Šta je novo?

Nove registarske tablice

stf":6z8myq7q je napisao(la):
Ne zovem sve ljude seratorima, vec one koji pljuju a resenje nemaju. Nije te bilo na forumu, pa sam smatrao da je nepotrebno da postujem, ali evo:

U sustini, ovo nije stilizacija, vec potpuno prociscavanje, ali je dobijen egfekat stilizacije. Moj favorit je grb 4.

Nego da se vratimo tablicama. Kad smo vec kod njihovog dizajna, pogledajmo kako su to uradile modne nacije, Italijani i francuzi.
Meni su licno, najlepse EU tablice italijanske, pa sam po njima i radio moje predloge.
Svi predlozi su ti KATASTROFA. Ove tvoje tablice su sramotno ružne, grozota živa. Bolje se suzdrži predlaganja, pošto nemaš brate ukusa ni trunku.

deep0dark":373to7kn je napisao(la):
stf":373to7kn je napisao(la):
Ne zovem sve ljude seratorima, vec one koji pljuju a resenje nemaju. Nije te bilo na forumu, pa sam smatrao da je nepotrebno da postujem, ali evo:

U sustini, ovo nije stilizacija, vec potpuno prociscavanje, ali je dobijen egfekat stilizacije. Moj favorit je grb 4.

Nego da se vratimo tablicama. Kad smo vec kod njihovog dizajna, pogledajmo kako su to uradile modne nacije, Italijani i francuzi.
Meni su licno, najlepse EU tablice italijanske, pa sam po njima i radio moje predloge.
Svi predlozi su ti KATASTROFA. Ove tvoje tablice su sramotno ružne, grozota živa. Bolje se suzdrži predlaganja, pošto nemaš brate ukusa ni trunku.
Dobro sad, znamo da se o ukusima ne raspravlja.

Mozemo se sloziti da li su tablice sa dizajnerske strane dobre ili lose, moderne ili demode, standardizovane i svedene ili kicerajske i nabudzene.

Reci za nekoga da nema ni trunku ukusa nije u redu. Ukus je jako subjektivna kategorija. Mozda covek bas ima ukusa za mnoge stvari, ali mu tablice nisu legle.

I da, predlozi svih su dobrodosli, oko toga nema sumnje :)

deep0dark":bijkl5bc je napisao(la):
U svetu dizajna sam evo, vec 9 godina, i ne mozes mi reci da nemam ukusa. ;)

Slazem se sa tobom, da su mi predlozi tablica losi, ali ako si zaista dizajner, znas i to da se za dobrim resenjem traga. Tvoj predlog tablica nije prvo sto ti je palo napamet zar ne? Predhodne tvoje verzije su takodje lose, zar ne? Ja sam postovao prve skice koje sam uradio. Takodje, font mi je los jer je najbolji od 20 koliko imam na ovom kompu. Nije poenta u fontu, ver u rasporedu. Npr. 3 slova pa 3 broja, pokusaj da se nesto uradi sa odvratnom EU trakom, da se nekako sklone registarska podrucja a da ih i dalje ima. Da ubacim i drzavno obelezje.....a sve to i nije bas lak dizajnerski zadatak, zar ne?

Takodje, nisam kompleksas, pa cu i ja reci da je tvoj predlog medju najboljima koje sam video, a recicu ti i zasto. Jer je bezlican. Nisi ispunio projektni zadatak, koji kaze da mora postojati i drzavno obelezje. Naravno, kad bi na tvoje tablice ubacio drzavno obelezje, bile bi neuporedivo ruznije, zer ne?
Nije dizajner onaj ko uzme font od Slovacke, traku od Nemacke, raspored slova od Belorusije i to spoji. To je plagijator. Dizajner pokusava naci originalno resenje.
Naravno da su bezlicne tablice graficki lepse, ali su bezlicne. Takve tablice imaju kvazidrzave bez proslosti i identiteta, kao sto su npr. Bosna ili Kosovo. Zasto se stidimo sebe? To je pravo pitanje.

Osim toga, nas dvojica smo raspravljali o grbu, a ne o tablicama. Njih nisi ni video?

stf":2ktoh42w je napisao(la):
Naravno da su bezlicne tablice graficki lepse, ali su bezlicne. Takve tablice imaju kvazidrzave bez proslosti i identiteta, kao sto su npr. Bosna ili Kosovo. Zasto se stidimo sebe? To je pravo pitanje.
Uffff, ovo je uzasno netacno. Pola Evrope ima, kako ti kazes "bezlicne tablice", od kojih neke spadaju u sam vrh po dizajnu i kvalitetu (HOL, UK, SWE). Daleko od toga da su to drzave bez identiteta i proslosti, naprotiv.

