Šta je novo?

Nove registarske tablice

Izvinjavam se ako je o ovome već bilo reči u ovom topiku, nisam stigao da pročitam sve postove unatrag.

Elem, kad je o čitljivosti tablica reč, da li ste primetili tablice koje imaju novi beli policijski džipovi specijalaca (interventna brigada, čini mi se)? Svi imaju registraciju ПОЛИЦИЈА a sitno, jako sitno sa strane piše četvorocifren broj koji je identifikuje konkretno vozilo. Naravno, brojka se iz daljine, a pogotovu u brzini, uopšte ne vidi i ne razaznaje.

Mogu da pretpostavim zašto je to urađeno, ali nikako ne mogu s tim da se složim, jer iz tog postupka vidim da mogu da ispadnu samo problemi, pogotovu znajući kako dotična "interventna" ekipa voli da se bahato ponaša.
 
Да ли би можда платили регистарске таблице, не личне него обичне, рецимо колико кошта аутомобил или чак и више ? Становници Шангаја свакако да !

Šangaj: Registarske tablice skuplje od automobila

Vlasti Šangaja odlučile su, da bi usporile rast na automobilskom tržištu, da ograniče broj registarskih tablica, tako da sada registracija košta više nego automobil.
Da bi bile izbegnute gužve u saobraćaju i sa ciljem poboljšanja ekološke situacije u megapolisu od 23 miliona stanovnika, mesečno se registruje samo osam hiljada vozila.
Prijave svih zainteresovanih lica da dobiju automobilske tablice se evidentiraju, a zatim se održava aukcija.
"Šangaj dejli" (Shanghai Daily) piše da je u aukciji koja je obavljena u nedelju, bilo više od 24 hiljade prijava, a prosečna cena za registarske tablice iznosila je 58.630 juana (9,3 hiljade dolara), a za tu cenu može da se kupi automobil srednje klase.

http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/2012/03/20/sangaj-registarske-tablice-skuplje-od-automobila
 
Evo šta se desilo mom drugaru, može nekome da bude korisno:
dobio je na kuću kaznu za vožnju žutom trakom na Brankovom mostu, sa fotografijama.
Problem je što on na sebe ima registrovanog crvenog Forda, a na fotografijama je sivi VW.
KOmpjuter je pogrešno pročitao poslednje slovo na tablici: njegova se završava na "N", mi smo na uvećavanjem fotografije pomislili da je to slowo "W". Što je najsmešnije, na kazni je naveden jedna marka automobila, a na fotografiji se vidi druga.
Isti dan je otišao da se žali u SUP u Savskoj, popunio neki standardni obrazac, pokazao saobraćajnu, na licu mesta su proverili podatke. Na kraju se ispostavlio, ukrštanjem podataka o marki VW, delovima registracije i boje automobila, da se tablica sa fotografije završava zapravo na "M".
Drugar se zadržao nekih 10-tak minuta.

Tako da, ako vam se desi nešto slično, isplati se otići i žaliti se.
 
naravno da ces da ides da se zalis, sigurno neces da placas kaznu za tudji prekrsaj :)
 
Naravno, hteo sam da prenesem da, ako bar sistem registrovanja prekršaja ne radi kako treba, nije problem objasniti grešku. Jeste cimanje, ali bar hoće da priznaju svoju grešku.

Drugar mi reče da se i sami policajci žale na probleme sa kompjuterskim očitavanjem slovnih znakova koji imaju sličan oblik.
 
корисно је искуство, добро је знати да се ово може обавити и за 10 мин
 
Видим да се у претходна три месеца неки од власника аутомобила муче да скину регистрационе налепнице са предњег ветробранског стакла и да залепе нову, због редовне годишње регистрације. Некима и остану трагови старе или чак изгребано стакло са унутрашње стране, а неки једноставно и не покушавају да скину стару, него је оставе (!), а нову залепе.

Можда може да помогне овај снимак скидања налепнице који је постављен на јутјубу у трајању од 9:30 минута, уз краће писмено објашњење скидања, а које је испод снимка.

