и ја сам се одушевио када сам пролазио кроз хрватску квалитетом аутопута од наше границе преко загреба (тј. загребачке обилазнице) па до уласка у словенију, све те светлеће табле са обавештењима, температуром, брзином ветра, сос телефони на сваки километар отприлике...P.a.u.L.i.":20szsg7e je napisao(la):No dovoljno je preci u susednu hrvatsku, makar za to ne treba viza ja kad sam prvi put video neke njihove autoputeve i sve ono oko zagreba recimo, totalno sam se....pfff....bolje da ne komentarisem
al zato uvek ima odgovora i opravdanja za nerad i haosjovanovm":3axgr7kt je napisao(la):Eh, pa da imamo 30 milijardi evra duga i 4 miliona stanovnika, i mi bismo lako postigli takve autoputeve i pored korupcije i nesposobnosti nasih politicara. Ovako sa duplo vise ljudi i duplo manje duga, nema para i za dzepove politicara i za izgradnju infrastrukture.
hah, gde nadje tolicku Makedoniju. Ako je vec tako, oni imaju vise autoputeva po broju ljudi...no, nije sve u tome imati autoput, vec i u tome kakav je...kad sam dolazio sa drugarom austrijancem autom, iskreno, bilo me je sramota....gore oko Subotice, mora covek da plati za sta??? Nastavili smo dalje.....neke jade, dve trake, zakrpe, okolo sut i prljavstina, pogotovu na prilazima Bgu i Nsu...i tu neko da im prodje i placa :bash:boris73":2951t2n3 je napisao(la):и ја сам се одушевио када сам пролазио кроз хрватску квалитетом аутопута од наше границе преко загреба (тј. загребачке обилазнице) па до уласка у словенију, све те светлеће табле са обавештењима, температуром, брзином ветра, сос телефони на сваки километар отприлике...P.a.u.L.i.":2951t2n3 je napisao(la):No dovoljno je preci u susednu hrvatsku, makar za to ne treba viza ja kad sam prvi put video neke njihove autoputeve i sve ono oko zagreba recimo, totalno sam se....pfff....bolje da ne komentarisem
поред аутопута је беспрекорно подшишана трава, нигде ђубрета, нигде човече!! а жица је читава скроз, није као код нас покидана да би се неке баје дивље прикључиле на аутопут- то је оно што ме код нас највише ужасава...
иначе, кад смо већ код аутопутева, налетео сам неки дан на укупну километражу до сада изграђених код нас и у окружењу, отприлике је оваква ситуација:
србија 560 км
македонија 192 км
бугарска 459 км
...
E pa ja ne bih, i hvala bogu ekonomisti nase zemlje se slazu sa mnom (mada vidim da se ta politika menja pod pritiskom gradjana)... Znate koliko bi nas tek onda udarila ova kriza? Zaduzenja imaju smisla kod investicija koje imaju smisla - kod nas 200km autoputa ne zasluzuje zaduzenje drzave. Kanal o kome sam vec pisao zasluzuje, a ovo mozemo i sami. Bolje da se reformisemo i izorganizujemo (korist je mnogo veca), nego da pozajmljujemo pare kojima cemo da zamackamo svoje nedostatke.i ja bih rado da imamo takav dug i takvu infrastrukturu, prevoz u gradu i sl. , ali ne daju se pozajice tek tako big_smile
pa ja onda ne znam onda otkud njima takvi putevi, novi tramvaji, vozovi, ulice i sl. ... da su gladni, pa da se i slozim sa tobom, ali ne....imaju duplo vece plate i isto toliko bolji standard...koliko ih samo hiljada dolazi ovamo na skijanje kod nas u austriju, a moja majka recimo tesko dodje i na 7 dana u posetu jer pre toga ceka vizu citav mesec.jovanovm":2wgrzp2j je napisao(la):E pa ja ne bih, i hvala bogu ekonomisti nase zemlje se slazu sa mnom (mada vidim da se ta politika menja pod pritiskom gradjana)... Znate koliko bi nas tek onda udarila ova kriza? Zaduzenja imaju smisla kod investicija koje imaju smisla - kod nas 200km autoputa ne zasluzuje zaduzenje drzave. Kanal o kome sam vec pisao zasluzuje, a ovo mozemo i sami. Bolje da se reformisemo i izorganizujemo (korist je mnogo veca), nego da pozajmljujemo pare kojima cemo da zamackamo svoje nedostatke.i ja bih rado da imamo takav dug i takvu infrastrukturu, prevoz u gradu i sl. , ali ne daju se pozajice tek tako big_smile
Ovo deeebelo nije tacno. Nasa zvanicna stopa nezaposlenosti je 18.7%, a nezvanicna je mnogo niza (jer mnogi ljudi rade na crno)... Boze, pa Spanija ima 14%...sa najvecim procentom nezaposlenosti u evropi, najvecim brojem podnesenih zahteva za azil i sl.
