Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Најбоље да креираш свој или породични грб и да се оставиш државних обележја. Па на свом грбу манипулиши папагајима и другим блиским ти појмовима, а овде прескочи то са излагањем свог примитивизма, незнања и увреда!

:blah: :blah: :blah: :blah:

Kada bih ja bio tolerantan kao ti, sad bih ti rekao da je bolje da ne dolaziš na forum jer iz svakog tvog komentara izbija mržnja i da je bolje da sediš kući i mrziš samog sebe!...

...ali neću :p

Ne bih da komentarišem ni tvoju kulturu, znanje, stavove, jer su očigledno nebitni.

Ja sam dao moj doprinos temi - smatram da je insistiranje na krunama i orlovima (koji po novom liče na papagaje) suvišno u svetovnoj državi i da bi grb bez njih bio puno bolji.
Slepo insistiranje na tradiciji je život u prošlosti... i koliko treba da se vraćamo u nazad da bismo bili "ispravni"? I pre nemanjićkog je verovatno postojao neki drugi grb ili simbol - hajde da se vratimo u kameno doba!

U vezi teme, jedino lošije od tako bukvalnog tradicionalizma je ovo šta je urađeno sa promenom grba.
Da neko bude toliko samouveren u svoje znanje o heraldici, da mimo svakog konkursa, rasprave, menja postojeći grb, jer eto nije "u duhu srpske heraldike" - i tako dobijemo papagaje!

Mi nismo monarhija, niti postoji naš "vlasnik" koji treba da nam određuje kako da izgleda naš grb.. on predstavlja sve nas i treba da bude što manje "konfliktan", a pošto grb ne izgleda isto kao pre 800 godina, očigledno je podložan menjanju!
Ako treba da se menja grb bilo bi ispravno da se za novi grb glasa - siguran sam da "papagaji" ne bi dobili ni 10%.

Grb bez kruna i orlova je moj PREDLOG.

radax":3u2evly3 je napisao(la):
Meni je ovaj najlepši... dovoljno je ukloniti papagaja i krunu i eto ga lep i savremen grb!

grb-srbije.jpg

Opet: grb nije samo graficki dizajn vec ima i neku simboliku.

Srbija je imala grb bez orla kada je bila autonomna knezevina unutar Osmanskog carstva, i kada je bila unutar Jugoslavije, tj. kada nije bila nezavisna drzava. Dvoglavi orao je simbol srpske nezavisnosti i suverenosti. Zato je i dizajniran kao takav 1882.

@vucko:

Ma bre Bosna rulz:

slika-115994-2011-11-1320779701-default.jpg

:laugh:

Борчанац":2zrjyl5i je napisao(la):
И доста си огорчен па верујем да и сам не верујеш шта си написао.
Жеља да запалиш преко не иде по плану?

Можеш веровати шта год хоћеш, но истина да је тренутна Република Србија најновију независност стекла тако што је чак и Црна Гора решила да је скине с грбаче и то се неће променити ни са још 16 орлова.
Када ускоро признамо Косово орао ће можда добити дуплу круну, кићанку, мач, а свечана завесица још неку златну шару, да се прикаже још старија и већа мања држава. :kafa:

Борчанац":2h9yslc7 je napisao(la):
Најбоље да креираш свој или породични грб и да се оставиш државних обележја. Па на свом грбу манипулиши папагајима и другим блиским ти појмовима, а овде прескочи то са излагањем свог примитивизма, незнања и увреда!

И грб Немањића је ПОРОДИЧНИ грб једне породице пуне оцеубица и којекаквих која је поседовала Рашку као своје приватно имање.
Па ти то не смета.

Ево, имамо грб са свим елементина по твом укусу, према томе, радујсја.

radax":2h3gjb7o je napisao(la):
Slepo insistiranje na tradiciji je život u prošlosti... i koliko treba da se vraćamo u nazad da bismo bili "ispravni"?

