Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Druze ne samo to, ima dosta kradljivaca ovoga i onoga i medju nama, nemojmo glumiti i mi neke cvecke kad to nismo :D , kradu struju jer im je omoguceno od strane grada i drzave a i realno ko nebi krao na njihovom mestu kad vidi da drzava zmuri na sve? :cool: nek ih sklone na mesto koje je adekvatno njihovom nacinu zivota, obezbede te kontejnere ili vec nesto drugo nemam pojma, nedopustivo je da tako nesto opstaje u sred grada jer to nema nigde. Jedini i iskljucivi krivac za sve je drzava koja svojim necinjenem omogucuje nastajanje ovakvih situacija a ne oni, oni su onakvi kakvi jesu a grad im omogucava da se nastane gde im u trenutku padne na pamet :grand:

Nebojsa":16sicc5v je napisao(la):
Druze ne samo to, ima dosta kradljivaca ovoga i onoga i medju nama, nemojmo glumiti i mi neke cvecke kad to nismo :D , kradu struju jer im je omoguceno od strane grada i drzave a i realno ko nebi krao na njihovom mestu kad vidi da drzava zmuri na sve? :cool: nek ih sklone na mesto koje je adekvatno njihovom nacinu zivota, obezbede te kontejnere ili vec nesto drugo nemam pojma, nedopustivo je da tako nesto opstaje u sred grada jer to nema nigde. Jedini i iskljucivi krivac za sve je drzava koja svojim necinjenem omogucuje nastajanje ovakvih situacija a ne oni, oni su onakvi kakvi jesu a grad im omogucava da se nastane gde im u trenutku padne na pamet :grand:

znaci li to da ako ovakvo naselje premestimo u Batajnicu, Umku, Lipovicu, Kotež ili neko drugo predgradje, da smo onda resili problem?

Ili je to guranje problema pod tepih?

Ja ovde pokušavam da kažem da se problem može rešiti jednostavno. Ne brzo! Ne bezbolno!
ALi krajnje jednostavno.
Zakon mora biti isti za sve.

- Za kradju se ide u zatvor.
- Osnovno obrazovanje je pravo i OBAVEZA
- Pravo na socijalna davanja su jednaka za sve ugrožene nebitno od njihove etničke pripadnosti.

U ovu nesretnu Srbiju u zadnjih 20 godina slilo se najmanje 500.000 još nesrećnijih ljudi koji su bili bez posla, bez imovine, bez smeštaja, bez prihoda za život.
Svima njima je trebalo pomoći da se "snadju".
ali potrebno je da takodje se svako od njih maksimalno potrudi.

Zar nije paradoks, da pojedini sugradjani unatoč tome
sto bespravno preuzimaju(kradu električnu energiju, takođe sakate taj isti elektroenergetski sistem krađom kablova ???

KONTEJNERSKIM naseljima je mesto u PREDGRADJU, bas tako, osim ako mislis suprotno tj da im je mesto u samom gradu, a verujem da to nemislis. A ovo bla bla bla ...... oko zatvora i obrazovanja sto smo vec po hiljadu puta apsolvirali na forumu je jasno, i sa tim se inace slazem i nevidim cemu ponavljanje i komentarisanje stvari koje su vec i pticama jasne i dosadne. ;)

Ала се ова тема отргла контроли и оде у ефе !

Расправом да ли су им имена мањине погрдна или не Цигани, Роми, Номади (Путници), Цигој..., Џипс.. .или нешто пето-шесто, нећемо ништа постићи, само идемо још више у застрањивење и дизање притиска. Решавање проблема и како спречити настајање нових не хигијенских насеља и даље остаје основни проблем.

