Šta je novo?

Nove registarske tablice

stf":3t6qf7uj je napisao(la):
Meni licno, je lepsi taj ruski orao u poletu, od naseg ``mirnog`` ali to se ne menja, tako je kako je. Ne znam stvarno STA je to, sto je kod naseg grba tako ruzno? Objasni svega ti.
Da, o ukusima ne vredi da se raspravlja - po meni, ruski grb je vizuelno prijatan i balansiran, a srpski je nezgrapan, neproporcionalan i staromodan (čak i za 1882.) Dakle, nema potrebe da se raspravljamo jer me nećeš ubediti da je lep.

Grb sa krstom i ocilima je jako lep. Trebali su ostave samo njega, a da sklone orla ako već nisu hteli da ga srede.

stf":3t6qf7uj je napisao(la):
ali to se ne menja, tako je kako je
U tome je problem, "ne menja se", dok se ne nađe neki baja koji promeni i posle svi kao ovce ponavljaju "ne menja se"... menjali su grb i Nemci, Španci i Italijani u poslednjih 20-50 godina, a izgleda smo samo mi Srbi savršeni, pa čemu izmene...

Kao još jedan primer koliko smo zatucan i staromodan narod, evo grba Nemačke:

200px-Coat_of_Arms_of_Germany.svg.png

u wikipediji za nemački grb piše sledeće:

Together with the Austrian coat of arms, which has the same history, it is the oldest extant state symbols of Europe and is among the oldest insignia in the world.

Zajedno s austrijskim grbom, koji je istu istoriju, to je najstariji državni simbol u Evropi koji se i dalje koristi, i među najstarijim državnim obeležjima na svetu.

Ali to im i dalje nije smetalo da ga modernizuju...

nenad78":1wjpaxwh je napisao(la):
Mda...
Ja vidim!
Ne mora pandur u Lebanu (ili u nekom drugom inferiornom/pasivnom kraju ove naše Srbije) da me zaustavi i maltretira samo zato što vozim BG tablice! Ubedljivo najbolji model koji je mogao da nam se desi je španski! Tzv. "ćorava" tablica koja osim 4 broja i 3 slova nema nikakvih geografskih oznaka na sebi (format 1234ABC).
.. ili da ti ne možeš da trubiš nekom sa tablicama iz pasivnih krajeva zato što usporava saobraćaj (iskustvo mi govori da se u Beogradu mnogo češće trubi ljudima sa strane, naročito Pančevcima :))

svakako podržavam. Što se mene tiče, ovo komotno može u ljudska prava..

Sto se tice grba stilizacija orla kod nas je bila hit i u modi do drugog rata dans po zakonu to nije zabranjeno ali neznam zasto se ne koristi ima prilicno lijepih stilizacija :vops: A oko izgleda tablica je sva prica zavrsena samo mi je krivo sto nisu predvidjeli oldtajmer tablice kao u njemackoj HH

deep0dark":3awxv3u3 je napisao(la):
Kao još jedan primer koliko smo zatucan i staromodan narod, evo grba Nemačke:

http://upload.wikimedia.org/wikiped...any.svg/200px-Coat_of_Arms_of_Germany.svg.png
Pa meni licno je ovo grb koji je crtalo dete u 4 razredu osnovne. Kao da je Orao upravo dobio infarkt. A drugi,meni znani ``stilizovani`` je albanski, koji izgleda kao da je orao upao u katran.
Ali, ajde, danas je moda pricati kako sve nase ne valja. Zapravo, dragi moj `stilisto`, kreni po azbucnom redu da gledas grbove drzava, pa na kraju zakljuci koliko ima tih ``stilizovanih`` naspram tradicionalnih.
Izvoli, stilizuj nas grb, pa postuj. Da vidimo kako bi ga ti sredio. Predlozi nesto, nemoj samo prosipati pamet, uradi nesto. Posto si ocigledno jedan od vrhunsih dizajnera.

