Šta je novo?

Obeležja Srbije (Grb, zastava, himna...)

Arnorian":2qfs1dd8 je napisao(la):
Wile E. Coyote":2qfs1dd8 je napisao(la):
Арноријан, длака у јајету: заправо се бета изговара као В, тако да би бету и виту требало да замениш. :p

Тек од касне антике, првобитно је било /b/. Док је грчки имао глас /w/, писан је као Ϝ, ϝ (дигама).
+1 за инфо. :)

Испада да је гугл спасао ћирилицу...јер у свим својим апликацијама он само њу употребљава кад одабереш српску верзију...
Чак и онај њихов преводилац сајтова за сваки наш сајт на латиници понуди нешто овако "сајт је на језику хрватски...желите ли превод на српски?"
Мени се ћирилица визуално више свиђа...а мислим да коначно и узвраћа ударац после година занемаривања...апсолутно ту причу не бих повезивао са национализмом...мислим да је идиотизам нападати људе да су националисти зато што користе ћирилицу...па до деведесетих и буђења национализма онаје преовладавала у Србији....

Милано, плус ко врата, али нажалост за неке људе ће бити ћирилица заувек синоним национализма, титоизам је уништио целе генерације по идеолошком плану.

milanobelgrade":4bncmq8m je napisao(la):
Испада да је гугл спасао ћирилицу...јер у свим својим апликацијама он само њу употребљава кад одабереш српску верзију...
Чак и онај њихов преводилац сајтова за сваки наш сајт на латиници понуди нешто овако "сајт је на језику хрватски...желите ли превод на српски?"
Slažem se da je Google dosta zaslužan. On nam sam govori da nismo otsečeni od sveta ako koristimo ćirilicu.
Мени се ћирилица визуално више свиђа...а мислим да коначно и узвраћа ударац после година занемаривања...
Takođe. Možda upravo zbog godina zanemarivanja, ali meni lično deluje ozbiljnije i egzotičnije.
апсолутно ту причу не бих повезивао са национализмом...мислим да је идиотизам нападати људе да су националисти зато што користе ћирилицу...
To je najveći stereotip ne znam na čemu zasnovan.
Sve u svemu + za komentar.

Гага":2ldj9tkj je napisao(la):
Bulevarac":2ldj9tkj je napisao(la):
@milanobelgrade jedan +, iako ne pisem cirilicom. :kk:
ма Булеварац пређи бре и ти у ћирилични лоби, нећемо ти ништа !
Чак не наплаћујемо ни чланарину. :p

Izmenjena novčanica od 50 dinara

Narodna banka Srbije pustila je danas u opticaj novčanicu apoena od 50 dinara s delimično izmenjenim obeležjima, koja će biti paralelno u opticaju s prethodnim izdanjem te novčanice od 2005. godine.
v209595p0.jpg

Na licu novčanice od 50 dinara nisu izmenjena obeležja, dok je na naličju izmenjen Veliki grb Republike Srbije.

Izmena je u skladu sa Uredbom o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije. Izmenjeni su i godina izdanja (2011) i potpis guvernera.

Novčanice od 50 dinara služiće prvenstveno za zadovoljavanje redovnih godišnjih potreba gotovinskog platnog prometa i za zamenu novčanica tog apoena koje su nepodobne za opticaj, navedeno je u saopštenju.

A sta bi sa povlacenjem uredbe :bash: niko nista sto ce to da kosta

Па што се новчаница тиче...капирам да ће постепено да мењају грб...вероватно је да се иначе с времена на време штампају нове новчанице а оштећене повлаче...тако да ако промену грба одраде тако постепено у оквиру да кажем одржавања...онда неће нешто да кошта...

Verovatno se svi pitate zasto orao na grbu Srbije ima kljun papagaja? :shok:

Sad cu da vam otkrijem istinu... :cool:

Toliko smo dobili udaraca u njusku od zapadnjaka sa sankcijama, bombardovanjem, politickim pritiscima da posle 20 godina borbe sa njima, nas orao ima spljosnut kljun.

Izbubecali su ga!!! da, da... :D :D

Српски грб није једини на коме орао има такав кљун.

500px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation.svg.png

500px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Russian_Empire.svg.png

500px-Coat_of_Arms_of_Germany.svg.png

500px-Herb_Polski.svg.png

500px-Austria_Bundesadler.svg.png

Ето и визуелне потврде мојих примера.....

Да ли иједан од ових "орлова" не личи на обичну живину?

Nas vodi poreklo od ovog a ne tih Nordijskih

Vizantijski

CoA_of_Palaiologos_Dynasty.svg

pobedeuprvomsvetskomrat.jpg

Vrh