Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867979#p867979:xlydw5up je napisao(la):
ink » Чет Јул 29, 2021 9:40 am[/url]":xlydw5up]Evo Turci su dosta jeftinije prošli. Grade svoju prvu nuklearku u saradnji sa Rusima. Malo je jača od ove engleske (4.4 GW). Koštaće 20 milijardi dolara.

U Bangladešu Rosatom pravi još jednu nuklearku. Kapacitet joj je upola manji od ove turske. Cena - 12.6 milijardi dolara.

Ne znam koliko su u te cenu uračunati troškovi skladištenja nuklearnog otpada.

Uglavnom, nije jeftino graditi nuklearku. Da jeste, svi bi to radili a u svetu zapravo ni nema toliko takvih elektrana koje su trenutno u izgradnji.

EDIT: Dok nisam malo počeo da "češljam" Vikipediju kako bi odgovorio da pitanja ovde postavljena, nisam ni znao da su Englezi i Japanci jedini među velikim svetskim ekonomijama koji grade nuklearne elektrane. U stvari, treba tu ubaciti i Kineze. Bilo mi je zanimljivo to što Francuzi (koji se tradicionalno dosta oslanjaju na nuklearnu energiju) nemaju neki projekat u izgradnji. Nemaju ni Rusi, a ni Ameri. Pomislio bi čovek da bi ove tri zemlje (FR, RF i SAD) imale najviše interesa da pokažu svoju tehnologiju drugima (tj. potencijalnim kupcima) tako što će za potrebe sopstvenog stanovništva graditi svoje najsavremenije reaktore.

Нуклеарна енергија је за разлику од "обновљивих" извора енергије, једнократна инвестиција која је дугорочно поуздана и као таква једина стварна алтернатива термоелектранама. Идеално би соларни панели и ветрењаче били коришћени од стране самог народа / фирми / организација као вид децентрализоване енергије а термоелектране замењене поузданим нуклеаркама које би обезбедиле сталан, чист доток електричне енергије без обзира на време и временске прилике.

Ослањање на обновљиве изворе енергије у овом тренутку је, за већи део света који нема неке претеране климатске предности, еквивалент замене електрификованог метроа електричнм аутобусима - ирационално помодарство.

Ево како мапа нуклеарне енергије у Европи стварно изгледа:

3wgpxbee1oc51.png

А ово је иначе домет "обновљивих извора енергије" у Србији

Screenshot-10.png

Niko ne spori da cemo se jos dugo oslanjati na konvencionalne izvore. Ali ne zbog cene, vec zbog prirode proizvodnje i potrosnje, dnevnih dijagrama...

Ja pokusavam da razbijem mit da je OIE skupa zanimacija za bogate. Pre godinu, dve je doslo do tacke kada je OIE postala jeftinija po kwh od konvencionalnih izvora. Recimo u Indiji koja nema takse na CO2 i slicno OIE je jeftiniji od 90% novih elektrana na ugalj.
Da ne kacim linkove, koga interesuje moze da googla npr cost of electricity by source brojni su izvori.

A dalji trendovi su ovakvi:
- za 20 godina je izgradnja NE postala duplo skuplja
- operativni troskovi, koji su kod OIE zanemarljivi, kod konvencionalnih izvora jos brze rastu. Zbog brojnih razloga - skuplja eksploatacija, skuplje zbrinjavanje otpada, skuplja radna snaga i na kraju takse na emisiju gasova
- Solarna oprema polovi cene na svakih 3-4 godine. Za 10 godina je pojeftinila 6-8x

Sto se Kailanove slike tice, ona ima i drugu stranu.
Ja izbrojah 10 reaktora koji se grade u zapadnoj, centralnoj i istocnoj Evropi, bez Turske i Rusije. Do sada je na istoj teritoriji vec permanentno ugaseno 104 reaktora, a od operativnih, 150 je starije od 40 godina.
Po World Nuclear Association u narednih 30 godina u svetu ce biti ugaseno 200 reaktora, a napravljeno novih 53.
Opet, da ne kacim linkove, google nuclear power plant to be shut down in europe(US, UK, world...), coal power plant to be shut down in europe(US, UK, world...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869315#p869315:si1tcfon je napisao(la):
Kailan » 04 Aug 2021 09:53 am[/url]":si1tcfon]
Ево како мапа нуклеарне енергије у Европи стварно изгледа:

