@ Kartograf Sta ce mi gugl, nije dovoljno pouzdan, evo ti profi sajt, pa pogledaj:
http://www.worldlicenseplates.com/
Britanske tablice su bezlicne, iz razloga koji se zovu Engleska, Skotska i Vels. Osim toga, oni i imaju opciono da izaberu da li ce imati na plavoj traci GB, ili skotsku, velsku ili englesku zastavu. Svedska ima izmedju, po meni najsavrsenije kombinacije od 3 slova-3 broja, zeleno polje.
Osim toga, ako postoje samo brojevi/slova onda se vodi rauna da se sto lepse rasporede,kao nprr. holandska: 2 broja-2 slova-2 slova
Interesantno je kako niko ne spominje italijanske, i francuske tablice, a zna se ko koji narodi su modni giganti. Obe zemlje imaju sa obe strane plave trake, sa tim sto Italija ima i zute uokvirene krugove, a Francuska grb pokraine. Niko ne spominje ni Belgiju, koja nema drzavna obelezja(znamo zasto), ali su joj zato slova i okvir crveni. Originalno i upadljivo
Najlosije tablice zapadne evrope imaju Spanci. Bezlicne, i opet znamo zasto. Zbog Baskije i katalonije.
Ubedljivo najlosije tablice imaju Estonija i Letonija.
@ Deeppdark Mnogo si nadobudan i pametan. isuvise me potsecas na one propale dizajnere sto vazdan bleje kod Palasa, piju Niksicko tamno i duvaju gudru i samo seru. Sve bih ja to na radnu akciju da grade autoput Nis-Dimitrovgrad, da budu konacno korisni za drustvo.
Graficki dizajn sam zavrsio u dizajnerskoj, a sada studiram enterijer, sto znaci da nisam usavrsavao graficke programe i dovoljan mi je fotosop za ckice po forumima. Poznavanje programa te ne cini dizajnerom, to su nas prvo ucili.
Iznad sam Kartografu objasnio ko i zasto koristi tablice bez ikakvog obelezja, koje si ti predlozio. Razlog je politicki a ne dizajnerski. Osim toga, ima i lepih tablica bez obelezja, kao sto su Holandske, ali se vodi racuna da se slova/brojevi rasporede tako, da graficki budu efektni. Holandija: 2+2+2. Tvoj predlog sa rasporedom od 1+3+2 ne da nije efektan, nego smesan. To sto si ti poredjao par slova i brojeva te ne cini dizajnerom. To moze svako. Napravi graficki dopadljivu tablicu sa drzavnim obelezjima pa da ti skinem kapu. Dotle si i dalje serator.
A za grb se i dalje ne javljas.