JohnyBgood
Advanced
To mi je 20-ta takca na redu, trenutno pokusavam da budem aktivan na antikorupcijskom sajtu. Da se mi sredimo i unormalimo kao drustvo, lako cemo mi sa zastavama i grbovima...
JohnyBgood":1la11dvk je napisao(la):Hazard, ja kad bi rekonstruisao Djumrukanu ili Narodnu Biblioteku ne bi to radio bukvalno da se pravi da je original i staraija nego sto jeste i izigrava nesto sto nije. A i dao bi joj odgovarajucu danasnju namenu i instalacije. Pravljenje da si nesto sto nisi je kic, sorry. A da jedna republika bez ikakve potrebe (ko nas je bre tukao po usima i kakvi su se glasovi culi u javnoj raspravi ako je i bilo?) uzima stari grb kraljevine bez ikakve naznake da je u medjuvremenu postala republika i bar malo se pomerila u vremenu mi lici na to.
"The official coat of arms of the Republic is surmounted by a closed crown, the symbol of sovereignty. The shield is azure, three mountains vert, towers argent, windowed, embattled and masoned sable, surmounted by ostrich plumes argent. The shield is surrounded by two branches vert, overlapped in saltire below the shield, one of laurel, the other of oak, fructed or. On a ribbon argent the motto LIBERTAS in capital letters sable."
No, svejedno, to kakav nam je grb (a meni je iskreno smesan, dve krune, nekakva zavesa, Nemanjici, Karadjordjevici, orlovi, ocila, krinovi - haos)
A onda mi ti kazes, "pa sve drzavne zastave imaju grb za razliku od narodnih" sto jednostavno nije tacno.
Pogledaj recimo rusku zastavu. Tacka.
Ja i dalje pitam zasto nismo mogli da jednostavno ostavimo stvari tako, na miru, i sto to su se nasli pametni da krste jarice?
Ovo izgleda odvratno, skorojevicki, i novokomponovano. OK, proznajem skinuto sa starog grba kraljevine ali u ovoj velicini, na zastavi je silom prilika uvek vece, na drugoj pozadini, pogotovo dodato tamo (u kontekst zastave) gde nije bilo potrebe i dalje moze da bude kic.
I to je jednostavno demokratska odluka - sta cemo da koristimo kao neki nas zajednicki simbol. U tom smislu i ove moje zamerke, ja jednostavno kazem sta mi smeta i sta bih voleo da se promeni, naravno bez iluzija da ce to biti sutra ili sledece godine. Drustva evoluiraju, i sad sto simboli evoliraju takodje ali sporije ne znaci da se ipak ne menjaju. A sigurno se menjaju pri velikim diskontinuitetima i tu su pokusaji vracanja tocka vremena cesto cak i groteskni. Kao sto je slucaj sa usvajanjem starog grba koji je u medjuvremenu postao neprimeren i pogotovo sa ovom gluposcu koju su uradili sa zastavom. Ovo nam je jednostavno najgora zastava u istoriji, i to je jednostavno moje misljenje.
Drakche":2xn3fq18 je napisao(la):Heraldika je malo precenjena stvar, tacnije, lepo je znati sve o njoj kao sto neko zna sve o postanskim markicama, ali koristiti sve te simbole za drzavna obelezja je druga, da ne kazem osetljivija, stvar.
Govorimo konkretno o postojecoj srpskoj zastavi tj. grbu, ne moram biti ekspert za heradiku da bih zakljucio da je jeziv - i po heradistickim estetetskim vrednostima izgleda kriminalno lose. Da je drugacije dizajniran (a da ima sve postojece elemente) mozda bi jos moglo da prodje. Ne samo srpski, i drugi grbovi sirom sveta izgledaju kao neka tranvestija (sumnjivih) istor. drzavnih simbola. Prosto su istroseni na svim novoima, pogotovu danas u dobu digitalne tehnologije.
Grb sam po sebi ima nesto sto ogranicava tu zemlju koju predstavlja na zastavi, nesto poentira, ali ne daje sirinu, I to kako je srpski grb "reinkarniran" u 19 veku iz srednjovekovnih grbova porodica je takodje stvar za diskusiju i pitanje da li jedna drzava 21 veka treba i dalje da je nosi na grbaci, a da ne pricam o tome koji se to navise dice ovim i ovakvim srpskim grbom... sramota me i da postavljam slike.