Ko ima vecu? I da je to tacno sto kazes ( a nije, evo linka http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_unemployment_rate ) 14% je ipak manje od skoro 20, a u tih 14 ubroji i imigrante koji nemaju nikakvo obrazovanje i krizu, koja pogadja bogate zemlje najvise...i dakle, da Srbija ima najvisu stopu nezaposlenosti stoji, a kako kosovo smatraju delom srbije, ne znam kako dodje i do tih 18% nezaposlenih, jer je i to jos ok broj posto je realan preko 30% racunajuci srce srbije...no, mozes pogledati listu pa videti za spain podatak iz 2008, kad si vec to uzeo kao primer, a i to koliko je zemalja ispod srbije i sa kojih kontinenata. ....jovanovm":2pg54giv je napisao(la):Ovo deeebelo nije tacno. Nasa zvanicna stopa nezaposlenosti je 18.7%, a nezvanicna je mnogo niza (jer mnogi ljudi rade na crno)... Boze, pa Spanija ima 14%...sa najvecim procentom nezaposlenosti u evropi, najvecim brojem podnesenih zahteva za azil i sl.
Mi se radujemo za ovih 7km, verovao ili ne, jer smo to sami uradili, i toliko smo mogli, uz sve nase politicare i obecanja i gluposti, i zbog toga mi je tih 7km draze nego ceo most kod Ade.
ukapirao ja, jer se svi tako nesto pravdaju zvanicno- nezvanicnim brojkama...14% nije stopa nezaposlenosti u spain cak i sa svim onim imigrantima i to je prosto tako, dao sam ti listu, a imam ih jos. Mozda ce biti, ne kazem, ali tada ce srbija dogurati do preko 20....ali nema tu sta da se kapira, jasno je sve kao beli dan i ja cak ni nisam hteo da poredim sa tim daljim zapadnim zemljama, jer se tu uvek nadoveze kometar tipa da oni nisu imali rat, komunizam i sl. pa sam zato i uzimao primer hrvatske.jovanovm":2xa0bc42 je napisao(la):Pa dobro, ajde, majketi, koji je tvoj predlog? Sta da radimo od sad? Da si pratio forum malo blize shvatio bi da uz svu dobru volju i sposobnost nekih ljudi, to uopste nije tako jednostavno... Da uzmemo sve moguce kredite i da imamo para do neba, opet ne bi bili sposobni da izgradimo sve to, tu sposobnost moramo da izgradimo prvo, a to nema veze sa kreditima i parama. Hrvati su je izgradili donekle, donekle nisu, a kad tad se sve placa, pa ce i ovo.
A zasto sam spomenuo 14 njihovih i 18 nasih, posto nisi ukapirao, nema smisla da ti ja objasnjavam.
Predlog? Hm, pa o tome mozemo diskutovati....jovanovm":201ja0eq je napisao(la):Pa dobro, ajde, majketi, koji je tvoj predlog? Sta da radimo od sad? Da si pratio forum malo blize shvatio bi da uz svu dobru volju i sposobnost nekih ljudi, to uopste nije tako jednostavno... Da uzmemo sve moguce kredite i da imamo para do neba, opet ne bi bili sposobni da izgradimo sve to, tu sposobnost moramo da izgradimo prvo, a to nema veze sa kreditima i parama. Hrvati su je izgradili donekle, donekle nisu, a kad tad se sve placa, pa ce i ovo.
A zasto sam spomenuo 14 njihovih i 18 nasih, posto nisi ukapirao, nema smisla da ti ja objasnjavam.