Tendencije modernog drustva su da se oslobode tradicionalizma u onom obliku koji koci napredak tog drustva. U Srbiji je to dobilo oblicje nepodnosljivog kicha, a ne bukvalnog tradicionalizma, sto se savrseno oslikava na sadasnjem grbu republike Srbije. Insistiranje na vracanju proslosti kao neke navodne sustine je, ne samo stagnacija, vec i degradacija drustva koje ne moze da se oslobodi svojih plemenskih odlika. Ono sto sadasnji prenakiceni grb takodje oslikama je paradoksalni manjak identita (umesto da pokazuje suprotno), nivo obrazovanja, neadaptaciju i jos stosta drugo... Meni licno ce dvoglavi orao u danasnjem kontestu ostati kao vecita reakcija na albanskog dvoglavog orla (koji je danas u punoj ekspaniziji), a mi smo jos uvek tek samo "zrtve" te rekacije, jer i dalje izgradjuemo svoj identitet u odnosu na druge narode u okolini ( i oni u odnosu na nas, doduse).

Sto bi rekao Nikola Kojo u filmu "parada" kada su onom liku albanci izvrljhali dvoglavog orla na autu: "Pa sta? Samo dodas "4 S" i eto ti srpski grb" :D

Ma banana i to trula po nekima je najbolje em ne oslikava tu zlu tradiciju em pokazuje realno stanje

Ова тема ваљда и јесте отворена да се о том грбу дискутује, а не само да му се пишу хвалоспеви како је старији, независнији, славнији и не знам какав све од свих грбова. А да не причам о онима који осећају потребу на силу нас натерати да нам се грб допадне.
Апсолутно све земље са злокобном орлуштином на грбу су земље са жешћим проблемима идентитета, милитантном прошлошћу и милитаризованом садашношћу. Чудо једно како нам на грбу није голуб, или лист неког дрвета, неке гранчице, жито, било шта мање војнички?

Au, kolika navala građenja prema sopstvenom narodu. Ovo je jezivo.

Naš narod nije ništa bolji a ni gori od bilo kog drugog evropskog pa i svestkog naroda i nacije. Utuvite to u svoje izvitoperene umove i iskrivljene svesti.

Navala "gradzana", "modernista", "revolucionara" koji se u sve razumeju pa i u grbove...

"Апсолутно све земље са злокобном орлуштином на грбу су земље са жешћим проблемима идентитета, милитантном прошлошћу и милитаризованом садашношћу."

Reci da se salis?!

Баш ми је драго да имате тако либерална размишљања. Него да ли ви знате да је грб нешто са чиме се народ идентификује, чиме се поноси, којим слави своју традицију. Сви државни симболи таквим стварима и служе. Хајде да се спрдамо са Српским народом, са његовим мукама, државом, симболима... Биће нам сигурно нереално много боље ако дефинитивно пљунемо по себи. Хајде да хоћете промене у економији, администрацији... али како то мењате државу ударајући по свим њеним ослонцима, традицијама?
Држава смо сви ми који у њој живимо и колики степен заједништва остваримо, толико ће нам бити боље. Наравно искључујем компромис са против државним и против народним ставовима.
Е да, код мене сте нашли мржњу, дискриминацију... То кад сам писао о свињарима и њиховим симболима папагајима.

Док је овако толерантних грађана исте, милитантност ће кажњавати сваку такву појаву у друштву ван мреже. Па верујем да ће интернет простор предњачити даљим напредним покушајима ниподаштавања Срба и то све огорченије до самозапаљења.
Хазард је показао завидно знање... можда нека реч о дефиницији државе и њених симбола из твог угла?

Ovo je grcki grb a oni cak nisu ni sekularna drzava i crkva se finansira direktno iz budzeta a ne preko pilicarskih fora kao kod nas.Da li su oni progresivni,verni tradiciji ili nesto trece?

coat-of-arms-of-greece.gif

200px-Coat_of_arms_of_Greece.svg.png

a svajcarska konfederacija
180px-Coat_of_Arms_of_Switzerland.svg.png

sve te sekularne drzave zato mi treba da stavimo
srbija-banana.gif

Обожавам људе који никада у животу нису били принуђени да рефлектирају свој друштвени положај, и све суде са своје лагодне позиције. Ја сам се изразио скупно и укупно о свим грбовима с орловима, не само о српском, но видим сабља се диже на моју главу. Шта да вам кажем, и Берту фон Сутнер су хтели да сатру за живота јер се борила против аустроугарских освајања и милитаризованог друштва и залагала за мир, та дама је данас на аустријској кованици од 2 евра.

