Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ili im drže račune sa parama tamo ili imaju kompromitujuće informacije o celom državnom vrhu.
Pogotovo o instituciji koja nije nadležna

Jeste, sad će Putin da izlazi sa saopštenjima kako je Vučić lopov i ukrao je ne znam koliko stotina miliona čega. Pa nije Putin Vučić.

Evo scenarij.

Sankcije stupe na snagu
Nestane nafte
Gazprom isteran iz Srbije jer "narod hoce naftu"
Rusi povlače veto za Kosovo i priznaju Kosovo
Njima se priznaje Donbas i Krim jer eto i Kosovo nije više Srbija
Glavni politički mag kaže da je zbog novonastali geopolitički okolnosti Kosovo izgubljeno i da on tu nije mogao nista
Rusi skroz napuštaju balkan
Lojalisti pokušavaju lažan puč
Srbiju / vlast "spasava" NATO i ulazi u EU
Shell nas pljačka:D

Ta da.

Ne bi me uopšte iznenadilo da ovakav scenario bude na kraju.

Zar nismo to već pretresli!? Jeftin ruski gas, bez toga gubimo silna radna mesta i uzimamo hleb narodu iz usta. Vidite kako nemci prolaze, a kod nas bi se to odmah osetilo jer smo siromašnija država. A i inače 80% naroda je prorusko i pre bi glasalo za ruskog predsednika na izborima nego za AV

Kada bi se skupilo bar jedno hiljadu ovih motorizovanih studenata ispred američke ambasade sa transparentima "Dole sankcije" i zviždaljkama, onda bi to došlo do Trumpa, i verujem čovek je biznismen, odmah bi reagovao...što da se blamira. Verujem da još nije ni saznao za ove sankcije koje je prethodna administracija donela
Dobro pa ovako ne gubimo ništa. Čak i onaj nesrećnik sinoć na RTS-u lepo objasnio - NIS čini 5% BDP-a, godišnje upumpa u budžet 250 milijardi dinara, zapošljava 13.500 radnika, drži 70% veleprodaje naftnih derivata... Sića.

Što se Trampa tiče - pa valjda je i ćoravoj koki jasno da su sankcije sklopljene sa ciljem da se NIS otme od Rusa, ode u državno vlasništvo, onda se malo uništi (tako što će ubaciti partijske kadrove da ga očerupaju) i onda, u trenutku kada mu vrednost dovoljno opadne, uvale Amerikancima. Sankcije NIS-u apsolutno idu u korist Amerikancima, znaju oni da sve i da sutra Tramp dođe u Beograd sa četničkom kokardom opet ih narod ovde neće voleti tako da to da li sankcije utiču na popularnost SAD je nebitno.

Nama ostaje da se batrgamo i odlažemo neizbežno: a to je nacionalizacija. Svaki dan odlaganja košta, pa sad što kaže Bajati "dokle izdržimo, to je druga stvar"

Dobro pa ovako ne gubimo ništa. Čak i onaj nesrećnik sinoć na RTS-u lepo objasnio - NIS čini 5% BDP-a, godišnje upumpa u budžet 250 milijardi dinara, zapošljava 13.500 radnika, drži 70% veleprodaje naftnih derivata... Sića.

Što se Trampa tiče - pa valjda je i ćoravoj koki jasno da su sankcije sklopljene sa ciljem da se NIS otme od Rusa, ode u državno vlasništvo, onda se malo uništi (tako što će ubaciti partijske kadrove da ga očerupaju) i onda, u trenutku kada mu vrednost dovoljno opadne, uvale Amerikancima. Sankcije NIS-u apsolutno idu u korist Amerikancima, znaju oni da sve i da sutra Tramp dođe u Beograd sa četničkom kokardom opet ih narod ovde neće voleti tako da to da li sankcije utiču na popularnost SAD je nebitno.

