Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

jovanovm":csuclfxv je napisao(la):
@jlaki72
U vezi jezika - ako nam je cilj da ti ljudi funkcionisu dobro u drustvu, zbog cega onda ne im ne bismo omogucili ucenje na njihovom jeziku. Niti je on manje vredniji od srpskog, niti bi bilo efikasno da pohadjaju nastavu na nekom drugom jeziku, vec ih tako samo odbijamo od obrazovanja. Po meni, bilo koja teza da srpski mora da bude jedini jezik instrukcije je namerno zamisljena da ljude kojima srpski nije maternji jezik zadrzi u ekonomski podredjenom polozaju.
Što se jezika tiče time ambicioznim članovima Romske-Ciganske populacije činiš "medveđu uslugu".
Zašto: Zato što će se time njihovo znanje zvaničnog jezika u Srbiji smanjiti. Onda dolaziš u pardoks, da će oni koji krenu u srednju školu (kakvih je nažalost malo), imati problem da adekvatno prate nastavu, jer će im Srpski jezik biti delimično stran. Time moraš priznati, smanjujemo njihove šanse da budu ravnopravni u učenju. Zatim , visokoskolske ustanove takodje realizuju nastavu na srpskom, što dokazuje da je svakom gradjaninu naše Srbije neophodno dobro poznavanje zvaničnog jezika ove države.
I najznačajni je je to da time ovaj deo naših građana direktno guramo u geto. Zar je to ono što želimo?

A za odgovor na kradje - kradja je rezultat ekonomske nejednakosti, a ne njen uzrok. Jedini nacin da se kradja spreci je da promenimo ekonomske odnose u drustvu. Do tada, kradje ce biti svakodnevno. Ukoliko par hiljada ljudi ukrade 12 miliona dinara (recimo dve hiljade, znaci sest hiljada dinara po osobi, tj. otprilike vrednost od prosecnog racuna za struju), to je skandalozno, i problem, a mnogo veca kradja (Sartid, Jugoremedija, NIS, Fiat, Most na Adi, Bulevar, JAT) ostaje nekaznjena. Znaci, u Srbiji kad jedna osoba dokazano ukrade milion dinara, niko ne govori o tome da Uskokovice, ili SPSovce treba iseliti, niko ne govori o tome kako oni ugrozavaju slobodu i javni red, o tome se zaboravlja.
Krađa nije rezultat ekonomske nejednakosti!
Odrastao sam među buržujima u jednom elitnom delu Beograda.
Oko mene su bila deca koja su imala mnogo, mnogo više od mene.
U jednom trenutku mog odrastanja moja porodica je zapala u jako nezavidnu finansijsku situaciju, zbog bolesti mog oca.
4 meseca nisam imao patike za fizičko, dok su moji drugari iz okruzenja imali po nekoliko brendiranih i trosili dnevno na slatkise i druge gluposti toliko novca sa koliko smo se mi natezali pola meseca.
Bolelo me to, ali nisam ni izuo nekog od njih, niti sam otisao da ukradem da bih imao.

Nemastina nije opravdanje za lopovluk.

Krađa je krađa, ma kolika bila vrednost ukradenog i svaku treba sankcionisati i ADEKVATNO kazniti.

Skrenuo bih paznju onima koji "slede zakon" da pokusaju da isti princip, sa istom ostrascenoscu i istom merom primene na mnogo komplikovanije i vece kradje, posebno na one koje ne dolaze iz ljudske potrebe vec iz obesti. Tek tada mozemo govoriti o pristupu koji nije obojen rasno ili nacionalisticki, vec je zasnovan na potrebi i zelji da se zakon postuje. Nazalost, tako nesto je nemoguce u ekonomskom sistemu u kome zivimo, gde se podele medju ljudima i prave da bi odrzale ekonomsku hijerarhiju netaknutom.

Ovo sto si napisao je čista demagogija i populizam.
To je isto kao da si rekao hajde da krademo jer onaj tamo krade mnogo više. Zar je ispravno krasti?

@ Jovanovm

Ромска деца већ имају проблем са школама, биле су и новинарске репортаже о томе. Нико неће да шаље децу у већински ромске школе. Већ имамо гетоизацију.
Твој став овом питању је заиста праведан и логичан, али хајде да видимо, оће ли такав приступ ромској деци помоћи или одмоћи. Ја мислим да ће одмоћи. Треба инсистирати и фаворизовати "мешане" разреде, а то би једино било изводљиво са наставом на српском. Ако "наша" деца од малих ногу увиде да ромска нису другачија, мењаће се и целокупна свест. Потребне су године док не добијемо мање подељено друштво.
Предмет Ромски језик и култура би био отворен за све, па би ти, нпр. могао дете да пошаљеш да то учи. На почетку би био изборни. Па да видимо где то води.