Sto se tice tablica,evropski standard je ta odvratna plava traka, koju ne mozemo ignorisati, a samo izbacivsi nju, tablica bi bila sasvim pristojna.

Kad budem u mogucnosti poslacu a dizajner nisam vec pravnik :vops:

stf":2vgtp3ae je napisao(la):
Izvoli, stilizuj nas grb, pa postuj. Da vidimo kako bi ga ti sredio.
Naravno da me boli uvo da za tebe sada trošim dane crtajući predlog grba. Ne moraš da budeš vrhunski dizajner da bi video kakav nam je grb. To je sve manje bitno, ono što je jasno svakome ko je proveo 24 sata u Srbiji je da 99% Srba nema ukusa, to je poenta i na žalost od toga ne može da se pobegne u Srbiji.

stf":2vgtp3ae je napisao(la):
Sto se tice tablica,evropski standard je ta odvratna plava traka, koju ne mozemo ignorisati, a samo izbacivsi nju, tablica bi bila sasvim pristojna.
Evropski standard je plava traka sa zlatnim zvezdicama. Ako već nećemo zvezdice, ne treba uopšte plava traka.

Ako nećemo evropsku plavu traku (cordon bleu), a što ne bi onda po srpski Karađorđevu šniclu? :)

Sobzirom da je ovo u Relax- meni bi bilo interesantnije da čipujemo vozila, pa masa prekršaja bi odmah bila očitana i kod sudije na stolu a čipovi više i nisu mnogo skuplji od tablica

istina je da čipovi nisu preterano skupi, ali cela infrastuktura za čitanje tih čipova, po celoj zemlji je neopisivo skupa!

Pa to se može jeftinije rešiti sistemom kamera i OCR-a, kao što je i projektovano.

deep0dark":2iwqyben je napisao(la):
stf":2iwqyben je napisao(la):
Izvoli, stilizuj nas grb, pa postuj. Da vidimo kako bi ga ti sredio.
Naravno da me boli uvo da za tebe sada trošim dane crtajući predlog grba. Ne moraš da budeš vrhunski dizajner da bi video kakav nam je grb. To je sve manje bitno, ono što je jasno svakome ko je proveo 24 sata u Srbiji je da 99% Srba nema ukusa, to je poenta i na žalost od toga ne može da se pobegne u Srbiji.
Ukoliko samo pljujes, a nemas konstruktivni predlog, to te cini samo seratorom. Seratora imamo i previse, trebaju nam voljni i radni ljudi. Evo, za tvoju informaciju, ja sam vec odradio 3 predloga naseg stilizovanog grba za pola sata, a odlicnog kvaliteta. Postovacu ih kada se vratim kuci.

deep0dark":2iwqyben je napisao(la):
stf":2iwqyben je napisao(la):
Evropski standard je plava traka sa zlatnim zvezdicama. Ako već nećemo zvezdice, ne treba uopšte plava traka.
Tom logikom uopste ni ne treba da menjamo tablice, dok ne udjemo u uniju. Samo pravimo dupli trosak. Jednostavno, zadrzimo ove sadasnje do prijema, pa onda pravimo tablice sa plavom trakom i zvezdicama. Zasto praviti dupli posao?

@stf ,,Zasto praviti dupli posao?,,
Pa ko ima koristi od prozvodnje tablica :laugh: :lool: :laugh:

Nas treba spasti nedokucane pameti. S jedne strane iscepkali su registraciona područja do mikrodelova (potrajalo je dok nisam locirao Bogatić na karti... bez ikakvog omalovažavanja, sumnjam da će tamo dobaciti do AC kao dva poslednja slova na tablici) a sa druge Beograd ostao jedno registraciono područje.

A tek kombinacije... VS za Vrbas i VŠ za Vršac, a lepo je mogao Vršac da dobije VC i da nema zezanja kada se plaća parking. Ovako ćemo imati mogućnost da imamo dva vozila sa manje više jednakim registarskim tablicama... ako neko bude razlikovao VŠ123AB i VS123AB na brzaka u saobraćaju, svaka mu čast... da ne pominjemo plaćanje parkinga smsom.

