1. Treba naći način da se uvedu u sistem. Možda nešto kao privremene LK koje treba češće overavati dok ne dođu do najneophodnijih dokaza o poreklu
2. Zapošljavati i regulisati plaćanje rada. Pogotovu prikupljače sek. sirovina registrovati pri javnom preduzeću
3. Graditi neprofitne stanove na različitim lokacijama u gradu (ne praviti geto, dakle blizu škola, ambulanti itd.)
Međutim, dobijanje stanova bih uslovio pravilima koje bi neko verovatno osudio kao nehumane:
1. Inspektore za kontrolu higijene, kao i uslova života u tim stanovima
2. Savetnike pomoćnike koji će ohrabrivati upis dece u školu, pomagati pronalaženje poslova...
Mislim da bi se sa dolaskom novih generacija i upisivanjem romske dece u škole podigla svest nacije i da bi netrpeljivost nestajala, takođe mislim da bi se opšte raspoloženje Roma popravilo kada bi se neko prema njima ophodio sa poštovanjem (pomenuti inspektori i savetnici)...
Kažnjavanje prestupnika shodno zakonu ne spominjem, jer se to podrazumeva. Diskriminaciju od strane organa vlasti oštro kažnjavati.
Što se tiče drugog videa, mislim da neke nevladine organizacije revoltom prema raseljavanju Roma iz naselja ispod Gazele ispoljavaju svoju netrpeljivost prema sadašnjoj Vladi ili imaju interese u opozicionim strankama. Život u kontejnerima nije najbolje rešenje, ali je bolje nego nehigijensko naselje. Legalizovati nehigijensko naselje bi bilo potpuno suludo, a postavljanje kontejnera na istom mestu (ispod Gazele ili bilo gde drugo) bi zaustavilo razvoj grada, što je takođe suludo.