Друго, не бих улазио сад у анализу појма Номади и све што то име носи. Покушао сам да нађем адекватан термин за "те људе". До сад су углавном називани нерадницима и лопужама.

Постојали су до сада расно обојени постови, али они то нису били. Ја сам покушавао на то да укажем, али без успеха. Већина форумаша која је нападала "те људе" називала их је Ромима, али истовремено је свако напоменуо да против самих Рома нема ништа, као и да има познанике Роме који су део друштва. У недостатку терминологије испада да постоји нетрпељивост према целокупном ромском народу, а то није тачно. То што су "ти људи" у Србији већином Роми је историјска случајност. И сам си рекао да у другим државама имају проблема са неким другим националностима. За почетак треба спречити генерализацију термина Роми, па ће и варница и свађи на овом форуму бити мање и могли би се активније укључити у дискусију о реалним решењима проблема. :kk:

Nevenkovic":cjhzq9ug je napisao(la):
Rezultat danas je da debeloguzim ližemo bulju, oni nam hebu mater, a deca mrze cigane.

stf":2rk6fg33 je napisao(la):
За почетак треба спречити генерализацију термина Роми, па ће и варница и свађи на овом форуму бити мање и могли би се активније укључити у дискусију о реалним решењима проблема. :kk:

Čisto da se razumemo:
Romi (ro. रोमानी, Rom, Rrom, ili Rroma), često i Cigani, su tradicionalno nomadski narod poreklom iz severozapadne Indije koji se klasificira Indo-Iranskoj jezičnoj porodici.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Romi

Treba sprečiti upotrebu rasistički obojenih termina.

A propo obrazovanja jedna dopuna, pisah par postova unazad, da je moja osnovna škola sada okarakterisana kao ciganska, jer je sada najveći broj Romske dece koja je pohađa. To je osnovna škola u kojoj se koristi srpski jezik i uči se na srpskom jeziku. Postoji tendencija roditelja neRomske dece da svoju decu sve više iz ove škole ispisuju. Jedan od razloga za kojih čuh je i da je to zato što je navodno snižen kriterijum i drugačiji je tempo nastave. Da li je ovo stvarno tačno treba proveriti, ako jeste, i zašto je to tako?

A pro po termina uzmimo CG model RAE populacija Romi.Askalji,Egipcani i mirna backa :kafa:

Ne таласај, па да онда буде политички некоректно свако ословљавање осим "припадник ар-еи-и популације" :D

nova":2cskueay je napisao(la):
Čisto da se razumemo:
Romi (ro. रोमानी, Rom, Rrom, ili Rroma), često i Cigani, su tradicionalno nomadski narod poreklom iz severozapadne Indije koji se klasificira Indo-Iranskoj jezičnoj porodici.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Romi
Па, чисто да се разумемо, сви народи су некада били номадски или ратници. И Горанци су номади, али у номадској средини. Не можеш бити номад у градским срединама. Зашто Горанци могу да буду номади у номадској средини а Роми не могу? Јер неће.

Све у свему, цивилизација се мења. Нису сви Роми номади, нити сви Роми живе номадски у урбаној средини. Овде покушавам раздвојити "те људе" од остатка Ромске популације (која такође не гледа са симпатијама на своје сународнике).

Зашто се константно неприхватање "тих људи" поистовећује са неприхватањем Рома као народа?

@stf slažem se...nomadski narod poreklom, stil života je nešto drugo.

Interesantno je i da se mi ovde više bavimo romskom populacijom u ovim naseljima, ali ne i onim sa pretežno neRomskim stanovništvom ... Onaj članak o naselju Venecija nikoga nije naročito zainteresovao ...

pravi termin ne bi bio nomadi nego uzurpatori jer uzurpiraju tuđu zemlju, struju, vodu, šahtove i slično....

Bio je gospodin ciju sliku postavih danas u politici.Kaze da ne diraju naselje samo jer su u pitanju romi.I da apeluje na sudske organe da kaznjavaju one koji kradu struju.

nova":3flb3w6o je napisao(la):
Edit nadam se da je jasno i to da ta oznaka osim što omalovažava pripadnike jedne populacije, stavlja ih u položaj da sutra i kada se iškoluju i nađu posao ostaće samo Cig...
Nadam se da se ti ne nenadaš da će se prostom konverzijom Ciganin-Rom rešiti svi njihovi problemi. Suviše velika je grba na njihovim leđima, a za istu su sami najvećim delom zaslužni.

