Šta je novo?

Novi pasoši

Lucifer":1rkkj4au je napisao(la):
ako se ja danas potpisem drugacije nego juce i prekljuce, to ne znaci da sam falsifikovao svoj potpis
Да, али ако си прекјуче био у банци, потписао се на њиховом формулару и рекао им ”убудуће да примате само чекове који су овако потписани”, а онда данас другачије потпишеш чек, онда ти није ОК - твој други чек је лажњак.

Иначе се слажем да је Курир заиста најгори...
 
direktor":2q87vbip je napisao(la):
Imam movi pasos moj je po ovoj prici orginal ali mislim da lazu ipak je to kurir da je to izaslo npr u politici zabrinuo bih se a ovako :cool:
Pa slazem se, cudno mi je kako su samo oni to objavili.
 
Bilo prostora koje je trebalo popuniti ipak to je samo kurir :rant:
 
Baš pre neki dan dobila novi pasoš i pošto mi većina tačaka lažnjaka uopšte nije jasna :D, napisaću o ovome što mi je jasno.

10. i 11. Znak SRB mi se vidi samo pod određenim uglom (pojma nemam da li je to famoznih 45 stepeni) i pojavljuje se/nestaje. Ne odjednom naravno, ima mali prelaz.

14. Neki tekst se vidi preko slike, ali je previše sitan da bih čitala. Nemam pojma da li je to baš ugao od 45 stepeni, ali pod tim uglom vidim i tekst himne i SRB u grbu.

Što se tiče zatvaranja. Prva strana (ona crvena) mi je otvorena ali za dobrih 2 cm. Isto se dešava i sa "leđnom" stranom.

Ako mi kažete šta je to "spoljni element" (tačke 17 i 18) verovatno bih i to mogla da proverim.
 
Srpske pasose proizvodi NBS a ne Milbauer...i tehnologija kojom se proizvode...nije ukradena...svaki pametan covek se zna sluzit internetom..nazvat firme koje se bave time...mislim pod time firme koje proizvode tehnologiju za izradu pasosa i pitat...nije to nikakav "patent" niti nikakva tajna..kako tvrde Slovenci..

osim toga....probajte da pronadjete nesto na internetu o firmi Miraz iz Novog Mesta ...videt cete zanimljive informacije tipa sude se u Sloveniji jer su izgubili posao sa biometrijskim pasosima...tvrde da je tender bio namestaljka..ko i ovde...
U Crnoj Gori su izgubili posao vredan 35 miljuna EUR-a jer nisu ispostovali ugovor...Crnogorci im otkazali..izgubili su posao sa probnim tablicama u Sloveniji...tuze drzavu..

neznam koliko ta firma ima zaposlenih al znam da svoju web stranicu NEMAJU!!! toliko o ozbiljnoj firmi...

a sad malo o tim Slovenackim pasosima...prvih 120 000 pasosa sta su oni kao isporucili...ne da je bilo LOSE KVALITETE nego je bilo strasno...toliko o tehnologiji izrade i kvalitetu...i sta je najbolje..pasosi su iz Slovenije stizali TAXIJEM!!! bez ikakve zastite..icega...na carini se cudili kad je taxista rekao sta ima za prijavit....

sta se tice tih 20 tacaka...kao falsifikata...jedno je predlozak pasosa kako bi trebao izgledat..a drugo je ono sta je uzeto za specimen i poslato drugim drzavama sveta...Slovenci imaju "svoju" verziju...al naravno da nemaju sluzbenu verziju jer je nemogu dobit...
takodjer...i sami znate da nema sanse da napravite 2 ista automobila..ili sta god vec....tako je i sa pasosima..licnim kartama...bilo kojim dokumentima...mnogo je tu faktora sta igra ulogu....tako da je uvek svaki pasos u neku ruku "drugaciji" od prethodnog...al to je vidljivo samo kako kazu "forenzickim" ispitivanjem uzoraka

ako Slovenac moze da napravi 2 ista pasosa sa istom kvalitetom..skidam kapu...sta jest jest...

i to sta vam pisu...ovo nije dobro..ono nije dobro..primerice za gotov pasos..i zatvaranje...treba da znate celi proces izrade pasosa da vam bude jasno zasto se neki pasosi nemogu "lepo" zatvorit..tj zasto je malo ajmo rec nadignut deo ..kako vi kazete..plasticni deo...

