Šta je novo?

Obnova ulica, Beograd put...

Otežano u garažu na Obilićevom vencu
09.12.2008. - 22:58

RADOVI Zbog rekonstrukcije ulice Obilićev venac, u periodu do 19. decembra korišćenje javne garaže u ovoj ulici biće otežano. Režim saobraćaja u ulici Maršala Birjuzova, u kojoj se takođe nalaze ulaz i iz izlaz ove garaže, odvijaće se nesmetano, saopštio je Parking servis.
Izvor: 24 Sata

Obim rekonstrukcije?

svrca":18m2m1we je napisao(la):
Koliko se secam, tu je trebalo da se izgradi biblioteka SANU. Zbog toga je ta inace jako interesantna zgrada na moj uzas i srusena. Lepo bi bilo kada bi neko mogao ga je pronadje u svojoj zbirci starijih fotografija.
Inače, kuća Vojislava Kujundžića, poznatog predratnog slobodnog zidara. Evo dela zgrade koja je srušena nege šezdesetih-sedamdesetih godina:
15waypw.jpg

Hvala Goldstajne, sa Akademijom je davala pecat ulici. Jako lepo uradjeni diskretni detalji u kamenu, kameni stubovi. Uvek mi je u prolazu privlacila paznju. Srusili su je cini mi se pocetkom osamdesetih i obezvredili urbani prostor koji su predhodne generacije uspele da uoblice. Dobili smo razvaljen centralni gradski blok, kiselo drvo, "parking" i ogolele kalkane.

Gospode Boze!

Pa ovo je klasican primer zgrade koja je bez problema mogla da se dogradi u istom stilu do potrebne spratnosti. Verovatno su tadasnji "graditelji" bili zgrozeni dekadentnoscu gradnje u vreme kraljevine, pa su tu zamislili staklenu kocku. Mozda i soliter.

jaoj, pa sto to tako ruse? znam da je nemoguce praviti zgrade od pre sto godina, ali da li nekako moguce da kopiraju i naprave nesto slicno iako je 2008?? da li bi to stvarno moglo? :( pa nista nemamo od starogaaaa grr

ivana-bg":2qug6tvk je napisao(la):
jaoj, pa sto to tako ruse? znam da je nemoguce praviti zgrade od pre sto godina, ali da li nekako moguce da kopiraju i naprave nesto slicno iako je 2008?? da li bi to stvarno moglo? :( pa nista nemamo od starogaaaa grr
Pa može.. u nekim rekonstrukcijama u Nemačkoj (Dresden), su često "obnavljali" stare zgrade koje su imale skroz istu fasadu ali sa modernom strukturom unutrašnjosti :) Nije baš 100% rekonstrukcija ali može da prođe ako se valjano odradi.

Pa oni su obnavljali, ali da li moze da se pravi ta zgrada po toj staroj fotki sve iz pocetka? znam da je glupo pitanje jer niko vise ne gradi takve zgrade ali sto da ne!! hocu bre stare zgrade iz kraljevine u svom gradu!! sto ne srusise kucerke po BG...kako su takvi srbi--sve naopako!

Zato što je arhitektama ispod časti da restauriraju stare zgrade i/ili prave nove u stilu starih jer je to, zaboga, nazadno, nije progres i tako to :/
Nisam ja za staro po svaku cenu, ali hoću da Stari grad liči na stari grad, a sa stakleno-metalnim kockama nek se igraju po naseljima i po Novom. Rant over.

I naravno da zgrada može da se pravi po staroj fotki... Ali to što može....

Zver spava na, koliko vidim, tek asfaltiranom trotorau koji inace ne moze da izdrzi veci teret. Tako cemo dobiti jos jedno ulegnuce na svezem asfaltu. Bravo za putare...

Ту заправо спава читава екипа...

Spavarobin.jpg

SpavaDzoker.jpg

Јесте Дорћол, Високог Стевана...
Јутрос су кренули да је читаву асфалтирају...

Nurko pa ti dosao kod mene . Jesil video kako su podigli nivo parkinga a smanjili nivo trotoara na uglu sa dubrovackom. Zivo me zanima kako ce to da rese. Mislim da ce biti zanimljivo

@Goje, и мене живо занима како ће да испадне, тренутно је овако:

Noc13-2.jpg

Noc13-3.jpg

Noc13-1.jpg

Obilicev venac

- Ovako, malo razocaranje - rade se samo trotoari i poplocavaju se onim velikim behatonskim plocama krem boje (poput onih ispred bioskopa Balkan).

- A sad i mozda najava neceg pozitivnog - trotoari se radi bukvalno samo do kraja ulaza za garazu. Odatle na dole rekonstrukcija jos nije pocela. Buduci da je taj deo Obilicevog venca zatvoren sa sabracaj, nadam se da ce ga poplocati isto kao i deo kod Ruskog cara.

- I da - Obilicevom vencu bi prijalo malo ozelenjavanje :)

Ozelenjavanje svakako kao i uklanjanje bar dela kafica koji su se prosirili kao kancer. Leti tesko moze da se prodje izmedju stolica i suncobrana.

fino izgleda. mene zanima, zasto se i onaj deo ne uradi gde su leti baste na obil.vencu? Ili se i to radi??? ne vidim poentu da to stoji tj.obican trotoar (ne znam strucne nazive pa se pomazem rechima he he)..a plus tu ulaze kola i parkiraju se dok ljudi piju kaficu a imaju garazu ispred nosa. tu treba staviti zabranu, zardinjere ili slicno. moze da izgleda kao mali trgic ako zele da lepo uobliche taj deo sa cvecem, poplachano bez kola i ostalog s....

Vrh