Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

koskazastavasrbije.jpg

Drakche":366d0f92 je napisao(la):

Strasno. Te kruna opkovana belim kamencicima, te krinovi u dnu, ludi i zbunjeni simboli, pa jos dodato na zastavu u XXI veku, bez ikakve potrebe. Staroj trobojsci bez grba nista, apsolutno nista nije falilo da se upotrebljava kao zvanicna drzavna a ovo je zesca kicerica. Ako su vec hteli neki prepoznatljivi simbol, 4 ocila i tacka. Da moze i dete da nacrta. A moglo je sasvim i bez toga, nasa zastava je stara i jedinstvena, kao ruska ali obrnutog redosleda boja - nista tu ne fali.

Blago nama sa ovoliko heraldicara svaki element grba ima svoju simboliku jos KAD bi VUCKO posajao sve teme moguce gdje se pise o istoj stvari .
Prilkom pretrage uradite cirilicnu i latinicnu pretragu pa tek onda otvarajte temu :!: :?:

Ili jednostavno koristite google, ali z svaki search termin dodajte beobuild. Nalazi teme bez greške, bile one ćirilične ili latinične.

JohnyBgood":3iupu6vz je napisao(la):
Drakche":3iupu6vz je napisao(la):

Strasno. Te kruna opkovana belim kamencicima, te krinovi u dnu, ludi i zbunjeni simboli, pa jos dodato na zastavu u XXI veku, bez ikakve potrebe. Staroj trobojsci bez grba nista, apsolutno nista nije falilo da se upotrebljava kao zvanicna drzavna a ovo je zesca kicerica. Ako su vec hteli neki prepoznatljivi simbol, 4 ocila i tacka. Da moze i dete da nacrta. A moglo je sasvim i bez toga, nasa zastava je stara i jedinstvena, kao ruska ali obrnutog redosleda boja - nista tu ne fali.

Ne treba covek da bude neki ekspert da zna da ovako komplikovni grbovi ne idu na jednostavne zastave trobojke, vec se se pojavljuju samo na odredjenim mestima, prilikama,dokumetima itd. ali i to je too much.

jlaki":3iupu6vz je napisao(la):
Ja sam za orla, ali bez krune i krinova.

Orlovi su zapravo najproblematicniji, ja sam za cistu trobojku, ali ako mora grb onda samo 4 S (il'sta su vec, nije ni bitno) ako to nekom znaci. Kao sto koriste sporstke reprezentacije, tako mi ima vise smisla.

fss_logo131109.jpg

bez lopte naravno :)

Slazem se, eventualno 4C i gotovo.

Sto se tice heraldicara, cinjenica da svaki simbol na grbu ima neko svoje znacenje ne znaci da takarenje takvog grba pretrpanog simbonima, pa jos u XXI veku, nije kiceraj.

Ne znam da li jos na vrhu jednog od solitera zvanih "6 kaplara" stoji onaj Karicev grb :D Sigurno i na toj grozoti svaki element ima neko svoje znacenje ali to ne znaci da citav poduhvat nije kiceraj na kvadrat. A ovo sto je ova vlast uradila sa zastavom je samo na korak od toga. Kiceraj i blam. Ma koliko se mi tesili da svaki beli, plavi, i crveni kamencic na kruni "ima svoje znacenje"...

Drakche":1rk7g7qg je napisao(la):
Ne treba covek da bude neki ekspert da zna da ovako komplikovni grbovi ne idu na jednostavne zastave trobojke, vec se se pojavljuju samo na odredjenim mestima, prilikama,dokumetima itd. ali i to je too much.

Jeste, "to se zna"...

mexico-flag.gif

JohnyBgood evo jedan minimalistički grb samo za tebe

100px-COA_Boljevac.gif

a evo i mog favorita

Wappen_Kikinda.png

Jao ovaj drugi je ludnica, samo fale kapi krvi (kao simbol slobode :D ) na sablji :shock: ciji li je?

Inace, prvom prilikom svracam do Boljevca! Oni su stvarno "outlier" :)

Erysimum Cheiri":34uvgumz je napisao(la):
http://www.czipm.org/kikinda-grb.html

Блажић је признао да му није било пријатно када је својевремено, боравећи у Турској, тамошњим званичницима предао визиткарту на којој се налази грб.