Taj pasos prodje kroz par masina..koje ga otvaraju...zatvaraju..otvaraju ...zatvaraju...i vrse sve potrebne operacije da bi ga dobili takvog kakav jeste...i sad neka mi neko kaze da usivena knjizica sa prednjom polikarbonatnom stranom nakon sta je prosla par strojeva moze da se lepo zatvori?? MOZE!! al to zavisi o operaterima na strojevima i kako su si podesili stroj!!

tako da tu nema nikakve reci o falsifikatu..nego samo o ljjudima koji rade na tim strojevima..koji su obicni gradjani Republike Srbije kao i vi ostali...prvi puta rade na takvoj tehnologiji pa da budu odma majstori?? to tako neide!

zakljucak ...NBS-je sama proizvodi pasose....na strojevima razlicitih proizvodjaca...medju kojima i famozni Milbauer..operateri NBS-a su odgovorni za kvalitet pasosa...kao i samo rukovodstvo...a kvalitet se odredjuje prema specimenima koji su odobreni od Vlade RS...tacno se zna sta moze "proc" pod dobro..a sta nemoze...tolerancije moraju da postoje...

jednostavno coveku treba malo reklame pa eto...ovo je najbolji nacin...sreca vasa pa ga niste vidli kako taj covek izgleda i dolazi na poslovni sastanak...ko lik iz nekog filma...zalizana kosa unazad...zlatna lancuga oko vrata..zlatni rolex...odelo i sta je najbolje...NIKE na odelo..strasno...i jedino sta zna je vikat...jao ovo vam je dobro..ovo ste dobro uradili..ovo cemo ovako..ovo cemo onako...

ja mu nebi dao ni da mi po basti nes kopa...strasno..

sve je ovo jedino losa reklama za RS...i ako se ovako nastavi onda ce tek stvarno ljudi koji putuju imat problema na granicama i neugodnosti...zalosno al istinito....

al kako je na nasim prostorima..i kako se kaze...ko ce koga ako ne svoj svoga!
 
Štamparija u Topčideru najviše radi za inostranstvo
Izvozimo novac u šleperima
Autor: Dragica Veljković | Foto:Z.Šafar | 18.04.2009. - 05:00

ljubisa-v.jpg


Samo tri meseca godišnje Zavod za izdavanje novčanica (ZIN) radi za potrebe srpskog tržišta, a preostalih devet proizvodi na tone novca za strano tržište radeći, ponekad, i u tri smene. Jer, svake godine izvezu oko 25 šlepera štampanog novca i još otprilike toliko šlepera kovanog, naravno uz pratnju policije do granice. Ovaj i ostali izvozni poslovi su visokoprofitni, a ono što je višak u odnosu na rashode uplaćuje se na račun budžeta Srbije.

