Šta je novo?

Nove registarske tablice

Гага, +1. Лепо објашњено :kk: А Ненаде, ако стварно путујеш тамо, могу да те разумем и знам да свакоме власнику кола није свеједно, шта му неко може да уради с аутом. Ја лично, иако могу са словачким таблицама путовати свугде без оваквих потеза, нисам био у ЛЊ дуги низ година (веома дуги) и нећу сигурно тако скоро.;)

@ Nenad78 Ako je problem u komsiluku, to se lakse resava. Ako se zaista ne stidis cirilice....a po onome sto si napisao, moze se zakljuciti da se stidis, a ne bojis ``njih``.
Kad god odlazis kod ``njih``, privremeno prelepis ocila obicnim selotejpom,koji se lako skida. Samim tim, sto si pomenuo razredjivac, dao si mnogo drugaciju sliku o sebi.
Poenta je da je trajno bisanje drzavnih oznaka sa drzavnog dokumenta, prakticno napad na drzavu, i osim novcane treba da postoji i robija.

stf":3tw9m9bw je napisao(la):
Poenta je da je trajno bisanje drzavnih oznaka sa drzavnog dokumenta, prakticno napad na drzavu, i osim novcane treba da postoji i robija.
LOL

Pre ce ti neko ogrebati auto u Srbiji sto si skinuo oznaku Republike, nego neko u Ex Yu sto si iz Srbije :D

Meni izgleda da ti nisi putovao kolima u Hrvatsku.

nenad78":2kkvx25b je napisao(la):
^^^ That`s the part of the job... :)
Znam da će biti (možda) muka, ali kao što je i do sada sve prolazilo OK, nadam se da će tako biti i u budućnosti. :(
Uvek postoji opcija da kažem da se auto pere na četkama ili da koristim hemiju za beskontaktno pranje automobila i da je farba jednostavno izbledela tj. "otpala". Na naplatnim rampama sistem uopšte ne čita oznake između tablica. :) Sistem za očitavanje interesuju samo "velika slova" i brojevi. Ne gubi on vreme sa ostalim sitnicama koje stoje na tablici (isprobano!) ;) .
Ne, ne stidim se ćirilice (далеко од тога, мнооооооого далеко од тога), samo želim da budem lišen razmišljanja o lošim stvarima koje mogu da proizađu iz ćirilice u "nji`ovim". Do sada sam imao dosta sreće (čitaj kao: ponekad nisam ni nosio prednju tablicu na kolima, a kada otpozadi neko vidi moju registarsku oznaku, tada je već kasno za bilo šta; takođe, na parkingu se uvek parkiram tako da se zadnji deo ne vidi, ako već napred nema tablice) i auto nije bio oštećen nigde. Naravno, imam i dosta prijatelja koji su loše prolazili zato što nisu slušali šta sam pričao i imali su i loših (da ne kažem "baš gadnih") iskustava. :(
Da li ja šaram po automobilima sa HR tablicama u SRB? Ne i naravno da mi to nikada neće pasti na pamet! ;)
Па Ненаде78, скидам ти капу, у негативном смислу, на овоме што си написао у првом делу одговора. Надам се да ћеш се ипак довести у памет и да не чиниш такве глупости које си већ наумио.
Лепо сам ти написао да НЕЋЕШ МОЋИ да скинеш боју, а ти по старом ! Четке у перионици, хемикалије за безконтактно прање и сличне глупости, "то неће да може ", што каже Шојић у оној серији. Знаш како ћеш моћи, физичким путем ћеш моћи само да оштетиш таблицу, а и тада мало теже, а ако то урадиш, е онда си га нај...о !
Лепо ти је "стф" у његовој задњој реченици објаснио да чиниш тј. да ћеш да учиниш озбиљан прекршај и да можеш "да свираш клавир у некој од државних концертних дворана", разумеш шта хоћу да ти кажем. Па и остали другари са форума
"РокерСВК", "картограф", "Матија Бељан" и "шумар" су ти лепо објаснили још неке додатне ствари, али ти по старом, ништа ти не улази у главу, али ти ћеш да береш кожу на шиљак.
Ако мораш већ да путујеш тамо у "Њихову....", што лепо неодеш возом или аутобусом , а тамо онда изнајмиш кола са шаховницом у некој рента кар служби и миран си.
Знам да многи наши људи кад оду тамо колима (и не само колима), на годишњи, службено, приватно или посета завичају, имају проблема, али не баш сви, ипак то зависи и од тога у који део "Њихове....." иду.
Жалим само да ти, а и остали форумаши, скренемо пажњу да не чиниш такве глупости, себи ћеш наудити, а не другоме !
Пошто је ово ипак тема о новим регистарским таблицама, а не о уништавању регистарских таблица, мислим да би било добро или да отвориш нову тему овде у "Релаксу" и да тражиш савете по овом питању, вероватно да неко има искустава, или још боље, да посетиш форум Кенон бол Комјунити www.cbc.rs , пошто је то форум о аутомобилизму, да тамо поставиш тему
"путовање колима у "Њихову...." у рубрици "путовања".
Ах да заборавих, "камере-читачи", ја сам ту реченицу написао у будућем времену, значи тек ће да буде, требало би до краја 2012. године да се поставе ове камере на свим ауто путевима код нас.