Kada se posmatra tako površno, jeste izgleda sve tako fino kako si opisao. Ali čim se dublje zagrebe otkriva se prava slika. Ti očigledno u HR nisi bio nigde drugde osim što si se vozio autoputem. Nisi bio u Podravskoj Slatini naprimer gde ljudi itekako teško žive. Na taj isti Jadran ne mogu da odu, osim ako nemaju vikendicu izgrađenu u prošlim vremenima, hotele koje su zakupili Nemci mogu samo da sanjaju.P.a.u.L.i.":32s9lmno je napisao(la):A sve to sto pisete meni je smesno...cim neko udje u neku zemlju, vidi se u kakvom je stanju...ja da sam hrvat recimo, ne bih se bunio, jer mogu da jurim novim autoputevima, imam dva puta vecu platu od srba, ne trebaju mi vize, vozim se novim tramvajima po zagrebu i sl. . A dug, pa kako se to projektuje na mene i ljude oko mene? Kad god ko pomene nasima primer cro, odmah jadni pocnu da udaraju u neki dug, tesko stanje tamo, neku granicu duznicke krize i sl. a ljudi vec godinama zive, pucaju od turista, zamenili svi one krs aute, grade na sve strane sto sam licno video, dostigli standarde austije i zapadne evrope sto se tice infrastrukture.....e pa kad je tako, i kad se jos hvalite kako niste nista duzni, kako ima love samo treba da ide na prave stvari ( ne znam samo gde je ima i na sta ide) onda i treba da se radujete za 7km obilaznice. To nije nikakav autoput i smesno jer, a radovati se da ce graditi obilaznicu jednako je onom radovanju iz 70-tih kad su obecavali metro....pa sta je bilo? Pojela maca.
Znači ti veruješ da se u Moldaviji, Bugarskoj, Makedoniji, BIH, Albaniji vozi više novih vozila nego u Srbiji?zhaba":tdtfgk32 je napisao(la):PS po pitanju starosti automobila ipak smo najlosiji u Evropi, a standard u Hrvatskoj ipak je znatno visi.
Samo da odgovorim..Vračar":21ujci9m je napisao(la):Kada se posmatra tako površno, jeste izgleda sve tako fino kako si opisao. Ali čim se dublje zagrebe otkriva se prava slika. Ti očigledno u HR nisi bio nigde drugde osim što si se vozio autoputem. Nisi bio u Podravskoj Slatini naprimer gde ljudi itekako teško žive. Na taj isti Jadran ne mogu da odu, osim ako nemaju vikendicu izgrađenu u prošlim vremenima, hotele koje su zakupili Nemci mogu samo da sanjaju.
A spoljni dug se projektuje direktno na stanovništvo jer šta misliš ko ih vraća, od čijih plata se odbija porez? Koliko si platio autoput od Bregane do Lipovca? 20 EUR u jednom pravcu. U Mađarskoj se za 5 EUR voziš 4 dana po svim autoputevima.
Novi tramvaji u Zagrebu? Je l' behu oni isti što se proizvode u Hrvatskoj? U Beogradu su zato novi autobusi, Ikarbusovi, takođe domaći. Svake godine se zameni barem 100-tinak. A što se tiče krš auta, kod nas svakoga dana je sve više novih automobila s obzirom na mogućnost kredita i lizinga. Kada i ovde ta olakšica bude trajala koliko i u Hrvatskoj biće svi automobili novi, ne brini se.
Najlakše je sedeti u Beču i smejati se. Kako kaže ona narodna - "Najbolje se Srbi bore kada prde iz dijaspore" ....
За разлику од њих, ми "можемо" да скокнемо до Златибора кад год хоћемо. Један пансион у двокреветној соби у хотели Чигота (то није луксузан хотел) кошта 4.500 динара. Да млади пар без деце оде на само три дана то је 27.000 динара само за хотел - права ситница. Новогодишњи аранжман од четири ноћења је био 36.000 динара ПО ОСОБИ. Добродошао у стварни свет. То нема пуно везе са изградњом инфраструктуре.Vračar":1iff3zsy je napisao(la):Kada se posmatra tako površno, jeste izgleda sve tako fino kako si opisao. Ali čim se dublje zagrebe otkriva se prava slika. Ti očigledno u HR nisi bio nigde drugde osim što si se vozio autoputem. Nisi bio u Podravskoj Slatini naprimer gde ljudi itekako teško žive. Na taj isti Jadran ne mogu da odu, osim ako nemaju vikendicu izgrađenu u prošlim vremenima, hotele koje su zakupili Nemci mogu samo da sanjaju.
Не видим на који их то начин ставља у лошији положај од нас. Они имају опцију а) да плате да се возе аутопутем, или б) да се возе околним крш путевима. У Србији можемо само б) да се возимо крш путевима. Не разумем ко би то требало да плати за вожњу аутопутем уместо оног ко се вози. Пројекат мора да се отплати и отплата пада на леђа оних који први у њему уживају, као што је Ајфон коштао прво $600, па $400, па сада $200 за 3Г модел, а следеће године се планира модел од $99, и тако даље.A spoljni dug se projektuje direktno na stanovništvo jer šta misliš ko ih vraća, od čijih plata se odbija porez? Koliko si platio autoput od Bregane do Lipovca? 20 EUR u jednom pravcu. U Mađarskoj se za 5 EUR voziš 4 dana po svim autoputevima.