U razgovoru za „Blic” direktor Ljubiša Vuletić ističe da oko 80 odsto poslova ZIN nije vezano za NBS, čiji su deo, i da se Zavod može posmatrati kao preduzeće koje na tržišnoj utakmici uspeva da sebe izdržava, tako da država za njega ne izdvaja „ni žutu banku”. Naglašava da je ZIN samostalno finansirao kupovinu „fabrike” polikarbonatnih dokumenata u kojoj od početka do kraja proizvodi biometrijske pasoše i lične karte, a da NBS veoma retko ulazi kao investitor.
- Za sada radimo biometrijske pasoše samo za Srbiju, a, zahvaljujući opremi i razrađenoj tehnologiji, osposobljeni smo da izrađujemo pasoše izuzetnog kvaliteta. U poslednjih pola godine imali smo više ponuda iz inostranstva za izradu biometrijskih i običnih pasoša, pregovori su u toku. U ovom biznisu ćutanje je zlato i zato ne mogu da govorim detaljno o našim izvoznim poslovima - kaže Vuletić.
Zavod radi u dve smene, ali uključuje se i treća kad štampaju novac za stranog naručioca, kao što je bilo od jula 2007. do marta 2008. Još sedamdesetih godina prošlog veka izrađivali su novac, recimo, za Angolu i Ganu. Sada je oko 95 odsto sveg njihovog posla vezano za sigurnosnom štampom, odnosno zaštitom od falsifikata, a domaće tržište im je nakon raspada SFRJ tesno pa pokušavaju da se probiju na svetskom tržištu - preko renomiranih kompanija koje imaju razgranata i razrađena tržišta.
- Nismo dobili saglasnost većine država da obelodanimo da im štampamo ili kujemo novac. Mogu da kažem da ga izvozimo u šleperima od po 22 tone. To su ozbiljni poslovi u kojima kvalitet, rok, cena i škart moraju da se poštuju bez pogovora. Reč je o različitom novcu za države sa drugih kontinenata. Uprkos problemima, uspeli smo da dobijemo kovanje apoena od deset koloneza za Kostariku, i ta narudžbina je po obimu veća nego četvorogodišnje potrebe NBS za kovanim novcem. Pored toga, ZIN isporučuje rondele za Kubu (polufabrikat za njihov kovani novac), a taj posao je po veličini ravan dvogodišnjoj potrebi NBS za kovanim novcem. U toku su pregovori za još ovakvih i sličnih izvoznih poslova - otkriva Vuletić.
Osim toga, ZIN je upravo završio štampanje saobraćajnih dozvola za Kirgistan i pasoša za Ekvador i još neke zemlje. Uskoro kreće proizvodnja, takođe po narudžbi drugih država, različitih dokumenata koja su u formi kartica (slične novoj srpskoj ličnoj karti). To su milioni komada, zaista veliki posao, ocenjuje direktor ZIN.
- Koče nas neki problemi. Zbog ratova, političke nestabilnosti i negativnog imidža Srbije teže dobijamo nove poslove, jer neki misle da se u Beogradu još puca. Pred tim je nemoćna i srpska diplomatija jer ima malo mogućnosti da nam pomogne iako su neki ambasadori voljni da se angažuju. Kad je reč o praktičnim problemima, na prvom mestu je taj što, kad konkurišemo za neki posao, nemamo bankarsku garanciju jer smo deo NBS. NBS ne daje garancije kakve izdaju komercijalne banke - ukazuje sagovornik „Blica”.
Na tenderima države traže reference (da je ZIN poslednje tri ili pet godina uradio pet ili tri posla za koji konkuriše) koje teško ispunjavaju jer tek ulaze na svetsko tržište i moraju da se dokažu. Za neke profitabilne poslove ne mogu da konkurišu jer su premali, što im se desilo kad je Indija raspisala tender za izradu nekoliko milijardi rupija: kao mnogoljudna zemlja ima takve potrebe za novcem da njihova štamparija ne može da ih pokrije, a naš ZIN nema proizvodni kapacitet za tu količinu novca.

Zlata vredna saradnja
„Impol Seval”, valjaonica aluminijuma iz Sevojna, izvozi 95 odsto proizvodnje na tržište EU, ali zbog ekonomske krize u prva tri meseca ove godine ima pad od 27 odsto planiranog plasmana. Generalni direktor Ninko Tešić kaže da im je zato zlata vredna saradnja sa ZIN kojem isporučuju znatne količine traka za izradu metalnih novčića, a kao pouzdan poslovni partner koji redovno izmiruje obaveze ZIN omogućava stabilnije poslovanje „Sevalu”, u kojem još nema plaćenog odsustva niti otkaza.
Žika Andrić, generalni direktor „Megaplasta” iz Donjeg Milanovca, kaže da ZIN isporučuju rondele za kovani novac.
- Nismo jedini u tom proizvodnom lancu kojima ova saradnja usred globalne krize znači mnogo. Zahvaljujući poslu sa ZIN i tome što redovno plaćaju, mi smo ne samo uposlili svoje kapacitete i radnike već smo primili novih 29 radnika. Ta saradnja mnogo znači i za ceo Donji Milanovac u kojem sve stoji, ali i za Srbiju je od značaja jer nije isto izvoziti repu i kovani novac - veli Andrić.

Zaštita crkvenih kalendara
Čuveni orden za Slobodana Miloševića urađen je u ZIN, ali većina odlikovanja zbog proizvodne cene nema drago kamenje; imaju stalno zaposlenog vajara koji je zadužen za takve poslove. Za SPC rađena je zaštita od falsifikovanja crkvenih kalendara, božićne parice za česnicu. Ne proizvode nakit za sveštenstvo jer postoji specijalizovana fabrika u Grčkoj kojoj po ceni ne mogu da pariraju. Nisu konkurentni ni u poslovima u kojima je, kao kod Kineza, prodajna cena velikog pehara pet evra po komadu, uz uslov da se kupi veća količina.