И пре него што се самоуклоним и оставим вас у вашој националистичкој маскулиној хегемонији, да не останем дужан неке одговоре и објашњења:
1. Нисам уопште спомињао секуларизам. Сматрам да је у Европи немогућ. Немам проблем са симболом хришћанства јер иза њега стоји племенита идеја, коју смтрам да је црква као институција уништила, али то је неко треће питање.
2. Нисам рекао да су неки народи бољи или гори, нити то мислим. Они који имају моћ над неким народом и који из њега извлаче најгоре или најбоље, јесу, међутим, бољи или гори.
3. Измишљене и навучене традиције код мене никада неће проћи.
4. Народ је као бог. Ко га нађе, његов је.
5. Истина боли. Српска истина боли још више. Шта ја ту могу? Истина је категорија која не зависи од мене.

И за СТФа, на крају, који се посебно забринуо за мој извитопирени ум и сужену свест, да нацртам: ЈА СЕ ГАДИМ РАТА и свега што доживљавам као војни поклич. Орао ми спада у тај инвентар. Ко је овде био заслепљен, па све време није успео то да схвати из мојих постова, нека пресуђује неко други. И за Борчанца, посебно забринутог за интернет дефетизам и издајице народа: Народ никада нећу издати, јер та категорија за мене не постоји. За мене постоје само моји суграђани којима желим срећан и испуњен живот.

Свако добро.

Обожавам људе који никада у животу нису били принуђени да рефлектирају свој друштвени положај, и све суде са своје лагодне позиције
ja bih pojasnjenje ove recenice ako je moguce

stf":6p3si2eh je napisao(la):
Au, kolika navala građenja prema sopstvenom narodu. Ovo je jezivo.

Naš narod nije ništa bolji a ni gori od bilo kog drugog evropskog pa i svestkog naroda i nacije. Utuvite to u svoje izvitoperene umove i iskrivljene svesti.

Jezivo je reci nekom da ima izvitopereni um i iskrivljenu svest ... to vise govori o onom ko tako kaze nego o onom kome je upuceno. Zasto mora tako licno? Ovo je bas uznemiravajuce kada se kaze nekom normalnom coveku. Ljudi koji mogu i zele nesto dobro da doprinesu svojoj zemlji beze glavom bez obzira od ovakvog obeshrabrujuceg nasilja.

Da ne zelim dobro svojim sugradjanima ne bih ni pisao ovde, a to verovatno vazi i za ostale koji sadasnji grb drze za ruzan, nakaradan, nedolican, ponizavajuci...

Ovde je zaista postalo jezivo, tu se slazem.

Svaka podrska Marcusu, koji se verovatno nece vracati na ovaj forum iz razloga zbog koga su mnogi pametni, entuzijasticni i dobronamerni ljudi otisli. :notok:

Пре свега, не видим по чему је то моја реченица "лични напад" на бас а притом ваши постови нису лични напад на некога другога? Ви никога нисте увредили? Понизили? Ударили ниско?

А сада о "милитатној прошлости" и "злочиначким Немањићима" и свим сличним ставовима.

Апсолутно сви народи имају милитантну прошлост. Сви народи имају жестоко крваву историју исписану небројеним злочинима. Човечанство и човек као врста је једна насилна штеточина која ће саму себе уништити пре него што се довољно еволутивно промени да зна да живи у складу са својом планетом и светом око себе.....

....грбови држава су настајалии из грбова владарских породица а владарске породице су настале из племена која су међусобно ратовала. Грбови су имали за циљ да покажу снагу и заплаше. То им је често била и једина функција. Грбови свих држава имају идентичну милитантну и злочиначку прошлост. То се неће опрати модерним редизајном грба. И тај грчки и тај швајцарски грб имају опаку милитантну прошлост. Графичка једноставност грба не пере историју. Може само да је маскира. А маска се у истој тој историји показала као тешка грешка много пута.

Не видим ниједан разлог да се ико стиди свог народа или његових обележја. То може само особа која је под жестоким ПР утицајем неке треће стране и има искривљен и једностран поглед на свет. Стидети се и гадити орла на грбу јер има милитантну прошлост је ирационално.

