Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

jovanovm":3gpf73l6 je napisao(la):
@GaGa
Ok, kao prvo - ne bi koristio "-vil" nego "-burg" u nemackom, ili eventualno "-stadt". Kao drugo, taj termin je na nemackom tokom Drugog svetskog rata podrazumevao rasni rezim koji je sprovodio zatvaranje ljudi u kampove ogradjene zicom, njihovo ubijanje mecima, tupim orudjem, izgladjivanjem, gasom (made by Bayer), industrijskim masinama, silovanje zena, dece, i muskaraca, kasapljenje i zlostavljanje zivih i mrtvih tela, i prisilno iseljavanje u Srbiji i Beogradu. Takodje, podsetio bih, taj isti rasni termin je koristen u zvanicnoj klasifikaciji Srba (kao polu-"Cigojnera") tako da tvoje koriscenje istog je vrlo uvredljivo meni kao ljudskom bicu, za koga su takve prakse primer nehumanog i groznog zla fasizma.

Kao trece, pise se "User Manual", evo pise mi na prvoj stranici (cekaj samo da konsultujem dalje).

Kao cetvrto, ne vidim da je iko od "dusebriznika" za higijensko i moralno zdravlje nacije proveo par minuta da odgovori na moj ozbiljan post koji analizira situaciju. Mozda jer upravo tako bi morali da shvate da problemi sveta u kome zivimo zahtevaju ne samo promenu licnih stavova i pozicija moci, nego i pomirenje sa cinjenicom da bolje sutra koje se ne zasniva na eksploataciji drugih ljudskih bica je dosta daleko i tesko ostvarljivo. Lakse nam je ovako, da se varamo i lazemo jedni druge da ce nam Djilas resiti probleme.
@Јовановм
Прво: не може да се користи ни „бург“ (Burg) ни „штат“ (Stadt) ! Бург је тврђава/замак, а штат је град. Пошто говоримо о „насељу“ (делу града) онда је „зидлунг“ (Siedlung). То значи да треба да се зове Цигојнерзидлунг (Циганско насеље). Тачно је да сам и ја погрешио, па написао ...вил. Ето, од сад па на даље ћу га/их (мислим на та насеља) тако и звати, Цигојнерзидлунг, а не Ромвил, јер у том „насељу“ не живе Роми, него Цигани-Цигојнери-Џипсис-Цигањок-Цингари-Ципусејден,...

Друго: Немци, и не само немци, њих и дан данас зову Цигојнери и никако другачије. Уствари они појам „роми“ имају од скора у свом језику, али позајмљени појам из енглеског, „рома“ (der Roma), али се изговара са меким „у“ па испадне чак изговор име једног града код нас „рума“ ! Пошто овај појам подсећа на „вечни“ град Рим !, немци га не користе, а италијани поготово. Чак и у вестима на тв, новинама, немци користе појам Цигојнери. Расисти били и остали, али нису једини, ето и амери и дан данас, данас чак и више него раније, користе за американце црне расе, појам „нигер“. Расизам је данас у свету много, много израженији, према скоро свим нацијама и расама, него раније ! А живимо као у хуманитарном свету, мало сутра.
Ако сам баш Тебе лично овим термином увредио, извини, али то онда значи да сам све Србе и не Србе, па и себе самог, увредио ! То су ипак термини који се и дан данас користе, а користиће се увек и још више, и те како, па свидело се то теби или не, али је тако.

Треће: ???????????????????, шта си хтео овим да кажеш !

Четврто: што да ти неко одговори, кад си сам себи одмах одговорио, кроз анализу коју си дао. Нећеш тиме променити овај свет, какав је сад, једоставно што тај свет трује самог себе и све нас !
Промена става прво треба да дође од тих великих моћника (риба од главе увек смрди) и душебрижника, који су зарад својих, баш тих лажних и малих и великих ставова, и затровали овај свет свим и свачим – мржњом, ратовима, дволичношћу, подмићивањем (лобирањем), лицемерношћу, лажним хуманитаризмом, експлоатисањем-и политичким и економским,... И ми овде у Србији и бившој великој СФР Југославији смо од свега овога и те како то осетили.

