Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

I ja sada kad razmisljam mislim se da penthaus ima smisla zbog mira od buke i komsija, ako ikad budem prodavao stan definitivno bih gledao povuceni sprat.

Isto mozes da se suncas na krovu a i ako imas psa ili macku mogu da trckaraju i da se igraju na terasi koja je uglavnom komotna za vece stanove.

Hidroizolacija je tu najveci znak pitanja, za zimu mislim da nema problema jer su nam zime sve blaze a toplotna izolacija bude dobra uglavnom, leti je toplije i mora klima konstantno jbg

Evo sada kada razmišljam nikad nismo adekvatno koristili terasu na tom 1 spratu i sada je ne koristim osim kao neki prostor za skladištenje stvari(čak sam ubacio u trenutnom stanu i orman u jednom delu terase). Roditeljima služi za cveće ali ne i za boravak na toj terasi. Niko tu ne sedi ili boravi.
Saobraćaj, buka, prolaznici koji bacaju poglede, to jest manjak privatnosti kao što je rečeno itd...
Na Kopaoniku sam isto uzeo apartman na pretposlednjem spratu gde imam jedan deo kosi krov to jest kao da je potkrovlje, imao zbog izvodjenja problem sa vodom(vlagom) ali je sanirana. Pogled je neverovatan. Neki poznanici me odmah savetovali da prodam pa da uzmem negde drugde kada sam im rekao za problem vlage.
I ja sada kad razmisljam mislim se da penthaus ima smisla zbog mira od buke i komsija, ako ikad budem prodavao stan definitivno bih gledao povuceni sprat.

Isto mozes da se suncas na krovu a i ako imas psa ili macku mogu da trckaraju i da se igraju na terasi koja je uglavnom komotna za vece stanove.

Hidroizolacija je tu najveci znak pitanja, za zimu mislim da nema problema jer su nam zime sve blaze a toplotna izolacija bude dobra uglavnom, leti je toplije i mora klima konstantno jbg
Jeste uglavnom komotna terasa ali se njen m2 sada isto računa kao m2 stana kada se kupuje, to je uglavnom problem 😂

U većini projekata je ranije bilo pola cene kvadrata... mada me ne bi čudilo da su izjednačili - u tom slučaju mislim da je kupovina penthausa ravna ludilu.

Ja sam cuo da u nekim projektima racunaju samo 1/2 kvadrature za povucene spratove sto se cene tice, verovatno je od projekta do projekta :)
Ovo zavisi od investitora. U ovom kompleksu je uglavnom ista cena, mada su neki stanovi sa baš velikim terasama sa nižom cenom.

Dok, recimo, Silva Vidikovac je imao neku foru sa velikim terasama. Do odredjene m2 je cena po m2 a sve preko toga je kao gratis uz taj stan. S tim da je bilo malo iffy pravno regulisano jer se taj gratis deo vodio kao zajednički pa su svi drugi kupci u svom ugovoru imali klauzulu gde se odriču tog zajedničkog dela u tvoju korist.

Pa dobro, tako je i u projektu gde sam ja regulisano za prizemlje.
U svacijem predugovoru se eksplicitno ljudi odricu prava na koriscenje "terase" a de fakticki ogradjenog dvorista ljudi koji zive u prizemlju jer oni nemaju terasu vec svoje malo dvoriste gde mogu da piju kafu itd.

To je po meni korektno, nije kao da ljudi prave problem oko toga.
Evo da ilustrujem o cemu se radi:
Screenshot 2025-05-11 at 10.08.26.png
Screenshot 2025-05-11 at 10.08.36.png

U principu ovo je zajednicki prostor jer se nalazi van zgrade jelte, ali se pravo koriscenja eksplicitno ustupa od strane cele stambene zajednice ljudima koji kupe te stanove.

Dragi forumasi, rezervisala sam garsonjeru 1.3, Lamela A na 6. spratu koja je, navodno, jedina ostala u ponudi od manjih stanova, pa sad se premisljam i ne mogu da se odlucim. Muci me taj 6. sprat, bojim se da to i nije bas najbolje resenje zbog povucenog sprata iznad. Zamolila bih vas za misljenje, da li tu moze da nastane problem zbog eventualnog prokisnjavanja? Svaki komentar i misljenje ce mi pomoci, jer se bas nista ne razumem u takve stvari. Hvala unapred.
Mi smo kupili dva na šestom spratu, ja sam čak to i tražio. Sve ima svoje pluseve i minuse, u mojoj logici ima više pluseva, pogled, manje zagadjenja i buke :) Srećna kupovina!

