Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

Мислим да има још пар термоелектрана-топлана на гас по Војводини. А термалне воде за сада знам да експериментално користи Богатић у Мачви за грејање општине, суда и школе.

Jeste, kombinovane TE-TO, termoelektrane-toplane imaju vec Novi Sad, Zrenjanin i Mitrovica.
Gas se smatratra ekološkim gorivom sa aspekta zagađenja, ali je i dalje fosilno gorivo, ograničen resurs. Osim toga i strateški proizvod koji ume i da "nestane", da bude duplo skuplji nego sada, sve to pamtimo.

Bila je pre neki dan vest da Bugari planiraju da do 2025. zamene sve elektrane na ugalj gasom i solarom i geotermalnom energijom
https://www.capital.bg/biznes/energetik ... bulgariia/

Elektrane na gas imaju jedino smisla u zemljama sa velikim rezervama gasa. Kod nas bi to samo povećalo zavisnost od drugih kao i spoljno trgovinski deficit.
Što se tiče geotermalnih voda Srbija jeste njima bogota, ali temperatura uglavnom nije dovoljna za proizvodnju električne energije. Na Islandu se zapravo koristi vodena para sa jako visokom temperaturom kao posledica vulkanske aktivnosti. Kod nas najveći potencijal ima Vranjska banja oko 10Mw, ali je relativno malo na nivou Srbije...

Мене твој став мало подсећа на Вучићев изопачени "национализам" где је најбитније да спаљујемо "наш" смеђи угаљ него да увозимо енергенте, макар и ако тиме убијамо сопствени народ https://www.danas.rs/politika/vucic-novi-otkop-u-kolubari-obezbedjuje-ugalj-za-narednih-60-godina/

Нико нама не брани да обезбедимо залихе угља за неких годину дана и конзервирамо термоелектране тако да, злу не требало, можемо да наставимо са производњом струје од угља ако гаса нестане. Али, од кључне је важности да минимизујемо употребу угља у Србији.

Енергија од гаса у просеку испушта дупло мање угљен диоксида од по јединици од угља, што би значило да би се нама емисија угљен диоксида смањила за отприлике 30ак %, тј. вратила на ниво из касних шездесетих / раних седамдесетих. При чему се од гаса не добијају неки изузетно отровни гасови као приликом спаљивања угља па је резултат много, много чистији за људе који овде живе. Узимајући у обзир да нама годишње око 7.000 људи умре од ваздушног загађења, рекао бих да је замена термоелектрана електранама на гас релативно добро прелазно решење у наредне 2 деценије којим би испунили своје обавезе Париског договора и спасили јако пуно живота. И даље сам за нуклеарке али ако то нећемо можемо бар да учимо од суседа уместо да нам политику кроје политичари који ће умрети од старости пре него што се појаве први озбиљни ефекти климатских промена и "министарка" животне средине која не уме да чита

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pt7rH8Vwxm4[/youtube]

Политичари у Србији се деле на деде и на њихове спонзоруше са којима проживљавају континуалну кризу средњих година. Не треба ни њих ни њихове идеје узимати озбиљно већ се тврдоглаво залагати за савремена решења од којих нам свима зависи живот, здравље и будућност

Glupo je uopšte i raspravljati ovde o gasu, jer to nije obnovljiv izvor niti je čist . Takođe nije nikakav nacionalizam, već čista ekonomija i nezavisnost jedne države.
Ja sam protiv gradnje novih termocentala, ali nema baš rezona gasiti postojeće na ugalj i graditi slične na gas. Nemamo mi para za bacanje, a naše termocentale se mogu dovesti u red sa novim filterima.
Inače emisija ugljen dioksida u Srbiji je smešna prema Nemačkoj i drugim razvijenim državama, jer mi nemamo industriju.

