Hazard, ja kad bi rekonstruisao Djumrukanu ili Narodnu Biblioteku ne bi to radio bukvalno da se pravi da je original i staraija nego sto jeste i izigrava nesto sto nije. A i dao bi joj odgovarajucu danasnju namenu i instalacije. Pravljenje da si nesto sto nisi je kic, sorry. A da jedna republika bez ikakve potrebe (ko nas je bre tukao po usima i kakvi su se glasovi culi u javnoj raspravi ako je i bilo?) uzima stari grb kraljevine bez ikakve naznake da je u medjuvremenu postala republika i bar malo se pomerila u vremenu mi lici na to.
No, svejedno, to kakav nam je grb (a meni je iskreno smesan, dve krune, nekakva zavesa, Nemanjici, Karadjordjevici, orlovi, ocila, krinovi - haos) je nesto sto se ovu diskusiju ubacilo naknadno, ono protiv cega sam se u prvom postu pobunio i sto mi je i dalje glavni trn u oku je trpanje tog kitnjastog grba na drzavnu zastavu, pa jos u istom fazonu kao Slovenija i Slovacka, sto mi je em totalni bljak em totalno nepotrebno. A onda mi ti kazes, "pa sve drzavne zastave imaju grb za razliku od narodnih" sto jednostavno nije tacno. Pogledaj recimo rusku zastavu. Tacka. Ja i dalje pitam zasto nismo mogli da jednostavno ostavimo stvari tako, na miru, i sto to su se nasli pametni da krste jarice? Bez dodavanja OVOGA:
lima":34cb971r je napisao(la):
Ovo izgleda odvratno, skorojevicki, i novokomponovano. OK, proznajem skinuto sa starog grba kraljevine ali u ovoj velicini, na zastavi je silom prilika uvek vece, na drugoj pozadini, pogotovo dodato tamo (u kontekst zastave) gde nije bilo potrebe i dalje moze da bude kic.
Kao sto grb na kapiji zamka nekog plemica u XXVII veku u Engleskoj nije kic ali takav isti na vratima soliterskog stana u Londonu verovatno jeste, pa makar i taj neko bio mozda i neki daleki potomak. A verovatno bi bio kic i u srednjem veku da taj feudalac recimo napravi ceo zamak u obliku tog grba ili ga razapne preko cele jedne strane zamka, velicine recimo 50 m. Kic je uvek stvar konteksta. I nama ovo na zastavi jednostavno nije trebalo, ni estetski, ni moralno, ni politicki, ni funkcionalno. I stvarno mislim da je to najvise stvar halucinacija o kraljevini Vuka Draskovica i njegovih ali totalno odlepljeno od realnosti i dobrog ukusa.
I da, kad vozis BMW, mozda se bez veze kurcis ali je poruka takodje i jednostavno OK, imam parea, volim dobra kola i zato ih vozim. A kad natakaris grb na svoja vrata onda se najverovatnije pravis da si nesto sto nisi. Velika razlika. I ako je iz fazona, verovatno ce to biti jasno iz grba, ali ne verujem da bi tako nesto dobio od ovih heraldicara ciji si sajt stavio gore.
Najzad, sigurno da u simbolima postoji velika inercija a sa kontinuitetom ljudi bivaju privrzeni tradiciji. Zato Kanadjanima ne zameram nesto sto su koristili u dugom kontinuitetu od kolonijalnih vremena (jeadn od primera koje si ti valjda dao gore). No cak i tu se s vremena na vreme postavi pitanje morbidnosti ili primerenosti necega. I to je jednostavno demokratska odluka - sta cemo da koristimo kao neki nas zajednicki simbol. U tom smislu i ove moje zamerke, ja jednostavno kazem sta mi smeta i sta bih voleo da se promeni, naravno bez iluzija da ce to biti sutra ili sledece godine. Drustva evoluiraju, i sad sto simboli evoliraju takodje ali sporije ne znaci da se ipak ne menjaju. A sigurno se menjaju pri velikim diskontinuitetima i tu su pokusaji vracanja tocka vremena cesto cak i groteskni. Kao sto je slucaj sa usvajanjem starog grba koji je u medjuvremenu postao neprimeren i pogotovo sa ovom gluposcu koju su uradili sa zastavom. Ovo nam je jednostavno najgora zastava u istoriji, i to je jednostavno moje misljenje.