Kvalifikacije i poredjenja sa Bosnom i KiM su neumesna.

Da si 2 minuta proveo na Googlu istrazujuci, izbegao bi ovaj izlet u prazno (u golmanskom zargonu) :)

stf":m68rs02s je napisao(la):
U svetu dizajna sam evo, vec 9 godina, i ne mozes mi reci da nemam ukusa. ;)
Neko ko je dao takav predlog za tablice može da se 9 godina bavi dizajnom samo u Srbiji. To je poražavajuće. Nemoj da se vadiš - loš si i nemaš nikakav izgovor osim što jednostavno nemaš ukusa i znanja. Neko ko da tako grozan prvi predlog jednostavno ne bi bio u stanju da ponudi pristojnu evoluciju predloga ni nakon 1000 pokušaja.

Najcrnje je u stvari što si te predloge napravio u Photoshopu... da sam na tvom mestu, ne bih se više blamirao.

@ Kartograf Sta ce mi gugl, nije dovoljno pouzdan, evo ti profi sajt, pa pogledaj:

http://www.worldlicenseplates.com/

Britanske tablice su bezlicne, iz razloga koji se zovu Engleska, Skotska i Vels. Osim toga, oni i imaju opciono da izaberu da li ce imati na plavoj traci GB, ili skotsku, velsku ili englesku zastavu. Svedska ima izmedju, po meni najsavrsenije kombinacije od 3 slova-3 broja, zeleno polje.
Osim toga, ako postoje samo brojevi/slova onda se vodi rauna da se sto lepse rasporede,kao nprr. holandska: 2 broja-2 slova-2 slova

Interesantno je kako niko ne spominje italijanske, i francuske tablice, a zna se ko koji narodi su modni giganti. Obe zemlje imaju sa obe strane plave trake, sa tim sto Italija ima i zute uokvirene krugove, a Francuska grb pokraine. Niko ne spominje ni Belgiju, koja nema drzavna obelezja(znamo zasto), ali su joj zato slova i okvir crveni. Originalno i upadljivo

Najlosije tablice zapadne evrope imaju Spanci. Bezlicne, i opet znamo zasto. Zbog Baskije i katalonije.
Ubedljivo najlosije tablice imaju Estonija i Letonija.

@ Deeppdark Mnogo si nadobudan i pametan. isuvise me potsecas na one propale dizajnere sto vazdan bleje kod Palasa, piju Niksicko tamno i duvaju gudru i samo seru. Sve bih ja to na radnu akciju da grade autoput Nis-Dimitrovgrad, da budu konacno korisni za drustvo.

Graficki dizajn sam zavrsio u dizajnerskoj, a sada studiram enterijer, sto znaci da nisam usavrsavao graficke programe i dovoljan mi je fotosop za ckice po forumima. Poznavanje programa te ne cini dizajnerom, to su nas prvo ucili.

Iznad sam Kartografu objasnio ko i zasto koristi tablice bez ikakvog obelezja, koje si ti predlozio. Razlog je politicki a ne dizajnerski. Osim toga, ima i lepih tablica bez obelezja, kao sto su Holandske, ali se vodi racuna da se slova/brojevi rasporede tako, da graficki budu efektni. Holandija: 2+2+2. Tvoj predlog sa rasporedom od 1+3+2 ne da nije efektan, nego smesan. To sto si ti poredjao par slova i brojeva te ne cini dizajnerom. To moze svako. Napravi graficki dopadljivu tablicu sa drzavnim obelezjima pa da ti skinem kapu. Dotle si i dalje serator.
A za grb se i dalje ne javljas. :rolleyes:

deep0dark":2cl6z0pv je napisao(la):
http://img600.imageshack.us/img600/9884/grb3.png

evo mog malo modernijeg predloga.. ovo sam nacrtao za par sati tako da je samo gruba ideja...
liči na Paju Patka iz profila :)

edit:
neko moje viđenje (nije tehnički bog zna šta, uradio sam na brzaka u Excelu). generalna ideja, u gornjem delu da stoji opština u kojoj je vozilo registrovano i da stoje grb države i registarskog područja (tj. grada)

fvwozs.jpg

Posle svega najblizi sam ideji da registarska podrucja ne treba ni da postoje...dakle, za celu Srbiju jedan format tablica, ABC 123 ili koliko je vec potrebno da se pokriju sva vozila...i to je to.

hazard":zut4rz8u je napisao(la):
Posle svega najblizi sam ideji da registarska podrucja ne treba ni da postoje...dakle, za celu Srbiju jedan format tablica, ABC 123 ili koliko je vec potrebno da se pokriju sva vozila...i to je to.
Registarska podrucja sam ja resio na mom predlogu. Sta mislis?

vz8pjl.jpg

^
@stf

Mislim da je to svakako bolji pristup nego slovna registarska podrucja. Mislim, svako ce da provali npr. da je 11 Beograd a 21 Novi sad (uzeo sam tel. poz. brojeve samo primera radi) ali opet nece se znati svako podrucje napamet. Jos ako Beograd izdelimo na 3-4...