Вреди видети „Registraciona nalepnica - kako se skida“:
http://www.youtube.com/watch?v=xLbXV_pnrpI

А има исто и један краћи снимак
http://www.youtube.com/watch?v=fzBcjgNqLmA&feature=related


Уколико вас ипак мрзи да гледате снимак ево текста за скидање налепнице:

"Упутство за скидање регистрационе налепнице:

Све што вам је потребно за скидање исте је следеће: скалпел, нитро разређивач и нека крпа.
Прво са скалпелом пажљиво одвојите ћосак веће налепнице(посто има две, једна испод друге), затим палцем неколико пута прећите преко тог одлепљеног ћошка како би сте добили већу одлепљену површину коју можете ухватити прстима. Одвојите први слој. Затим нитро разређивач нанесите на крпу и лагано трљајте по лепку и фолији који је остао на шофершајбни. Када га у потпуности уклоните приметићете једну мању налепницу (провидну), коју такође уклањате уз помоћ скалпела истим поступком као и прву (с' тим да ова налепница лакше пуца па је поступак одвајања од стакла уз помоћ скалпела можда потребно поновити више пута).
Након што сте уклонили и другу налепницу очистите добро површину на којој је била залепљена стара налепница и залепите нову."
 
^
Preporučujem alkohol (industrijski, prodaje se u litarskim flašama u svim supermakretima) umesto nitro razređivača.Nitro može da nagrize plastične delove, a i smrdi.

Natapajući alkoholom i uz malo grebuckanja sam u ferbruaru na -10 uspeo da skinem naleponicu za 10 min :)
 
Ja sam se sa alkoholom (70%) mučio pola sata i nisam sve uspeo da skinem. Onda sam probao sa acetonom i skinuo za nekoliko minuta.
 
^
Zato što alkohol brzo isparava. Treba samo biti uporan i bez prekida natapati krpicu i trljati, i lepak će popustiti.

Inače, nalepnica koju sam dobio ove godine je drugačije bila zalepljena na papir od one prve koju sam dobio 2011.
Vodite računa o razdvajanju od nosećeg papira.
Nalepnica iz 2011 mi se odvajala kao sličica, lako i jednostavno, a ova iz 2012 je nekako "kontra" zapeljena na papirni "ram". Zato ćete videti mnogo oštećenih nalepnica jer su se ljudima razvojili slojevi prilikom postavljana.
 


Можда ће се некоме свидети, па можда још ко направи овако нешто.
Набавио сам силиконску налепницу - Застава Србије и налепио је изнад ознаке SRB на плавом пољу, а такође сам у штампарији направио флуоресцентну налепницу - црвени Штит са белим Крстом и 4 оцила, као што је на новом (рестилизованом) Грб-у и прелепио преко оног који се налази фабрички на таблици.
Такође, у штампарији сам одрадио и овај натпис РЕПУБЛИКА СРБИЈА на овир-у за таблицу, заједно са овим заставицама са обе стране.
 
@ SRB KG - Није лоше решење које си предложио, у сваком случају, све похвале за труд. Једину примедбу коју бих дао, а не мора да буде оправдана, је да сада једноставно имаш превише ознака на аутомобилу. Имаш три заставе, два грба, два пута ознаку СРБ и два пута натпис Србије.

"Off-topic" куриозитет: Када су Швајцарци пре пар година редизајнирали авионе своје авиокомпаније "Свис", за сваку апликацију грба на авиону (тј. препознатљивог швајцарског белог крста на црвеној подлози) су морали да траже дозволу од владе.
Компанији је дозвољено да се грб као такав прикаже максимално два пута на авиону, процењено је да би три или више приказа у маркетиншке сврхе заправо деградирало вредност тог њиховог националног симбола. Тако, данас, авиони Свиса имају црвени реп са крстом, понегде су тако обојена и она крилца на врху крила али нигде нема званичне швајцарске заставе поред регистрације авиона.
:grand:
 
Da li bi neko od kolega sa sajta, neko ko je vičan igranju sa fotografijama, možda mogao da napravi naše tablice ali sa norveškim fontom? Po mom mišljenju taj font je najelegantniji od svih fontova koji se koriste u Evropi (mislim da je u pitanju Myriad Semibold Condensed).

200811_33_license-plate-norway.jpg
 
Samo da se pohvalim, za manje od 5 minuta, oba dela napelnice u komadu, metodom alkohol + krpica, bez ikakvog alata :)

slika1190.jpg


Priličan napredak u odnosu na 10 minuta februaru.
 