Government flag
The government flag of Germany is officially known as the Dienstflagge der Bundesbehörden (state flag of the federal authorities) or Bundesdienstflagge for short. Introduced in 1950, the government flag is the civil flag defaced with the Bundesschild ("Federal Shield"), which overlaps with up to one fifth of the black and gold bands.[5] The Bundesschild is a variant of the coat of arms of Germany, whose main differences are the illustration of the eagle and the shape of the shield: the Bundesschild is rounded in base, the standard coat of arms is pointed. The government flag may only be used by federal government authorities and its use by others is an offence, punishable with a fine.[6] However, public use of flags similar to the Bundesdienstflagge (e.g. using the actual coat of arms instead of the Bundesschild) is tolerated, and such flags are sometimes seen at international sporting events.
Drakche":24p92eid je napisao(la):
A civil flag is a version of the national flag that is flown by civilians on non-government installations or craft. The use of civil flags was more common in the past, in order to denote buildings or ships that were not manned by the military.
In some countries the civil flag is the same as the war flag or state flag, but without the coat of arms, such as in the case of Spain and Serbia, and in others it is an alteration of the war flag. In Scandinavia, state and war flags can be double and triple-tailed variants of the Nordic Cross flag. Many countries, particularly those with a British heritage, still have distinctive civil flags (technically civil ensigns) for use at sea, many based on the British Red ensign.
Востани Сербие! Востани царице!
И дај чедом твојим видет твоје лице.
Обрати серца их и очеса на се,
И дај њима чути слатке твоје гласе.
Востани Сербие!
Давно си заспала,
У мраку лежала
Сада се пробуди
И Сербље возбуди!
Ти воздигни твоју царску главу горе,
Да те опет позна и земља и море.
Покажи Европи твоје красно лице,
Светло и весело, како вид Данице.
Востани Сербие!
Давно си заспала,
У мраку лежала
Сада се пробуди
И Сербље возбуди!
Босна Сестра твоја на тебе гледа
и не жели теби никакова вреда.
Ко тебе ненавиди, не боји се Бога
Oд којег теби иде помоћ многа.
Востани Сербие!
Давно си заспала,
У мраку лежала
Сада се пробуди
И Сербље возбуди!
Херцегова земља и Чернаја Гора
Далеке државе и острови мора -
сви теби помоћ небесну желе,
Све добре душе теби се веселе.
Востани Сербие!
Давно си заспала,
У мраку лежала
Сада се пробуди
И Сербље возбуди!
hazard":1iyw0cfp je napisao(la):Drakche":1iyw0cfp je napisao(la):Heraldika je malo precenjena stvar, tacnije, lepo je znati sve o njoj kao sto neko zna sve o postanskim markicama, ali koristiti sve te simbole za drzavna obelezja je druga, da ne kazem osetljivija, stvar.
Govorimo konkretno o postojecoj srpskoj zastavi tj. grbu, ne moram biti ekspert za heradiku da bih zakljucio da je jeziv - i po heradistickim estetetskim vrednostima izgleda kriminalno lose. Da je drugacije dizajniran (a da ima sve postojece elemente) mozda bi jos moglo da prodje. Ne samo srpski, i drugi grbovi sirom sveta izgledaju kao neka tranvestija (sumnjivih) istor. drzavnih simbola. Prosto su istroseni na svim novoima, pogotovu danas u dobu digitalne tehnologije.
Grb sam po sebi ima nesto sto ogranicava tu zemlju koju predstavlja na zastavi, nesto poentira, ali ne daje sirinu, I to kako je srpski grb "reinkarniran" u 19 veku iz srednjovekovnih grbova porodica je takodje stvar za diskusiju i pitanje da li jedna drzava 21 veka treba i dalje da je nosi na grbaci, a da ne pricam o tome koji se to navise dice ovim i ovakvim srpskim grbom... sramota me i da postavljam slike.
Ti sad ovde pored estetskih uvodis i neke ideoloske momente sa kojima se naravno ne slazem. I ne vidim kakve veze digitalna tehnologija ima sa grbovima. Srbija i Srbi imaju odredjenu tradiciju. Ti se ovde zalazes za nekakav raskid s tradicijom, totalan, sto je legitiman stav, ali je vec u domenu politike, i opet samo je tvoje licno misljenje. Ne razumem ideju o "sirini" neke zastave - zastave i grbovi su po definiciji "uski" jer sluze da se identifikuje odredjeno mesto, odredjena grupa ljudi. Ako hoces "sirinu" koja predstavlja sve i svasta, onda dobijes zastavu UN - crtez planete na jednobojnoj pozadini. Ili dobijes zastavu Kosova - mapa teritorije na jednobojnoj pozadini.
Takodje ne razumem deo sa manjinama, kao zastava s grbom (i grb uopste) im smeta, a trobojka bez grba im ne smeta...bezveze. Ako idemo tom logikom, kako se neki Madjar ili Albanac iz Srbije moze identifikovati sa srpskom trobojkom u pan-slovenskim bojama? Ako cemo da ulazimo u to (kao sto si poceo) ko je sve mahao kakvim zastavama i kada, doci cemo do zakljucka da i srpsku trobojku treba zameniti, pa ne znam, belom zastavom na kojoj crnim slovima pise "SRBIJA" (i to ne cirilicom, da nekoga ne uvredi...).