Е када би ја био забринут за те ситнице...
Спомињеш трговину свињама у неком негативном контексту, а та успешна трговина изградила је бројне институције и установе. Наравно да су је преци били свесни, верујем и поносни на исплативост и количину постигнутог том трговином. Онда одлуташ на рат... па ко га се не грози!!!
Објасни оној браћи нечијим суграђанима и сународницима на Космету, како треба да разумеју ваше ставове, кад ни ми овде растерећени и либерални не разумемо. Вероватно не волиш ни да се бијеш, па си у стању да узвратиш ако те неко забада. Тако ни ја не трпим увреде, морам да ти укажем када безразложно вређаш. Не повлачим се, принципијелно, никад.
Берту фон Сутнер нису послушали, и дан данас то не чине, већ гледају своје интересе. Ставио би и ја Чеду на новчаницу, што да не ако нам је потаман све, али није. Ти ако си против рата вероватно си све расположиве снаге дао на хуманитаран рад, културу и помирење.
Ако се гадиш ратоборности, окани се и провокација, искрено ти говорим, сматрам да је то за твоје али и добро оних које провоцираш а суграђани су ти. Ја пријатеља имам са свих страна, никада, срећом нисам осетио мржњу а националиста сам тек колико да се одбраним ако у опште јесам. А ти пре него се опет огорчено предаш и потонеш у још већи контраст инаћење и јед запитај се зашто ти не иде и погледај страницу уназад, како је текла тема док ниси имао излив огорчености, мржње и неистина...
Верујем, да сам обухватио и друге ентузијасте добрих намера

@stf Licni napad je kada se nekom licno obratis i kazes da je takav ili onakav ( izvitopereni umi i iskrivljena svest). Licni napad nije kritika nekog stava, ideologije i sl. koje neki od prisutnih podrzavaju. Meni bas briga ako si ti lud i nastran, mene zanima sta pises, a ako se sa tobom ne moze razgovarati kao np. sa feanorom onda cu se povuci.
And yes, niko se ovde ne "stidi svog naroda" ako misli da je grb nakaradan, niti to automatski to znaci , niti ima ikakve zdrave logike u tome, a nakaradan jeste, realno.

@Borcanac ne znam kome se obracas, ali mogu za sebe reci da jesam jako ogorcen i razumem druge koji su takodje.

Ne bih se slozio sa stfom,kaze se da je vlast onakva kakav je narod.A to se najbolje vidi zadnjih 20tak godina. I nikakvo vracanje grbova i zastava iz proslosti nece promeniti trenutnu socijalnu,politicku i ekonomsku situaciju,niti vracanje kralja i slicnih prevazidjenih stvari.

Видим , дискусија се наставља без даље критике према грбу и његовој злочиначко-милитантној прошлости....најнепромишљенија критика икада на овом форуму.

Вучко, и комунизам је превазиђен. :)

@dragche
@Borcanac ne znam kome se obracas, ali mogu za sebe reci da jesam jako ogorcen i razumem druge koji su takodje.

Да не улазимо дубље...
Ако мислиш да могу да ти помогнем некако, слободно се обрати, то није здраво осећање. И мени се деси али привремено. Тада покушам да разумем, да оправдам оне који ме без неког људског разлога доводе у то стање.
До тад може мало и да се чита, у складу са темом. Што више знамо, мање ћемо да бркамо ствари!!!

http://www.czipm.org/stevovic%2002.html
Да додам и ово
Одабрао сам овај извор јер је Вучку сигурно близак :)

Борчанац":173mz8tv je napisao(la):
@dragche

Да не улазимо дубље...
Ако мислиш да могу да ти помогнем некако, слободно се обрати, то није здраво осећање. И мени се деси али привремено. Тада покушам да разумем, да оправдам оне који ме без неког људског разлога доводе у то стање.
До тад може мало и да се чита, у складу са темом. Што више знамо, мање ћемо да бркамо ствари!!!

http://www.czipm.org/stevovic%2002.html
Да додам и ово
Одабрао сам овај извор јер је Вучку сигурно близак :)

ajoj koji uzas od stranice :laugh:
e bas ti hvala borcanac, mnogo si mi pomogao.

elem, mislim da je ovo sasvim dovoljno za zastavu:
grb-srbije.jpg

mada... i ovaj su simbol fashisti ukaljali do dna, crtaju ga iz istih poriva kao sto nacisti crtaju svastiku. nazalost.

Дракче,

И ја сам сматрао и сматрам да је са демократизацијом Србије овај грб, као најмањи заједнички именитељ, требало усвојити. Представља симбол наше домовине, а нити прејудицира друштвено уређење, нити је прегломазан и презасићен детаљима попут орлова итд. Међутим, из твог последњег поста схватам да би аутошовинисти, као ендемски део нашег народа, у свему препознали фашизам. Чуј, ... i ovaj su simbol fashisti ukaljali do dna". Где? Када? Шта причаш, човече?

Vrh