Fernwärme Spittelau, zovu je i hundervaser pržionica zbog svog spoljnog dekora. Uživo je totalno neobična.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872155#p872155:2x9knkpq je napisao(la):Bender Rodriguez » Pon Avg 16, 2021 5:32 pm[/url]":2x9knkpq]I po onome sto ja znam, dobri filteri mogu enormno da pomognu termoelektranama. To mi je pricao covek kojije hemicar i tehnolog, a kao dokaz je naveo neku spalionicu (cini mi se - djubreta) u urbanom delu Beca od koje ni trunka cadji, smrada ili prasine ne izlazi jer - ima dobre filtere i redovno ih menja.
To je ujedno i jedan od razloga sto sam skeptican i odbojan prema mnogim danasnjim populistickim eko-merama. Zato sto se maltretira obican covek dok su zagadjenja industrije i komercijale mnogo veca. I mnogo laksa za sprecavanje. Jer premda ti filteri kostaju, kao i tehnologije za smanjenje aerozagadjenja iz njih, kad obuzdas jedan takav dimnjak (mislim na tu spalionicu) , to vise koristi i prirodi i ljudima nego sva ona besmislena proterivanja vozila javnog prevoza na dizel. Taj jedan dimnjak bez filtera baca mnogo vise zagadjenja nego 1000 dizel autobusa.
Ministarstvo rudarstva i energetike predstaviće u septembru investicioni plan ulaganja vredan 17 miijardi evra. Među investicijama u nove elektrane izdvaja se gradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE) Đerdap 3 i Bistrica, koje bi, prema rečima profesora Nikole Rajakovića mogle da odigraju veliku ulogu u energetskoj tranziciji, tačnije u lakšoj integraciji solarnih elektrana i vetroparkova.
V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da kompanija namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima, ali i da se zalaže da se prekinuti projekat termoelektrane Kolubara B nastavi.
Traditionally, the main challenge for solar has been storage: the grid cannot easily cope with the wide swings of solar energy, meaning that its lower generation costs and simpler tie-ins are offset by the need for new, higher-capacity battery technology.
But as of 2020, the report found, the Chinese industrial hothouse of solar and storage innovation has created “technical potential” to roll out enough new solar generation to meet twice the nation’s existing energy needs — from residential power to car traffic.
Izvor Sputnik.... Бугарске Румен Овчаров изразио је незадовољство неочекиваном одлуком бугарске владе почетком године да поново обустави изградњу нуклеарне електране „Белене“, за коју су већ били испоручени руски реактори, и уместо тога започне изградњу новог капацитета у „Козлодују....
ElevenEs je razvio vlastitu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija za električna putnička vozila, autobuse, kamione, viljuškare, ostala industrijska vozila i sisteme za skladištenje energije i u Subotici će uz pomoć sredstava EU podići fabriku godišnjeg kapaciteta 16 gigavat-sati.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874390#p874390:221kijcu je napisao(la):ink » Sre Avg 25, 2021 8:24 am[/url]":221kijcu]Najava veoma zanimljivih projekata... ipak se radi samo o najavi ali računam da svakao vredi preneti vest.
Srbija najavljuje izgradnju dve velike hidroelektrane
https://balkangreenenergynews.com/rs/sr ... nergy+News
Ministarstvo rudarstva i energetike predstaviće u septembru investicioni plan ulaganja vredan 17 miijardi evra. Među investicijama u nove elektrane izdvaja se gradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE) Đerdap 3 i Bistrica, koje bi, prema rečima profesora Nikole Rajakovića mogle da odigraju veliku ulogu u energetskoj tranziciji, tačnije u lakšoj integraciji solarnih elektrana i vetroparkova.