Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Само да подсетим, да је у новијој историји Србије (рецимо од 1804 па на овамо), санкција било 4 или пет. Потпуна блокада, царински рат, ембарго. Дакле, нама то није ништа непознато. Па уради било шта што се Америма не свиђа и ето ти санкција.
Imamo iskustva, upravo zbog toga ne treba žuriti.

@leethium
Ako ameri sa novom administracijom ne promene ploču, osuđujem njihovo ponašanje!

Saznali smo da će banke u Srbiji ugasiti NIS-u račune 22. februara umesto 26 ili 27.

Kao i da NIS ne da nema nameru da se reši ruskog interesa, nego još i traži da kupuje rusku naftu preko Dunava kada JANAF zavrne slavinu.

Katastrofa u najavi.
Znači točićemo opet na flaše jer vlastodržci će sve da urade na štetu naroda samo da se ne bi zamerili Rusima.

Sad je pitanje čime ih Rusi drže u šaci kad su spremni da idu na štetu naroda a nikako protiv Rusa.

Znači točićemo opet na flaše jer vlastodržci će sve da urade na štetu naroda samo da se ne bi zamerili Rusima.

Sad je pitanje čime ih Rusi drže u šaci kad su spremni da idu na štetu naroda a nikako protiv Rusa.
Drze ih time da ako bi slucajno uradili nesto sto nije rusima u interesu, neko bi mogao da "ispadne kroz prozor" ili popije dozu novichoka u kafi

Biće veoma interesatno pratiti dešavanja i reakciju naroda posle stupanja sankcija na snagu.

Zamislite Srbe koji i 300 metara do trafike idu kolima kad odjednom budu izgubiii tu privilegiju.

Ima li negde da se nađe i pročita cela verzija energetskog sporazuma između Srb i Usa?

Recimo ako putin izađe na njihove televizije i kaže da je žvalavi izdao rusiju da je američka pudlica, balkanski zelenski, itd..
..ovom će u roku od odmah i ono malo debilnih lojalista da okrene leđa - ipak je za većinu njih putin na višem pijesestalu od žvale..

Evo scenarij.

Sankcije stupe na snagu
Nestane nafte
Gazprom isteran iz Srbije jer "narod hoce naftu"
Rusi povlače veto za Kosovo i priznaju Kosovo
Njima se priznaje Donbas i Krim jer eto i Kosovo nije više Srbija
Glavni politički mag kaže da je zbog novonastali geopolitički okolnosti Kosovo izgubljeno i da on tu nije mogao nista
Rusi skroz napuštaju balkan
Lojalisti pokušavaju lažan puč
Srbiju / vlast "spasava" NATO i ulazi u EU
Shell nas pljačka:D

Ta da.

Zamislite Srbe koji i 300 metara do trafike idu kolima kad odjednom budu izgubiii tu privilegiju.
Meni će ipak biti zanimljivija situacija sa aerodromom.
Tu će biti najviše pogođeni oni što ih "politika ne zanima" i žive u nekom svom mehuru.

Mene interesuje kako će ovo oživeti šverc, prvo goriva a zatim i svega ostalog u paketu.

Pijace i oni preprodavci iz gepeka verovatno već skaču od sreće, naročito u pograničnim delovima zemlje. Siva ekonomija cveta u ovakvim uslovima, a mi je i posle skidanja sankcija nismo uspeli obuzdati tako da će biti veselo.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Mislim da preterujete, ako NIS prestane da radi, nije zabranjen uvoz derivata.
Radiće cisterne. Zašto mislite da će Žika sitni švercer da bude konkurentatn cisternama?
I zar nije logično da će par većih igrača da dobije taj posao, a da će ostale da počiste?

Siva ekonomija cveta u ovakvim uslovima, a mi je i posle skidanja sankcija nismo uspeli obuzdati tako da će biti veselo.
BIće veselo pogotovo što trgovinski lanci ne pokazuju znake razumnosti nego i dalje rokaju cene pa će ljudi kao što su već počeli, sve više da se okreću pijacama i švercerima.
Manji promet, manji pdv, budžeti ionako prazni...

• Sviđa mi se
Nije zabranjen uvoz derivata to stoji ali npr neće MOL/OMV/EKO da uvozi svoje gorivo i prodaje na NIS pumpama ako NIS-u budu ugašeni računi.

Ko god uveze gorivo prodavaće na svojim pumpama gde se javlja drugi problem: u velikim gradovima i mestima imaš izbore između 3-4 i više pumpe.

Šta će da rade ljudi u nekim mestima gde je postojala samo NIS pumpa? Gde će oni da toče uvezeno gorivo?

Čak i da odu do nekog većeg mesta pa da natoče i da se vrate pitanje je koliko će im se to isplatiti.

Opet se javlja i problem dizela za poljoprivrednike, samo je NIS davao povlašćenu cenu poljoprivrednicima za dizel.
Ako budu poljoprivrednici točili po ekonomskoj ceni to će podići cene prozivoda.
A opet se i tu vraćamo na ovo prethodno gde će poljoprivrednici da toče dizel ako nemaju nijednu drugu pumpu osim NIS-a koja je zakatančena?

Radiće cisterne. Zašto mislite da će Žika sitni švercer da bude konkurentatn cisternama?
I zar nije logično da će par većih igrača da dobije taj posao, a da će ostale da počiste?
Nije zabranjen, ali je već rečeno da kad izbaciš NIS iz jednačine ovi ostali nemaju kapaciteta da podmire potrebe, to su i sami privatnici rekli. NIS drži 3/4 veleprodaje i niko to nije smatrao problematičnim pa smo došli do tog problena.

Drugo pitanje su cene, jer se ne zna ni odakle da se uvozi gorivo kad je svuda nestašica dizela a okolne rafinerije svakako rade pri maksimumu kapaciteta, ograničena je mogućnost da nadomeste NIS-ov udeo.

Mi ovde pričamo o de-facto monopolisti.

Kol'ko litar koms'ja?
461509168_1121152336041565_4688154441916627284_n.jpg

...

Zar nismo to već pretresli!? Jeftin ruski gas, bez toga gubimo silna radna mesta i uzimamo hleb narodu iz usta. Vidite kako nemci prolaze, a kod nas bi se to odmah osetilo jer smo siromašnija država. A i inače 80% naroda je prorusko i pre bi glasalo za ruskog predsednika na izborima nego za AV

Kada bi se skupilo bar jedno hiljadu ovih motorizovanih studenata ispred američke ambasade sa transparentima "Dole sankcije" i zviždaljkama, onda bi to došlo do Trumpa, i verujem čovek je biznismen, odmah bi reagovao...što da se blamira. Verujem da još nije ni saznao za ove sankcije koje je prethodna administracija donela

Zar nismo to već pretresli!? Jeftin ruski gas, bez toga gubimo silna radna mesta i uzimamo hleb narodu iz usta. Vidite kako nemci prolaze, a kod nas bi se to odmah osetilo jer smo siromašnija država. A i inače 80% naroda je prorusko i pre bi glasalo za ruskog predsednika na izborima nego za AV
Ne, mislim da je ovde nešto drugo u pitanju.

Ili im drže račune sa parama tamo ili imaju kompromitujuće informacije o celom državnom vrhu.
Pogotovo o instituciji koja nije nadležna

• Sviđa mi se
Vrh