@Gaga
Potpuno si u pravu za termin na nemackom, svaka ti cast. Lepo si me ispravio. Ja sam ti odgovorio tim delom iz zlobe i lepo sam dobio u istoj meri. Tako mi i treba.

E sad - interesantno je da si preskocio onaj deo o ubijanju i zlostavljanju ljudi pod imenom za koje se zalazes.

To sto ih nemci zovu pod tim imenom ne razumem kakav je argument. To za Amerikance gresis, veliki je problem reci rec na n. Iako je zemlja prilicno rasisticka, postoji jedno ozbiljno nasledje pokreta za jednakost iz 60tih i 70tih godina, i takvu rec ces cuti vrlo retko (ja sam cuo, od belaca, mozda 10 puta za 10 godina). Potrudicu se svim srcem da ljudi koji koriste takve termine budu svesni sta oni stvarno znace, da ih je vikao neki cica u Hugo Bosovom crnom odelu dok je terao Cigojnere, Jude i Serbe u pokretni kamion ciji je prevezani auspuh gurao ugljen monoksid u posebni odeljak pun ljudskih tela. Hteo to neko ili ne, necu dati da se tako nesto zaboravi dok disem.

Kroz analizu koju sam dao rekao sam da je problem u ekonomskom sistemu, a on nije riba da smrdi od glave. Sistem ne cini samo Vol Strit, sistem cini i Kolubara, i Miskovic, i Staro Sajmiste, i Romvil, i ja i ti. Cine ga i ovi kompjuteri kojima ovo pisemo. Pitanje je da li cemo koristiti te alatke da promenimo situaciju ili cemo se i dalje vaditi na to da je neko drugo gori, pa i mi ne moramo da se menjamo.

Jbg, Dominik Straus-Kan bije i siluje sobarice, a on je bio predsednik MMFa. Znaci ako vidim Mileta da to radi, onda je u redu? Da mu se pridruzim?

@stf
Oprosti sto nemam vremena da ti bolje odgovorim na ovaj razuman i interesantan post.

Grad im je ponudio nesto, slazem se, ali on polazi sa principa pariteta onoga sto nudi i ostaloj deci, bez razumevanja da problem proizilazi upravo iz nepostojanja pariteta u osnovi. Ne vidim zasto bi romski jezik dovodio do getoizacije ukoliko se na njemu obrazuju deca. Getoizacija je ustvari upravo ovo sto se desva sada, stadijum u kome se taj jezik odrzava u niskom ekonomskom statusu. Problem je, naravno, sto mi nemamo obrazovane kadrove koji bi uopste predavali na tom jeziku - bar nemamo u Srbiji, imamo dosta ljudi (obrazovanih Roma iz Srbije, koji su zavrsili sa desetkama na Fakultetu u BG) koji rade u inostranstvu jer je tamo taj posao trazen, a ovde posla nema. Ne vidim zasto bi bila getoizacija ukoliko bi isla uporedo sa nastavom srpskog kao drugog jezika. Nasuprot, mislim da bi tako nesto otvorilo mnoga vrata, i povecalo potencijal edukacije. Naravno, ne mislim da je tako nesto dovoljno. Da je skupo, jeste. Ali za mene je i jedan ljudski zivot neprocenjiv. Ne trebamo tako lako odbacivati kulturno, zivotno i drustveno-korisno blago ljudi samo zato sto se razlikuju od nas.