shumar":21xozyx2 je napisao(la):
Meni izgleda da ti nisi putovao kolima u Hrvatsku.
Evo, ja sam u zadnje 2 godine išao 2 puta u Požegu i još neka slavonska mesta. Sva mesta u kojima sam bio su bila mesta izraženih ratnih dejstava. BG tablice, stajao na mali milion mesta i, zamislite - ništa. Sigurno oko 400-500km vožnje po HR, od toga 50% van autoputa, lokalnim putevima.

Još sam prošle godine išao baš na dan Uskrsa, znači bezbroj ljudi koji su prolazili putevima, išli u crkve i niko me nije popreko ni pogledao.

Hoću da kažem da sve zavisi od slučaja do slučaja. Sigurno da bi mi se u nekom narednom odlasku nešto moglo desiti, ali do sada nije. Moguće je da će neko imati vrlo negativna iskustva, ali većina ipak prođe bez problema. Ponavljam da sam išao u krajeve gde se itekako ratovalo i gde još uvek na svakih 50 metara stoje zloglasne table za opasnost od mina.

Da ne idem dalje u off, samo ću reći da su iskustva sa običnim ljudima, carinicima, radnicima na naplatnim rampama, ugostiteljima bila skroz ok. Ali da sam negde u podsvesti imao osećaj da bi negde nešto moglo krenuti po zlu - jesam. Ali, eto, nije.

po onome što su ljdi meni pričali, samo su u Zadru i u nekoj meri Splitu imali problema. u ostalim gradovima je sve cool i opušteno. tetka je išla službeno u Zagreb sa BG tablama i sve je bilo cool, niko ništa. a Rijeka, Istra i Dubrovnik su priča za sebe. tamo te tek niko neće diratu

Nema pravila ali za beobildovce moje preporuke su izbegavati sve južno od Zadra uključujući Dubrovnik , najbolje je parkirati na hotelskim parkinzima mada ni tu nije 100% sigurno. Istra jeste priča za sebe, Zagreb i svi AP i magistrale su OK. U oblastima bivše Krajine nisam bio pa ne mogu ništa da kažem.

Гага":1t8pzuey je napisao(la):
Са садашњих таблица си могао лако да уклоних српску тробојку јер се користе обичне штампарске боје.
Ниси могао, јер, нажалост, после толико година још увек имамо ЈУГОСЛОВЕНСКУ тробојку на таблицама (да не говорим колико смо година после распада Југославије вукли петокраку). :bash:

shumar":3s2uzd0e je napisao(la):
uključujući Dubrovnik
znam da su meni ljudi pričali da su bili svojim kolima u Dubrovniku, i nisu imali problema. ali opet, nikad ne znaš kada možeš da naletiš na budalu

Parkiras kola,skines tablice i ubacis u gepek. Resena stvar.

stf":jmlkkdfd je napisao(la):
Mislis ides na odmor i odmaras se, ali usput obavezno skidas tablice ?

