Što se jezika tiče time ambicioznim članovima Romske-Ciganske populacije činiš "medveđu uslugu".jovanovm":csuclfxv je napisao(la):@jlaki72
U vezi jezika - ako nam je cilj da ti ljudi funkcionisu dobro u drustvu, zbog cega onda ne im ne bismo omogucili ucenje na njihovom jeziku. Niti je on manje vredniji od srpskog, niti bi bilo efikasno da pohadjaju nastavu na nekom drugom jeziku, vec ih tako samo odbijamo od obrazovanja. Po meni, bilo koja teza da srpski mora da bude jedini jezik instrukcije je namerno zamisljena da ljude kojima srpski nije maternji jezik zadrzi u ekonomski podredjenom polozaju.
Zašto: Zato što će se time njihovo znanje zvaničnog jezika u Srbiji smanjiti. Onda dolaziš u pardoks, da će oni koji krenu u srednju školu (kakvih je nažalost malo), imati problem da adekvatno prate nastavu, jer će im Srpski jezik biti delimično stran. Time moraš priznati, smanjujemo njihove šanse da budu ravnopravni u učenju. Zatim , visokoskolske ustanove takodje realizuju nastavu na srpskom, što dokazuje da je svakom gradjaninu naše Srbije neophodno dobro poznavanje zvaničnog jezika ove države.
I najznačajni je je to da time ovaj deo naših građana direktno guramo u geto. Zar je to ono što želimo?
Krađa nije rezultat ekonomske nejednakosti!jovanovm":csuclfxv je napisao(la):A za odgovor na kradje - kradja je rezultat ekonomske nejednakosti, a ne njen uzrok. Jedini nacin da se kradja spreci je da promenimo ekonomske odnose u drustvu. Do tada, kradje ce biti svakodnevno. Ukoliko par hiljada ljudi ukrade 12 miliona dinara (recimo dve hiljade, znaci sest hiljada dinara po osobi, tj. otprilike vrednost od prosecnog racuna za struju), to je skandalozno, i problem, a mnogo veca kradja (Sartid, Jugoremedija, NIS, Fiat, Most na Adi, Bulevar, JAT) ostaje nekaznjena. Znaci, u Srbiji kad jedna osoba dokazano ukrade milion dinara, niko ne govori o tome da Uskokovice, ili SPSovce treba iseliti, niko ne govori o tome kako oni ugrozavaju slobodu i javni red, o tome se zaboravlja.
Odrastao sam među buržujima u jednom elitnom delu Beograda.
Oko mene su bila deca koja su imala mnogo, mnogo više od mene.
U jednom trenutku mog odrastanja moja porodica je zapala u jako nezavidnu finansijsku situaciju, zbog bolesti mog oca.
4 meseca nisam imao patike za fizičko, dok su moji drugari iz okruzenja imali po nekoliko brendiranih i trosili dnevno na slatkise i druge gluposti toliko novca sa koliko smo se mi natezali pola meseca.
Bolelo me to, ali nisam ni izuo nekog od njih, niti sam otisao da ukradem da bih imao.
Nemastina nije opravdanje za lopovluk.
Krađa je krađa, ma kolika bila vrednost ukradenog i svaku treba sankcionisati i ADEKVATNO kazniti.
jovanovm":csuclfxv je napisao(la):Skrenuo bih paznju onima koji "slede zakon" da pokusaju da isti princip, sa istom ostrascenoscu i istom merom primene na mnogo komplikovanije i vece kradje, posebno na one koje ne dolaze iz ljudske potrebe vec iz obesti. Tek tada mozemo govoriti o pristupu koji nije obojen rasno ili nacionalisticki, vec je zasnovan na potrebi i zelji da se zakon postuje. Nazalost, tako nesto je nemoguce u ekonomskom sistemu u kome zivimo, gde se podele medju ljudima i prave da bi odrzale ekonomsku hijerarhiju netaknutom.
Ovo sto si napisao je čista demagogija i populizam.
To je isto kao da si rekao hajde da krademo jer onaj tamo krade mnogo više. Zar je ispravno krasti?