Druga stvar - kao prvo, smatram da sam problem nije isti svuda - eto recimo, u Britaniji problem nije uopste sa Romima vec sa drugom nomadskom zajednicom. Takodje, u Spaniji "problem" kako ga mi zamisljamo skoro da ne postoji. U drugim zemljama je izrazeniji. U Turskoj ne postoji jezicki problem, vec ekonomski. U Austriji je to opet problem imigracije, i nema veze sa Romima vec sa posledicama ekonomske nejednakosti u EU. Slicno je i u Francuskoj, gde nisu uspeli da se snadju upravo u trenutku kada se taj "socijalni raj" ukida pod desnicarskom vlascu, i zato sto ljudi koji su proterani nisu imali francuske pasose - bili su rumunski drzavljani. Znaci ne teraju ih bagerima jer su prekardasili, vec zato sto su "prekrsili pravila o kretanju unutar EU" - pravila koja mnogi evropljani smatraju neustavnim i protivnim logici same Unije. Samim time sto su rasno okarakterisani kao drugaciji, oni mogu da se izoluju jednostavnije nego rumunski drzavljani koji su manje tamne puti i cesto vrlo dobro govore francuski. Znaci opet, problem je u strukturi Evropske unije, kao i u promenama u samoj rumunskoj ekonomiji koje su im oduzele osnovna sredstva za zivot i poterale ih u "pecalbu". Isti slucaj je i u Srbiji, gde su rat i ekonomski kolaps na jugu Srbije poterali romsko stanovnistvo u prestonicu, slicno onome sto se desava i sa neromskim stanovnistvom. Problem je integracija, jer se neromsko stanovnistvo mnogo lakse integrise u strukturu grada, dok je romskom mnogo teze, i tako lako spada na sitan kriminal, prosjacenje ili trgovinu sekundarnim sirovinama - poslove koje kontrolise organizovana mafija koja dosljake drzi u zacaranom krugu, i poslove koje drugi ljudi ne rade, jer ne moraju.

@nova
Apsolutno se slazem! Organizacija koja ima ideju da "pomogne" Romima iz neke sljastece kancelarije nije mnogo bolja od ovih koji pozivaju na linc, mozda cak i licemernija. Suzivot sa zajednicom u kojoj radis na odrzivoj i samoorganizovanoj pomoci je osnova bilo kakvog razvoja i prekidanja zacaranog kruga siromastva.

Necu citirati nikoga, ali jedna poruka nekolicini clanova:

U zemlji Srbiji srpski da bude drugi jezik ?

Izvinite, jeste li vi normalni ?! A?!!!

:laugh: .. 'de ovo sve ode, jos malo pa ce nam jovanovm objasnjavati poreklo vanzemaljaca ... salim se, valjda necemo dotle otici ...
al da se vratimo na temu, jutros ponovo gomila stakla na raskrsnici, niko nevozi najsporijom trakom :laugh: , za sve vozace, otvorite cetvoro oci ako kolima prolazite u pravcu delta sitija, IZBEGAVAJTE NAJSPORIJU TRAKU, ponovo razbijaju flase !!

@laki72 Čemu nervoza Laki? Od svega napisanog ... to ti je jedino vredno komentara ... Dva jezika, ne prvi pa drugi...već dva ravnopravno Ustavom zagarantovana pripadnicima manjina.

i sad mi treba da imamo razumevanje za te
sugradjane (nebitno koje nacije bili) koji se bave kradjom, drzavne, i drustvene svojine, postavljaju `zasede`, ne dozvoljavaju slobodan prolaz javnim povrsinama ?!
Alo bre ljudi!

Sa kojim pravom neko ugrozava tudju imovinu i tudje zivote u ovom gradu????

Ljudi u unutrasnjosti Srbije rade za mizernu lovu. Znam devojku koja radi u trgovini u opstini Zabari 100km od Beograda za 12.000din. Treba li i ona da dodje u Beograd, jer se ovde moze za dzaba trositi voda, struja, dobijati udzbenici, gradski prevoz, a to sve ona od svoje plate ne moze da plati????

Ja necu i ne zelim da zalim nekoga ko je napustio skolu, nece da radi i mazne saht sa ulice, ne razmisljajuci dal ce neko zbog toga da strada!!!

Ne, ja ga ne zalim, ja ga osudjujem!!!!

Mislite da sam netoleerantan? prema lopovima i probisvetima bilo koje vrste i nacije jesam.
Prema Ciganima - Romima (isto je) nisam. Imam poznanike, par kolega i komsije takodje sa kojima oslicno funkcionisem.

Ponovo čemu nervoza... ili nisi čitao pažljivo ili ne želiš da čuješ drugačiji način rešenja. Ne bih odogovarala na ovo napisano, jer je izvučeno iz kontexta... a već je koncensus oko tih svari na ovoj temi postignut.

@nova

koji drugaciji nacin ?
zar za lopove postoji drugaciji nacin osim kazne????
Oprosti, izgleda da ja nisam tako sirokih pogleda.