3wgpxbee1oc51.png

Nisam upoznat sa planovima Švedske da prave nove reaktore. Da li imaju planove za nove reaktore ili ovo zapravo nije kako mapa nuklearne energije u Evropi stvarno izgleda?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869315#p869315:si1tcfon je napisao(la):
Kailan » 04 Aug 2021 09:53 am[/url]":si1tcfon]
А ово је иначе домет "обновљивих извора енергије" у Србији

Screenshot-10.png

Dobro, to je sve jasno. Imamo jedan mali veteopark i dve male solarne elektrane. Ali pravo pitanje glasi - koliko bi koštalo da ugalj zamenimo sa uranijumom?

Pošto, koliko ja vidim, svi koji zagovaraju nuklearnu energiju izbegavaju da pričaju o tome da za nju treba izdvojiti desetine milijardi evra/dolara.

Да али оне трају деценијама (уз квалитетно одржавање и обнову потенцијално заувек) и једина су поуздана, константна алтернатива фосилним изворима електричне енергије. Словенија се и даље снабдева струјом из Кршка изграђеног 1983. године.

Наравно, ако не рачунамо хидроелектране чије смо капацитете већ потрошили у максималној еколошкој мери. Ако хоћемо можда би могли да исцедимо још пар мегавата помоћу мини хидроелектрана по цену уништавања природе.

Ако се не варам, тренутно би једна нуклеарна електрана попут оне која се гради у Турској могла да замени више од 80% електричне струје произведене из термоелектрана а коштала би мало мање од Вучићевог инвестиционог плана "Србија 2025".

Но, нема ни потребе да се тако нешто збрзава или гради као једино решење. Нуклеарна енергија је дугорочна оријентација и темељ енергетике а не брзо закрпа-решење попут соларних панела на крововима. Све што треба је да поставимо јасан циљ (нпр. да 2050. године укинемо све термоелектране) и да инвестирамо у том периоду у нуклеарну енергију и у обновљиве изворе енергије тако да оног тренутка када конкретно изградимо и покренемо постројење (па макар и за 30 година) можемо да потпуно раскинемо са угљем и постигнемо угљенично неутрално друштво. Преоријентација на обновљиве изворе енергије и забрана градње нових термоелектрана до тада би омогућила да бар загађење ваздуха стагнира ако се не смањује јер су термоелектране далеко највећи извор загађења ваздуха у Србији https://ourworldindata.org/grapher/co2-by-source?country=~SRB

По мени је разумно да се већ сада крене у планирање како да имамо хидро-нуклеарну срж чисте енергије и пројектовање првих нуклеарних електрана, припрема, организације менаџмента а потенцијално и власништва (свакако би било боље да нпр. Швајцарци или Французи руководе њима) док сада масивно улажемо у обновљиве изворе енергије ради задовољења растуићих потреба. Онда 30их година кренемо у изградњу и припрему за гашење термоелектрана како би 40их могли то да постигнемо, једну по једну.

То уз константо ширење и електрификацију железничког / јавног саобраћаја и гашење индивидуалних ложишта би драстично поправило квалитет ваздуха у Србији и спасило дословно стотине хиљада живота у овом веку.

Ето због тога не сматрам да ће појединачне ветрењаче или нека соларна фарма ишта значајно поправити и зашто сматрам да је нуклеарна енергија не пожељна, већ апсолутно неопходна ако хоћемо да будемо еколошки раме уз раме са развијеним светом и спасимо животе људи који због термоелектрана умиру већ деценијама у много већој размери него од ковида.