Енглези, Ирци, Французи, Белгијанци, Немци, то решавају на „демократски“ начин - батином и пендреком, за разлику од нас Србенда (погрдни израз намерно написан), који давањем основних почетних услова за колико – толико нормалан живот, а за остало се морају сами снаћи, решевамо овакве проблеме. Али то није то, један део њих, који су добили тај и те како почетни пристојан смештај (па ни избеглице које су сад у Пионирском Граду немају такав смештај и све оно што су ови добили), сад ето не дају деци да иду у школу, настављају даље да се понашају и раде онако како не би требало. Не разумем зашто један већи број њих не жели да се социјализује и прихвате колико-толико нормалне услове живота и рада. Како је лако њима манипулисати од стране разноразних ткз. усраних не владиних и хуманитарних организација, па наравно јер за то добијају одређену надокнаду. А и те паре које те усране не владине организације и ткз. хуманитарци наводно дају, су прљаве паре, добијене разноразним криминалним радњама, продаја дроге, лобирања (подмићивања), продаја органа, и на тај начин се део пара пере, кроз ове организације. Па шта мислите зашто такве организације сад наводно „дају“ Србији паре за разноразне пројекте, па морају колико толико да се искупе за оно што су њихови режими урадили овде. Их демократијо што те волЕм !

Лично (и не само ја) правим разлику између Рома и Цигана. Роми, за разлику од Цигана, су се интегрисали у ово друштво (и у другим државама наравно) и прихватили све законе, узансе и норме понашања и живљења у некој од средина, граду - мањи или већи свеједно, накој варошици или селу ове наше лепе Србије. То значи обавезна евиденција, лична документа, образовање, посао, стан/кућа, заслужена пензија. То прави Роми и раде, али на жалост то Цигани не желе. Е управо са овим се сложио и један мој комшија, иначе Ром који има свој стан,преко пута моје зграде, а пензионер је, али је стан добио од Града, због расељавања кад се градило насеље Бежанијска коса. Али ето и он за себе каже да је Циганин, а не Ром! А зашто, па каже да је то тако и никако другачије, име Ром је измишљено ради улепшавања имана једне нациналне мањине.

Видим да сам постао расиста, фашиста, нациста због неких мојих изражених не слагања или другачијег карактерисања имена ове националне мањине. Тако сам схватио члана @Јовановм, који је ето показао у расправи са мном (!) да сам то што ми је приписао. Па добро нека му и буде, ако тако мисли, немам у опште намеру да се даље расправљам са њим око овога. Значи сви су они, и ја са њима, ако онако народски кажемо швабе, шиптари, грингоси, косооки, крањци, жути, босанчероси, жабари, крњаци, чокалије, е онда смо ми такви – расисти ! А шта да сам нешто рекао против српских Мађара или српских Муслимана (ух пардон то су сад Бошњаци :p молићу лепо !!!!), српских Албанаца (некад смо их звали Шиптари, сад не сме !, а они за себе саме могу-Шћиптари). Значи ако ико у Србији каже нешто против, односно назове их неким другим именом, а не онако како неко то други захтева, онда си онакав како је то Јовановм окарактерисао. Сви су нешто фини и са разумевањем и улепшано говоре и пишу, кад то јавно саопштавају на разноразним телевизијама, новинама, па и на форуму(има), а кад о томе причају приватно у четири ока и више, у неком друштву, онда се говори онако како се и у народу каже. Па скоро и сви светски политичари, без обзира из ког су светског режима, званично кажу Роми (ко у свом језику има такву реч), али приватно – јок. Свуда у свету у таквим разговорима, скоро 95%, људи кажу Цигани, Цигојнери, Џипси,....

Некима се не свиђа израз Цигојнери, пошто је, да карикирам, на швапском, а и тај језик је мало груб-оштар језик и звучи као под морање, али да сам употребио израз Џипси, који лепше звучи, сигуран сам да се ти неки не би ни бунили. Е у томе је и суштина, улепшавати ствари, односно израз(е).

