Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Kakvi carevi, ja da sam hteo ne bih mogao da nađem ovu zastavu... :violina:

Da li ste nekada videli ovu zastavu? :)

800px-Bandera_del_Frente_Amplio.svg.png

Ahahahahaha, ne verujem :D

Vidi ti taj Urugvaj, puni su Srba :laugh:

frente-amplio_8648.jpg

frente_amplio-pie-570b.JPG

Дом здравља Нови Београд.

Ево како се поштује застава државе.

2akihyt.jpg

Bravo direktore!

Je l' ovo iz Muzeja istorije Srbije?

Da li postoji ijedna druga zemlja a da je republika i da je sekularna a da ima krunu na zastavi?

Vucko postoji to smo nvec objasnilim to je heraldicki simbol prelistaj temu vec ti je hazard jednom odgovorio na isto pitanje

Нит јадније "државе", нит већег курбиииииип на грбу.
Ко не зна традиционалу србијанску склоност ка кичерици и шминкерају, мислио би да је дошло до неке словенске реинкарнације Хабзбуршке монархије, или да смо победили пола света да извојујемо ту независност, која је у ствари отпадак стицања независности свих држава с којима смо били заједно, закључно с шут-картом од Црне Горе.

Ретка прилика да се грб бира на почетку 21. века је пропуштена. Уместо неког неупадљивог, а ефектног, графички употребљивог грба који би се могао употребити као симбол напретка и окретања новог листа - типа швајцарског крста или шаховнице, добили смо ову свадбарску декорацију, који треба да "чува традицију", како нам је објаснио Хазард. Не знам који грб је икада у историји сачувао традицију, ваљда се традиција чува ЗНАЊЕМ, учењем, улагањем у културу и осталим сличним овде забрањеним и скрајнутим активностима.

Но добро, овај грб и застава успели су оно за шта су створени: да пучина заборави прејадан начин на који је доспела у самосталну Србију године 2006, да се људи приме на Краљевину Србију итд. Посебно ме боли што су ову коштуницу загризли многи интелигентни људи који би ваљда морали да разлику горке плодове од слатког воћа.

Такође, нагласио бих да ме онај грб с вепровом главом много више подсећа на Србију, и то на све: од политичке сцене до ручка, па и до међународних односа. (Срби су били познати свињарски шверцери/трговци у Аустрији) Изгледа да су некада раније наши преци били много искренији и помиренији сами са собом, док нису почеле хистерије с немањићким орловима итд.

Ok shvatili smo da ti se nesvidja a ocigledno nisi upucen mnogo u heraldiku

И доста си огорчен па верујем да и сам не верујеш шта си написао.
Жеља да запалиш преко не иде по плану?

Marcus Lupus":2qu80pna je napisao(la):
Ретка прилика да се грб бира на почетку 21. века је пропуштена. Уместо неког неупадљивог, а ефектног, графички употребљивог грба који би се могао употребити као симбол напретка и окретања новог листа - типа швајцарског крста или шаховнице, добили смо ову свадбарску декорацију, који треба да "чува традицију", како нам је објаснио Хазард. Не знам који грб је икада у историји сачувао традицију, ваљда се традиција чува ЗНАЊЕМ, учењем, улагањем у културу и осталим сличним овде забрањеним и скрајнутим активностима.

I svajcarski krst i hrvatska sahovnica su jako stari simboli, ovako napamet (moza omanem po koji vec) svajcarski krst datira iz 13. veka dok je sahovnica iz 10. ili 11. Dakle i to su stari grbovi koji odrzavaju jednu dugacku tradiciju.

Jos jedanput: grb nije isto sto i logotip.

Inace, sto se okretanja novog lista tice - u Srbiji se vazda okrece novi list (maltene sa svakom vladom) pa to uvek ne izadje ninasta na kraju. Da je npr. Djindjiceva vlada smislila neki novi grb 2001., Kostunica bi ga menjao 2004., a onda bi ga posle menjao Tadic, a sada bi ga menjali naprednjaci jer bi to bio "grb zutih"...itd. Tako da nije lose da imamo malo konstantnosti i tradicije - ovako grb kao takav niko ne spori.

Ono sto jedino mislim da je trebalo raditi drugacije je ne vracati "veliki grb" u upotrebu, tj. trebalo je bez plasta i druge krune. Mada i onako se u vecini slucajeva (na pecatima, dokumentima tipa pasosa, zastavi) koristi "mali grb" - samo orao na stitu. To je jedina "modernizacija" koja mislim da je prigodna i potrebna.

Никавог простора за неке модернизације не бих оставио, евентуална промена је изворни грб рецимо Немањића са додатком круне. Јер данас су присутне уствари стилске варијације истог а у те варијације ушли су још средњевековни владари.

Такође трагично ми делује покушај компоновања химне од стране бившег председника :bash: то је нешто што ће се сигурно мењати некада. Еј да ти мењаш текст химне јер те боде нешто :shok:

hazard":2f5ahx1u je napisao(la):
Da je npr. Djindjiceva vlada smislila neki novi grb 2001., Kostunica bi ga menjao 2004., a onda bi ga posle menjao Tadic, a sada bi ga menjali naprednjaci jer bi to bio "grb zutih"...itd.
Ово чак не морамо ни да замишљамо. Овака сценарио "модернизације" је већ имплементиран и пропао је.

Комунисти су окренули нови лист и донели нови грб Социјалистичке републике Србије који је завршио....сви знамо како.

Грб је ванвременски и не треба да се мења јер ће онда сваки час неко да га мења.

stf":1bon0oj8 je napisao(la):
Грб је ванвременски и не треба да се мења јер ће онда сваки час неко да га мења.

Upravo. Grb treba restilizovati recimo svakih 10-15 godina ako postoji potreba, kako bi se bolje uklopio sa npr. dizajnom dokumenata na kojima se koristi. Medjutim opis grba (blazon) treba da ostaje uvek isti.

Meni je ovaj najlepši... dovoljno je ukloniti papagaja i krunu i eto ga lep i savremen grb!

grb-srbije.jpg

Ne znam sto, al' cim vidim taj grb, odmah se setim fudbalske reprezentacije i smuci mi se.

Vrh