I po onome sto ja znam, dobri filteri mogu enormno da pomognu termoelektranama. To mi je pricao covek kojije hemicar i tehnolog, a kao dokaz je naveo neku spalionicu (cini mi se - djubreta) u urbanom delu Beca od koje ni trunka cadji, smrada ili prasine ne izlazi jer - ima dobre filtere i redovno ih menja.

To je ujedno i jedan od razloga sto sam skeptican i odbojan prema mnogim danasnjim populistickim eko-merama. Zato sto se maltretira obican covek dok su zagadjenja industrije i komercijale mnogo veca. I mnogo laksa za sprecavanje. Jer premda ti filteri kostaju, kao i tehnologije za smanjenje aerozagadjenja iz njih, kad obuzdas jedan takav dimnjak (mislim na tu spalionicu) , to vise koristi i prirodi i ljudima nego sva ona besmislena proterivanja vozila javnog prevoza na dizel. Taj jedan dimnjak bez filtera baca mnogo vise zagadjenja nego 1000 dizel autobusa.

Занемарује се потенцијал екстракције гаса из санитарних депонија, стајског ђубрива и постројења за пречишћавање канализације.

Što se tiče geotermalne energije, ta tehnologija dosta napreduje i treba pratiti njen razvoj. Nije više potrebno da budeš na Islandu da bi od geotermalnih izvora pravio struju.

За побољшање животне средине би било довољно и да се субвеционише грејање кућа геотермалном енергијом.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872155#p872155:2x9knkpq je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Avg 16, 2021 5:32 pm[/url]":2x9knkpq]I po onome sto ja znam, dobri filteri mogu enormno da pomognu termoelektranama. To mi je pricao covek kojije hemicar i tehnolog, a kao dokaz je naveo neku spalionicu (cini mi se - djubreta) u urbanom delu Beca od koje ni trunka cadji, smrada ili prasine ne izlazi jer - ima dobre filtere i redovno ih menja.

To je ujedno i jedan od razloga sto sam skeptican i odbojan prema mnogim danasnjim populistickim eko-merama. Zato sto se maltretira obican covek dok su zagadjenja industrije i komercijale mnogo veca. I mnogo laksa za sprecavanje. Jer premda ti filteri kostaju, kao i tehnologije za smanjenje aerozagadjenja iz njih, kad obuzdas jedan takav dimnjak (mislim na tu spalionicu) , to vise koristi i prirodi i ljudima nego sva ona besmislena proterivanja vozila javnog prevoza na dizel. Taj jedan dimnjak bez filtera baca mnogo vise zagadjenja nego 1000 dizel autobusa.
Fernwärme Spittelau, zovu je i hundervaser pržionica zbog svog spoljnog dekora. Uživo je totalno neobična.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Dw_qjLgL5a0[/youtube]

Obrada gasova i filteri su od postojenja gde se stvaraju opasni gasovi napravili neprimetnog komšiju u samom centru grada.

Najava veoma zanimljivih projekata... ipak se radi samo o najavi ali računam da svakao vredi preneti vest.

Srbija najavljuje izgradnju dve velike hidroelektrane
https://balkangreenenergynews.com/rs/sr ... nergy+News
Ministarstvo rudarstva i energetike predstaviće u septembru investicioni plan ulaganja vredan 17 miijardi evra. Među investicijama u nove elektrane izdvaja se gradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE) Đerdap 3 i Bistrica, koje bi, prema rečima profesora Nikole Rajakovića mogle da odigraju veliku ulogu u energetskoj tranziciji, tačnije u lakšoj integraciji solarnih elektrana i vetroparkova.
djerdap3.jpg

Pročitah nekoliko zadnjih strana i dosta je korisnih stvari napisano.
Pitam se zašto se ne forsira hidropotencijal koga imamo još u rezervi poprilčno, kad evo @ink objavi vest za reverzibilne elektrane. Kamo lepe sreće da su do sada uradili recimo reverzibilnu Bistrica 2 elektranu, koliko su puta najavljivali. Pa i HE su obnovljivi izvor.
Naravno izgradnju mini HE obustaviti, kao i pljačku preko subvencionisane cene za podobne osobe koje imaju monopol na izgradnju i korišćenje istih.