Bitka za tržište
Ljubiša Vuletić odgovara odrečno na pitanje da li je istina da je ZIN proizveo i pasoše sa greškom zbog čega će građani imati probleme.
- To je neuspeo pokušaj izbacivanja ZIN i nemačkog „Milbauera” sa svetskog tržišta, kao i svojevrsna neuspela osveta jedne slovenačke firme koja je, kao nemački podizvođač, izgubila posao koji je imala u delu proizvodnog procesa srpskog biometrijskog pasoša. Pred sudom, a ne u medijima se raspravlja ukoliko uopšte ima nekih problema vezanih za raskid ugovora.

Udžbenici i zlatnici
Kad je reč o komercijalnoj proizvodnji, ZIN u kontinuitetu štampa turnuse od po 200.000 udžbenika za Angolu (matematika i kikongo jezik). Izvozili su geografske karte i radne sveske za profesore, na raznim jezicima. U manjem obimu imaju poslove u bivšim jugoslovenskim republikama za koje, primera radi, kuju zlatnike. Za MUP Crne Gore kovali su bedževe.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=88751
 
Od ponedeljka zahtevi za pasoše i u Ulici omladinskih brigada
Autor: Beta | 24.04.2009. - 08:14

pasosi-v.jpg


Beograđani će od ponedeljka, 27. aprila, zahtev za izdavanje pasoša i ličnih karata moći da podnose na još jednoj lokaciji - u Ulici omladinskih brigada 1, na Novom Beogradu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, zahtevi će moći da se podnose radnim danima od osam do 20 časova, kao i subotom.

Na teritoriji grada Beograda građani mogu da podnesu zahtev u bilo kojoj policijskoj stanici, kao i u Ljermontovljevoj ulici 12a, nezavisno od toga u kojoj beogradskoj opštini imaju prijavljeno prebivalište, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=89555
 
Ne mogu da verujem nekim ovde komentarima.Pa pre cu da verujem bilo kojim novinama (pa i kuriru),nego dinkicu,djelicu,jelasicu i ostalim hoh-staplerima.Valjda shvatate da (recimo) Politika to o pasosima "ne moze" da objavi ,cak i da imaju dokaze da je to sve istina.Dok novine poput kurira ne je*******u (izvinte na izrazu) nikog zivog i udaraju po svakom bez pardona.Po meni tako i treba.Pa zamislite da je bar 10% od toga tacno!!!!
 
Nemoj biti toliko siguran sto se Kurira tice. Kurir je vrlo instrumentalizovana i kontrolisana novina. Ne prosipaju oni paljbu po bilo kome, vec po onome po kojem im se kaze.
 
beli01":118at1i6 je napisao(la):
Ne mogu da verujem nekim ovde komentarima.Pa pre cu da verujem bilo kojim novinama (pa i kuriru),nego dinkicu,djelicu,jelasicu i ostalim hoh-staplerima.Valjda shvatate da (recimo) Politika to o pasosima "ne moze" da objavi ,cak i da imaju dokaze da je to sve istina.Dok novine poput kurira ne je*******u (izvinte na izrazu) nikog zivog i udaraju po svakom bez pardona.Po meni tako i treba.Pa zamislite da je bar 10% od toga tacno!!!!
Ne je*******u nikoga zato što im je super plaćeno da tako pišu.

Koliko god da se trudio moj mozak ne može da zamisli da je išta što Kurir napiše makar i delimično tačno.
 
Po onome što je pisano u novinama o novim pasošima ispade da ja imam falsifikat, ali evo prođoh autobusom sve do Španije i vratih se kući živ i zdrav te zaključujem da je moj pasoš sasvim ok.
 
http://www.studio-b.co.yu/info/vest.php?id=39414

Vesti :: Beograd
Brže do novih ličnih dokumenata »
22. Jun. 2009 | 15:38, Izvor : Studio B,

Beograđani će od sada moći da izvade pasoše i lične karte na tri nova punkta, koja su otvoreni u mesnoj zajednici Zeleni breg na Zvezdari.

