Šta je novo?

Novi Sad - Projekti u izgradnji i opšta diskusija o planiranim projektima

Радничка.
IMG_20240826_190319_424.jpg

Војвођанских бригада.
IMG_20240826_185724_983~2.jpg

Црквена општина, иде цигла преко блокова.
IMG_20240830_113023_212.jpg

Фасаде у улици Николе Пашића.
IMG_20240830_114013_374.jpg
IMG_20240830_114029_659.jpg
IMG_20240830_114124_417.jpg

Код Матице Српске.
IMG_20240830_114153_967.jpg

IMG_20240830_114222_023.jpg

Део зграде који није обновљен.
IMG_20240830_114321_095.jpg

Ради се зид са улзаом у Николајевска порту, ради се и на улазу из улице Ђуре Јакшића, сам пролаз је асфалтиран и на појединим местима се бетонирају површине уз ивичњак.
IMG_20240830_114305_703.jpg

Треба и у другим деловима центра започети пројекте потпуне реконструкције квартова по узору на Алмашки крај, треба за више целина расписати посебне конкурсе.

Sta ce da bude sa ovim delom ne sredjene zgrade u matice i sta ce da bude sa ljudima koji zive u tom patku mislim na one kuce

Sta ce da bude sa ovim delom ne sredjene zgrade u matice i sta ce da bude sa ljudima koji zive u tom patku mislim na one kuce
Taj deo će izgleda biti srušen, i ovako nema ni krov i unutrašnjost se urušila.
Ako misliš na objekte koji se vide na slici, oni nisu unutar Nikolajevske porte.

Ne ne mislim na dve ili tri kucice unutar porte parka
I dal ima neke sanse da se taj parkic sredi da bude oravi parkic kakav taj deo zasluzuje

Ne ne mislim na dve ili tri kucice unutar porte parka
I dal ima neke sanse da se taj parkic sredi da bude oravi parkic kakav taj deo zasluzuje
Moguće ako Crkvena opština krene sa uređenjem.
Budući da je prolaz presvučen novim asfaltom, izgleda da radova u skorije vreme neće biti.

Rok za obnovu ograde je 120 dana, a kako se piše o parternom uređenju, nije isključeno da počnu sa radovima neposredno nakon što izgrade ogradu. Ta staza nije dugačka i za kratko vreme bi mogla biti popločana.

Poslednja izmena:
Počeli radovi na uglu bulevara Patrijarha Pavla i Futoškog puta.

Na renderu zgrade izgledaju slično onim iz Galensovog naselja na kraju ulice Cara Dušana, jedino što će koristiti fasadnu ciglu.

Počeli radovi na uglu bulevara Patrijarha Pavla i Futoškog puta.

Na renderu zgrade izgledaju slično onim iz Galensovog naselja na kraju ulice Cara Dušana, jedino što će koristiti fasadnu ciglu.
Da li imaš sliku rendera? Na mapi gradilišta je nema.

BPP postaje ozbiljna spavaonica, a Adice su na redu za ozbiljniji intenzitet niže novogradnje.

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА ГРАДЊУ РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ​

Нови Сад и седам општина добијају центар за управљање отпадом​

Делегација ЕУ у Србији расписала је тендер за пројектовање и изградњу Регионалног центра за управљање отпадом у Новом Саду, што подразумева санитарну депонију, капацитета приближно 1.209.000 метара кубних, као и пројектовање и изградњу две трансфер станице са свим неопходним зградама и опремом у општинама Бачка Паланка и Врбас.

