ukupno ima.
A Srbija svakako nije među njima. Bar po onome što ja vidim i primećujem. Pa sad, ako treba, ispraviću se i u tome.
A opet i mi i ostlaih 180 zemalja širom sveta slušamo nalete raznih ekologa-profitera i kvazi-inovatora koji nas ubeđuju da treba da pravimo polja i polja vetranjača (njihovih, naravno) i da tako žanjemo energiju, jer ako mogu Norveška i Island, može i Srbija. Mda...
Eto, to sam hteo da kažem.
Ne da je energija iz vetra loša, ne da je ekologija loša, ne da ne treba diverzifikovati izvore... Ne, ništa od toga. Nego da previše često dolazimo u situacije da razni koji zarađuju na ekologiji i održivom razvoju porede Norvešku i Srbiju ili Island i Poljsku, i onda nam svima pričaju šta i kako treba da radimo.
Kad budem imao vrmena, pozabaviću se i analognoj priči sa solarnim panelima. Ali ne mislim na ono o čemu sam govorio pre - na krovovima kuća i zgrada, gde ima ko da brine o njima. To je skroz ok i to podržavam. Nego govorim o onim sumanutim idejama crnila na jezerima i livadama. Pogledaću malo konkretne podatke, koliko se to često praši, koliko mora da se čisti, koliko često se menja, koji su troškovi i uopšte akcije održavanja... Pošto se to ipak sve dorađuje svakih par godina, pa se i podaci i statistike menjaju. Pa da istražimo i to. Jer volim ja energiju kao i svi drugi ljudi, ali ako ćemo planetu da pretvorimo u crnilo da bismo žnjeli fotone, onda z... celu priču. Karikiram malo, ali... videli smo već kako izgledaju ta crnila na jezerima. A ne videsmo kako se to održava i koliko se isplati.