JohnnyLee":274p6wk1 je napisao(la):
shumar":274p6wk1 je napisao(la):
uključujući Dubrovnik
znam da su meni ljudi pričali da su bili svojim kolima u Dubrovniku, i nisu imali problema. ali opet, nikad ne znaš kada možeš da naletiš na budalu
Na zalost, ja znam puno onih koji nisu slusali savet, pa su ostali bez retrovizora, bez tablica, poprilicno izgrebani automobili, tako da je Dubrovnik uz potez Split-Zadar najmesto za izbegavanje sa BG tablicama. Na hotelskom parkingu na Babinom Kuku su prijateljici unistili nov auto. A bila je na svadbi u hotelu.( neko je naveo hotelski parking kao sigurno mesto) Cak i sa CG tablicama si poprilicno nepozeljan u Dubrovniku.

Ubuduce ne treba deliti savete ove vrste bez poznavanja situacije.

@Nevenkovic
Kapiram da si sa crnogorskim tablicama nepoželjniji... upoznao ja tako neko društvo po DBK, kuliramo, ovo ono... kad ja spomenem u polupripitom stanju - "meni je smešno što se vi tako cimate, pa bi isto pričate kao Crnogorci, meni tu nema razlike"... uuuuu zamalo da dobijem batine...

To su bre vekovi kulturno-klasno-verske podele :)

Elem, ja sam hiljadu puta video srpske (i mne) tablice po hrvatskoj, i nikom nije bio oštećen auto... jedino što su me stalno smarali mlađi Hrvati (i Hrvatice :)) da im menjam dinare... Ali, takođe, sam čuo za probleme, posebno u regionu Zadra i Splita... Tako da... jbg...

BTW, takođe mislim da je idiotski brisati oznaku zemlje sa tablice... tako se podilazi šovinizmu, a protiv dotičnog se treba boriti... "tri poljupca hoću jaaa" :)

Izdavanje novih registarskih tablica počinje posle Nove godine, srpski vozači u nezavidnoj situaciji

35708.jpg

BEOGRAD - Sačekuša za nove registarske tablice!
Vozači čijim četvorotočkašima registracija ističe poslednjih dana decembra moraće da sačekaju prvi radni dan sledeće godine kako bi dobili nove registarske tablice. U međuvremenu, od isteka registracije do uzimanja novih tablica, vozila će morati da parkiraju.

Od 1. januara, kada na snagu stupa Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila i pravilnik o vozačkim dozvolama, počinje izdavanje novih biometrijskih saobraćajnih i vozačkih dozvola. Njihovo izdavanje obavljaće se na isti način kao za pasoše i lične karte, s tim što će probna vozačka dozvola biti papirna i važiće godinu dana.

U MUP kažu da vozači mogu, ali ne moraju, vozilo da registruju i do kraja godine.
- U saobraćaju na putu mogu da učestvuju samo registrovana vozila, a zahtev za registraciju može se podneti 30 dana pre isteka roka važenja. Vlasnici vozila čija registracija ističe do 31. decembra 2010. mogu da podnesu zahtev za registraciju posle 3. januara 2011. godine, ali u periodu od isteka roka važenja saobraćajne dozvole do registracije ne mogu da koriste vozilo - objašnjavaju u MUP.

Stare saobraćajne i registarske tablice važiće do roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli, nakon čega će se zameniti novim. Zamenu će postepeno obavljati Uprava za upravne poslove MUP Srbije, gde ističu da stare vozačke dozvole važe do isteka roka, a najkasnije do 10. juna 2014.

