@stf Ništa od poljubca…
Ne ne mislim da treba da iskuliramo. Svako ko krši zakon treba da odgovara.
Oni nisu obrazovani ni u osnovnom smislu, a to o čemu ti govoriš je građansko vaspitanje. Nije dovoljno reći im, eto sad imate lične karte, pa ako nastavite da kradete struju - ćorka. Znaju oni to, pitanje je zapravo zašto ne prestaju to rade. Treba im obrazovanje i u tom pravcu, šta dobijaju ako ne kradu i zašto je to važno za budućnost.
Nisu to izgovori, već prosta logika. Svi smo bili klinci, kada ti se nešto zabrani, kaže ti se prvo da je to za tvoje dobro....Jednog dana ćeš mi se zahvaliti
Kazne su samo kratkotrajnog efekta, to je onaj sindrom povratnika. Ovo mi liči pre na to, samo ćemo da ih trpamo u zatvore, a za preventivu ćemo jako malo uraditi.
Mogu opisati primer ovog naselja kod mene u kraju (Zemun je moj kraj
)
Mislim da su oni jako brzo naučili da žive bolje, jer i to treba naučiti, pre svega zbog srećnih okolnosti okruženja. Prvo, (verovali ili ne u Zemunu!) ovde su ljudi prema njima bili nešto otvoreniji, jako brzo su tokom 90-ih svi počeli da žive zajedno, u onoj opštoj bedi, a ne jedni pored drugih (da budem iskrena do kraja, tada su Radikali u njihovim lokalnim predstavnicima imali podršku, jer su im između ostalog i dozvolili legalizaciju nekih objekata ...). Drugo, blizina škole, pijace, tržnice, im je išla na ruku. Mnogima su roditelji odmah tu počeli da rade, deca da idu u školi, u mom razredu je tada bilo svega 5 Roma, od kojih je dvoje završilo osnovnu. Znam da su roditelji ostalih stalno kritikovani i podsticao se dobar primer onih koji bi osnovnu školu završili. Inače, to dvoje su i brakove, za razliku od ostalih, zasnovali kasnije tek posle 20-e i oboje su završili i srednje škole, a jedan je bio čak opštinski prvak u matematici. Od karton sitija, nastalo je pristojno naselje koje, iako daleko od elitnog, više niko tako ne zove. Tu žive i neRomi i Romi, nekada u kartonkama, danas u sazidanim kućama, plaćaju račune, rade na pijaci, imaju svoje zanatske radnjice. Moja osnovna škola danas ima više Romske nego neRomske dece... Dakle više faktora je ovde presudno. Sada se javlja novi problem. Vrlo često neRomi svoju decu ispisuju iz ove škole. Ali to je već druga tema, iako je otklon (etnička distanca) jako bitan faktor u rešavanju njihovog problema.
Ovde ima više o tome
http://www.equalityhumanrights.com/...vellers-simple-solutions-for-living-together/
http://news.bbc.co.uk/local/southea...s/arts_and_culture/newsid_8967000/8967309.stm
I sve ovo su jako logične stvari, nikakav Усер mene ne konsultuje.
Kad smo kod toga, ne radim ni za jednu NVO, Humanitarnu, niti bilo koju sličnu organizaciju. Ne radim ni u struci, radim za firmu ustrojenu po strogom, surovom, američkom sistemu.
Mogla bi ja da savetujem госп Мануела
@orion
Nisam znala za Gocu…to joj valjda dođe kao nova epizoda Survivor-a. Šalim se, mada bi i poznate ličnosti mogle da doprinesu…Nažalost licemerje je sveprisutni problem, ali ne treba da bude obeshrabrenje.