Ja u principu jesam protiv nukletki ali uvideo sam da je to besmisleno kad na 100 km od Bgda imamo u Bigarskoj nuklerku cije posledice havarija ma koliko mala bila do Bgda stize za 1-2 sekunde
sto obesmisljava protivljenje izgradnje i kod nas !
Sdruge strane ne zasiti izvoz el struje je vrhunski naj traženiji artikal sa ogromnim prihodima.
Strateško jacanje u svim sveramama njenom izgradnjom ne treba ni objašnjavati

Jedina mana je nas uobicajeni pristup svim odrzavanjima narocito njenu jer takva traljavos ozbiljno dovodi je u opasnost od havarija.
A cena izgradnje nije bitna kao i kod drigih masina bitna je rentabilnost tj koliko donosi profita. A Evropska ne zasitost za energijom garanntije ogromne profite.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869600#p869600:1gdlvvqc je napisao(la):
boca-ica » Čet Avg 05, 2021 11:55 am[/url]":1gdlvvqc]

Jedina mana je nas uobicajeni pristup svim odrzavanjima narocito njenu jer takva traljavos ozbiljno dovodi je u opasnost od havarija.

A cena izgradnje nije bitna kao i kod drigih masina bitna je rentabilnost tj koliko donosi profita. A Evropska ne zasitost za energijom garanntije ogromne profite.

Pazi, mom prijatelju, inženjeru sa decenijskim stažom u sektoru održavanja, je prvi nadređeni u hijerarhiji EPS-a bila dugonoga menadžerka sa privatnog fakulteta koja je diplomirala nešto na temu Coca-Cole. Pa kadgod upadnu u neku raspravu, ona kaže "ali u cocacoli se to ovako radi..." :lol: Sledeći direktor je neki Palmin kikbokser (Kružević) koji je završio srednju školu u 23.-oj. Posle isto diplomirao nesto na privatnom fakultetu. Generalni direktor je bio vlasnik pečenjare (Grčić), takođe diplomac privatnog fakulteta, studirao 22 godine (90-2012). A blajhanoj ministarki su nakon što je pred izbore obećala jeftinu tarifu vikendom i popodne inženjeri znojeći se crtali dnevne dijagrame potrošnje što su za dotičnu, a predstavlja se kao ekspert, bila španska sela.
E taj inženjer sada pušta u pogon elektrane po belom svetu....

A što se cene i rentabilnosti tiče, google u ruke...
Pogotovo što je cena rastegljiva kategorija. NE bi se pravila 10-15 godina. Rekoh već - u proteklih 20 godina je cena izgradnje uvećana 2x. Prevedeno na srpski ne znam koliko je to, ali znam da se kod nas cena covid bolnice za 4 meseca uvećala 2x.

Ово је савршен пример аргументације коју не треба узимати у обзир при доношењу важних националних одлука

ALi na moju veliku žalost ljudi sa takvim CV-jevima donose važne korporativne (EPS) i nacionalne odluke. Misliš da se pita struka, inženjer iz Saudi Arabije sa početka priče, Univerzitet? Znaš sudbinu Instituta i zaposlenih iz Vinče?
Čisto da vidimo na kom nivou razgovaramo... Da li iskreno misliš da samu pripremnu proceduru - izmenu zakona, eventualni referendum, dozvole, izbor partnera... možemo napraviti profesionalno i transparentno kako to ovakva odluka zahteva?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869620#p869620:1ep4xq8n je napisao(la):
Kailan » 05 Avg 2021 14:16[/url]":1ep4xq8n]Ово је савршен пример аргументације коју не треба узимати у обзир при доношењу важних националних одлука
:lol:

To jeste savrsen primer za sve pa i razlog zasto se sve cesce upotrebljava reč Srbistan....
i glavni NE oboriv argumet protiv nuklearke kod nas

i za istinu Populist dobija veliko plus 1 :kk:
:sesir:

