Šta je novo?

Nova zgrada Alta Banke - Zaha Hadid

Čak i da zanemarimo da si napao forumaša o kom ne znaš ništa, već svoj stav baziraš na pretpostavkama, i da zamislimo da si u pravu - zar ti ta tvoja priča ne liči na onog malog Aleka iz Blokova, Glista su ga kao klinca zvali? Onog što dan radnog staža u životu nema, osim što je, kako tvrdi, neko vreme radio u nekakvo gvožđari u Londonu? Onog što je studirao prava šest godina, bio čak i solidan student, iako on sam i njemu bliski tvrde da je bio najbolji u istoriji fakulteta? Onog što mu je prvi stan poklonila država za vreme NATO bombardovanja, pa ga je ostavio pokojnoj prvoj supruzi i deci? Kaže da se posle preselio u garsonjeru koju su mu u Belvilu kupili mama i tata. Kaže isto da nema svoj auto, već da vozi staru Škodu koju mu je poklonio brat. Kad god nešto skupo obuče, veli nije njegovo, dala mu Suzi iz fundusa.
Ne moram da znam ništa o njemu, sve što treba da znam o njegovom životnom uspehu mogu da pročitam iz njegovih stavova.

A ovo sve što pišeš za Vučića, zar to samo ne potvrđuje moj stav? Ne možeš da budeš nesposobni gologuzan, i da sad očekuješ da ćeš uspešno da vodiš državu. Drago mi je da se slažemo u tome.

A tog tipa sam napao jer mi je više pun kufer takvih koji nas drže u blatu gotovo ceo vek. Ti borci za socijalnu pravdu, ti koji bi samo da ruše, da određuju kako će se trošiti tuđe pare, protivnici bilo kakve inovacije i progresa. Da je sreće pa da se pokupe i odu u Severnu Koreju i uživaju, a da nas puste da živimo normalno.

Poslednja izmena:
Koliko je propao ovaj sajt i ljudi na njemu...od sajta za izgradnju po bg dosli smo do toga da je svaki drugi post o vucicu...
A ovo pljuvanje po arapima po vama znaci da ni london ne valja ?
Btw trbusni ples je turski ne arapski i pesma ima tursko a ne arapsko ime...

Бугати кула Београд по сред Новог Београда није и не може бити прогрес него управо регресија у односу на оно што је ту грађено пре 50 година.

Дакле, у времену када су грађени "депресивни бетонски блокови" на Новом Београду грађени су и у Лондону.
А ове АИ генерисане златне слине се данас граде увелико још у Бакуу, Батумиу и Дубаиу.

Alta Banka je ove godina instalirala solarne panele na svoju zgradu koju planiraju da ruse? Sta to treba da znaci, da nece skoro? 🤔

1000082094.jpg

Београд је постао европска метропола тешком муком, након вишевековног турског периода. Сада се овде неки ложе на те исте Турке и њихову естетику, само зато што би неке турбофолклопине да граде високе зграде. Вау, висока зграда, какво достигнуће. Идите шприцајте хијалурон по Алањама, нико вам неће реч рећи.

Или, још боље, дајте неку високу зграду - архитектонски, урбанистички и финансијски примерену Београду какав треба да буде.

Бугати кула Београд по сред Новог Београда није и не може бити прогрес него управо регресија у односу на оно што је ту грађено пре 50 година.

Дакле, у времену када су грађени "депресивни бетонски блокови" на Новом Београду грађени су и у Лондону.
А ове АИ генерисане златне слине се данас граде увелико још у Бакуу, Батумиу и Дубаиу.
Bas sam uradio pretragu da vidim sta se trenutno odobrava i gradi u Londonu od nebodera:
Screenshot 2025-10-08 at 09.29.41.png

Da li smatras ovo boljom opcijom od ove za Alta Banku? Ja licno smatram da je ova zgrada ruznija, i pre bih postavio ovu Dubai zgradu nego ovu.

1000082096.jpg

Vise ne postoji lokalna arhitektura, sada je sve globalno. Iste arhitekte projektuju za Evropu, Ameriku, Kinu... sve je doslo na isto.

Ovaj forum jeste prso, realno. Mislim čast izuzecima.

Kad se gradio Skyline, i to na mestu gde ne treba, ljudi su slavili i veličali ga. Padali na pozadine, uuuuu vidi kula, uuuu sad smo ekonomska sila i svetska metropola, trt mrt...