Naci-faši, sado-mazo i ostala qrac-palac NGO proseravanja su dalje od rešenja ovog problema nego što sam ja na putu da postanem Bil Gejts.

I tu smo negde slični: mene zabole da pokušam da budem Bil, a njih zabole da pokušaju da im se deca iškoluju i inkorporiraju u društvo.

Sa tom razlikom da bi pri eventualnom pokušaju moja šansa bila ravna nuli, a njihova da krenu normalnim putem je ogromna.

Ne slažemo se.... Mislim da ipak u jednom društvu fašizam ne treba/ne sme da bude opšte prihvaćen....
Ne rešava problem ali pomaže... dakle ne odmaže. Bar daje veću šansu onima za koje tvrdiš da imaju želju i volju za boljim životom.

vucko":1u9i6wo4 je napisao(la):
Vratio se celavi!!!

struja400.jpg
:laugh: Vucko pazi da nedodje i nama ovde! :laugh:

večeras sam prošao pored velikog uzurpatorskog naselja i nisam primetio nijednu sijalicu da gori. ćelavi je za sada izgleda uspeo da smanji krađu struje.

nova":1d5ib0k1 je napisao(la):
Ne slažemo se.... Mislim da ipak u jednom društvu fašizam ne treba/ne sme da bude opšte prihvaćen....
Ne znam kako si ovo uspela da shvatiš, ali piše gore, najvolem kada Bata pobije sve Himlerove i Geringove SS jurišnike i slebenike.

Ono što meni nije jasno je zašto je grad upošte dozvolio da se ovoliki broj u zadnje 2 godine naseli na području onoga što nazivamo Romvil.

Što se tiče onog iz Zemun polja, on mi je skroz jasan. Buduća pregovaračka snaga mu proporcionalno raste sa porastom broja stanovnika.

Za iseljenje 70 porodica sa lokacije današnjeg Belvila tražio je 500.000 eura. Dobio je mnogo manje, ali za njega ipak sasvim pristojnu sumu. Isto tako je prethodno naplatio iseljenje 30 porodica sa lokacije DC. Tax free, na ruke. Za DC ne znam, ali su za Belvil, pored keša, angažovani i plaćeni kamioni za preseljenje. Ovo je prošlo bez neke velike pompe, vuk sit, ovce nabroju.

Nakon iseljenja 46 porodica neposredno pred otvaranje Univerzijade, na lokaciji je ostalo samo 30-tak kartonuša i možda stotinjak Cigana.

Ovo iseljenje je prinudno izvršio grad i MUP, radi zaštite i bezbednosti učesnika univerzijade. Ako se setiš jedino je u ovom slučaju bilo protesta, blokirana je nekoliko puta Jurija Gagarina i to ne slučajno u vreme kada se ljudi vraćaju sa posla. Šta misliš ko je bio organizator. Tri debele babe sa dva zlatna zuba u prvor redu to sigurno nisu.

Preostale prodice - udžerice su ogradom bili odvojeni od Belvila, našta su belosvetska i srpska NGO govna urlala na sva usta i dupe, prenebregavajući činjenicu da je kompletno naselje Belvil iz bezbednosnih razloga bilo ograđeno i da niko bez propusnica nije mogao da prismrdi istom. Takođe prenebregavajući činjenicu da je potpuno otvoren prolaz za preostale bio ka Buvljaku. Važno je bilo takmičiti se ko je glasniji u optužbama da smo getoizirali i zatvorili u žice Cigane. Eto, Himler i Gering u prošlom i Srbi u ovom veku.

Prema podatcima iz medija, danas je ovde naseljeno preko hiljadu ljudi. Kako će se sadašnja ili buduća gradska vlast izboriti sa ovim problemom ostaje da se vidi. Zabranom priključenja na elektromrežu to sigurno neće uspeti. Pendrek, vrlo moguće.

Posebno ne vidim razlog da se toliko pržiš na konverziju naziva. Ako ih u tvom okruženju ima toliko i poznaješ ih -(ja ih dosta poznajem), 98% sebe naziva Ciganinom a ne Romom. Ne samo kod nas. Najpoznatiji svetski nisu Romi Ivanovitch, već Les Tsiganes Ivanovitch. Niko njih ne naziva tako pogrdno, već sami sebe i vrlo su ponosni na isto.