a

Фото: novisad.rs
Понуде на тендер подносе се до 5. септембра, а предвиђени рок за изградњу је највише три и по године, од закључивања уговора с одабраним извођачима. Вредност инвестиције је 100 милиона евра, при чему ће ЕУ, како је предвиђено, за изградњу регионалног центра издвојити 60 милиона евра, а Република Србија 40.
Нови Сад већ деценијама нема адекватно решен проблем одлагања отпада, а не би требало заборавити да се садашња несанитарна Градска депонија на Клиси користи за одлагање комуналног отпада од 1963. године и нема употребну дозволу, те таква каква јесте представља опасност по животну средину.
Рециклажно двориште, као један од садржаја у склопу Регионалне депоније, на простору садашње градске у новосадском насељу Клиса званично је отворено у мају. За изградњу тог објекта Град је издвојио око 190 милиона динара, док је Министарство за заштиту животне средине у опрему уложило око 32 милиона. То је иначе прво од три планирана рециклажна дворишта на територији Новог Сада, будући су још предвиђена у Футогу и Петроварадину, с тим да је у току израда пројектно-техничке документације за објекат у Футогу.
Како се из тендерске документације Делегације ЕУ може приметити, у комплексу регионалне депоније предвиђена је, између осталог, радна зона са постројењем за механичко-биолошки третман, укључујући постројења за опоравак материјала, за биолошко сушење, припрему горива од отпада, биогас, те системе за пречишћавање отпадних вода, екстракцију депонијског гаса са свим потребним објектима за безбедан рад. Осим тога планирано је и компостилиште за „зелени отпад“.

a

Фото: Dnevnik.rs

Садашња депонија на Клиси наредних година постепено ће бити затварана, те претворена у регионални центар за управљање отпадом, где би, осим Новог Сада, отпад одлагало још седам општина - Темерин, Врбас, Бачка Паланка, Беочин, Жабаљ, Србобран и Бачки Петровац. Све општине требало би да изграде рециклажна двориште, с тим да су у Новом Саду предвиђена три.
Управљање отпадом подразумева да се домаћинствима и привреди омогући примарна селекција, односно да се обезбеде канте или контејнера за „суви“ и „мокри“ отпад. У „суви“ отпад спадају пластика, папир, картон и сличне материје које се могу рециклирати, док „мокри“ чини биоразградиви отпад. Осим тога, биће омогућена и сепарација стакла.

Заједнички регионални центри у Војводини
Заједнички регионални центар за прераду отпада имаће Нови Сад, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Србобран, Темерин, Врбас и Жабаq, као и Сремска Митровица, Богатић и Шабац. Панчево и Опово чине засебан регион, а Инђија је центар за Пећинце, Руму, Шид, Сремске Карловце и Стару Пазову. Управљање отпадом повезало је Кикинду, Аду, Бечеј, Нову Црњу и Нови Бечеј у један регион, односно Бачку Тополу, Чоку, Кањижу, Мали Иђош, Нови Кнежевац, Сенту и Суботицу, која је центар. Зрењанин је регионални центар за Ковачицу, Сечањ, Тител и Житиште, Сомбор за општине Апатин, Бач, Кула и Оxаци, а Вршац за Алибунар, Белу Цркву, Пландиште.

a

Фото: Град Нови Сад
Град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Србобран, Темерин, Врбас и Жабаљ основали су заједничко јавно комунално предузеће, које ће управљати будућом регионалном депонијом. Одборници Скупштине Новог Сада усвојили су текст уговора о оснивању ЈКП „Регионални центар за управљање отпадом“ крајем претходне године, док је први вршилац дужности новог изабран у априлу.
Будући да је Центар за прераду отпада предвиђен је на простору садашње Градске депоније на Клиси, управо ће ту, на Темеринском путу бб, бити и седиште новог јавно комуналног предузећа, у чијем ће основном капиталу, сразмерно броју становника, учествовати осам општина. Текстом уговора уређено је питање основног капитала у износу од два милиона динара, у ком Нови Сад учествује с 67,65 одсто, Бачка Паланка с 8,95 одсто капитала, Бачки Петровац с 2,14 одсто, Беочин 2,58, Жабаљ 4,43, Србобран 2,67, Темерин 4,78 и Врбас 6,80 одсто.

BPP postaje ozbiljna spavaonica, a Adice su na redu za ozbiljniji intenzitet niže novogradnje.
Ветерник исто, изграђено је сигурно 30+ оних зградица од 2 спрата попут Телепске долина, а иза кружног тока ка Футогу се гради још једна зграда од око 4 спрата, а једна је већ завршена. Највећи проблем је што комунална инфраструктура није одговарајућа а начин на који инвеститори често ,,уреде'' простор након градње није нарочито ефикасан и естетски прихватљив, а резултати нису квалитетни.