@Јовановм, израз циг***** - Zigeuner, није расни режим из другог светског рата, то је израз који је у Немачкој или ти Швабији употребљаван одувек, од како су се Цигани полако досељавали у ту државу, још током 14 или 15 века !
То није био мој никакав аргумент, како ти кажеш, него чињеница да је то тако, зато те и нисам разумео и шта си уопште очекивао да ти одговорим по питању злостављања људи за време другог светског рата. Могу само да те допуним, спаљивањем људи у њиховим кућама, црквама и бацањем у јаме, мада су то углавном усташе радиле, а касније и немци, јер су то научили од њих. Па мог деду и ујака су усташе убиле у Глинској цркви свете Богородице, јула 1941. године, а моју баку, очеву мајку и још пуно срба-србенда, су усташе 2. августа 1941. године бациле у Јарчију јаму на Велебиту. Зашто баш 2. августа, па погледај који је то празник у српском народу.

Наравно да се грозим над тиме и зато ти и не одговарам, а и не жалим-отишли би у бесконачни ефе, а већ и јесмо. Што се швапске фирме Бајер тиче, па они јесу то радили – испоручивали цијанид и остале гасове, јер су морали иначе и они би завршили испред зида или у неком конц логору (а не кампу) у гасној комори. А да ли користиш због овога Бајеров аспирин или бојкотујеш ову фирму ?

Ти углавном желиш да се расправљаш и мудрујеш са члановима форума о овој и сличним темама, јер си ту нашао себе, и да у недоглед исправљаш криве Дрине само усменим/писменим путем, никако да предузимаш нешто у стварности. Ето заложи се код надлежних органа Србије и других демократских држава о твојим начинима исељавања, стоп крађи струје, воде, каблова, школовању и побољшања општег живљења Цигана и осталих популација које „живе“ у не хигијенским насељима.

Испред моје зграде има 13 контејнера за смеће, а кад дођу и почну да копају по њима, ђубрета током дана остане изван контејнера колико хоћеш. Покушавао сам у много случајева да интервенишем да барем врате то ђубре у контејнере из којих су „копали“, али не вреди, увек иста прича, ко си ти да ми то кажеш, није моје што да то чистим, носи се у ...., али кад им мало запретиш, да видиш како су „умиљати“ и послушни. Једино нисмо могли да се изборимо са једном старицом која је долазила ту код контејнера где је обављала и малу и велику нужду !!!, али срећом нема је последњих два месеца.
Ето Јовановм, дај ми савет ти си хуманитарац-ниси расиста као ја, ако се ова старица Циганка опет појави и почне опет да пишки и каки код контејнера, како то решити ?

Економски систем = политички систем , данас то иде једно са другим под руку, никако не можеш да раздвајаш, зато сам ти тако и одговорио о твојој анализи коју нико није хтео да коментарише, а и што би, па си сад разочаран.

@Нова, ма није у опште проблем да пишем на немачком или ти швапском, али да ли би ме онда разумела, не знам. Али онда би смарао и остале чланове форума, а многи се јеже кад чују овај језик, а и не би било хумано !!!!

Понављам: проблем је само у томе што сам рекао/написао Цигојнери, а да сам написао на енглеском Џипси или на српском Цигани не би се ни ти ни Јовановм бунили (а и ја не би био оно што ми је Јовановм приписао), значи боли вас само та једна реч на швапском језику, зато што је та реч јако груба у односу на енглески или српски језик или неки трећи језик.

Да, мог сина и његове другове из разреда су на екскурзији у Барселони муслимани и Шиптари звали тим и свакаквим именима (србенде, србијанци, убице, цигани, варвари), наравно момци им нису остали дужни-вратили на квадрат, а онда су током дана у хотелу развили велику српску заставу на прозорима између две собе и иста је стајала тако три дана и две ноћи, јер је то било преко пута друго крила тог хотела, а где су били „они“. Жалили се Шиптари управи хотела због тога, али нико није смео из управе да дира заставу. „Они“ су полудели, јер су морали три дана да гледају српску заставу.

Израз Цигојнери не омаловажава људска ромско-циганска бића, веруј ми, то је један свакодневни израз у Швабији. Много се и Швабе праве фини, знам их јако јако добро, послујем са њима, па знам како дишу.

Мени лично је више доста мојих животних траума од Цигана и не желим сад о томе, можда и зато реагујем тако. Може се опростити-хм (!), али заборавити, никад.