EPS najavio mizerna ulaganja u obnovljive izvore energije
https://balkangreenenergynews.com/rs/ep ... -energiju/
V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da kompanija namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima, ali i da se zalaže da se prekinuti projekat termoelektrane Kolubara B nastavi.

Hroničan manjak ambicije i vizije i dalje očigledan.

Znam da nije o Srbiji + da se radi o "projekcijama" ali mi je ipak zanimljivo da solarna energija u Kini postaje toliko jeftina:

China on verge of a solar power tipping point
https://thehill.com/policy/equilibrium- ... hina-study

Traditionally, the main challenge for solar has been storage: the grid cannot easily cope with the wide swings of solar energy, meaning that its lower generation costs and simpler tie-ins are offset by the need for new, higher-capacity battery technology.

But as of 2020, the report found, the Chinese industrial hothouse of solar and storage innovation has created “technical potential” to roll out enough new solar generation to meet twice the nation’s existing energy needs — from residential power to car traffic.

Prilozi

• chinese dudes inspect solar panel.jpg
    chinese dudes inspect solar panel.jpg
    95,8 KB · Pregleda: 848
Било би одлично када би се ово показало као изводљиво у пракси и Кина због тренутне енергетске кризе услед несташице угља кренула да улаже масивно у соларну енергију јер без тога нема шансе да уопште успоримо емисије гасова стаклене баште а камоли зауздамо

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ngopIpGsQ3c[/youtube]

A što ne u nuklearke kad si sam rekao da su najbolje?
Drugo, s obzirom na to koliko oni zagađenja imaju, do tih solarnih panela će im stizati tek 2/3 sunčevih zraka od predviđenog.
Karikiram, ali... i nije daleko od istine. Bar u nekim regijama Kine.

Биле би потребне деценије и јако пуно новца да се све термоелектране у Кини замене нуклеаркама. Врло желим да се то деси и надам се да хоће али до тада је важно да се макар смањи емисија угљен диоксида у Кини а то је краткорочно најизводљивије соларним панелима који мање коштају и брже се имплементирају од нуклеарних постројења

Сумњам да би термоелектране могле да се замене соларним фармама (видимо сви како је у Европи сад) али је нама у наредних 10 година одлично да се загађење из Кине и за 10% смањи коришћењем соларне енергије, чак и ако се не угасе термолектране већ само смањи потрошња због доступности соларне енергије. Мислим да би најбоље решење било да се ургентно преломи крива коришћењем обновљивих извора а дугорочно елиминишу емисије комбинацијом нуклеарних и обновљивих извора енергије који би могли потпуно да елиминишу потребу за фосилним горивима

Мени је искрено много занимљива њихова најава торијумске електране јер ако се то покаже као успешно истински би револуционизирало производњу енергије

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1EFfxMx6WJs[/youtube]

Da se ozbiljno išta očekije od solarnih panela, država b ih delila za djabe te bi ,,uštedjenu,, elekričnu struju izvozili za čvrstu valutu koja direktno jača nj. finansiske temelje i vrednost.
Ne dele zato kada je najveca potražnja i nj. cena naj isplatljivija , efekti solarnih panela su minimalni.
Što potvrdjuje ne isplatljivu baš tu nj. varijabilnost u onosu na kvartalne potrebe
tj. zanemarljivost.
Poredjenja radi vetrogeni prate kvartalne potrebe potražnje.
Na žalost favorizaniji su sol. panelu od veteogena čak i zakonskim pisanijama.
Dok vetrogeni postanu kao kucni obavezni ,,aparat,, proćice još dosta vremena
Valjda zato što je put ka pametnim stvarima uvek sporiji od bržeg puta ka glupostima :lol:

