Šta je novo?

Novi pasoši

@ steva....
kad preuzimas novi pasos poniste ti stari......a dok cekas novi pasos,stari je kod tebe i mozes da ga koristis.
 
popaj":4755zx0i je napisao(la):
@ steva....
kad preuzimas novi pasos poniste ti stari......a dok cekas novi pasos,stari je kod tebe i mozes da ga koristis.
Hvala za info :) Samo to mi treba da mirne duše uzmem novi pasoš!
 
kakva dostava dhl-om? jel zna neko mozda neku drzavu koja sluzbena dokumenta i isprave salje dhl-om? a diplomatska posta? razumem ja autsorsovanje, ali ipak... :bash:
 
^^ vidis, ne bih nikad pomislio. mislim, ipak je to dokument, pretpostavio sam da kao drzava ipak treba da imas neku kontrolu nad tim ko to nosi, ali hajde, ako se vec negde radi valjda su im i iskustva pozitivna. nego, jel ce se to u nasem slucaju slati dhl-om u ambasadu, ili na adresu? ako je na adresu to je redak korak napred, ali sumnjam...
 
Pasosi "obicnih" gradjana sigurno ne idu putem diplomatske poste,ne znam odakle ti uopste takva ideja?To nije nikakav "drzavni" dokument poverljive prirode.Pretpostavljam da sluzbene i diplomatske posose salju diplomatskom postom kao uostalom i pismenu korespondenciju izmedju ambasada i MIP-a.
 
Da li neko ima informaciju o tome da li i kada ces se produziti vreme trajanja starih pasosa do kraja sledece godine? Nadam se da nece biti nekih iznenadjenja u poslednjem trenutku i ostanem u inostranstvu bez vazeceg pasosa.
 
Vec je produzeno. Ali u svakom slucaju pozuri sa vadjenjem novog pasosa i preporucujem manje SUP-ove posto su centralno-gradski nemoguci.
 
Nije produzeno. Zakon o izmeni Zakona o putnim ispravama je u skupstinskoj procederi, a skupstina ne zaseda.
 
Ambassador":2vwd2b6s je napisao(la):
zamisli koji kreteni, i kada doneses sliku, oni te slikaju, zato sto im je jednostavnije da te slikaju nego da skeniraju sliku i onda naravno svako ispadne kao avet. Ja sam ispao kao krembil, jer sam imao termin u ranu zoru.
 
A vidis, mene su i slikali, a i uzeli mi sliku. Slikana tamo ce biti za LK (bar su mi tako rekli), a iskreno se nadam da ce iskoristiti onu koju sam doneo za pasos, jer me inace nece pustiti ni u jednu zemlju na svetu, osim u afganistan!
 
Ta, koju su oni slikali, ide i u LK i u pasos.

Ja nisam znao da slika koju doneses ne ide u dokumenta, pa sam se za dokumenta slikao(kod njih) sa bradom od 3-4 dana, ali posto na kraju slika u dokumentima bude crno bela to i ne ispadne tako lose.
 
Skupština raspravljala o izmenama Zakona o putnim ispravama i dopuni Zakona o državnim službenicima
Stari pasoši do kraja 2009.
18/11/2008 19:37 | Beograd
Celokupna opozicija podržava predloge, ali optužuje Vladu zbog sporosti u evropskim integracijama
Autor: S.Biševac, M.R. Milenković

Beograd - MUP je do sada primio blizu 115.00 zahteva za biometrijske pasoše, a izdao 81.000 novih putnih dokumenata, saopštio je sa govornice Narodne skupštine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, obrazlažući predložene izmene Zakona o putnim ispravama, kojim se produžava rok važenja starih pasoša do kraja 2009.
Oglasite se na www.danas.rs

Prema Dačićevim rečima, kašnjenje u izdavanju novih pasoša tehničke je prirode, odgovornost je na državi, ali je naveo da je prethodna vlada postavila nerealni rok, kraj ove godine, za zamenu starih pasoša novim. Nedeljno se podnosi 12.000 zahteva za nove putne isprave, procedura je ubrzana, pa se na izradu novih putnih isprava čeka do deset dana u Beogradu, a u unutrašnjosti u proseku 15 dana, naveo je on. Pored diplomatsko-konzularanih predstavništava u Parizu i Dizeldorfu, i u Beču je počelo izdavanje novih pasoša, saopštio je Dačić.

Ministar policije i zamenik premijera naveo je da su od početka primene Zakona o putnim ispravama, 9. aprila ove godine, zbog tehničkih razloga paralelno s novim izdavani i stari pasoši. Za stare dokumente bilo je tri puta više zahteva nego za nove. Od 1. novembra podnose se i primaju isključivo zahtevi za biometrijske pasoše. Dačić je pozvao građane da stare pasoše što pre zamene novim putnim ispravama i upozorio da će liberalizacija viznog režima, „kad god da dođe“, važiti samo za građane s novim pasošima. On je ubeđen da će do sredine naredne godine biti izdateo dve trećine novih putnih isprava, što je uslov za beli šengen.

Ističući da su ove izmene veoma važne za građane, poslanici su raspravu iskoristili da kritikuju Vladu, posebno potpredsednika Božidara Đelića, zbog „neozbiljnog pristupa“ evropskim integracijama. Opozicija je jedinstveno zamerila Vladi da parlamentu nije dostavila zakone neophodne za integraciju Srbije ka EU i stavljanje na belu šengensku listu, te da je vladajuća koalicija „zamajavala građane“ tokom predizborne kampanje lažnim obećanjima o skorom ukidanju viza.