@Nevenkovic
Postoji ogromna razlika izmedju toga da li neko sebe naziva pederom ili ga tako neko drugi nazove, da li neko sebe naziva "nigger" ili neko njega tako zove, "Siptar" je jos jedan primer, itd... Isto je i sa terminom Ciganin.
Mada, zbog toga ne bih ni na koga skakao - ja tu rec ne koristim, a reci ce vec tebi neko ako mu smeta. "cig******" je vec nesto drugo, to je kod nas bio i ostao nacisticki termin.

Za mafiju, tu se slazemo - vrlo problematicna stvar, mada niko o tome ne govori. Jos probelmaticnija nasa, gradska, mafija, a o njoj niko ne prica na isti nacin. Eh, kad bismo mogli da skinemo i jedne i druge, zajedno. O kradji od 100 evra po osobi ne bih komentarisao mnogo. Nije u redu, slazem se, ali ovo je potrosnja javnog dobra za licne potrebe koja nikom nije nista "zakinula". Neki su uzurpirali javno dobro, zakinuli nam vodu i vazduh, pa se smatraju vrednim i cenjenim biznismenima. Neki su cak i gradonacelnici. :)

NVO? Gluposti. Ali ja nisam iz te price, jednom sam honorarno radio kao sofer za jednu NVO, video kako i sta rade, i nikad vise.

Podela Romi=/=Srbi, pederi=/=pravoslavni, Albanci=/=Srbi, Grad=/=Selo, Evropljani=/=Putinovci... sve to postoji da nam skrene paznju sa nekih drugih, vaznijih podela. Jer ako slucajno ukapiramo koliko su staklene noge sistema, onda... ode mas' u propas'.

Nebojsa":3qba2sgt je napisao(la):
vucko":3qba2sgt je napisao(la):
Vratio se celavi!!!

struja400.jpg
:laugh: Vucko pazi da nedodje i nama ovde! :laugh:
Nece sad smo dobri.Bio je prosle godine u Bulevaru,meni ga je dosta :D

Evo i tog intervjua u politici

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Povlasceni-kradljivci-haraju-oko-Belvila.sr.html

Izgleda mi da bi gradska vlast rado buldozerisala naselje ali ne sme.A ponestaje im vremena zbog izgradnje UMP-a.Da su pametni sredili bi kompromisno situaciju sa tim nelegalnim naseljem za vreme leta ili poceli sa tom secom kablova.A ne sada u zimu u fazonu da pocrkaju ljudi koji tamo zive.

Ista prica kao i oko nadvoznjaka za Pozesku,gradska birokratija nije radila na vreme i sad ce ljudi da nagrabuse.

@Nevenkovic
Odgovorio ti je jovanovm najvećim delo.
Znam ih, u našim razgovorima oni kažu - mi Cigani, i ja koristim taj izraz, jer ako im kažem Romi, znam umreće od smeha. Isto tako mislim da je prihvatljivo reći ciganska muzika, ciganski lavor, živiš kao Cigan od danas do sutra... i oni sami to kažu, znaju zašto su nastali ti nazivi, iako ako ih pitaš javno, reći će da treba više koristiti izraz Romi jer je korektnije. I ja se slažem.
Dobio si plus od mene jer je je neko konačno o AlfaVođi ovde progovorio.
(reakcija je bila na cig******, jer ja ne prihvatam da mene neko oslovljava Srbendom)

Kao i sve druge etničke grupe, školovanje Roma na sopstvenom jeziku je ne samo njihovo pravo, nego i obaveza države. Država garantuje pravo govora na maternjem jeziku i to koriste sve zajednice koje žive u Srbiji.
Cirkulišem 15 godina širom Bačke - Mađari, Slovaci, Rusini, Ukrajinci, čak Poljaci, koriste svoj maternji jezik ne samo kod kuće, nego najnormalnije na ulici, pijaci, u prodavnici. Većini pripadnika manjina njihov manjinski jezik im je i maternji, i lakše im je sporazumjevanje na tom jeziku nego na zvaničnom (mada znam neke pripadnike manjina koji perfektno govore srpski, npr. sa bosanskokrajiškim(!) akcentom). Većina Srba, ako već ne znaju jezik neke manjine, znaju bar neke osnovne riječi, a mnogi se i dobro sporazumijevaju na nekom manjinskom jeziku (iako, npr. mađarski nije nimalo jednostavan za naučiti). Takođe, sami Srbi u Vojvodini danas govore raznim dijalektima i narječjima; ja sam koristim ijekavski, i to jednu njegovu sjevernu varijantu - inače, ovo je najsličniji živi govor današnjem standardnom hrvatskom jeziku, ali upravo nametanja tipa "vi treba da se zovete tako-i-tako i govorite jezikom tim-i-tim", pored mnogobrojnih drugih razloga, doprinijela su mojem odlasku iz Hrvatske.