Кад се изшколују прихвате све норме понашања овог друштва и кад га/је буду поштовали, е тада ће постати Роми и уважени чланови овог друштва.

Али, ето од сад их више нећу звати на швапском језику, само на нашем лепом српском језику, Цигани. А Роми су, па то сам већ објасни шта.

Мали предлог о решавању ове шах-мат ситуације око Цигој... ух извињавам се, Циганског насеља на УМП траси: Блок 44, несуђени Водени парк, ужасно запуштен и остваљен на милост и не милост времену и пропадању. Може се уз улагање „светских и домаћих хуманитараца-брижника“ претворити у изузетно хигијенско насеље и тиме истовремено решити два проблема. Увести струју, воду, грејање, опремити најосновнијим намештајем и техником, обезбедити и средити инфраструктуру око самих објеката итд. Ту је близу школа, вртић, дом здравља, пијаца, продавнице, пуно сплавова-ресторана и других објеката. Наравно и то само онима који имају било који доказ да су Београдски Цигани, остали – вратити их одакле су и дошли.
Сад ће Небојша и остали блоковци да ме набију на колац, због овог предлога !

Поздрав свима до даљег уз једну јако лепу песму Силване Арменулић „Циганине, свирај свирај“, некадашња химна кафане у Липовачкој шуми, средином седамдесетих година, ах оставих тамо бре младост. Уживајте: http://www.youtube.com/watch?v=gdn2882z2UA

Крај – Енде – Ди Енд

@Gaga

Da si se ranije oglasio možda rasprave ne bi bilo, bar ne u ovom pravcu. Hvala na ovom postu.

Dakle, srbenda kao i cig****** jesu uvredljivi nazivi, ako smo se dobro razumeli?! Nije ih baš prijatno čuti, zar ne?

Imena su važna, odatle sve počinje (na početku beše reč...), da nisu ne bismo ih ni deci birali.

Što se tiče termina Zigeuner – da, zvuči grubo (kao i sam nemački jezik) i da, oni drugi naziv nemaju. Ali su jako svesni da zbog svoje prošlosti sada nose jako teško breme. Jedan deo tog bremena jesu i termini korišćeni kao oznake grupacija, među kojima su bili i Romi i Srbi. Kao što ti kažeš: šta ćeš to ti je život …

Devojka, Nemica o kojoj sam govorila, nije htela da izgovori Zigeunermuziek (ciganska muzika) jer zna da ceo svet zna ko su bili Zigeuner. Tačno je, da si napisao Zigeuner ili Gypsy, lično bih to shvatila kao upotrebu tuđice. Ali, ti si je posrbio i to je ono što je još pogrdnije, i nema veze sa grubošću (zvučnošću) jezika.

Raduje me saznanje da nisi rasista.

PS Mislim da nisi najpravedniji prema jovanovm-u, jer ne verujem da je imao loše namere.
Lep pozdrav! (muzika je divna)

SVIRAJ, SVIRAJ, SAMO NE U BLOKU 44!!! Gago prijatelju pa ja se ubi u zalaganju da ih isele odavde a ti me ovako lepo casti! nista, nista, pamti pa vrati .. :grand: ;)

Гага":200zbgrz je napisao(la):
ма није у опште проблем да пишем на немачком или ти швапском,

Nemo' Gago, k'o boga te molim, pucaću na monitor.

Ni po jada monitora, nego mi prangija verovatno zarđala, ako se rasprsne odok i ja, a šta ćete onda na forumu bez mene.

Невенковићу, укњижен плусићћћ, стварно си ме насмејао са првом реченицом. :lol:
Ма штета би било монитора, а прангија мора редовно да се подмазује, па знаш ваљда и сам. :kk:

Небојша, мора нешто да се предложи и да се брзо дела, иначе.....таква Циганска насеља ће се појавити једног дана и у центру Новог Београда :p . Требало је то све сећи у корену-спречити од самог початка, али власт се успавала и сад куку леле !

Ма нема секирације Небо, мало сам наглас размишљао, знаш и сам. Јел може једно :vops: кад се будемо видели једног дана.