Vezano za nuklearke ovo je veoma zanimljivo pogledati i Kina ovde otvara vrata za daleko veću ekspanziju nuklearki jer ova vrsta reaktora otklanja glavnu opasnost od havarija koja postoji kod standardnih.

https://youtu.be/1EFfxMx6WJs

Ja inače sam skroz ZA izgradnju nuklearke, to je bez premca sa trenutnom tehnologijom najefikasnija čista energija, ali teško je običan narod uveriti jer se njihovo razumevanje nuklearki svodi na Homera Simpsona i Černobilj, a i istom tom narodu ne smeta nenormalno zagađenje termoelektrana i ogromni kopovi na obradivoj zemlji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869621#p869621:15zdg57z je napisao(la):
Populist » Чет Авг 05, 2021 2:39 pm[/url]":15zdg57z]ALi na moju veliku žalost ljudi sa takvim CV-jevima donose važne korporativne (EPS) i nacionalne odluke. Misliš da se pita struka, inženjer iz Saudi Arabije sa početka priče, Univerzitet? Znaš sudbinu Instituta i zaposlenih iz Vinče?
Čisto da vidimo na kom nivou razgovaramo... Da li iskreno misliš da samu pripremnu proceduru - izmenu zakona, eventualni referendum, dozvole, izbor partnera... možemo napraviti profesionalno i transparentno kako to ovakva odluka zahteva?

Је л' операције мозга у Србији раде мегатрендовци? Авионима управљају доучени људи са једва завршеном школом?

Рекао сам да је у питању потпуно занемарљива аргументација јер није усмерена на решење, чак и игнорише шта сам ја рекао у покушају да прекине икакву смислену расправу. Прво што готово на сваком месту од кога зависе људски животи седе људи који су у најмању руку способни да га обављају и имали смо мање трагедија због тога него многе развијеније земље, друго што сам изричито рекао да би било боље да Французи / Швајцарци потпуно руководе нуклеарним електранама (утолико пре што имају искуства).

Но то је заправо решење проблема који наводиш и као такво треба заменити анегдоталним аргументима којима се затире било каква расправа. Исто сам чуо милион пута на тему вакцинације и ковида. Пустићемо да људи масивно умиру сваке године од ваздушног загађења (https://ourworldindata.org/grapher/...rticulate-air-pollution?tab=chart&country=SRB) а једино озбиљно решење ћемо да блокирамо анегдоталним примером који илуструје зашто хипотетичка ситуација коју нико не заговара не би могла да функционише. Путеве могу да нам раде и одржавају странци али никако нуклеарну електрану, то мора да ради јавни сектор и то искључиво његови корумпирани делови.

Потпуно занемарљива аргументација за озбиљну расправу која је у равни са "моја тетка ради у Батуту рекла ми је да узмем руску вакцину јер фајзер изазива неплодност"

Da se razumemo :
1
vrlo jasno
- bez nuklearke nema ozbljnijeg napretka
2
Mi jesmo Homer Simson al u Alen Fordovskoj TNT grupi
Kao gl. podizvodjač Grunf ce da je napravi . Homer ce nadgledatii zbog.strucnosti
a za izvoz struje... sir Oliver ...
Naravno sve pod vrhovnim br 1
gl. pokrovitelj i finasijer iz biroa za istrazivanje rude i gubljenja.vremena :lol:

Stoji da stucnost obezbedjuje bezbednost
al tvoj primer sigurnosti
,, ko vozi. avion -priucen ili.obucem -
to nije dovoljno za bezbednost nuklerake :!:
pa zarr onaj kopilot ne davno preko velike bare tamo , ne obori svoj
avion pun putnika ?

Ljudski faktor je velika stavka .od same zamisli projekta pa do nj. rada.

Ako se više od pola veka nadamo metrou koji košta manje od deset milijardi, koliko dugo ćemo da čekamo nuklearku koja košta više od dvadeset?

- Koliko dugo cemo je cekati ?