- Obećavaju predstavnici vlasti građanima da će vize biti ukinute 2008, 2009. Sada vidimo da nema ni 2010. Otvoreno kažite građanima da ste vi problem, da ne radite dobro i da ugrožavate evropski put Srbije - rekla je Donka Banović (DSS), zaključujući da će od predizbornog slogana „i Kosovo i Evropa“, ostati „ni Kosovo, ni Evropa“.

Čedomir Jovanović, šef poslaničkog kluba LDP-a, naglasio je da je teško ne podržati ove izmene koje su u korist građana, ali da treba pokrenuti pitanje odgovornosti vlasti.

- Osim nesposobnosti naše države, ništa više ne stoji na našem putu ka belom šengenu. Mi bismo želeli da imamo konkretne dokaze evropskog opredeljenja vlade. Njih je vrlo malo, ukoliko se izuzmu fraze i neodgovorna obećanja - poručio je Jovanović i upitao zašto Vlada nije dostavila parlamentu predloge zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, neophodne za ukidanje viza.

Jedna od tema skupštinske rasprave juče je bio i zahtev Odbora za odbranu i bezbednost upućen MUP-u da odgovori da li su povučene Interpolove poternice za Hašimom Tačijem, Agimom Čekuom i Ramušem Haradinajem, kako tvrdi Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

- Sve tri poternice, centralne i međunarodne, i dalje su na snazi. Ipak, očigledno je da se na međunarodnom nivou ne postupa po njima - odgovorio je sa skupštinske govornice ministar Dačić.
Izvor: Danas
Link: danas.rs
 
Moram da pohvalim MUP, kad se ode na njihov sajt http://www.mup.sr.gov.yu, odmah na prvoj strani imate dva linka "biometrijska licna karta" ili "biometrijska putna isprava", koji vas vode na vezu gde imate detaljne podatke sta vam treba za vadjenje doticne. Takodje, procedura je veoma jednostavna, a ukoliko vadite oba dokumenta u isto vreme, to mozete uraditi simultano, trebate doneti samo dodatne uplatnice i fotografije (za licnu kartu, ili ukoliko ne zelite da koristite njihovu opremu za slikanje). Ako ste vadili biometrijsku licnu kartu, za pasos vam treba samo uplatnica i licna karta na uvid, tj koriste vase podatke iz centralizovane baze podataka. Cena pasosa je takodje prihvatljiva - 30 EUR.

To je pravilnik, sad, kako se primenjuje i koja su vasa licna iskustva, to su druge stvari, ali mislim da je ovo stvarno za pohvalu.
 
Ja sam doneo sliku, ali su me uprkos tome slikali tamo i za LK ce iskoristiti tu novu sliku. Za pasos, plasim se takodje.

Inace, oba dokumenta su gotova za 10 dana!
 
Srbija jedan od najboljih kandidata za viznu liberalizaciju
18:38 BRISEL, 25. novembra - Evropska komisija i Komitet EU za zapadni Balkan ocenjuju da je među zemljama regiona Srbija "jedan od najboljih kandidata" za viznu liberalizaciju, rečeno je danas Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu. Evropska komisija predstavila je juče u Briselu Komitetu za Zapadni Balkan Evropske unije (Koveb) ocenu o valjanosti izveštaja spremnosti zemalja regiona za viznu liberalizaciju.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.rs
 
Pa ima nas 6... (SRB, MNE, BIH, KS, MK, ALB)... s tim sto kapiram da KS ne moze da racuna na viznu liberalizaciju jos duuugo vremena. Bilo bi lepo da nas prime u paketu, bar SRB, MNE i BIH...posto EU to ionako voli da radi... Rave92, dokle ste vi stigli sto se zakona tice, obezbedjivanja granice, zakona o azilantima, itd itd...?
 
KS? KS treba prvo u UN, pa poslije da razmislja o nekim ukidanje vize :). Mislim da smo mi zakone skoro sve usvojili, samo cekamo odgvor od EU. Nisam siguran ima li jos sta, samo treba provoditi te zakone :D.
 
Taman kad pomislis da drzava tj. njena administracija ne moze gore da ponizi oni te demantuju.

Uputih se danas negde oko pola tri u SUP Vozdovac da predam dokumenta za novi pasos. Spremio celu dokumentaciju, znaci sve sto im treba i vise od toga i u originalu i u tri primeraka kopije (ranije steknuto iskustvo). Dodjem lepo u SUP, nadjem salter/sobu gde se predaje za pasos i vidim da je neka gospodja unutra, sacekam lepo da ona zavrsi i ulazim unutra. Pitam da li mogu da predam za pasos na sta mi sluzbenica odgovara da se to zakazuje, ja joj kazem da vec imam svu dokumentaciju samo treba da predam. Ona meni kaze dodjite ujutru u 8 da zakazete, a onda ja nju lepo pitam, da li ima neko ko ceka trenutno da preda, a da je vec zakazao (jer sam video da ljudi samo cekaju da podignu, a nikoga nema ko je dosao da preda za pasos). Na sta ona meni mrtva ladna odgovara da se procedura mora postovati, gledam ne verujem. Znaci nema nikoga ko ceka da preda za pasos, a ja imam svu dokumentaciju i devojka nece da me primi. Posto sam mrtav bolestan odlucih da se ne svadjam i da ne zovem nadredjenog vec idem sutra u cik zore da zakazem pa onda posle idem da predam dokumenta da bih tek u trecem dolasku dobio pasos.
 
Vrh