Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Čista razmena. Ti daš meni šta mi treba, ja tebi dam šta mi treba. Uostalom, pa i KGB kepec je sam koristio Kosovo kao primer "e, kad vi možete Šiptarima da date državu i otmete deo Srbije, mogu i ja isto to da uradim Ukrajini". Uostalom, ako već pričamo o Trampu kao biznismenu, tako biznis i funkcioniše - svako će dobiti ono što mu treba...
Realno da smo Trampu potrebni mi ili Kosovo, jest baš ga zabole, koji ćemo mu?

Докле год може да се на Космету шверцују наркотики, а шиптарска мафија да дистрибуира по Европи - дотле можемо да заборавимо на Космет. Оног момента кад се нађе уноснији посао, натераће нас да га узмемо у виђеном стању.

Dogovor bi svakako bio pre ili kasnije, Tramp svakako to ubrzava. Sve je stvar biznisa, i Kosovo i NIS i sve. Ako Amerikanci prodaju Ukrajince prodaće i Rusi nas - nema spora tu.

Nego, ti reče da će se to rešiti "za par meseci", ali ne i kako bi mi trebali da izdržimo tih par meseci (ako OFAC ne odloži primenu)?

Jeste. I ti sve tačno znaš ko će šta da da, ko će koga da prizna, sve dogovoreno i poznato...Ljudi, pregovori tek treba da počnu, to može da traje mesecima, pa i godinama. Ništa se još ne zna. To kako ćemo mi da izdržimo sa NIS-om pod sankcijama, videćemo. Neće Rusi i Ameri da požuruju pregovore zbog jednog NIS-ića. Neće Rusi da brzopleto prodaju NIS, ako misle da nakon završetka pregovora sa Amerima postoji šansa da nastave da posluju u Srbiji ili reše situaciju sa NIS-om po povoljnijim za njih uslovima nego sada. Neće ni Srbin da kvari odnose sa Rusima, ako misli da nakon pregovora Rusa i Amera ipak bude postojala šansa da se nastavi saradnja sa Rusima ili reši situacija sa Rusima na uzajamno korisan, ali i prijateljski način. Treba gledati malo trezveno na sve, ne biti isključiv.

Ако дође до прекида снабдевања горивом од стране НИСа, верујем да ће остали дистрибутери ту да профитирају, ОМВ, МОЛ, Лукоил, Кнез, ЕКО, и мањи регионални попут Еуро петрола, НГ петрола, Лукија, Морава гаса и сл. Највећи проблем ће бити у највећим градовима. Мања места углавмом имају 2/2 НИС - остале пумпе, а у БГ има више НИС/Газпром пумпи у односу на остале.

Ако дође до прекида снабдевања горивом од стране НИСа, верујем да ће остали дистрибутери ту да профитирају, ОМВ, МОЛ, Лукоил, Кнез, ЕКО, и мањи регионални попут Еуро петрола, НГ петрола, Лукија, Морава гаса и сл. Највећи проблем ће бити у највећим градовима. Мања места углавмом имају 2/2 НИС - остале пумпе, а у БГ има више НИС/Газпром пумпи у односу на остале.
Ali kako ce da profitiraju kad svi oni kupuju gorivo od NIS-a?
70% dizela i 85% benzina koje se potrosi dolazi iz njihove rafinerije
Jedino da krenu cisterne iz inostranstva

Zašto je pored bratskih odnosa još važno da ostanemo sa Rusima, zato što sa jeftinim ruskim gasom možemo da izgradimo elektrane na gas u kojima će se proizvoditi struja (što je neisplativo sa skupim LNG sa zapada). A to je iza solara i vetroparkova najčistija struja na svetu. Kakve crne nuklearne elektrane, bakrači i opasni incidenti!
Da ne pričamo koliko bi to pozitivno uticalo na prirodnu sredinu u našoj lepoj zemlji.
Gasne elektrane nisu naročito skupe za izgradnju a tada ispunjavamo sve eko norme za tzv zelenu tranziciju, što znači da možemo da izvozimo u sve zemlje bez CO2 taksi
Takođe na njih se mogu grejati domaćinstva i zgrade zimi pošto imaju kogenerativnu tehnologiju

A termoelektrane možemo konzervirati za ne daj Bože

Ali kako ce da profitiraju kad svi oni kupuju gorivo od NIS-a?
70% dizela i 85% benzina koje se potrosi dolazi iz njihove rafinerije
Jedino da krenu cisterne iz inostranstva
Па ето, нек се увози гориво, шта да се ради. Тржишна економија, понуда и потражња. Није то нека мудрост.

Čista razmena. Ti daš meni šta mi treba, ja tebi dam šta mi treba. Uostalom, pa i KGB kepec je sam koristio Kosovo kao primer "e, kad vi možete Šiptarima da date državu i otmete deo Srbije, mogu i ja isto to da uradim Ukrajini". Uostalom, ako već pričamo o Trampu kao biznismenu, tako biznis i funkcioniše - svako će dobiti ono što mu treba...

Ili neko misli da Moskva drži veto jer mnogo voli srpski narod i Srbiju pa eto iz ljubavi sve radi. Ljubavi više nema ni u holivudskim filmovima, o politici da i ne pričam.
Без бриге, и сами су рекли да никада неће признати УЧК државу.
Пример Косова им служи као подсетник на чињеницу да су западним политичарима пуна уста међународног права, а они га сами позкопавају. Ништа другачији није однос запада према Украјини, смењен је председник изабран на изборима, од стране украјинског народа, а запад је подржао пуч.

Vrh