Pogledaj koliki broj Roma-Cigana zivi u srbiji, pa vidi koji promil njihove populacije zivi i egzistira ovako?
Licno poznajem nekoliko njih koji su nezaposleni, ali idu na gradilista i rade fizicke poslove. Od toga skoluju decu.
U firmi gde radim sef obezbedjenja je Ciganin-Rom. covek je poceo kao pomocno osoblje, upisao vanredno srednju, a zatim i visu skolu.
Znaci kad se hoce iu ko hoce, ima nacina.

Paradoks je da se ovaj grad nekoliko godina preganja sa stanovnicima koji
na javnim povrsinama zive, kraduci vodu i struju, moleci ih da prihvate smestaj u Lipovici ili Makisu, dok sa druge strane zbog hitnosti i vaznosti posla ulaze u privatan posed drugih sugradjana i grade stubove za saobracajnice tik uz privatni stambeni objekat.
Ali to dusebriznicima iz NVO nije interesantno. na tim projektima se ne dobija lova (od EU gazda).

Slažemo se oko nekih stvari...molim te, da se ne bismo ponavljali sve je rečeno u ove dve poslednje stranice. Izvini, nemoj se ljutiti ali ne bih da prežvakavam već ispisano.

Ово ће мо све ми да платимо:

22. 10. 2011
[highlight=]PROBLEMI U ROMSKOM DIVLJEM NASELJU KOD BELVILA[/highlight]

Ukrali struju za 16 miliona
Demokratski: Dok se u Londonu policija surovo obračunava sa stanovnicima divljih naselja, grad Beograd obezbedio Romima pristojne uslove za život. Prikačili se sami: I pored dobre volje gradskih vlasti, 1.000 Roma napravilo kartonsko naselje kod Belvila i sve osvetlili ukradenom strujom.

Цео текст на:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/182684/Ukrali+struju+za+16+miliona.html

Да се наша полиција овако обрачунава са Цигојнерима, већ би нам поново увели санкције !!!

Gago, jedno krajnje dobronamerno pitanjce: Čini mi se da si negde spomenu da imaš decu, izvinjavam se ako grešim, ali da li bi tebi smetalo da neko tebe i tvoju decu zove Srbendama ili poluCigojnerima?

Meni bi, jer pre svega to razumem kao šamar ljudskom dostojanstvu. A ako taj izraz koristiš zato što je nemački, pa onda piši nemački da te bolje razumemo. Ovako žmuriš na jednu bitnu činjenicu, a to je da takav naziv omalovažava ljudska bića. Čak bi previdela da si napisao Cigani...ali baš Cigojne.... I još nešto, kada sam bila u Nemačkoj, nisu oni tako olako to izgovarali, jedna devojka čak nije želela to ni da izgovori smatrajući da bi time u našim očima bila specifično označena.

nova ja bih se sada nadovezao na tebe, i jedno zaista dobronamerno pitanje bez ikakvog cilja da nesto provociram ili otvaram dalje neke rasprave (izbegavam da se sa zenama raspravljam oko bilo cega, nije mi to u krvi, ako si primetila) itd posto je ocigledno da se necemo nikad sloziti oko ove teme ne samo ti i ja nego uopste forumasi, jedna i druga strana. Pitanje je, koja te to jos osecanja sem da su ljudi, a to smo svi, i razlozi vode ka tome da ih toliko branis i imas toliko razumevanja za sve okolnosti koje prate njihov stil zivota? Nisu prekjuce pali s Marsa pa svi zaziru od njih, tu su, s nama, pored nas sve vreme, od kad ima nas od tad ima i njih.
Jos jedanput, bez namere da provociram ili nesto slicno.

Prvo ne razumem kakve veze ima razlika u polu ?!

Drugo ne razumem ni pitanje najbolje, zar nije dovoljno pristupati problemu, a naročito ljudskom, pre svega ljudski.(pa onda i pravno i to smo na temi pominjali)

Ne znam kakva si osećanja očekivao, ali ja sam pre svega čovek a ne žensko.

I kad smo i kod toga, bio je jedan pokušaj da mi se pripiše i patetičnost. Verovao ili ne, nisam mnogo starija od tebe, ali mogu ti reći da muškarci umeju da budu, a neki i jesu daleko patetičniji od žena. Nema to veze sa polom, kao ni inteligencija, čovečnost etceteraetcetera.