:lol:

:shock: A tek u boji! :shock: Ja ne verujem da postoji morbidniji grb igde na svetu, ako neko ima nesto voleo bih da vidim.

A ja se pobunio da mi je crvena reka na grbu Beograda morbidna i da bi bilo lepo zameniti crveno i plavo :D

direktor":2qa96z6h je napisao(la):
http://www.relikon.com/GlasHeralda/ Evo pa malo citajte
http://www.armorial.ru/

Ja bacio jedan pogled i kad sam video cime se ti "heraldicari" bave i sta prodaju:

"Po PRAVILIMA srednjevekovnih dizajnera,
MI MOŽEMO stilizovati GRB VAŠE PORODICE,
ako ga nemamo u svojoj arhivi (preko 300 grbova)"
http://www.relikon.com/arhiva/grb.htm

sto je KICERICA nad KICERICAMA, mislim da je ovakva srodna literatura barem puno zabavnija:
413138_10150712506046133_958086361_o.jpg

JohnyBgood":2m0fa7kl je napisao(la):
sto je KICERICA nad KICERICAMA, mislim da je ovakva srodna literatura barem puno zabavnija:

Dobro Johny shvatismo da ti mislis da su grbovi kao takvi kic ali dozvoli da je to samo tvoje licno misljenje. Dozvoli dakle da nisi svetski arbitar estetike. Nekome su grbovi lepi, takvi kakvi jesu, a heraldika im zanimljiva.

Danas se itekako mogu dobiti i "zvanicni" novi porodicni grbovi, npr. u Britaniji, Kanadi, Spaniji, itd

Npr. http://www.gg.ca/document.aspx?id=81 (to je zvanicna drzavna institucija)
http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_H ... _Authority

I onda kada ti grb odobre dobijes zvanicni sertifikat ovako:

op1-1a.jpg

I sve to kosta oko dve i po hiljade dolara...

Isto to moze da se radi i u Irskoj:
http://www.nli.ie/en/intro/heraldry-introduction.aspx

Pa onda dobijes nesto ovako:

597.jpg

(ovo gore je sertifikat iz 2008.)

A ovde imas nove licne grbove koje je skoro izdao engleski College of Arms:
http://www.college-of-arms.gov.uk/Grants.htm (sve 2011. i 2012.)

Isto ima i u Spaniji, dobijaju se ovakvi sertifikati:
398px-For_wikipedia_cronista_de_castille_and_leon2.JPG

Flandrija takodje ima slicnu organizaciju:
https://heraldiek.onroerenderfgoed.be/

JohnyBgood":3d6awo88 je napisao(la):
:shock: A tek u boji! :shock: Ja ne verujem da postoji morbidniji grb igde na svetu, ako neko ima nesto voleo bih da vidim.

A ja se pobunio da mi je crvena reka na grbu Beograda morbidna i da bi bilo lepo zameniti crveno i plavo :D

Odsecena (turska) glava je cest motiv u madjarskoj heraldici. Nekih 15-25% madjarskih grbova sadrzi taj element. Uostalom i taj grb Kikinde odozdo je madjarskog porekla; odatle i glava na sablji.

coat1.jpg

Putnok_265.jpg

Derecske_265.jpg

Na nekim grbovima ima cak po dve :)

bartha_familien_ungarisches_wappen_11x15_prin_poster-r1bfdb49b03ce4442bef070c2ca8a2725_7idu_325.jpg

Pripadnici skotskog klana Montgomeri koriste na svojim grbovima motiv zene koja u ruci drzi odsecenu glavu:

190px-Clan_member_crest_badge_-_Clan_Montgomery.svg.png

170px-Earl_of_Eglinton_and_Winton_coat_of_arms.svg.png

JohnyBgood":1mmrbnaw je napisao(la):
Ja bacio jedan pogled i kad sam video cime se ti "heraldicari" bave i sta prodaju:

"Po PRAVILIMA srednjevekovnih dizajnera,
MI MOŽEMO stilizovati GRB VAŠE PORODICE,
ako ga nemamo u svojoj arhivi (preko 300 grbova)"
http://www.relikon.com/arhiva/grb.htm

Ovo je los primer, u rekao bih da se radi o prodavanju magle. Iz prvog citanja se vidi da je u pitanju cisto mesetarstvo, koje je cesto u zemljama poput Srbije, ili SAD, koje nemaju drzavno telo koje izdaje grbovnike, sto nije slucaj sa pomenutom Spanijom i Velikom Britanijom.