Drakche":bqvsewee je napisao(la):Ako kazem da se sa zastave sklone orlovi i kruna (barem, ili redizajniraju) ne znaci da se zalazem za "raskid s tradicijom". To bi eventualno znacilo da imamo nesto drugacije poglede na tradicuju, a srpski romanticarski grb iz 19 veka je samo jedan od... + sadasnja varijanta istog mu je kriminalna kako god okrenes.
Ideloski momenti jesu neizbezni kada se govori o ovoj temi, ali "manjak" drzavnih simbola je utoliko manje ideoloski upored sa "viskom" drzavnih simbola, kao sto sada imamo na zastavi/grbu.
Ovo jeste moje misljenje, vise mi se dopadaju redukovane zastave tj. mislim da imaju vise smisla, vise republike - manje kompleksa i simbolizma.
Nema to veze sa manjinama, ni onim drzavljanima Srbije koji se ne pronalaze pod svim tom simbolima, vec sa dobrim ukusom. O papazjaniji zastava i grbova u digitalnoj eri i njihovoj zloupotrebi neki drugi put.
JohnyBgood":2x9pnz7r je napisao(la):Hazard, covece, a ja tebi po n-ti put kazem da mi je JASNO da je kruna simbol suvereniteta i da po n-ti put ponovim da njeno koriscenje NIJE OBAVEZNO.
Niko nas ne bije po usima da koristimo krunu kao simbol suvereniteta. I niko nas ne bije po usima koje simbole cemo uopste da stavimo i na grb i na zastavu, sto su u biti demokratske odluke.
OK, ima drzava koje su postale republike i dalje koriste krunu kao simbol suvereniteta na grbu (a mnogo manje njih na drzavnoj zastavi, sto je moja originalna poenta, recimo Madjarska) ali to da mi pokazes ovde neke od tih grbova i zastava ne dokazuje apsolutno nista - ima puno drzava/republika koje NEMAJU KRUNU ni na grbu ni na zastavi tako da to niti je norma niti je obavezno. Gotova prica.
PS OK, iskopao si Putinovu predsednicku zastavu. Ali to ne menja cinjenicu da je ruska drzavna i narodna zastava ista jednostavna trobojka, sto je resenje za koje se i ja zalazem. Opet gotova prica, tebi se svidja jedno a meni drugo. I Putina ma koliko cenio kao sposobnog politicara o njegovom licnom ukusu koji je i u ovom pitanju izgleda na sceni bolje da se ne govorim (covek koji se slika polunag, kako jase konja, u borbi sa tigrovima, kako se baca u ledena jezera, itd. u propagandne svrhe ).
PPS Sto vise gledam slovacki grb sve vise mi se svidja njegova jednostavnost. A kao takav jednostavan puno efektnije izgleda i na njihovoj zastavi (u njihovom slucaju sled boja je isti kao slovenacki a obe su novonastale drzave su opravdano osetile potrebu da dodaju grb, sto nije nas slucaj) u odnosu na ovu nasu grozotu. Ja sam za slicnu minimalizaciju, lisiti se zavesica i krunetina nego svesti BAR na belog orla sa stitom na grudima (recimo po poljskom uzoru), i OK jednom, dve, ili koliko vec krunica treba iznad glava, ili JOS BOLJE svesti sve samo na sadrzaj stita, 4 ocila i gotovo. Ultra efektno i prepoznatljivo, i jos bolje od slovackog grba. A zastava ili glat trobojka ili samo 4 ocila ako vec mora nesto da se dodaje. A narodu je ova zgazena kokoska dubinski ispromovisana, bez neke realne potrebe, valjda vlast nije imala nista pametnije da radi niti neki opipljiv rezultat da pokaze pa onda 'ajde da nam bar zastava izgleda "otmeno" po tome kako Vukovci otmenost zamisljaju. Lakrdija. I naravno, drago mi je da bar na ovom sajtu ima ljudi koji to vide :wink:
PPPS I sve, sve, sve samo nemojmo idealizovati kraljevinu Srbiju. Sigurno je njeno formiranje bio ogroman istorijski korak nacionalnog oslobodjenja i emancipacije. Ali da je bila napredna evropska drzava - TESKO. Bila je primitivna despotija u kojoj su se dva klana zestoko sikala i cak UBIJALA u borbi za vlast. A kako su stvari funkcionisale recimo u Beogradu je jako lepo opisano u knjigama "Ulje na vodi" i "Kaldrma i asfalt" Dubravke Stojanovic.