Sad kad se gradi nova kulčina, u centru Novog Beograda gde i treba, sad se isti ti ljudi gnušaju i šokiraju.

Sad čekam 200 IQ postove koji će da mi pišu kako je Skyline jako drugačiji i mnogo bolji od ovoga što će Alta da gradi. Iako su realno i jedno i drugo tipične bezlične utilitarističke kulčine, koje mogu donekle skladno da izgledaju samo na Novom Beogradu i nigde više.

Ja već godinama pišem da Desna obala Save nije za kulčine i megalomani i kompleksaši sa BB me gledaju kao ludaka, dok dele sličice i postere Skylinea slikanog iz 300 uglova sa 300 pozicija kao da je poster Pamele Anderson iz 90ih. Isto tako, godinama pišem da su kulčine za Novi Beograd, i isti ljudi me na to gledaju kao ludaka.

Dakle, da sumiramo:
Skyline kulčina na brdu, u starom delu grada, okružena niskim i starim zgradama = remek delo
Alta kulčina, u ravnici, na prostranom NBG, okružena drugim modernim i/ili visokim zgradama = kičeraj i gušenje Beograda

Okej, Beobilde, okej... Kako god vi kažete.

Prsli ljudi načisto.

Poslednja izmena:
Ali da, guglam, to je ta estetika, to su te boje.
Ne razumem cemu sad polemika oko estrade... pa da nije popularna nasa estrada kod domaceg stanovnistva kao muzicki pravac ona bi izumrla.
Na kraju dana i ljudi kojima se svidja taj zanr muzike je nas narod, nema potrebe sada za nekim izdizanjem i kritikovanjem ukusa ocigledno velikog dela nase populacije.

Ako je ovo iznad nesto sto bi 50% populacije bilo OK ili cak joj se svidjalo cemu onda zgrazavanje?
Sta vi kao niste slusali grand dok ste bili mladji ili se veselili na vencanjima dok pici neka pesma od Ane Nikolic / Cece / Seke Aleksic?

Nesto sumnjam da se slusao iskljucivo rok i klasicna muzika.

Ajde jedan reality check koji je preko potreban, a koji ti se 100% neće svideti:
Šta si ti stvorio u životu?? Da. Pričam za konkretno, materijalno bogatstvo. Šta?

Gomila gologuzana koji ovde prosipaju neke komunjarske fore koje više ne prolaze ni u Venecueli, pričaju o nekom razvijanju ekonomije, a pri tome sami nose šuplje gaće, ne mogu sebe da skuće i obezbede, a ovamo prosipaju pamet kako bi oni umeli da vode državu. Dosta bre više. Da se ekipa poput tebe pita ne bi bili ni kao Severna Koreja, verovatno bi pre toga pocrkali od gladi. Svaki Srbin je najpametniji premijer, i selektor, i trener, i ekonomista, i pravnik i sve živo, sve zna, sve bi mogao najbolje, a u realnosti nema pas zašta da ga ujede.
А ко си ти да се мени тако обраћаш, полуписмени створе? Шта си ти створио у животу кад се усуђујеш да браниш режимове пројекте који наносе много штете Србији и Србима? Пре ће бити да тебе нема за шта пас да угризе, и због тога долазиш овде да лечиш своје комплексе.
A tog tipa sam napao jer mi je više pun kufer takvih koji nas drže u blatu gotovo ceo vek. Ti borci za socijalnu pravdu, ti koji bi samo da ruše, da određuju kako će se trošiti tuđe pare, protivnici bilo kakve inovacije i progresa. Da je sreće pa da se pokupe i odu u Severnu Koreju i uživaju, a da nas puste da živimo normalno.
Смучили су нам се такви као ти који нам кроје капу већ 34 године и вуку нас у пропаст.
  1. Због тога имамо серије протеста и бунта за протекле четири године.
  2. Због тога је 16 људи страдало у паду надстрешнице 1. новембра 2024. године.
  3. Због таквих као што си ти, довлаче Рио Тинто да урнишу Јадар и оно мало Србије што је преостало.
  4. Због тога је трећина Србије отишла Кинезима у руке, и мораћемо оружјем да вратимо то што нам је отето.
  5. Због таквих као што си ти, милион људи је од 2013. до данас отишло из Србије јер не виде будућност у овој држави. Између 60.000 и 100.000 младих годишње из ње одлази. Да ли је то теби у реду? Да ли је у реду да Србија буде дупе континента што је пар пута @Bender Rodriguez написао? Изгледа да јесте.
  6. Због тога је држава у расулу.
Битно ти је да имаш тешки кич, и да гледаш како режим се богати и пљачка несрећну државу. Само да живиш нормално и да се дивиш тешком кичу, и ништа више, а то што ће држава да буде под окупацијом странаца, а Срби мањина, теби је неважно.
  1. Никада ниси написао слово о Кушнеровом плану да сруши Добровићево монументално здање, и да изгради своје кулчине и стави америчку заставу, а та држава заједно са НАТО фашистима нас је бомбардовала, убијала, и отела нам Космет 1999. године.
  2. Никада ниси написао ни слово о батинашима који су претукли студенте, газили их, претили им смрћу, бацали експлозивне направе у дворишта њихових кућа.
  3. Никада ниси написао ни слово о покушају рушења Београдског Сајма, и да се на њему изграде картонске зграде којима се дивиш.
  4. Никада ниси написао ни слово о несрећи која се десила у Новом Саду 1. новембра 2024. године.
  5. Никада ниси написао о уништавању најстарије локомотиве која је била симбол развијања српске железнице зарад картонског насеља на обали Саве. Историја је буквално обрисана због тога.
  6. Никада ниси написао коментар о уклањању старог Савског моста због чега ће настане свеопшти кркљанац у саобраћају, и рушењу хотела Југославија.
  7. Никада ниси написао слово о доласку Рио Тинта који ће направити највећу еколошку катастрофу после Кинеза у Бору, и Железаре у Смедереву. Никад!
Могу још много тога да набројим, али овде ћу стати. Све ово што сам набројао можеш пронаћи на овом форуму и овде. Ти си тај који има комплексе, и који хоће да велича оно што режим гради, и уништава све што је српско. Битно је само да се гради, и да се гура наказни кич да би ти био срећан, а то што ће Србија да нестане тебе не занима. И не пише се »за шта« спојено, већ одвојено. Неписмени ћаци.