Konktretan primer je smesan, to nije cak ni amaterizam, cisto sarlatanstvo. Autori cak ne razlikuju, tj. mesaju pojmove herolda, heraldicara i heraldickog umetnika.

hazard, ja apsolutno nigde nisam rekao da su grbovi kao takvi (sami po sebi) kic!

OK, ako je neka zemlja ili porodica to povukla iz doba za koje je to bilo primereno - to mogu da shvatim. Ali izmisljanje grbova DANAS, a la Karici kod nas (secam se osecaja gadjenja kad sam video sta su natrdocili na jedan od 6 kaplara, pomislio bi covek direktni potomci Nemanjica) ili uz placanje par hiljada evre nekoj vajnoj komisiji na zapadu - JESTE KIC. Kic nad kicevima. Uzas.

Kao sto je takarenje jednog novokomponovanog, preukrasenog, i neukusnog dizajna na zastavu jedne republike u XXI veku, pri cemu i dalje stojim, KICERAJ. Nesto kao gradnja zamka "srednjevekovnog izgleda" u Las Vegasu ili ova silna "antika" po Skoplju.

PS Jao ovi madjarski grbovi su stvarno strava. Vrlo "hunski" :lol: mada mi je sad lakse zbog ovog naseg mada bi ja svejedno pod hitno to promenio. Mozda da su ti gradovi ostali pod turskom vlascu na grbu bi imali scene nabijanja na kolac nevernika :shock: :mrgreen:

JohnyBgood":pnuy1b54 je napisao(la):
hazard, ja apsolutno nigde nisam rekao da su grbovi kao takvi (sami po sebi) kic!

OK, ako je neka zemlja ili porodica to povukla iz doba za koje je to bilo primereno - to mogu da shvatim. Ali izmisljanje grbova DANAS, a la Karici kod nas (secam se osecaja gadjenja kad sam video sta su natrdocili na jedan od 6 kaplara, pomislio bi covek direktni potomci Nemanjica) ili uz placanje par hiljada evre nekoj vajnoj komisiji na zapadu - JESTE KIC. Kic nad kicevima. Uzas.

Sta ja znam, meni nije kic. Oces da imas grb...sto da ne? Slazem se da je glumljenje nekakvog noblesa a da to nisi (a la Karic) kic i neukus. No ako pojedinac zeli da ima grb i za to ispostuje sve procedure koje postoje...zasto ga ne bi imao? Zasto bi to bio veci kic i neukus od zelje da se ima bilo koji statusni simbol? (Grb ne mora nuzno biti statusni simbol...mozda bi ja jednog dana hteo da izradim sebi grb cisto fore radi, jer sam ljubitelj heraldike) Napraviti sebi danas grb je kic, ali nije kic voziti BMW? Zasto? Jer je danas takav trend, pa je to "vremenu primereno"?

Kao sto je takarenje jednog novokomponovanog, preukrasenog, i neukusnog dizajna na zastavu jedne republike u XXI veku, pri cemu i dalje stojim, KICERAJ. Nesto kao gradnja zamka "srednjevekovnog izgleda" u Las Vegasu ili ova silna "antika" po Skoplju.

Po n-ti put - odakle ti ideja da je grb "novokomponovan"? Po blazonu on je identican grbu Kraljevine Srbije, a do nedavne (2010.) restilizacije bio je identican i po stilizaciji (svaki grb inace definise blazon, koji je tekstualan, i koji do detalja opisuje svaki deo grba, dok je sam graficki izgled ostavljen slobodi crtaca). Dakle, promasio si poredjenje - nije to isto kao antika po Skoplju nego kao restauracija starih zgrada (dakle vise kao antika po Atini - Akropolj npr. koji je temeljno rekonstruisan da mu se vrati stari izgled). A to sigurno nije kic. Hocu reci - pre 2006. Srbija je poslednji put bila nezavisna drzava 1918. i koristila je bas ovakav grb. Sta je tu "novokomponovano"?