Mislim, imao sam neku nostalgicnu potrebu za skracenicom grada na tablicama ali, sada posle dosta razmisljanja, i sledecih problema svima nama poznatim a to su

1. nema svaka opstina/mesto svoju oznaku, pa se i onako desi da neko ima na svojim tablicama skracenicu susednog grada, jer su nase skracenice po gradovima/mestima a ne po orkuzima ili geografskim regionima

2. u bilo kom mestu, u bilo kom trenutku 90% vozila ce biti iz istog mesta - sta nam tacno znaci to sto svaka kola u Beogradu imaju tablicu koja pocinje sa "BG" i sto to gledamo svaki dan?

3. kavge oko toga ko "ima" registarsko podrucje, itd. - setimo se bunta koji je nastao kada se pokusalo sa smanjenjem registarskih podrucja

4. Problem koji nastaje kada se nadjemo u drugom mestu - to sto ce nekom nekome da "j*** mater glupu iz unutrasnjosti" jer po BGu vozi tablice VR ili sto ce neko u NS da psuje "lude beogradske vozace" jer imaju tablicu BG, sto ce neki pandur namerno da se nameraci na nekog ko je iz dalekog mesta kako bi mu naplatio neku kaznu koju ovaj nece stici da ospori kod lokalnog sudije, ili uzeo mito od nekoga koga vise nece videti u zivotu, itd.

5. Komplikuje zivot gradjana - ako se ja preselim iz BG u NS, znaci da treba da preregistrujem kola sa BG na NS table...nepotrebno smaranje.

Dalje ne vidim potrebu za reg. podrucjima danas, sa modernim info. sistemima gde pandur samo ukuca broj u neki komp. i izadju mu svi podaci...razumem da je to imalo smisla pre 30, 40 godina, ali danas? I na kraju, ako je stvarno potrebno da postoji reg. podrucje (to zahteva policija, administracija, iz ovog ili onog validnog razloga), neka budu oznacena numericki...panduri ce ih i onako nauciti napamet ako su im potrebna, a za gradjane ona nemaju prakticnu vrednost.

Turska je podeljena na registarske regione, i svaki ima po jedan broj (Istanbul je 34, Ankara 06, Antalija 07, itd.). u Velikoj Britaniji sistem sa dva slova je sledeći: prvo slovo je region (C za Vels, L za London, S za Škotsku) a drugo slovo je lokalni identifikator. brojevi su godišnji identifikator (kada je registrovano vozilo, deli se na dva polugodišta (u martu i septembru)) i tri slova su random

А како вам се свиђа ова регистарска таблица државе Њујорк? Наша свакодневна узречица је била повод човеку, који је очигледно наше горе листа, да плати и уради овакву таблицу. Тамо преко баре може овако нешто да прође, чак и безобразнији појмови.

Пошто је ово ипак тема о новим регистарским таблицама, а не о грбу Србије, мислим да постојећа тема иде у неком другом смеру. Било би добро да модератори или неко други, направи тему „Српски грб“, или већ неко друго име, и тако ослободи простор. Ионако је ова дискусија о грбу постала и мало наелектрисана !

Uploaded with ImageShack.us

varicak":2t94a6y0 je napisao(la):
trialin":2t94a6y0 je napisao(la):
Kosovo pre Srbije dobilo tablice :|
... i lepše!
A ima i grb. I registarsko podrucje u vidu broja, sto sam i ja predlozio. I fantastican font. Graficki cista, dopadljiva, a opet prepoznatljiva. Eto, vidite da moze.

Meni su ove kosovske tablice apsolutno bezveze. Copy-paste po milioniti put.

Najbolje su naše trenutne tablice, originalne do bola :)

JohnnyLee":3rv62dj3 je napisao(la):
pogrešio si sa premeštanjem mog posta. ja sam govorio o registarskim tablicama u Turskoj i UK
Vracen post na pravo mesto, evo ga par postova iznad :)

Vrh