Ista priča sa Bečejom i pomenutim Bogatićem, BČ i BĆ... a moglo je da bude BJ i BI i da sve bude podeljeno kako treba.

Toliko "truda" i najava a opet otaljali i to onako preko k..ofera.

stf":8tpmntwr je napisao(la):
Ukoliko samo pljujes, a nemas konstruktivni predlog, to te cini samo seratorom. Seratora imamo i previse, trebaju nam voljni i radni ljudi. Evo, za tvoju informaciju, ja sam vec odradio 3 predloga naseg stilizovanog grba za pola sata, a odlicnog kvaliteta. Postovacu ih kada se vratim kuci.
I, kada ćemo da vidimo te tvoje sjajne predloge, kada već druge zoveš seratorima?

Contrails":3n0wr5m7 je napisao(la):
A tek kombinacije... VS za Vrbas i VŠ za Vršac, a lepo je mogao Vršac da dobije VC i da nema zezanja kada se plaća parking. Ovako ćemo imati mogućnost da imamo dva vozila sa manje više jednakim registarskim tablicama... ako neko bude razlikovao VŠ123AB i VS123AB na brzaka u saobraćaju, svaka mu čast... da ne pominjemo plaćanje parkinga smsom.
Апсолутно се слажем са тобом. Једини проблем је Вршац, јер би се онда скроз мењала ознака. Још сам чвршће убеђен да је систем са трословним ознакама права ствар (нарочито сада кад су исцепкали гомилу подручја).

deep0dark":3ph9h2f2 je napisao(la):
stf":3ph9h2f2 je napisao(la):
I, kada ćemo da vidimo te tvoje sjajne predloge, kada već druge zoveš seratorima?
Ne zovem sve ljude seratorima, vec one koji pljuju a resenje nemaju. Nije te bilo na forumu, pa sam smatrao da je nepotrebno da postujem, ali evo:

3149do3.jpg

U sustini, ovo nije stilizacija, vec potpuno prociscavanje, ali je dobijen egfekat stilizacije. Moj favorit je grb 4.

Nego da se vratimo tablicama. Kad smo vec kod njihovog dizajna, pogledajmo kako su to uradile modne nacije, Italijani i francuzi.
Meni su licno, najlepse EU tablice italijanske, pa sam po njima i radio moje predloge.

2m29kci.jpg

Падоше ми на памет регистрационе налепнице. Уместо на стакла, требало би их ставити на таблице, као у доста држава, отприлике овако

10ndorb.jpg

Novi izgled saobraćajnih i vozačkih dozvola

Vozacka

vozacka-dozvola1-volf.jpg

81cfca9106.jpg

Saobracajna

eebd0b4525.jpg

4ee30709b6.jpg

ja se neprofesionalno ali posveceno bavim grafickim dizajnom evo vec vise od deceniju i po mom ukusu deepdarkove tablice su (dizajnerski, vizuelno) za svetlosnu godinu ispred ovih tvojih stf :)

deep0dark":8gdfh1hd je napisao(la):
stf":8gdfh1hd je napisao(la):
Moram da priznam da se odavno nisam susreo sa nekim sa čijim se ukusima i stavovima ovoliko slažem. Predlogom tablica sam zaista oduševljan i želim da pitam da li neko zna kako bi mogla da se pokrene zvanična peticija ili šta god već da ovaj predlog bude usvojen za nove tablice. Hvala svima.

Nova vozačka i saobraćajna izgledaju 300 puta bolje nego lična karta. Vrlo sam zadovoljan.

Meni ovo lici na probne kartice jos iz vremena kada su masine tek stigle u mup, pre 6-7 godina.

Ovaj kvazi grb Srbije na prvoj i poslednjoj kartici sa desne strane bio je logo obelezavanja 200 godina srpske drzavnosti 2004.

Verujem da ce konacan dizajn vise liciti na licne karte.

Vrh