Poslednja izmena:
Ne moram da znam ništa o njemu, sve što treba da znam o njegovom životnom uspehu mogu da pročitam iz njegovih stavova.

A ovo sve što pišeš za Vučića, zar to samo ne potvrđuje moj stav? Ne možeš da budeš nesposobni gologuzan, i da sad očekuješ da ćeš uspešno da vodiš državu. Drago mi je da se slažemo u tome.

Drago mi je da se slažemo oko Aleka iz Blokova, ali problem u celoj jednačini je što Davor Macura ne bi bio tu gde jeste danas i ne bi mogao da planira izgradnju kule na Novom Beogradu, da nije bilo Aleka iz blokova :D

Što se same zgrade tiče, previše je uzburkanih strasti i čini mi se da je svaki pokušaj argumentovane diskusije zamućen aktuelnim društveno-političkim kontekstom koji je teško izbeći.

Ne razumem cemu sad polemika oko estrade... pa da nije popularna nasa estrada kod domaceg stanovnistva kao muzicki pravac ona bi izumrla.
Na kraju dana i ljudi kojima se svidja taj zanr muzike je nas narod, nema potrebe sada za nekim izdizanjem i kritikovanjem ukusa ocigledno velikog dela nase populacije.

Ako je ovo iznad nesto sto bi 50% populacije bilo OK ili cak joj se svidjalo cemu onda zgrazavanje?
Sta vi kao niste slusali grand dok ste bili mladji ili se veselili na vencanjima dok pici neka pesma od Ane Nikolic / Cece / Seke Aleksic?

Nisam. Nikad. Sve i da jesam, kakve veze ima? Šta sad ti hoćeš da nas ubediš? I zašto se konstantno ovde vrše lični napadi na učesnike foruma?

Iznosi se lično mišljenje da je zgrada kič ili ako nije univerzalni kič i to stavimo u kategoriju ,,ukusi zu različiti", svakako je kič za Beograd i nije joj tu mesto nego negde gde je okružena peskom.

Na sve to imamo kontroverznog bizmismena tj.investitora, pa bi bilo jako zamimljivo kada bi se protreslo sve oko toga kako je stekao novac, kupio zemljište, dobio dozvole...

Šta je problem da se maksimalno digne buka oko svakog objekta? Da se tako radi, ne bi danas bili tu gde jesmo. Naročito oko ovih visokih koji dominiraju okolinom i pola grada ih vidi.