Zeleno-žuta saobraćajna

Biometrijska saobraćajna i vozačka dozvola biće slične novoj ličnoj karti i oba dokumenta će imati kinegram „zero-zero“ na kojima su Skupština i grb Srbije. Na saobraćajnoj dozvoli nema fotografije, a preovlađuje zelena boja kombinovana sa žutom, dok će vozačka dozvola biti roze boje i važiće 10 godina. Saobraćajna dozvola će ubuduće važiti sedam godina. Vozač koji bude imao ova dva dokumenta za putovanje u inostranstvo neće morati da vadi zeleni karton. Novost je i registraciona nalepnica, koja se lepi sa unutrašnje strane šoferšajbne.

Okanović: Nepostojeća slova na tablicama

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže da će, za razliku od lične karte, nova saobraćajna dozvola morati da se menja prilikom promene bilo kog podatka.
- Iako nova saobraćajna dozvola ima čip, podaci neće moći da se menjaju kao kod lične karte, već će u slučaju bilo koje promene morati da se vadi nova saobraćajna dozvola. Takođe, predviđeno je da se na registarskim tablicama nađu i slova W, X i Y, a ukoliko se to desi, mi ćemo se obratiti Ustavnom sudu, pošto smatramo da nepostojeća slova u našem pismu ne mogu da budu na tablicama - kaže Okanović.

Cene novih dokumenata…

* vozačka dozvola 800 dinara
* saobraćajna dozvola 1.200 dinara
* registraciona nalepnica 400 dinara

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/bruka-godine-nepostojeca-slova-na-tablicama-66745.php

znači, mene bi koštalo 1.600 dinara + one razne takse, s obzirom da neću da menjam vozačku (koju sam novu izvadio u aprilu)

haha slušaj ovoga da se obrati Ustavnom sudu zbog X, Y, Q...

Predlažem hitno ukidanje koordinatnog sistema ovakvovg kakav je, i primenovanje X i Y ose u Č i B, dok ćemo nepoznate u jednačinama obeležavati sa LJ i NJ.

:blah:

Da li je istina da sa novim dokumentima u paru ne treba zeleni karton?
Onda bi zamenio vozacku koja istice 2014. posto je zk skocio na 2000, kao saobracajna i vozacka zajedno.
Bolje da je ostalo na 10 godina.

P.S. U vezi BG kao i CG tablica u HR.
Ja sam pre koje leto sljakao za Budget rent a car u CG.
Jedan par iz Engleske mi je vratio vozilo sa branikom spakovanim u gepek posle posete Dubrovniku.
Drugima su skakali po kolima, krajnje neprijatno. BG tablice su bile na kolima.
Jeste da bu**** ima svugde ali kod nas HR tablice retko ko konstatuje, licno sam vozio kola sa HR tablicama bez ikakvih problema.

Bulevarac":2lgseu5g je napisao(la):
stf":2lgseu5g je napisao(la):
Mislis ides na odmor i odmaras se, ali usput obavezno skidas tablice ?
Za takav umni zahvat je potrebno citavih 15 sekundi. Vise ti treba da iskucas SMS rodbini koja je ostala u domovini.

Kartograf":3f8l4b3m je napisao(la):
haha slušaj ovoga da se obrati Ustavnom sudu zbog X, Y, Q...

Predlažem hitno ukidanje koordinatnog sistema ovakvovg kakav je, i primenovanje X i Y ose u Č i B, dok ćemo nepoznate u jednačinama obeležavati sa LJ i NJ.

:blah:
Искарикирао си и више него што је требало. Наравно да не треба ићи у другу крајност, али мени изузетно смета одлука да на нашим таблицама буду слова којих нема у нашем језику. Мање би ми сметале таблице типа BG-123-ŠĆ него BG-123-XY.

Матеја Бељан":2di4v6hh je napisao(la):
Ko nas je terao da prihvatimo standarde EU.
Pa sad,

nisam siguran da standard EU podrazumeva korišćenje alfabeta koji je nepostojeći. ŠĆČĐQWY set slova ne postoji nigde. Npr:
VŠ666QW
ĆU106QQ
...
i da se ne blesavim dalje

Vrh