Biometrijski pasoši koji se izdaju građanima imaju dvadeset odstupanja od originalnog uzorka
http://www.kurir-info.rs//files/imag...0f5d0f0df5.jpg
BEOGRAD - Forenzičko ispitivanje novog srpskog biometrijskog pasoša pokazalo je da ova putna isprava ima dvadeset odstupanja od specmena, odnosno originalnog uzorka koji se upućuje pograničnim policijama drugih zemljama, otkriva za Kurir izvor blizak Interpolu.
- Najočiglednije odstupanje koje je lako uočljivo golim okom je latinična skraćenica „SRB“ na polikarbonatnoj strani pasoša. Ona je na originalnom uzorku i na prvoj seriji od 120.000 pasoša sakrivena u grbu dvoglavog srpskog orla i vidi se samo pod određenim uglom, dok je na pasošima koje sada štampa vaša država u saradnji sa nemačkom firmom „Milbauer“ znak SRB odmah vidljiv golim okom i drugačijeg je oblika - kaže naš izvor i dodaje da pored ove greške pasoš ima odstupanja u sitno kucanom tekstu, u kome se na više jezika ponavlja natpis Republika Srbija.
Tu je štamparija Narodne banke Srbije, prema rečima našeg izvora, napravila odstupanje za čitava dva milimetra. On kaže i da je pasoš loše falsifikovan po pitanju autlajna na polikarbonatnoj strani koji je na originalu dubok, dok je na falsifikatu plitak, a mikrotekst pasoša koji nije moguće čitati golim okom potpuno je drugačijeg oblika. Na pitanje šta savetuje građanima kojima je država izdala ovakav pasoš, naš izvor kaže da će svaka država sama odlučivati da li u nju možete da uđete sa ovakvim pasošem.
-Vidite, ova afera sa srpskim pasošem je specifičan međunarodni skandal. Policija svake zemlje na svetu tačno zna šta da radi sa ljudima koji koriste falsifikovane pasoše koje je izradila mafija, ali do sada u istoriji nije postojala država koja je sama falsifikovala svoj pasoš i prodavala ga građanima. Da sam ja srpski državljanin i da su mi izdali ovakvu putnu ispravu, od države bih tražio prvo da mi ponovo daju pasoš, ovaj put originalan i da mi plate za izgubljeno vreme u redovima - kaže naš izvor.
Prema rečima Janka Peveca, ekonomskog savetnika u ambasadi Slovenije, njihova država neće srpskim državljanima sa falsifikovanim pasošima praviti probleme prilikom putovanja u Sloveniju.
- Ako taj takav pasoš izdaje država, sa njim neće biti problema - rekao je Pevec. Na pitanje da li je slovenačka ambasada preduzela neke korake kako bi zaštitila interese svog građanina Roberta Rotara i njegove firme „Miraž“, koja je na tenderu dobila posao štampanja srpskih pasoša, a potom ih NBS u saradnji sa Nemcima izbacila iz posla i oštetila za 30 miliona evra, Pevec kaže da se Rotar zasad nije obratio za pomoć, ali da će mu oni svakako pružiti diplomatsku podršku ako je bude tražio.
(U sutrašnjem broju objavljujemo sve greške srpskog pasoša koji se trenutno izdaje građanima uodnosu na original, specmen, koji je upućen drugim državama)
VULETIĆ: „MIRAŽ“ NIJE ISPUNIO OBAVEZU
Direktor Zavoda za izradu novčanica Ljubiša Vuletić u izjavi za Kurir kaže da tvrdnje Roberta Rotara, vlasnika i direktora firme „Miraž“, koje je preneo Kurir, nisu tačne.
- Menadžment ZIN nije tražio od firme „Miraž“ da se povuče iz ugovora i nije tačno da nismo hteli da im izdamo bankarsku garanciju. Činjenice su dijametralno suprotne. Ugovorom od 6. februara 2008. godine predviđeno je da dobavljač, odnosno „Miraž“ mora kupcu, odnosno Narodnoj banci da dostavi neopozivu bankarsku garanciju na iznos od tri miliona evra u roku od 30 dana - kaže Vuletić. On navodi da ovu obavezu „Miraž“ nije ispunio na vreme.
ROTAR: VULETIĆ LAŽE
Robert Rotar, direktor slovenačke firme koji je za jučerašnji Kurir izjavio da ga je Vuletić ucenjivao da bi izašao iz posla i da je pretio da mu neće dati bankarsku garanciju, dao nam je kopiju zvaničnog dokumenta sa pečatom i memorandumom Narodne banke Srbije (NBS), koji je potpisao upravo Vuletić i u kome na engleskom jeziku između ostalog piše:
„Drago nam je da možemo da vas obavestimo da smo izabrali vašu kompaniju za strateškog partnera za izradu pasoša Republike Srbije... Vrednost posla je 29.480.000 evra. Ceo iznos biće pokriven neopozivom bankarskom garancijom izdatom od Narodne banke Srbije.“
Rotar tvrdi da, osim što Vuletić laže da NBS nije obećala bankarsku garanciju, nije istina ni da on nije izdao garanciju od tri miliona evra.
- Tu garanciju su tražili da izdamo ne NBS, već nemačkoj firmi „Milbauer“, koja je, iako smo sve obaveze ispunili, garanciju aktivirala i skinula nam novac sa računa kako bi nas do kraja uništila - kaže Rotar.
Jel istina ovo? Mada ako Kurir pise, nesto sumnjam u ovu vijest ako znate nasta mislim
.