Da ja gradim, rekao bih - udrite po meni za sve pare. Znao bih da sam čist, a ako je estetika problem, slušao bih i unapredio.

Ne znam ni kakav je to argument da većina sluša Ženu od sultana pa da zato moramo podići spomenik toj pesmi. Valjda se struka pita i ljudi koji su se školovali za to, a ne glasa narod kako će koja zgrada izgledati.

Mada, nemam ništa ni protiv da glasa narod, za***ao bi se ti samo tako ako misliš da bi se glasalo za Ženu od sultana. To što se nešto protura kao trend, ne znači uopšte da narod to većinski voli.

Ako bi se narodu jasno predočilo sve oko ove zgrade i investitora, u Srbiji 2025. godine na referendumu bi ovaj projekat bio odbijen, siguran sam.

Kula kao kula meni je ok, ali nekako ne moze se odvojiti ta gradjevina od konteksta i pozadine otkud doticnom pare za to. A znamo da se debelo omastio o provizije sad kad je placanje EPSa preslo na njegovu banku. I to je samo slag na tortu i poslednji od unosnih dilova koje je obezbedio jer ga je ova vlast iznedrila. Ovime kao da kaze "grad je moj" i to ljudima gura prst u oko. Isto kao Zex sa svojom katedralom koja se vidi iz svih uglova Beograda.

ima nas.. 0.01%

Jel moguce da je pad nastresnice argument za sve sta god se spomene na forumi vratimo se na pad nastresnice?
Ovo stvarno gubi svaki smisao
Prostestinu poslednjih 4 god nemaju vezu sa igradnjom grada...saberite se vise

Onda ide tupava argumentacija - ne volite ovo jer ne volite našeg Vučića.

Pa jedini način da ova zemlja jednom napreduje je taj da smo maksimalno strogi prema svemu i sve se kontroliše.

Kada padne SNS, od prvog dana maksimalna kontrola nove vlasti oko svake sitnice.

Ovi mahači Hitlerovoj vojsci koja ulazi u Jugoslaviju su nas i doveli tu gde jesmo.

Reakcije Beobildera pre 10 godina kad Zaha Hadid i njen studio izbace bilo šta, čak i jutarnji šlajm iz grla ili neki mentalni prdež koji su smislili dok su bili na WC šolji:
im-free-andy-dufresne.gif

Reakcije Beobildera kada isti ljudi 10 godina kasnije izbace drugi sličan mentalni prdež:
hagenbuch-aaron-hagenbuch.gif

Zato što bilo koje Zahino belo g..no manje smrdi nego ovo žućkasto g..no? Jel to? Aha... okej...

Ili se možda tripujete da je to bio jedan studio pre 10 godina dok je ova bila živa, a sad je kao otišao u nešto drugo i nema ništa s njom osim imena? Pa ko je stvorio taj studio i sve te ljude koji sada izbacuju ovakve kreacije ako ne upravo vaša voljena nikad prežaljena Zaha?

Nisam. Nikad. Sve i da jesam, kakve veze ima? Šta sad ti hoćeš da nas ubediš? I zašto se konstantno ovde vrše lični napadi na učesnike foruma?

Iznosi se lično mišljenje da je zgrada kič ili ako nije univerzalni kič i to stavimo u kategoriju ,,ukusi zu različiti", svakako je kič za Beograd i nije joj tu mesto nego negde gde je okružena peskom.

Na sve to imamo kontroverznog bizmismena tj.investitora, pa bi bilo jako zamimljivo kada bi se protreslo sve oko toga kako je stekao novac, kupio zemljište, dobio dozvole...

Šta je problem da se maksimalno digne buka oko svakog objekta? Da se tako radi, ne bi danas bili tu gde jesmo. Naročito oko ovih visokih koji dominiraju okolinom i pola grada ih vidi.

Da ja gradim, rekao bih - udrite po meni za sve pare. Znao bih da sam čist, a ako je estetika problem, slušao bih i unapredio.

Ne znam ni kakav je to argument da većina sluša Ženu od sultana pa da zato moramo podići spomenik toj pesmi. Valjda se struka pita i ljudi koji su se školovali za to, a ne glasa narod kako će koja zgrada izgledati.

Mada, nemam ništa ni protiv da glasa narod, za***ao bi se ti samo tako ako misliš da bi se glasalo za Ženu od sultana. To što se nešto protura kao trend, ne znači uopšte da narod to većinski voli.