ево како би таблице требало да изгледају:
tablice.jpg

појашњење слова и бројева на почетку:
registracije.jpg

иначе, дозвољена су следећа слова: А, В, Е, З, Ј, К, М, Н, Р, С, Т, У, Х
 
како би требало да изгледају уместо ових садашњих :)

е сад, које су све комбинације дозвољене? као што сам рекао, дозвољена су само ова слова: А, В, Е, З, Ј, К, М, Н, Р, С, Т, У, Х и њихове комбинације, с тим, да осим система 11ААА, када се исти испуни прелази се на систем АА111. дозвољене су, наравно, и персонализоване таблице, али само ако користе горе наведена слова.
што се тиче ГСП-а, Ласте и остали превозника у јавном превозу, за њих би требало да иду следеће таблице:
А ГБР ЈС1 где ЈС1 представља шифру за превозника, па би ГСП био ЈС1, Ласта ЈС2, Веолија ЈС3 итд. за таксисте је друга таблица на слици, па ту нећу да улазим у детаље, систем је исти као што је и сада, с тим да имају само Т на крају.
за моторе и привредна возила систем је А01 1111.
е да, и исправио сам ознаку за Београд, сада је А, а Бачка и Срем су В.
све сугестије су добродошле.
 
Ево једне новотарије око регистарских таблица, али у Немачкој.

Наиме од 01. јула о.г. у Немачкој се уводи нов систем регистарских таблица, тако што се један пар таблица може користити за два аутомобила и тај систем су назвали Wecheselkennzeichen (променљива регистарска таблица).

Те нове таблице су дводелне, са већим и мањим делом, при чему се већи део таблице премешта са једног на други аутомобил и то је у ствари регистарска таблица, а мањи део, који има ознаку 1. или 2., стално стоји на аутомобилима истог власника. То практично значи да се у саобраћају може појавити само једно возило истог власника са бројем 1. или 2., у зависности које возило се користи. Ко се одлучи за овакве таблице мораће да плати 100 евра.

У Немачком министарству за саобраћај очекују да ће овом одлуком највише добити они грађани који се одлуче да им други аутомобил у породици буде неки хибридни или електични аутомобил, или рецимо ко има неки добар супер аутомобил (Ламборгини, Ферари, Порше,...) и „обичан“ путнички аутомобил или рецимо ко има путнички аутомобил и пик ап. Иначе овакве таблице неће моћи да користе они који имају и аутомобил и мотоцикл.
Наравно овакву таблицу неће имати ни они који немају два аутомобила, јер им и не треба.

http://auto.t-online.de/wechselkennzeichen-kosten-laut-adac-recht-hoch/id_57494312/index
http://www.adac.de/infotestrat/fahrzeugkauf-und-verkauf/zulassung/wechselkennzeichen/default.aspx
http://www.news.de/auto/855324773/neues-wechselkennzeichen-kostet-rund-100-euro/1/

wechselkennzeichen.jpg
 
JohnnyLee":2ysibx6c je napisao(la):
ево како би таблице требало да изгледају:
tablice.jpg

појашњење слова и бројева на почетку:
registracije.jpg

иначе, дозвољена су следећа слова: А, В, Е, З, Ј, К, М, Н, Р, С, Т, У, Х
za kad se ovo planira?
zar nije trebalo da ove sadasnje tablice vaze jos 7 godina?
 
то је мој предлог :) вероватно се нисам прецизно изјаснио :) иначе, у другом посту сам појаснио мало систем, чак сам и исправио своју грешку:
е да, и исправио сам ознаку за Београд, сада је А, а Бачка и Срем су В.
 
Мало интересантних и смешних таблица код нас и у свету



баш воли Хонде:






Власник Комтрејда, Јевросимовић


Да ли би волели да имате овакве таблице ?



За нашег члана Angrybird Љуту птицу, можда будући аватар :D


Нишлија из Калифорније


Киза из Тексаса


Атиф са породицом из Шведск(у)


Опака таблица
 
Juče u Vase Čarapića, BG BATA.

Te tablice su baš dobre da uočiš morone za volanom, umalo me nije udario na pešačkom prelazu koliko je ubrzavao i sve vreme je turirao. Strašno.
 
Vrh