Dok, recimo, Silva Vidikovac je imao neku foru sa velikim terasama. Do odredjene m2 je cena po m2 a sve preko toga je kao gratis uz taj stan. S tim da je bilo malo iffy pravno regulisano jer se taj gratis deo vodio kao zajednički pa su svi drugi kupci u svom ugovoru imali klauzulu gde se odriču tog zajedničkog dela u tvoju korist.

Koliko znam, nemoguće je odreći se zajedničkih prostorija u zgradi, tako da je to pravno ništavo čak i da su potpisali.

U većini projekata je ranije bilo pola cene kvadrata... mada me ne bi čudilo da su izjednačili - u tom slučaju mislim da je kupovina penthausa ravna ludilu.
Nisam ovo najbolje razumeo. Ako je penthaus na uvučenom spratu i uknjižen je na primer 120m2 i od toga je 30m2 terasa, da li se na tih 30m2 dobijalo 50% cene od m2?
Ili na te dodeljene m2 od stambene zajednice(kao neke terase, ali kojoj samo taj stan može da pristupi) ali koji se ne mogu uknjižiti?
Ja koliko se sećam kao mali prilikom kupovine stana terasa se računala redukovana(nekad nije ni bila uknjižena), ali sada to nije slučaj i terasa se računa 1/1 u cenu nekretnine i u uknjižbu.
Mislim da se još kod nekih baš kosih površina u potkrovljima površina računa redukovano.

Za kvadraturu od stambene zajednice ne znam, ali terasa koja po projektu pripada pentahusu se prodavala upola cene, znači tih uslovno 30m2 je bilo 50% jeftinije "ostatka" stana (cena po kvadratu).

EDIT: ne pričamo o normalnim terasama već o ovim velikim na krovu

Za kvadraturu od stambene zajednice ne znam, ali terasa koja po projektu pripada pentahusu se prodavala upola cene, znači tih uslovno 30m2 je bilo 50% jeftinije "ostatka" stana (cena po kvadratu).

EDIT: ne pričamo o normalnim terasama već o ovim velikim na krovu
Misliš na te što nisu natkrivene?

Ne znam da li je ili nije natkrivena, evo naprimer iz ovog projekta, ogromna terasa na povučenom spratu, njena kvadratura bi se prodavala upola cene od cene kvadrata stana

1746983620823.png

Ne znam da li je ili nije natkrivena, evo naprimer iz ovog projekta, ogromna terasa na povučenom spratu, njena kvadratura bi se prodavala upola cene od cene kvadrata stana

Pogledajte prilog 237845
Baš taj stan ima popust. Bar sudeći prema oglasu:

Mislim da se ovde najviše spominju te otvorene terase koje nisu pokrivene i koje ne mogu da se natkriju, zato se i zove povučena etaža.
Jer ona nije pokrivena i nije koristan prostor osim tokom lepog vremena, to bi mi imalo smisla.

Ja nisam skoro video neki projekat gde povuceni sprat ima natkrivenu terasu sa nekom nadstresnicom, po meni kad pomislim penthaus to automatski podrazumeva da je povucen sprat sa takvom terasom :)

Čini mi se da Kvart64 ima neki staklenu nadstrešnicu ako sam dobro razumeo crtež…

Realno dosta ljudi i dalje ima negativne konotacije za poslednji sprat + vecini ljudi ne treba terasa od 40m2 pa su tu kupci dosta specificni za naci.
Zato i verujem da ljudi koji kupuju penthaus imaju visak para i vise cene komfor / luksuz nego da izvuku najbolji odnos cene / dobijenog.

Meni na ovom projektu sredisnji deo zgrade u obliku trougla potpuno suvisan i def u korist profita investitora. Koja je razdaljina izmedju zgrada u najuzem delu? Deluju na renderu bas blizu.

Realno dosta ljudi i dalje ima negativne konotacije za poslednji sprat + vecini ljudi ne treba terasa od 40m2 pa su tu kupci dosta specificni za naci.
Zato i verujem da ljudi koji kupuju penthaus imaju visak para i vise cene komfor / luksuz nego da izvuku najbolji odnos cene / dobijenog.
Ako se ne preselim na vikendicu koju ću renovirati u narednim godina i ako se brzinski još više proširim kao porodica prodajem ovaj moj stan u koji ću se tek useliti i koji sada kao luks sredjujem(neka čuda, arhitekte, projekti itd..) i uzimam neki ovakav stan samo četvorosoban. Opremam ga za nedelju dana sa Ikea stvarima i već vidim kako postavljam stolove na ovako velikoj terasi i slavim sa društvom i svima koji su mi pomogli da se uselim za nedelju dana 😂

Poslednja izmena:
Vrh