Samo dok fluorocentno ne zasijamo
od susedniih komšija , tad ce nam vec biti
sve jedno i bez razlike i protivnika izgradnje nuklerke

To dodje kao u osnovnoj školi
- Kakva je razlika izmedju dvojke i petice ?
- Nikakva !
Petica nauči odmah,
a dvojka....
to isto ali kasnije....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869908#p869908:gr3o3oi3 je napisao(la):
ink » Pet Avg 06, 2021 8:05 pm[/url]":gr3o3oi3]Ako se više od pola veka nadamo metrou koji košta manje od deset milijardi, koliko dugo ćemo da čekamo nuklearku koja košta više od dvadeset?

и даље ми није јасно на коју фору су лопови успели да напумпају технологију стару преко пола века, коју су руси/совјети штанцали свуда по ултрасиромашном ссср и колонијама, а нама у винчи дали џабе двапут, на 22 милијарде евра, па ђитлер и сићве им завиде на уграђивању...

нуклеарне реакторе руси гурају на бродове јер су јефтинији од угља, исто и у нека неприступачна насеља по сибиру, а овај енглез гради једну осредњу електрану за паре колко вреди цела србија...

Postoji i primer ruske nuklearke koja se trenutno gradi u Turskoj: 20 milijardi dolara.

Takva jedna (sa dva reaktora) bi nama uradila posao jer bi sa svojih 4.4 GW i te kako zamenila TENT. Ali ko će da nam pozajmi 20 milijardi dolara?

(+ da li možemo da garantujemo jedno 35 godina stabilnosti i solidnog privrednog rasta da bi otplatili takav kredit?)

Evropska energetska glad je preogromna
pogledaj samo svu ,, frku,, oko naftnih i plinskih tokova. Bez obzira na to i na cenu grade se i završavaju.
Ponovicu se:
Nije bitna cena proizvodne ,,mašine ,, ako se ona dobro isplati tj profitira :!:
Ne zaboravi da Evropski transportni sistem za struju ne treba izgrađivati jer vec postoji a za tokove dr.energenata se nanovo grade. što bitno utiče na isplativost.
A slobodna tržišna ekonomija dozvoljava konkuretnost cena tj biranja ciju struju uvoze
te ne brini za brzinu isplatljivosti
jedino treba brinuti da stvarno bude sto veca njena bezbednost

торијумски реактори су безбедни, али сигурно далеко скупљи јер је нова технологија, ми два класична реактора већ имамо, од ког смо један сје**** и замало да погине шесторо људи ал јбг... ако се даје 20 милијарди што је надувано минимум 10 пута, онда можда боље торијумски, али ако се паметно искористе стара знања старе технологије, са малим побољшањима може далеко јефтиније да се прође

имају французи реакторе који раде на природни необогаћени уранијум, толико су ефикасни у очувању неутрона, а и ова два наша су радила са слабо обогаћеним уранијумом, тако да наши инжињери имају искуства са таквим стварима, те нам ни постројење за обогаћивање не треба

можемо сигурно да проћемо испод 5 милијарди рачунајући на то да се свака странка и општина и управа и курта и мурта уграде, без лоповлука вероватно испод милијарду, за неки мање више озбиљан реактор који би барем ТЕНТ заменио

та прича са 20 и 22 милијарде ми звучи ко кад неко каже "електрични аутомобили су прескупи, ено види тесла модел С је 100 хиљада евра а јагуар И-паце је још више", то што је неко дилеја и расипа на ултра лускуз не значи да свако мора тако, постоји весићева јелка од 83 хиљаде евра а постоји и 10 пута лепша у европи за далеко мање пара...

Mislim da je fora u tome da su nuklearke uvek toliko koštale. Evo sad čitam o Irancima i njihovim iskustvima sa nuklearkom "Bušehr". Nemci im ponudili prvobitni ugovor za izgradnju (4-6 milijardi dolara) davne 1974. godine.

Ne znam odakle ova ideja da su to nekako jeftini projekti.

Metro vozovi postoje od devetnaestog veka ali to ne znači da je zato jeftino kopati ispod grada.