То сам предложио и за Белвил, онај мој пост са оном симпатичном сликом насмејане Циганске дечице у том насељу. Кад Херр Невенковић и Херр Милисав прочитају то (а можда већ и јесу) има да ме 'ома стрељају са Невенковићевом подмазаном прангијом :cool:

Gago znamo mi da gospodin Miško težak na parama tako da teško od toga da će da bude nešto.

@Нова, па не могу баш да будем на форуму по цео дан, мора и да се ради, тешка нека времена, знаш и сама. А обично је за неке ствари боље да преноће, па тек онда рећи или одговорити.

Ма у данашњем овом лудом свету сваки појам, име, ствар, а изговорен мало другачије, испада као увредљив. Шта ћеш, али тако је.

Кад је неко расиста, онда је он тотално застранио, па чак и према свом народу коме припада, без обзира о ком се народу ради.

Herzliche Grüße !
(@Невенковићу, немој молим те да пуцаш у монитор, само ове две речи и нећу више !)

upload images

vucko":3ar41ir2 je napisao(la):
Aha!To je zapadno od toplane.Ja sam mislio da su istocno i severno od toplane,ali vidim da tamo nema slobodnih placeva.

Bilo je to nelegalno naselje jos tamo pre 3-4 godine secam se kada sam odlazio u taj kraj.Prostor im je mnogo manji tu i oiviceni su drugim placevima.Mislim da je to zemljiste gradsko i da tu treba da se gradi neka srednja skola ili policijska stanica ako se dobro secam.

@Вучко, малопре приметих овај твој пост око недоумице локације где се то мало не хигијенско насеље налази, мада ти је и МилисаВ лепо објаснио.

То је простор који сам заокружио на сателитском снимку, а пошто је увучено и мало удубљено у земљу и није у истој равни са улицом Јурија Гагарина, оно је и „неприметно“:

jpg image hosting

Ево и моје сличице из јула месеца, насеље је сад нешто веће и биће још веће, јер се пуни и има још простора !

hosting images

krkan1":3l7dr3x6 je napisao(la):
Države vole, napisao sam to u nekom pokojnom postu, da koriste jednostavna, aekstremna rješenja. Ili stan ili buldožder. Rijetko kad nešto između. Da je ovaj gospodin sa malo na kosi vlasi svaki dan sa Romima i da im odmah u startu neda da se priključe na stub (kad samo jedan dođe da se priključi), ili da opomene vlasnika prve čerge koja dođe pod most, ove teme sad ne bi bilo.

+ Slažem se da ove teme ne bi bilo, ali da dodam pitanje: da li bi bilo ovakvih naselja?

@laki72
Paradoks je da i GSP uništavaju oni koji ga koriste.

@Gaga
Govorim engleski, poznajem francuski, a nemački sam naučila tek toliko koliko mi je bilo neophodno za mesec dana boravka u istoj. Ali, dovoljno da mogu da kažem Wir verstehen die!
E sad da li je dovoljno da se u monitor ne puca.... ne bih znala :)

Hvala gago,to je jedna od dve lokacije u tom bloku.Posto je direkcija raspisala to zemljiste do jurija gagarina uskoro ce biti sagradjene zgrade pa se nece videti naselje sa ulice a i verujem da ce tu biti konflikata kada pocnu da im nestaju sahtovi i ostalo.

nova":8shysk48 je napisao(la):
Wir verstehen die!
Ti razumeš da ne razumeš jel to dovoljno.

Kakvo bre crno pucanje kada neko završava na A, u obzir dolazi samo padanje, pa bilo da je u pitanju
Nevenkovic":8shysk48 je napisao(la):
slatke, redom plavokose i plavooke, .
ili
Nevenkovic":8shysk48 je napisao(la):
crne kose, plitkog čela, debeloguze i bubuljičave .
arijevke obrisano iz kvota, pravilo je univerzalno, nema rasne, verske ili bilo koje druge segregacije.

P.S. padanje podrazumeva padanje u krevet.