Ako si na ovo ciljao...onda i bolje da ne ulaziš, u kako ti kažeš raspravu koja uvodi polne razlike (btw to nikako ne znači da si džentlmen, jer ovde pružamo argumente, zašto bi me neko štedeo jer sam žensko ako negde pogrešim, a čini mi se da se to i ne radi, važno je međusobno poštovanje u prepisci)... besmisleno je kao i uvođenje genetike, kao i to da nekog treba ponižavati nazivima... ili to tvoje nerazumevanje ljudskog odnosa.

Ne znam kako može ljudski osećaj (to nije materinski niti isključivo ženski osećaj) nekoga da vređa... Ako se pozoveš na to, to je opet omalovažavanje onog drugog u argumentaciji, u ovom slučaju mene, jer sam eto žensko...pa sam eto osećajnija.(što bi rekao onaj sa snimka Popisivanje: PRC - otkud znaš da jesam!?)

Isto pitanje i tebi, ne bi ima ništa protiv da te nazivaju Srbendom!?

Ok, vidim pogresno shvaceno, strasti cine svoje, nema veze zaboravi. Pozz!

Paaa kakvo pitanje...takav odgovor Pozzzz i tebi!

Interesantno, rodno podsmevanje prati rasno... otkud to?

Kao i uvek mladi, telesno-sposobni i ponosno heteroseksualni pravoslavni Srbi znaju sve o tome kakav je i kako treba da zivi ostatak stanovnistva. Dao vam bog, na dva dana, da budete manjina negde, da vidite kako je to kad se iz svoje koze ne moze, a kad je ceo svet napravljen protiv tebe.

@jlaki72
U vezi jezika - ako nam je cilj da ti ljudi funkcionisu dobro u drustvu, zbog cega onda ne im ne bismo omogucili ucenje na njihovom jeziku. Niti je on manje vredniji od srpskog, niti bi bilo efikasno da pohadjaju nastavu na nekom drugom jeziku, vec ih tako samo odbijamo od obrazovanja. Po meni, bilo koja teza da srpski mora da bude jedini jezik instrukcije je namerno zamisljena da ljude kojima srpski nije maternji jezik zadrzi u ekonomski podredjenom polozaju.

A za odgovor na kradje - kradja je rezultat ekonomske nejednakosti, a ne njen uzrok. Jedini nacin da se kradja spreci je da promenimo ekonomske odnose u drustvu. Do tada, kradje ce biti svakodnevno. Ukoliko par hiljada ljudi ukrade 12 miliona dinara (recimo dve hiljade, znaci sest hiljada dinara po osobi, tj. otprilike vrednost od prosecnog racuna za struju), to je skandalozno, i problem, a mnogo veca kradja (Sartid, Jugoremedija, NIS, Fiat, Most na Adi, Bulevar, JAT) ostaje nekaznjena. Znaci, u Srbiji kad jedna osoba dokazano ukrade milion dinara, niko ne govori o tome da Uskokovice, ili SPSovce treba iseliti, niko ne govori o tome kako oni ugrozavaju slobodu i javni red, o tome se zaboravlja.

Skrenuo bih paznju onima koji "slede zakon" da pokusaju da isti princip, sa istom ostrascenoscu i istom merom primene na mnogo komplikovanije i vece kradje, posebno na one koje ne dolaze iz ljudske potrebe vec iz obesti. Tek tada mozemo govoriti o pristupu koji nije obojen rasno ili nacionalisticki, vec je zasnovan na potrebi i zelji da se zakon postuje. Nazalost, tako nesto je nemoguce u ekonomskom sistemu u kome zivimo, gde se podele medju ljudima i prave da bi odrzale ekonomsku hijerarhiju netaknutom.