EDIT: Gugle kaže - "What is $4 in 1974 worth in today's money? Adjusted for inflation, $4.00 in 1974 is equal to $22.55 in 2021. Annual inflation over this period was 3.75"

Nuklearke kakve poznajemo su skupe. Nuklearni kwh je skup. Osim nekoliko dalekoistocnih zemalja, ostale mahom gase ili planiraju gašenje postojecih nuklearki. To je trend u svetu. A mi danas, znajuci to, treba da ih planiramo da budu operativne za 20-tak godina? Gde je tu logika?

Slažem se ja da su one čiste, bezbedne, pouzdane... nisam protivnik tehnologije kao takve.

@Kailan
Slično mi gledamo na osnovni problem. Ali moguća rešenja ne vidimo isto.
Ti ukazuješ na problem vazdušnog zagađenja recimo. Ko je za njega odgovoran? Ministarstva za zaštitu životne sredine, ekonomije, pravde, energetike, zar ne? Ako imaju kapacitet da ga reše, što ga ne reše? Ako tvrdiš da tamo mahom sede stručni ljudi, gde je problem? Ja tvrdim da nemaju kapacitet. A ako nemaju kapacitet da reše problem Vinče ili Bora ili 200 divljih deponija samo u Beogradu, kako da verujem da mogu da izhendluju jedan projekat nuklearke?
Nije tu samo ko će da upravlja nuklearkom. Već ko će da postavi pravni okvir, uradi studije uticaja na životnu sredinu, sprovede pregovore sa partnerom, reši (odgovorno) pitanje finansiranja. Tu nam ne mogu pomoći Švajcarci

Да је градња нуклеарки питање имања "капацитета" Немачка не би гасила поменуте и повећавала загађење термоелектранама јер "обновљиви извори енергије" нису у стању да подмире потребе https://www.bloomberg.com/news/arti... carbon,by research institute Fraunhofer ISE.

Не бих знао како то Немци немају "капацитета" за изградњу нових нуклеарних електрана али Пољаци и Турци имају. У питању је просто помодарски еколошки популизам активиста који немају везе са стварношћу и форсирали су владу да гаси нуклеарне реакторе ради обновљивих извора енергија што се показало као фијаско који се надокнађује спаљивањем фосилних горива.

Режим Србије у овом тренутку ради тачно оно што еколошки активисти заговарају, улаже у обновљиве изворе енергије, субвенционише их и не гради нуклеарне електране, руднике литијума за батерије (за сада), чак суспендује и мини хидроелектране. Да је то квалитетан и одржив енергетски модел видели би доследан и одржив пад емисије угљен-диоксида што се просто не дешава.

Нуклеарке јесу висока инвестиција али се дугорочно исплате, поготово када се узме у обзир да би цео процес од планирања до пуштања у погон вероватно трајао деценијама у Србији. Али је неопходно почети.

За мене је неки идеалан след догађаја следећи:

2020-2030.

- Влада Србије донесе закон којим се забрањује градња нових термоелектрана,
драстично улаже у целу мрежу како би био мањи губитак електричне енергије приликом преноса,
- улаже у смањење загађења постојећих постројења,
- крене у процес планирања и правних оквира за изградњу нуклеарне електране,
- раст потражње надокнађује улагањем у обновљиве изворе енергије,
- донесе план да Србија 2050. престане да производи енергију из фосилних горива,
- донесе закон којим сва индивидуална ложишта морају да буду пописана и национализује продају угља,
- забрањује се грејање на угаљ свима који имају просечна примања или већа (макар и бетонирањем оџака)
- креће се у план за производњу соларних панела у Србији

2030.-2040.