Највећи проблем је што комунална инфраструктура није одговарајућа а начин на који инвеститори често ,,уреде'' простор након градње није нарочито ефикасан и естетски прихватљив, а резултати нису квалитетни.
Zbog ovoga savetujem ljudima da prvo obidju prethodne izgradjene zgrade od Investitora, neka pronadju render i stvarno izgradjeno i njihovo poredjenje neka urade.
Nazalost toga nema u zakonu i ne možeš skoro ništa Investitoru po pitanju estetike i spoljnog uredjenja.
Tu se oslanja na čast i pouzdanost Investitora i njegovu volju i držanje reči.
Bukvalno se nekad začudim prikazanim renderom i stvarno izgradjenom stanju.

Zbog ovoga savetujem ljudima da prvo obidju prethodne izgradjene zgrade od Investitora, neka pronadju render i stvarno izgradjeno i njihovo poredjenje neka urade.
Nazalost toga nema u zakonu i ne možeš skoro ništa Investitoru po pitanju estetike i spoljnog uredjenja.
Tu se oslanja na čast i pouzdanost Investitora i njegovu volju i držanje reči.
Bukvalno se nekad začudim prikazanim renderom i stvarno izgradjenom stanju.
Мислио сам на начин на који изграде пешачку и бициклистичку стазу, паркинг, зелене површине. Некада само наступају туцаника или асфалтирају/бетонирају/поплочају све и обележе паркинг, пешачку и бици стазу без икаквог реда...

Не знам за много пријеката у НС неки пројекат за који 3Д прикази не одговара изграђеном, једино Променада ми пада на памет и она пословна зграда код Роде близу Сателитске пијаце, и има једна зградица у Футогу која исто не изгледа као на рендеру.

Pa u pravu ste, za Novi Sad ima i najmanje takvih slučajeva, znam za neki primer na Mišeluku gde mi je uzeo kolega stan, ali slažem se da je to i zanemarljiv slučaj.
Svakako je to moj savet ljudima.
I ja najviše mislim na spoljno uredjenje.

Ne znam baš koliko su investitori u obavezi da srede prilaz izgrađenim objektima. Zar to ne sprovodi grad? Bici staze sigurno. Slažem se da je strašno ne pokazati inicijativu za uredjenjem prilaza, ali šta je tu zaista u obavezi investitora?

Нови Сад се гради: Остварен вишедеценијски сан становника Новог насеља, ниче нова Културна станица (ФОТО/ВИДЕО)​

Пројекат изградње Културне станице на Новом насељу у Новом Саду је започет 22. априла 2024. године, након потписивања уговора 8. децембра 2023. године. Планирано је да радови трају 24 месеца, односно до 22. априла 2026. године.

Иако се о изградњи наменског објекта на Новом насељу за манифестације из области културе причало годинама уназад, пројекат је тек сада реализован као инвестиција Управе за имовину и имовинско-правне послове, а средствима из буџета Града Новог Сада.

Културна станица на Новом насељу биће једна од највећих, простираће се на 2.800 квадратних метара и имаће четири нивоа – сутерен, приземље и два спрата , с тим да ће на последњој етажи бити озелењен раван кров, с терасом.

Према пројекту, у приземљу ће се налазити мултифункционална сала за концерте и представе, кафе, радио станица, као и мултифункционални и изложбени простор, у средишњем делу објекта.

На првом спрату ће бити мала сала, одељење градске библиотеке, студио за уметнике и пратећи простори, док су на другом спрату предвиђени простори за одмор, просторије особља културне станице, сале за аудио-визуелне и мултимедијалне уметности.

Имајући у виду да се очекује да ће у културну станицу долазити много посетилаца, у подземном нивоу је планирана гаража површине око 350 квадрата.

Овај пројекат ће значајно допринети културном животу Новог насеља, али и Новог Сада уопште, пружајући модерну и функционалну инфраструктуру за различите културне догађаје и активности.

Ne znam baš koliko su investitori u obavezi da srede prilaz izgrađenim objektima. Zar to ne sprovodi grad? Bici staze sigurno. Slažem se da je strašno ne pokazati inicijativu za uredjenjem prilaza, ali šta je tu zaista u obavezi investitora?
Ako je raskopao npr. stazu onda valjda mora da vrati u pređašnje stanje.

Vrh