Ako bi se narodu jasno predočilo sve oko ove zgrade i investitora, u Srbiji 2025. godine na referendumu bi ovaj projekat bio odbijen, siguran sam.

Onda ide tupava argumentacija - ne volite ovo jer ne volite našeg Vučića.

Pa jedini način da ova zemlja jednom napreduje je taj da smo maksimalno strogi prema svemu i sve se kontroliše.

Kada padne SNS, od prvog dana maksimalna kontrola nove vlasti oko svake sitnice.

Ovi mahači Hitlerovoj vojsci koja ulazi u Jugoslaviju su nas i doveli tu gde jesmo.
Gde si ti bio kad se gradio Skyline?

Ovaj forum jeste prso, realno. Mislim čast izuzecima.

Kad se gradio Skyline, i to na mestu gde ne treba, ljudi su slavili i veličali ga. Padali na pozadine, uuuuu vidi kula, uuuu sad smo ekonomska sila i svetska metropola, trt mrt...

Sad kad se gradi nova kulčina, u centru Novog Beograda gde i treba, sad se isti ti ljudi gnušaju i šokiraju.

Sad čekam 200 IQ postove koji će da mi pišu kako je Skyline jako drugačiji i mnogo bolji od ovoga što će Alta da gradi. Iako su realno i jedno i drugo tipične bezlične utilitarističke kulčine, koje mogu donekle skladno da izgledaju samo na Novom Beogradu i nigde više.

Ja već godinama pišem da Desna obala Save nije za kulčine i megalomani i kompleksaši sa BB me gledaju kao ludaka, dok dele sličice i postere Skylinea slikanog iz 300 uglova sa 300 pozicija kao da je poster Pamele Anderson iz 90ih. Isto tako, godinama pišem da su kulčine za Novi Beograd, i isti ljudi me na to gledaju kao ludaka.

Dakle, da sumiramo:
Skyline kulčina na brdu, u starom delu grada, okružena niskim i starim zgradama = remek delo
Alta kulčina, u ravnici, na prostranom NBG, okružena drugim modernim i/ili visokim zgradama = kičeraj i gušenje Beograda

Okej, Beobilde, okej... Kako god vi kažete.

Prsli ljudi načisto.
Па оно, Скајлајн је примеренији објекат.
Замишљам само голубове на свим овим нарезаним деловима Алта калифе.
Стилски ово није за Србију нити Београд, а ни Европу.

Ja tebe ne napadam, ja ti kazem da dobar deo populacije (ako ne i 50%) odobrava izgled kule i muziku koje se ti gnusas.
Ti si njih prvi prozivao a realnost je da sve dok pricamo pogrdno o ljudima koji vole da slusaju estradu nece nikada biti moguc dijalog sa takvim ljudima.

Ja bih te prvi iznapusavao da krenes uzivo da nekoga prozivas jer slusa Seku Aleksic i oblaci se kako on hoce. Moja prica je da kritika ovog projekta je visestruka, ali kritika naroda i njihovog ukusa nije.

Nije problem, procitaj moj komentar na prvoj strani i u drugoj temi. Ja se ne slazem sa time KO GRADI i sa cijim parama, ali da ovo gradi bilo ko drugi ko je cist apsolutno bih podrzavao projekat.

Pa zato ste se zgrade grade za svoj narod, a ne 10% elitista koji se gnusaju istog tog naroda. Zato i jeste Vucic na vlasti ovoliko dugo kada krug dvojke ne podnosi vecinu svog naroda. Struka moze da propise visinu i u odredjenim etno gradovima stil u kome moze da se gradi, sa obzirom da je Beograd multi kultoroloski toga nema.

Ja sutra da imam para ako mi grad odobri neboder sta mene briga da li ce tebi da se svidja?

Da li si ti sproveo anketu pa znas da narod vecinski voli nesto ili ne?
Ja samo kazem da ne gledas objektivno stvari, ne branim investitora i kontroverzu oko njega.

Оф топик али музички елитизам је такође облик малограђанштине.

Рок је музика за народне масе колико и турбо фолк, ако не и више. Ту да се наши људи не заносе. Најпримитивнији и друштвено најмалигнији музички жанрови су долазили углавном са запада и по правилу у пакету са дрогом и насиљем.

Масна фолкерка ту не може ни да приђе по штетности.

Vrh