Ja bi se slozio sa tobom da govoris o novokomponovanim gradskim i opstinskim grbovima - vecina njih ima apsolutno nepotrebno kitnjaste novokomponovane grbove, nije zasnovana na bilo kakvoj tradiciji (vecina gradova u Srbiji izvan Vojvodine nije imala grbove u proslosti, i sam Beograd je grb dobio tek 30ih godina 20. veka), i to u mnogim slucajevima zaista jeste kic. Srecom svi ti grbovi su izradjeni u "maloj-srednjoj-velikoj" varijanti tako da vecina opstina u vecini slucajeva koristi samo mali ili srednji grb (tj. samo stit ili samo stit sa onom "gradskom" bedemskom krunom). Tzv. "nova srpska heraldika" jeste previse kicasta i pokusava da imitira neku tradiciju koje realno na srpskim prostorima i nema. Medjutim, grb Srbije ne spada u tu "novu heraldiku" - grb Srbije je star, i samo je vracen u upotrebu.

PS Jao ovi madjarski grbovi su stvarno strava. Vrlo "hunski" :lol: mada mi je sad lakse zbog ovog naseg mada bi ja svejedno pod hitno to promenio. Mozda da su ti gradovi ostali pod turskom vlascu na grbu bi imali scene nabijanja na kolac nevernika :shock: :mrgreen:

Jos jedanput - grbovi se ne menjaju zbog estetike, zbog ukusa ovog ili onog doba. Grbovi imaju simboliku i zbog toga traju. Ovo sto ti pricas ima smisla da je grb Srbije prvi put izmisljen 2004. ili 2010., ali to nije slucaj. Grb je sastavljen krajem 19. veka, sasvim u duhu svog vremena i oslanjajuci se na postojecu tradiciju koja seze do srednjeg veka. Dakle, o grbu - osim ako govorimo o stilizaciji - besmisleno je govoriti u nekom estetskom smislu. Opet po n-ti put, grb nije korporativni logo. Mozemo govoriti o stilizaciji - zasto je ovo nacrtano ovako, a ne onako, zasto je kljun papagajski a ne orlovski. Mozemo govori i o elementima i njihovom znacenju - zasto kruna, zasto orao, zasto krst itd. No argument protiv krune jednostavno ne moze biti da je kic (to nije argument vec licno misljenje i stvar licnog ukusa) vec da kruna nije adekvatna za republiku (sto zapravo nije heraldicko pravilo) ili tako nesto.

Inace da su gradovi ostali pod turskom vlascu verovatno ne bi ni imali grbove jer je heraldika generalno nesto sto slabo postoji u muslimanskom svetu. I u vizantijskom (tj. i kod nas) je generalno slabo razvijena. Npr. nigde ne postoji ni ceo grb Nemanjica po pravilima heraldike, postoje samo sacuvani elementi, pa po njima rekonstrukcija kako bi grb izgledao ceo ako je uopste kao takav ikada postojao. Tek Brankovici koriste konzistentno "prave" grbove na svojim pecatima itd.

Izaso clanak o grbovima tj o komisiji koja je trebala da vrati grb po blazonu iz 1882 tj kralov nema jos u elektronskom izdanju vecernej Novosti hazard+++

Изузетно је пријатно читати постове форумаша који баратју материјом о којој се прича.

Хазарде, хвала.

Hazard, ja kad bi rekonstruisao Djumrukanu ili Narodnu Biblioteku ne bi to radio bukvalno da se pravi da je original i staraija nego sto jeste i izigrava nesto sto nije. A i dao bi joj odgovarajucu danasnju namenu i instalacije. Pravljenje da si nesto sto nisi je kic, sorry. A da jedna republika bez ikakve potrebe (ko nas je bre tukao po usima i kakvi su se glasovi culi u javnoj raspravi ako je i bilo?) uzima stari grb kraljevine bez ikakve naznake da je u medjuvremenu postala republika i bar malo se pomerila u vremenu mi lici na to.