P.S.S. prangija zarđala, a uz to i prazna.

P.S.S.S. prazna i zarđala prangija proizvodi pucanj u prazno.

P.S.S.S.S. pucanj u prazno znači nema đafte kurafte.

Znači, forum.

Гага":vd4maj3o je napisao(la):
Небојша, мора нешто да се предложи и да се брзо дела, иначе.....таква Циганска насеља ће се појавити једног дана и у центру Новог Београда :p . Требало је то све сећи у корену-спречити од самог початка, али власт се успавала и сад куку леле !

Ма нема секирације Небо, мало сам наглас размишљао, знаш и сам. Јел може једно :vops: кад се будемо видели једног дана.

То сам предложио и за Белвил, онај мој пост са оном симпатичном сликом насмејане Циганске дечице у том насељу. Кад Херр Невенковић и Херр Милисав прочитају то (а можда већ и јесу) има да ме 'ома стрељају са Невенковићевом подмазаном прангијом :cool:
:laugh: :) :kk: ne brini nemoze je vratiti u zivot nikakvo mazivo ... sto se tice centra Nbga, moze uskoro vrlo lako biti i tamo preko u centru starog!
inace sto se piva tice, zna se, to uvek :p

vucko":356s4xhn je napisao(la):
Hvala gago,to je jedna od dve lokacije u tom bloku.Posto je direkcija raspisala to zemljiste do jurija gagarina uskoro ce biti sagradjene zgrade pa se nece videti naselje sa ulice a i verujem da ce tu biti konflikata kada pocnu da im nestaju sahtovi i ostalo.
opa, vidi, vidi novosti, jel imas neke blize info kad ce poceti gradnja, neke slike rendera i sl, predpostavljam da ce biti stambeno poslovna gradnja :pob:

RAE populacija je danas lomila tramvaj 305 na liniji 7 kada su putnici poceli da ih upozoravaju klinci 7/8 god odgovor je bio sta mi mozes maloljetan sam i nastavio da lupa po stolicama kod 3 vrata ,drugi je pak izbacio glsvu kroz prozor da je odvali od banderu vozac je zaustavio tramvaj i dosao da ih upristoji uz par vaspitnih samara inace sad je izgleda posto hit vozati se na kupli tramvaja :kafa:

@Вучко, што каже Небојша, да ли имаш неко мало ближе обавештење, неке скице или слично. Знам да ту треба да се гради, а надам се да ће бити нешто примерно Новом Београду, значи ЛЕПО ! :rolleyes:

@Небо, одлична идеја за центар града, а можда најбоље испред Ђикијеве канцеларије у Пиониски парк, увек су му пред очима, да не заборави на њих :p .
Их код мене на Коси насеља колико 'оћеш, за извоз.

nova":3sy52mg1 je napisao(la):
@Gaga
Govorim engleski, poznajem francuski, a nemački sam naučila tek toliko koliko mi je bilo neophodno za mesec dana boravka u istoj. Ali, dovoljno da mogu da kažem Wir verstehen die!

@Нова
За основне појмове сасвим довољно месец дана ! Ма разумемо се.
Нећемо више дојче шпрахе, а и добро је што је прангија зарђала и нема пуцања. Ух добро је и даље ће Невенковић да буде са нама :)

А са монитором може и овако, посебно ако је "осетљив на додор-тач скрин"

hosting images

Гага":2s453d7d je napisao(la):
@Небо, одлична идеја за центар града, а можда најбоље испред Ђикијеве канцеларије у Пиониски парк, увек су му пред очима, да не заборави на њих :p .
Их код мене на Коси насеља колико 'оћеш, за извоз.
znam da ih ima odavno i kod tebe, a jel ima mesto gde ih nema .. bre do pre nekoliko god. da si hteo da ih vidis morao si da ides samo u Borcu ili Karaburmu (nisam nikad patio od toga da ih gledam :) )
Da ih posaljemo malo ovima preko u stari deo da nezaborave ljudi taj uzitak u arhitekturi i divnom pejsazu.

Vrh