Nama ostaje da se batrgamo i odlažemo neizbežno: a to je nacionalizacija. Svaki dan odlaganja košta, pa sad što kaže Bajati "dokle izdržimo, to je druga stvar"
Sankcije NIS-u su deo mnogo šireg konteksta. To su sankcije uperene protiv Gazprom Njefta, čiji je vlasnik Gazprom, a vlasnik 50.23% udela u Gazpromu je Ruska Federacija.
Te sankcije za cilj imaju smanjenje profita Ruske Federacije, jer se po navodima Amerike taj novac koristi za finansiranje rata u Ukrajini.

Sankcije se lako uvode i teško ukidaju. Nije nerealno da sankcije NIS-u ostanu na snazi godinama, možda i decenijama, i da ta firma u potpunosti prestane da funkcioniše.
Nema garancije da će sankcije uvedene 10. januara biti ukinute primirjem u Ukrajini. Ukidanje mora prvo proći kroz kongres, a niko ne može da zna da li će uspeti ili neće.

Energetski sektor Srbije bi teorijski mogao opstati i bez rafinerije u Pančevu, da je bilo adekvatne pripreme. Ovako će primena sankcija NIS-u biti kao udar asteroida.

Sankcije NIS-u su deo mnogo šireg konteksta. To su sankcije uperene protiv Gazprom Njefta, čiji je vlasnik Gazprom, a vlasnik 50.23% udela u Gazpromu je Ruska Federacija.
Te sankcije za cilj imaju smanjenje profita Ruske Federacije, jer se po navodima Amerike taj novac koristi za finansiranje rata u Ukrajini.

Sankcije se lako uvode i teško ukidaju. Nije nerealno da sankcije NIS-u ostanu na snazi godinama, možda i decenijama, i da ta firma u potpunosti prestane da funkcioniše.
Nema garancije da će sankcije uvedene 10. januara biti ukinute primirjem u Ukrajini. Ukidanje mora prvo proći kroz kongres, a niko ne može da zna da li će uspeti ili neće.

Energetski sektor Srbije bi teorijski mogao opstati i bez rafinerije u Pančevu, da je bilo adekvatne pripreme. Ovako će primena sankcija NIS-u biti kao udar asteroida.
Za nas konkretno je ovakav kontekst, dakle Ameri žele da preuzmu našu naftnu kompaniju i da time zavisimo od njih a ne od Rusa, da preseku jednu od retkih preostalih veza sa njima (pošto se u smislu vojne tehnike takođe udaljavamo recimo).

Koliko sam upoznat samo je nama direktno rečeno da ruski udeo mora pasti na 0%, ostali mogu da ih svedu na manjinske vlasnike.

Ima li negde da se nađe i pročita cela verzija energetskog sporazuma između Srb i Usa?
Da se vratim na ovo ali ovog ugovora nigde nema da se pročita.
Zanimalo me je da vidim da li se Srbija po tom ugovoru nešto obavezala po pitanju NIS-a

Jedino što sam našao je samo objava o potpisivanju ugovora i to je sve.

Šta u tom ugovoru stoji znaju samo oni što su ga potpisali

Za nas konkretno je ovakav kontekst, dakle Ameri žele da preuzmu našu naftnu kompaniju i da time zavisimo od njih a ne od Rusa, da preseku jednu od retkih preostalih veza sa njima (pošto se u smislu vojne tehnike takođe udaljavamo recimo).

Koliko sam upoznat samo je nama direktno rečeno da ruski udeo mora pasti na 0%, ostali mogu da ih svedu na manjinske vlasnike.
Tu je problem što vrlo malo ima zvaničnog a mnogo nezvaničnog, i cela situacija je vrlo netransparentna.

Zvanično je cilj da Rusi prestanu da generišu profit u NIS-u i to je to. Već mi postaje muka da gledam emisije posvećene sankcijama NIS-u jer se dva meseca presipa iz šupljeg u prazno.