- Држава обезбеђује кредит који ће повлачити како јој буде требало у наредну деценију, две, ***
- креће изградња прве нуклеарне електране,
- масовно се улаже у пребацивање сиромашних који се греју на угаљ на централно грејање / грејање на струју,
- наставља се улагање у обновљиве изворе енергије и
- све међународне пруге се електрификују и завршава се њихова модернизација,
- оснива се подела ЕПС-а на саму електродистрибуцију (инфраструктуру), фирму која производи струју из обновљивих извора у свом власништву и фирму која је власник термоелектрана. Полако се врши реорганизација и пребацивање запослених из друге у прву по много рационалнијем и професионалнијем, транспарентнијем обрасцу
- субвенционише се куповина соларних панела за куће и зграде

2040.-2050.

- Нуклеарна енергија се тестира и пушта у погон,
- "зелена" фирма ЕПСа постаје доминантна и решава се питање преосталих запослених у "фосилној" фирми која се гаси заједно са термоелектранама.
- Гашење индивидуалних ложишта се приводи крају.
- субвенционише се куповина соларних панела за куће и зграде

> 2050.

- Србија има стабилан извор чисте електричне енергије,
- Фосилна горива се користе само за транспорт али и то драстично мање,
- Возови постају најбрже и најлакше средство међуградског и међународног саобраћаја
- Целоукупно ваздушно загађење Србије је мање за неких 70%-80% него што је сада, на нивоу колико је било 1950-их (ако не и пре)
- Нација је фактички енергетски суверена јер сама производи готово сву енергију која јој је потребна уместо да зависи од Русије и Блиског истока

***Сам кредит који би Србија узела није уопште толико велик када се све узме у обзир. Да сада, 2021. године узме свих 20 милијарди евра кредита одједном да би градила нуклеарну електрану колику гради Турска, задуженост би скочила на отприлике неких 90%, зато што нам је БДП око 50 и нешто милијарди евра.

Међутим, очекује се да ће 2030. БДП Србије бити и преко 80 милијарди евра ако све буде ишло очекивано па би тада укупни јавни дуг Србије био око 60% БДП-а, ако би одједном подигла цео кредит.

Ако би урадили оно што ја предлажем, да се кредит обезбеди а подиже како затреба током целих 2030-их година, јавни дуг не би прешао законских 45% ни у једном тренутку и био би мањи него што је сада.

Јер, 20 милијарди евра јесте велики кредит али не у периоду од 30 година за земљу за коју се очекује да ће за 30 година да има БДП и преко 130 милијарди евра.

Алтернатива свему овоме је да се фолирамо како ћемо решити проблем загађења периодичнин улагањем у обновљиве изворе енергије док масивно умиремо од термоелектрана против којих смо начелно али немамо одрживу замену већ се надамо неким батеријама у будућности које ће моћи да складиште огромне количине струје соларних панела / ветра јако дуго времена и неће долазити из рудника литијума против којих смо такође

Jel ti mene z..š, ili namerno nećeš da odgovoriš na pitanje? Mislim, ako diskutujemo čisto akadamski, "bilo bi dobro da..." vidimo šta bi još mogli i trebali. Imam ja još ideja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870349#p870349:d7ykl9m0 je napisao(la):
Kailan » Pon Avg 09, 2021 2:04 pm[/url]":d7ykl9m0]
2020-2030.
- Влада Србије донесе закон....
2030.-2040.
- Држава обезбеђује ....
2040.-2050.
- "зелена" фирма ЕПСа

Ko tacno donosi i obezbeđuje? Ono... personalno. Kad ja napisem ko, ti kažeš da karikiram i ne doprinosim.
Hajde onda ako predlažeš da švajcarci upravljaju elektranom i da dovedemo i ministre ekologije, pravde,energetike i ekonomije iz Švajcarske.
Saznali smo čak i kod Erdogana koliko košta NE. Iskreno, koje su šanse da mi dobijemo javan, transparentan ugovor?

Bez potezanja ovih pitanja - ekonomije, prava, zaštite sredine je cela ova diskusija oko NE šbbkbb.

Које питање?