Ovo "rodno podsmevanje" je verovatno na moj racun? :) Iako bi ti mozda najvise voleo da jeste tako, kako bi imao jos dodatnih "argumenata" za svoje stavove, moram te duboko razocarati i reci da na tvoju zalost nije tako i ponavljam jos jedanput da je pod pritiskom emocija moj post pogresno shvacen. Nikada nisam niti cu se podsmevati zenama na bilo koji nacin i stvarno je budalastina da uopste moram o tome da komentarisem ..
Sto se tice ovih lopova na vlasti, dabogda svi za koje se dokaze lopovluk i malverzacije bilo koje vrste zasviraju klavir, ali je stvarno glupo da to dovodis u vezu sa ovom temom jer je malo smesno, skreces paznju sa teme malo vise nego sto bi trebalo pa bi jos malo mogli da popricamo i o malverzacijama u Ilinoisu i da to uporedimo sa ovima u "romvilu" ...

Vratio se celavi!!!

struja400.jpg

jovanovm":25c29b30 je napisao(la):
Grad im je ponudio nesto, slazem se, ali on polazi sa principa pariteta onoga sto nudi i ostaloj deci, bez razumevanja da problem proizilazi upravo iz nepostojanja pariteta u osnovi. Ne vidim zasto bi romski jezik dovodio do getoizacije ukoliko se na njemu obrazuju deca. Getoizacija je ustvari upravo ovo sto se desva sada, stadijum u kome se taj jezik odrzava u niskom ekonomskom statusu. Problem je, naravno, sto mi nemamo obrazovane kadrove koji bi uopste predavali na tom jeziku - bar nemamo u Srbiji, imamo dosta ljudi (obrazovanih Roma iz Srbije, koji su zavrsili sa desetkama na Fakultetu u BG) koji rade u inostranstvu jer je tamo taj posao trazen, a ovde posla nema. Ne vidim zasto bi bila getoizacija ukoliko bi isla uporedo sa nastavom srpskog kao drugog jezika. Nasuprot, mislim da bi tako nesto otvorilo mnoga vrata, i povecalo potencijal edukacije. Naravno, ne mislim da je tako nesto dovoljno. Da je skupo, jeste. Ali za mene je i jedan ljudski zivot neprocenjiv. Ne trebamo tako lako odbacivati kulturno, zivotno i drustveno-korisno blago ljudi samo zato sto se razlikuju od nas.
Ако би тој деци омогућили образовање на Ромском, то значи да би они морали да иду у посебна одељења, где би била само ромска деца. То значи друштвену асоцијативност целокупне ромске популације још од малих ногу. Зар управо то није клица гетоизације?
Да имају Ромски језик и културу као предмет, то свакако, али да се образују на Ромском више би им друштвено одмогло него помогло. Бар ја то тако схватам. Можда грешим?
jovanovm":25c29b30 je napisao(la):
Druga stvar - kao prvo, smatram da sam problem nije isti svuda - eto recimo, u Britaniji problem nije uopste sa Romima vec sa drugom nomadskom zajednicom. Takodje, u Spaniji "problem" kako ga mi zamisljamo skoro da ne postoji. U drugim zemljama je izrazeniji. U Turskoj ne postoji jezicki problem, vec ekonomski. U Austriji je to opet problem imigracije, i nema veze sa Romima vec sa posledicama ekonomske nejednakosti u EU.
Коначно. :) Па управо ово покушавам дого времена да објасним али никако да ме покапирате. Ја не критикујем Роме, већ "те људе" који живе на тај специфичан начин. Ако је лакше, можемо их одсад звати Номади. Иначе, већина "негативаца" на форуму и критикује управо Номаде а не Роме као народ. АЛи, никако да се то укапира, ја се надам ненамерно..

Јучерашња вест из дневника:

У анкетама спроведених у средњим школама, за непријатеље српског народа сматрају се Хрвати, Албанци и Роми.

Ова чињеница ме је згранула....за Хрвате и Албанце и да разумем, али да Роми заузму треће место....

stf":hl1y4zh6 je napisao(la):
У анкетама спроведених у средњим школама, за непријатеље српског народа сматрају се Хрвати, Албанци и Роми.
Kad smo ja i Broj 1 išli u srednju školu nama su jedini neprijatelji bili ružni debeli Nemci.A najlepše je bilo kad Valter Životinja pobije jednim rafalom 18.543 istih. To je bilo u ranoj fazi.

Druga srednjkoškolska faza je bila kad smo slatke arijevke, redom plavokose i plavooke, jurili po jadranskim plažama. Uspeh nam je bio obrnuto proporcionalan od Valterovog. Rafala u prazno kolko oćeš. Arijevski narodni otpor je bio vrlo jak.