Države vole, napisao sam to u nekom pokojnom postu, da koriste jednostavna, aekstremna rješenja. Ili stan ili buldožder. Rijetko kad nešto između. Da je ovaj gospodin sa malo na kosi vlasi svaki dan sa Romima i da im odmah u startu neda da se priključe na stub (kad samo jedan dođe da se priključi), ili da opomene vlasnika prve čerge koja dođe pod most, ove teme sad ne bi bilo.
Kupujući plac za kuću oko NS, obišao sam sva nova divlja ili polurubanizovana naselja oko ovog grada (neka moja procjena je da je broj izgrađenih porodičnih kuća u naseljima te vrste oko NS 5 000 - 10 000). Na mnogim mjestima, postojao je problem divljeg, a češće, legalnog priključka za struju, opterećenog strašnim dugom koji se mjerio milionima dinara. Postoje čitava mala naselja po 50 - 100 kuća, priljučena na jedan jedini priljučak. To je toliko velik problem, da veliki broj ljudi odustaje od kupovine placa na takvim mjestima (iako su građevinski) samo zbog toga. Da ne govorimo o promblemima komunalne infrastrukture, pa čak i osnovnim pojmovima urbanističke regulacije: širina ulica, javne površine, itd. .
A vidite, svi ti problemi su se u početnom trenutku mogli riješiti kupovinom najobičnijeg oglasnika od strane nekog inspektora tipa ovog bez kose. Jedna Lada Niva i udri obilazi okolo BG, NS, SU, KG... Ovako, kad problem naraste, postaje ne 10, nego 1000 puta skuplje i dugotrajnije.

Uklonjeh hidrant nedaleko odatle podignut armirano betonski zid na kojem je vjerovatno postavljena cesma Da li su to uradile gradske vlasti ili pak romi sami sa alfa vodjom neznam :kafa:

@ Vucko
znam video sam taj intervju a ovo za kablove, razlog za istorijsko otkrivanje kradje kablova u ovom trenutku je verovatno politicke prirode a licno mislim da ce im progledati kroz prste kad pocne zima, na kraju krajeva morace inace sto kazes pocrkase.
@direktor direktore grad je to uradio, neverujem da je alfic bas toliko mocan i odvazan za takve korake.

jovanovm":w5h87mjo je napisao(la):
@Nevenkovic
Postoji ogromna razlika izmedju toga da li neko sebe naziva pederom ili ga tako neko drugi nazove, da li neko sebe naziva "nigger" ili neko njega tako zove, "Siptar" je jos jedan primer, itd... Isto je i sa terminom Ciganin.
Mada, zbog toga ne bih ni na koga skakao - ja tu rec ne koristim, a reci ce vec tebi neko ako mu smeta. "cig******" je vec nesto drugo, to je kod nas bio i ostao nacisticki termin.

Slusaj molim te ovo...
Izvini al uz dužno poštovanje i bez da se vredjaš, mnogo "bre" pričaš o nečemu što ne poznaješ.

Svaki Albanac ce ti sa ponosom reci da je Šiptar.
Ni jedan Rom se ne stidi da kaže da je Ciganin.

To potpisujem.

Neko je gore napisao da je to isto da mene (nas) neko nazove Srbendom. Pa šta?
nek me nazove, zar bi trebalo to da mi smeta?

Zašto se neko ko je protiv lopovlika, manipulacije, nehigijene i drugih pojava tipičnih za ova divlja naselja apriori smatra rasistom???
Ja koji sam protiv svih stanovnika ovih naselja, nisam ja protiv Cigana. Ja sam samo protiv svih onih koji žele da neradom, lopovlukom i na slične načine ostvaruju svoje ciljeve.
Pa bili oni Cigani, Šiptari, Srbi, Hrvati, Nemci, Rusi, Amerikanci ili marsovci.

@laki72 Taj neko sam ja.

Nije isto, ako izabereš da te zovu Srbendom tvoj izbor, to kao ni Cigojne.. ne sme biti opšteprihvaćeno društveno iz goretolikoputaspomenutihrazloga, koji apsolutno nemaju veze sa krađom jer krađa ne zavisi od nacionalne niti bilo koje druge pripadnosti. C/P C/P C/P - ko je i gde ikada ovde napisao da ima!?

Vrh