Ако мислиш на ово

Ti ukazuješ na problem vazdušnog zagađenja recimo. Ko je za njega odgovoran? Ministarstva za zaštitu životne sredine, ekonomije, pravde, energetike, zar ne? Ako imaju kapacitet da ga reše, što ga ne reše? Ako tvrdiš da tamo mahom sede stručni ljudi, gde je problem?

онда сам ти одговорио. Стручни људи раде оно што еколошки активисти и раја коју су успели да изманипулишу желе, то им је и посао у јавном сектору. Питај просечног човека на улици да ли жели да се проблем ваздушног загађења решава тиме што ће му забранити да пали угаљ или тиме што ће Весић управа да купи аутобусе на гас и видећеш шта ће да ти одговори. Питај просечну особу да ли сматра да ли је више људи умрло због индиректних последица Чернобиља од те катастрофе до данас или од ваздушног загађења у Србији у истом периоду. Питај га колико је умрло свеукупно у Фукушими а колико годишње умре у Србији због термоелектрана.

У Србији, као и у Немачкој, није уопште питање недостатка капацитета већ вишедеценијске пропаганде нафтних корпорација да је нуклеарна енергија штетна, опасна или бар гора алтернатива тзв. "изворима обновљиве енергије" а не обрнуто. Сад када сам конкретно навео зашто уопште не мора да одговорност за вођење нуклеарне електране буде на тим примитивним, корумпираним Србима неспособним да воде земљу измишљаш како ниједна власт у Србији у наредних 30 година неће моћи да склопи уговор са странцима да то чине

Nuklearna energija je ok. Ekoloski prihvatljiva. Ali vec danas najskuplja od svih izvora. Bice jos skuplja. Ako smo radi da prihvatimo cinjenicu da se zaduzimo da bi za 20-30 godina pravili struju visestruko skuplju od ostalih, so be it... Ja samo upozoravam. Jos jednom - NE i TE se zatvaraju zbog nerentabilnosti, ne ekologije.
Naravno, ostaje nada da ce se u medjuvremenu pojaviti nova tehnologija, ali o tom potom...

Najmanji je problem ko ce upravljati elektranom. U Boru je ista situacija i sada kao i pre, bila bi ista i da su svajcarci u fabrici. Da smanji zagadjenje iz TE nije bila rada/uspela ni jedna vlast do sada. Mi donosimo propise i kontrolisemo ih. Na osnovu cega temeljis svoj optimizam?

Не играјте се нуклеаркама, то нам ни најмање није потребно!
Само нам то фали поред свих еколошких акцидената, мало мало па се преврне неки вагон са амонијаком, киселинама и ко зна чиме још...
Реке загађене, депоније на све стране, посејан осиромашени уранијум који ће ту бити занавек...
У Србији не постоји ни култура ни одговорност да се нешто посвећено ради и уради квалитетно, па може се само замислити живот са нуклеарком.
Србија је добила "Турски ток", имамо сада стабилно снабдевање гасом па зато треба приступити изградњи електрана на ГАС!
Прва електрана-топлана је у завршној фази изградње у Панчеву, и према плану требало би да до краја ове године буде пуштена у рад са пројектованом снагом од 200 MW.
То наравно није много, али 10ак таквих електрана исте или јаче снаге би потпуно обезбедило Србију стабилном производњом струје, а уз то је и сасвим у складу са еколошким нормама.
Друга ствар је да у Србији има солидан број геотермалних извора који се уопште не користе, ни за грејање ни за производњу струје.
Ево у сремским селима Деч, Купиново, Обреж... има геотермалних извора и они се једино користе за шурење свиња и прасића :!:
А то је потпуно у складу са нивоом развитка свести у Србаља, јер локалне самоуправе немају намеру да покрећу било какве пројекте у корист народа а могло би се користити за грејање свих села около. И тако свуда где постоје геотермални извори.
А тек министарство "нема времена" за тако нешто корисно.
Нека позову стручњаке са Исланда и нека им објасне ако не знају, и нека их упуте како су они од геотермалних извора направили енергетски независну земљу и еколошки скроз чисту!

Vrh