Ovo ne vodi na sporazum, nego na medijsku objavu da je potpisan sporazum. To sam i ja našao ali sporazum ceo ne nađoh

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Tramp i Putin upravo imali razgovor. Između ostalog raspravljali su o pitanjima energetike. Dakle, mislim da je jasno zašto Rusi ne žele da se olako odreknu NIS-a, a i zašto Srbija ne želi tek tako da izvrši nacionalizaciju kojom bi pogoršala odnose sa Rusijom. Za par meseci, vrlo moguće da će situacija biti bitno drugačija po geopolitičkim pitanjima.

Opet to nije to što sam tražio ali sam našao na sajtu skupštine ceo sporazum.

Kao što je rečeno ovo je "predlog zakona"

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Tramp i Putin upravo imali razgovor. Između ostalog raspravljali su o pitanjima energetike. Dakle, mislim da je jasno zašto Rusi ne žele da se olako odreknu NIS-a, a i zašto Srbija ne želi tek tako da izvrši nacionalizaciju kojom bi pogoršala odnose sa Rusijom. Za par meseci, vrlo moguće da će situacija biti bitno drugačija po geopolitičkim pitanjima.
Hot take:

Iscrtaće nove granice uticaja kao onomad Ruzvelt i Staljin. Mi idemo na Zapad, Ukrajina ostaje neka buffer-zona, nit vamo nit tamo. Rusi će biti kompenzovani za NIS i još dve-tri stvari što su im ostale ovde i to je to. Ameri priznaju ove nove republikice ruske, Rusi priznaju Kosovo. Zapad će onda i definitivno pustiti Žvalu niz vodu jer im ne treba, dovešće nove i baciće se na litijum. I da se ne ljubimo. Win-win dogovor.

Naravno, najgore ćemo proći mi, al ko nas pita...

E: da, zaboravih, dogovoriće se i oko "obnove" Ukrajine, ipak treba povratiti uloženo.

Iscrtaće nove granice uticaja kao onomad Ruzvelt i Staljin. Mi idemo na Zapad, Ukrajina ostaje neka buffer-zona, nit vamo nit tamo. Rusi će biti kompenzovani za NIS i još dve-tri stvari što su im ostale ovde i to je to. Ameri priznaju ove nove republikice ruske, Rusi priznaju Kosovo. Zapad će onda i definitivno pustiti Žvalu niz vodu jer im ne treba, dovešće nove i baciće se na litijum. I da se ne ljubimo. Win-win dogovor.

Jeste, sve je već dogovoreno, jel tako beše? :ROFLMAO:

Jeste, sve je već dogovoreno, jel tako beše? :ROFLMAO:
Dogovor bi svakako bio pre ili kasnije, Tramp svakako to ubrzava. Sve je stvar biznisa, i Kosovo i NIS i sve. Ako Amerikanci prodaju Ukrajince prodaće i Rusi nas - nema spora tu.

Nego, ti reče da će se to rešiti "za par meseci", ali ne i kako bi mi trebali da izdržimo tih par meseci (ako OFAC ne odloži primenu)?

Сада када САД имају блажи приступ, почињу приче о руском признању УЧК државе...

Како уопште повезујете сукоб у Украјини са КиМ?

Čista razmena. Ti daš meni šta mi treba, ja tebi dam šta mi treba. Uostalom, pa i KGB kepec je sam koristio Kosovo kao primer "e, kad vi možete Šiptarima da date državu i otmete deo Srbije, mogu i ja isto to da uradim Ukrajini". Uostalom, ako već pričamo o Trampu kao biznismenu, tako biznis i funkcioniše - svako će dobiti ono što mu treba...

Ili neko misli da Moskva drži veto jer mnogo voli srpski narod i Srbiju pa eto iz ljubavi sve radi. Ljubavi više nema ni u holivudskim filmovima, o politici da i ne pričam.

Vrh