Onda, postsrednjoškolska faza kada su novoarijevke, crne kose, plitkog čela, debeloguze i bubuljičave jurile nas.
SSO - Srpski Svenarodni Otpor je u zavisnosti od količine ispijenog, bio slab ili ništavan.

A onda Kol i Genšer rešiše da je dosta srpskog je*******avanja po jadranskim plažama.

Rezultat danas je da debeloguzim ližemo bulju, oni nam hebu mater, a deca mrze cigane.

Strašno.

Neće bre ova omladina ni maler moći da razbije. ( za neupućene, stara narodna, kad te poteraju maleri kresneš cigansku, garantovano prestaju).

@Nebojsa
izbegavam da se sa zenama raspravljam oko bilo cega, nije mi to u krvi, ako si primetila
Moj komentar je bio vezan za ovo.

@stf
Alternativa je da da uopste ne idu u takve razrede. Mislim da bi tako nesto trebalo omoguciti, ali ne naciniti obaveznim. Ostaviti izbor (kao i u svakom drugom slucaju, verujem u izbor sto se obrazovanja tice. Takodje bi bilo vrlo vazno da ostavimo takve skole otvorene ljudima koji nisu Romi, ali ih interesuje romski jezik - ja bih prvi upisao dete u skolu na nekom drugom jeziku, mislim da je to nesto vrlo pametno. Takva praksa postoji u velikom broju drzava i slucajeva.

Svidja mi se sto si se dotakao dve vazne tacke. Kao prvo, pitanje nomadstva i pitanje nacionalne pripadnosti. Mislim da konkretno veliki broj postova ovde (od rasnih epiteta pa nadalje) govori o Romima, a ne o Nomadima (koristeci tvoju terminologiju). Moguce je, i shvatam da si ti konkretno govorio o Nomadima, ali to ne znaci da veliki broj postova nije rasno obojen - mislim da smo to pokazali u raspravi sa GaGa-om, npr.

Pitanje nomadstva je drugo pitanje. Kao prvo, nije mi jasna kritika nomadstva sama po sebi - ista praksa se u drugim slucajevima i regionima (jugozapad i jugoistok Srbije) smatra pastoralnom patinom jednog tradicionalnog nasledja. Takodje, nije mi jasan sam termin "nomadstvo", ukoliko u ovom slucajevu govorimo o naselju, koje je samo po sebi antiteza nomadskog zivota. Problem nije sto se ovi ljudi sele stalno, vec sto upravo ne zele da se presele, vec su se stalno nastanili na bivsoj drustvenoj, sadasnjoj drzavnoj zemlji. Stoga mislim da nije u pitanju problem izmedju dva stila zivoda (nomadskog i naseljenog), vec je radije u pitanju klasni problem. Analizu doticnog sam postavio ranije u thread-u.

Nevenkovic":8qsh3xa8 je napisao(la):
nova":8qsh3xa8 je napisao(la):
jedno krajnje dobronamerno pitanjce
Kako ti je uspelo da iz celog Gaginog posta istrgneš Cigojnere, a prenebregneš suštinu istog.

Nisam prenebegnula suštinu. To o čemu on priča nije prvi put da je ovde rečeno, raspravlja se na nekoliko stranica, i moj stav je toliko puta o tome ponovljen. Vrlo često se dešava da ga ne razumem,evo dužna sam i to da kažem - stoga Nevenkoviću i teb hvala, čovek pogađa suštinu ove priče ali i dalje ih oslovljava isto.

Nije ovo ni prvi put da je nacističku oznaku jedne populacije posrbio i upotrebio da označi tu populaciju.
Ali skoro je dao, za mene ljudski neprihvatljivo, objašnjenje.

Stoga i pitanje. Lično nemam ništa protiv čoveka, važan je član ovoga foruma i vrlo ga poštujem.

Edit nadam se da je jasno i to da ta oznaka osim što omalovažava pripadnike jedne populacije, stavlja ih u položaj da sutra i kada se iškoluju i nađu posao ostaće samo Cig...

@ jovanovm
Pa moj odgovor na tvoj post je upravo vezan za tu famoznu recenicu!!

Vrh