E da kao dopunu na 30 tak km od nas tj od Vidina na Dunavu , bice atomska centrala kod komšija

.... Бугарске Румен Овчаров изразио је незадовољство неочекиваном одлуком бугарске владе почетком године да поново обустави изградњу нуклеарне електране „Белене“, за коју су већ били испоручени руски реактори, и уместо тога започне изградњу новог капацитета у „Козлодују....
Izvor Sputnik

Kakva je onda razlika ?
Pa oni ce imati energetsku sigurnost i pride profitirati od nje, a mi necemo :lol:
Mlaticemo se sa solarnim panelima...
Jbg. 30 km ko da je neka velika razlika sa bezbednosnog ekološkog rizika
:sesir:

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici
https://balkangreenenergynews.com/rs/pr ... -subotici/

ElevenEs je razvio vlastitu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija za električna putnička vozila, autobuse, kamione, viljuškare, ostala industrijska vozila i sisteme za skladištenje energije i u Subotici će uz pomoć sredstava EU podići fabriku godišnjeg kapaciteta 16 gigavat-sati.

Prilozi

• 20211023_082156.jpg
    20211023_082156.jpg
    284,4 KB · Pregleda: 632
Bilo bi lepo i da se ostvari i 10% ovoga što se najavljuje, ali sam vrlo skeptičan prema čitavoj priči.

Jos se secamo velike fabrike cipova iz Emirata, zato je tesko da poverujem u ovu vest. Jos manje jer se pojavljuje u isto vreme kada treba da se otvori problematicni rudnik litijuma, uz navodno veliku srpsku kompaniju koja treba da razvije tu novu tehnologiju i finansira ogromnu investiciju kao sto je ova fabrika.

„Ми смо већ разговарали са (премијером Мађарске) Виктором Орбаном о изградњи нуклеарне електране у Пакшуу, и спремни смо да будемо мањински власник, како бисмо осигурали нашу енергетску безбедност, посебно због нашег снажења привредне активности“, рекао је Вучић.

Radi se o tome da SNS zeli jos jednu garanciju (osim Rio Tinto) iz zsfere prljavog kapitala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874390#p874390:221kijcu je napisao(la):
ink » Sre Avg 25, 2021 8:24 am[/url]":221kijcu]Najava veoma zanimljivih projekata... ipak se radi samo o najavi ali računam da svakao vredi preneti vest.

Srbija najavljuje izgradnju dve velike hidroelektrane
https://balkangreenenergynews.com/rs/sr ... nergy+News
Ministarstvo rudarstva i energetike predstaviće u septembru investicioni plan ulaganja vredan 17 miijardi evra. Među investicijama u nove elektrane izdvaja se gradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE) Đerdap 3 i Bistrica, koje bi, prema rečima profesora Nikole Rajakovića mogle da odigraju veliku ulogu u energetskoj tranziciji, tačnije u lakšoj integraciji solarnih elektrana i vetroparkova.

file.php

Nadam se da razumete da reverzibilna elektrana nije proizvodjac energije. Koeficijent iskoriscenja je manji od 1 inace bi imali perpetum mobile. One su neophodne radi stabilnosti sistema, narocito kad u sistemu preovladjuju nestabilni izvori kao vetro i solarne elektrane.
Ljudi ne kapiraju prave troskove implementacije ovakvih zelenih izvora energije, u praksi sistem koji se pretezno sastoji od solarnih i li vetro elektrana ne moze da funkcionise.

Мислим да ће се ове реверзибилне више користити за складиштење енергије која ће се на тржишту куповати када је јефтина а повлачити када је скупа.

Битна ствар и је степен искоришћења као што је речено малопре и ту треба урачунати све губитке у конверзији енергије.

Треба имати у виду да ће соларне електране бити на дистрибутивном нивоу где је трансфер енергије праћен великим губицима због ниског напоана и ту енергију би ту требало и складиштити

Vrh