No, svejedno, to kakav nam je grb (a meni je iskreno smesan, dve krune, nekakva zavesa, Nemanjici, Karadjordjevici, orlovi, ocila, krinovi - haos) je nesto sto se ovu diskusiju ubacilo naknadno, ono protiv cega sam se u prvom postu pobunio i sto mi je i dalje glavni trn u oku je trpanje tog kitnjastog grba na drzavnu zastavu, pa jos u istom fazonu kao Slovenija i Slovacka, sto mi je em totalni bljak em totalno nepotrebno. A onda mi ti kazes, "pa sve drzavne zastave imaju grb za razliku od narodnih" sto jednostavno nije tacno. Pogledaj recimo rusku zastavu. Tacka. Ja i dalje pitam zasto nismo mogli da jednostavno ostavimo stvari tako, na miru, i sto to su se nasli pametni da krste jarice? Bez dodavanja OVOGA:
lima":34cb971r je napisao(la):

Ovo izgleda odvratno, skorojevicki, i novokomponovano. OK, proznajem skinuto sa starog grba kraljevine ali u ovoj velicini, na zastavi je silom prilika uvek vece, na drugoj pozadini, pogotovo dodato tamo (u kontekst zastave) gde nije bilo potrebe i dalje moze da bude kic.

Kao sto grb na kapiji zamka nekog plemica u XXVII veku u Engleskoj nije kic ali takav isti na vratima soliterskog stana u Londonu verovatno jeste, pa makar i taj neko bio mozda i neki daleki potomak. A verovatno bi bio kic i u srednjem veku da taj feudalac recimo napravi ceo zamak u obliku tog grba ili ga razapne preko cele jedne strane zamka, velicine recimo 50 m. Kic je uvek stvar konteksta. I nama ovo na zastavi jednostavno nije trebalo, ni estetski, ni moralno, ni politicki, ni funkcionalno. I stvarno mislim da je to najvise stvar halucinacija o kraljevini Vuka Draskovica i njegovih ali totalno odlepljeno od realnosti i dobrog ukusa.

I da, kad vozis BMW, mozda se bez veze kurcis ali je poruka takodje i jednostavno OK, imam parea, volim dobra kola i zato ih vozim. A kad natakaris grb na svoja vrata onda se najverovatnije pravis da si nesto sto nisi. Velika razlika. I ako je iz fazona, verovatno ce to biti jasno iz grba, ali ne verujem da bi tako nesto dobio od ovih heraldicara ciji si sajt stavio gore.

Najzad, sigurno da u simbolima postoji velika inercija a sa kontinuitetom ljudi bivaju privrzeni tradiciji. Zato Kanadjanima ne zameram nesto sto su koristili u dugom kontinuitetu od kolonijalnih vremena (jeadn od primera koje si ti valjda dao gore). No cak i tu se s vremena na vreme postavi pitanje morbidnosti ili primerenosti necega. I to je jednostavno demokratska odluka - sta cemo da koristimo kao neki nas zajednicki simbol. U tom smislu i ove moje zamerke, ja jednostavno kazem sta mi smeta i sta bih voleo da se promeni, naravno bez iluzija da ce to biti sutra ili sledece godine. Drustva evoluiraju, i sad sto simboli evoliraju takodje ali sporije ne znaci da se ipak ne menjaju. A sigurno se menjaju pri velikim diskontinuitetima i tu su pokusaji vracanja tocka vremena cesto cak i groteskni. Kao sto je slucaj sa usvajanjem starog grba koji je u medjuvremenu postao neprimeren i pogotovo sa ovom gluposcu koju su uradili sa zastavom. Ovo nam je jednostavno najgora zastava u istoriji, i to je jednostavno moje misljenje.

Ok tebi se nesvidja zastava koristi narodnu skupi potise predlozi izmjenu zakona narodnoj skupstini pa da stave na glasanje na to ima pravo po ustavu cini mi se da ti treba 100 000 potpisa [elektronski se ne vaze ] pocni vec veceras da skupljas ,mozda skupis dovoljno istomisljenika pa da vidimo sta ce skupstina reci.Inerazumije da nemozes da prihvati da postoje pravila u heraldici kao u saobracaju svaki dio na grubi ima svoje zasto i svoje zato acovij je napiso knjigu kosta oko 3000 din u boji oko 400 strana cin im se veliki format kvalitetan papir kupi procitaj pa da cujemo misljenje a do ta mozes i da skupljas potpise

Vrh