Stanovnicima Beograda trebaće ubuduće znatno manje vremena da izvade lične karte i pasoše, jer su otvorena tri nova punkta na Zvezdari.

Novi prostor u mesnoj zajednici Zeleni breg omogućiće građanima sa svih opština da lakše i brže dođu do dokumenata, jer će dnevno moći da se primi više od 100 zahteva.

Kancelarije će biti otvorene svakog radnog dana od 8 do 20 sati.
Ovo je OK, nema razloga da se ovakvi "punktovi" izvan policijskih stanica ne otvore po celom Beogradu.
Što bi rekao naš predsednik: "želim da verujem" :p da će se to i dogoditi.
 
Juce ministar Dacic rece da novi pasosi koji su se dosad izdali nemaju u biometrijskim podacima otisak prsta ,tako da moraju da unaprede softver,tako da po njemu ce dosad izvadjeni pasosi morati da se vade opet za koju godinu....
 
ja sam do sada putovao sa ovim novim pasošem u Francusku i Češku, i nigde nisu imali problema sa mojim pasošem
 
S obzirom da novi pasoš držim u ruci, i dotični ima otisak mog prsta (uzet digitalno) odštampan u hologramskoj tehnici, prilično sam siguran da je ta vest čista buva.
 
Одштампан ваљда јесте, али није уписан у чип.
Софтвер га не може аутоматски користити за утврђивање да ли је идентитет лица које користи пасош исправан.

Приликом узимања података отисак је сигурно похрањен у базу МУПа, па вероватно и постоји могуђност да се при контроли отисак са лица места упореди са оним из те неке централне базе, што опет захтева сијасет предуслова. Вероватно у Европи комбинују оба метода, упоређују отисак узет на лицу места са оним похрањеним у централној бази и оним уписаним у чип на самом пасошу.
 
jovanovm":39o9xa3x je napisao(la):
S obzirom da novi pasoš držim u ruci, i dotični ima otisak mog prsta (uzet digitalno) odštampan u hologramskoj tehnici, prilično sam siguran da je ta vest čista buva.
e a gde je? evo ja sada tražim ne mogu da ga nađem...
 
Ne razumem zašto bi napravili sistem koji digitalno analizira i očitava otisak prsta, a onda ne zapisuje isto na RFID čip kao i sve ostale podatke...? Mislim, u pitanju su par podataka (koji su već predviđeni u programu za to), tako da... ne znam, moguće je, Nurko, ali mi samo izgleda malo verovatno.

@praguc

Desno od potpisa imas hologramskom tehnikom uradjen datum isteka pasosa i ispod toga otisak.
 
praguc":25a8l8jy je napisao(la):
jovanovm":25a8l8jy je napisao(la):
S obzirom da novi pasoš držim u ruci, i dotični ima otisak mog prsta (uzet digitalno) odštampan u hologramskoj tehnici, prilično sam siguran da je ta vest čista buva.
e a gde je? evo ja sada tražim ne mogu da ga nađem...
isto tražim otisak po pasošu, ali ne mogu da ga nađem, jedino što imam kao hologram od svojih podataka je mala slika u donjem desnom ćošku.
 
U RFID čip trenutno se ne snima otisak prsta, a verovatno će do kraja godine i to da se desi. Ali trebalo bi da se zna da to u Evropi još nije većinski primenjeno, a nije ni uslov za bilo šta, jednostavno je nešto veća sigurnost i mogućnost provere na licu mesta je mnogo brža.
 
shmeksi":3jotwu9j je napisao(la):
praguc":3jotwu9j je napisao(la):
jovanovm":3jotwu9j je napisao(la):
S obzirom da novi pasoš držim u ruci, i dotični ima otisak mog prsta (uzet digitalno) odštampan u hologramskoj tehnici, prilično sam siguran da je ta vest čista buva.
e a gde je? evo ja sada tražim ne mogu da ga nađem...
isto tražim otisak po pasošu, ali ne mogu da ga nađem, jedino što imam kao hologram od svojih podataka je mala slika u donjem desnom ćošku.
thanx;) ja još gledam ovaj hologram sa slikom i uopšte ne kontam da je to i otisak prstiju, valjda nije urađeno toliko očigledno kao na LK pa je opet neko pustio buvu..
 
Vrh