Ала се ова тема отргла контроли и оде у ефе !
Расправом да ли су им имена мањине погрдна или не Цигани, Роми, Номади (Путници), Цигој..., Џипс.. .или нешто пето-шесто, нећемо ништа постићи, само идемо још више у застрањивење и дизање притиска. Решавање проблема и како спречити настајање нових не хигијенских насеља и даље остаје основни проблем.
Енглези, Ирци, Французи, Белгијанци, Немци, то решавају на „демократски“ начин - батином и пендреком, за разлику од нас Србенда (погрдни израз намерно написан), који давањем основних почетних услова за колико – толико нормалан живот, а за остало се морају сами снаћи, решевамо овакве проблеме. Али то није то, један део њих, који су добили тај и те како почетни пристојан смештај (па ни избеглице које су сад у Пионирском Граду немају такав смештај и све оно што су ови добили), сад ето не дају деци да иду у школу, настављају даље да се понашају и раде онако како не би требало. Не разумем зашто један већи број њих не жели да се социјализује и прихвате колико-толико нормалне услове живота и рада. Како је лако њима манипулисати од стране разноразних ткз. усраних не владиних и хуманитарних организација, па наравно јер за то добијају одређену надокнаду. А и те паре које те усране не владине организације и ткз. хуманитарци наводно дају, су прљаве паре, добијене разноразним криминалним радњама, продаја дроге, лобирања (подмићивања), продаја органа, и на тај начин се део пара пере, кроз ове организације. Па шта мислите зашто такве организације сад наводно „дају“ Србији паре за разноразне пројекте, па морају колико толико да се искупе за оно што су њихови режими урадили овде. Их демократијо што те волЕм !
Лично (и не само ја) правим разлику између Рома и Цигана. Роми, за разлику од Цигана, су се интегрисали у ово друштво (и у другим државама наравно) и прихватили све законе, узансе и норме понашања и живљења у некој од средина, граду - мањи или већи свеједно, накој варошици или селу ове наше лепе Србије. То значи обавезна евиденција, лична документа, образовање, посао, стан/кућа, заслужена пензија. То прави Роми и раде, али на жалост то Цигани не желе. Е управо са овим се сложио и један мој комшија, иначе Ром који има свој стан,преко пута моје зграде, а пензионер је, али је стан добио од Града, због расељавања кад се градило насеље Бежанијска коса. Али ето и он за себе каже да је Циганин, а не Ром! А зашто, па каже да је то тако и никако другачије, име Ром је измишљено ради улепшавања имана једне нациналне мањине.
Видим да сам постао расиста, фашиста, нациста због неких мојих изражених не слагања или другачијег карактерисања имена ове националне мањине. Тако сам схватио члана @Јовановм, који је ето показао у расправи са мном (!) да сам то што ми је приписао. Па добро нека му и буде, ако тако мисли, немам у опште намеру да се даље расправљам са њим око овога. Значи сви су они, и ја са њима, ако онако народски кажемо швабе, шиптари, грингоси, косооки, крањци, жути, босанчероси, жабари, крњаци, чокалије, е онда смо ми такви – расисти ! А шта да сам нешто рекао против српских Мађара или српских Муслимана (ух пардон то су сад Бошњаци
молићу лепо !!!!), српских Албанаца (некад смо их звали Шиптари, сад не сме !, а они за себе саме могу-Шћиптари). Значи ако ико у Србији каже нешто против, односно назове их неким другим именом, а не онако како неко то други захтева, онда си онакав како је то Јовановм окарактерисао. Сви су нешто фини и са разумевањем и улепшано говоре и пишу, кад то јавно саопштавају на разноразним телевизијама, новинама, па и на форуму(има), а кад о томе причају приватно у четири ока и више, у неком друштву, онда се говори онако како се и у народу каже. Па скоро и сви светски политичари, без обзира из ког су светског режима, званично кажу Роми (ко у свом језику има такву реч), али приватно – јок. Свуда у свету у таквим разговорима, скоро 95%, људи кажу Цигани, Цигојнери, Џипси,....
Некима се не свиђа израз Цигојнери, пошто је, да карикирам, на швапском, а и тај језик је мало груб-оштар језик и звучи као под морање, али да сам употребио израз Џипси, који лепше звучи, сигуран сам да се ти неки не би ни бунили. Е у томе је и суштина, улепшавати ствари, односно израз(е).
@Јовановм, израз циг***** - Zigeuner, није расни режим из другог светског рата, то је израз који је у Немачкој или ти Швабији употребљаван одувек, од како су се Цигани полако досељавали у ту државу, још током 14 или 15 века !
То није био мој никакав аргумент, како ти кажеш, него чињеница да је то тако, зато те и нисам разумео и шта си уопште очекивао да ти одговорим по питању злостављања људи за време другог светског рата. Могу само да те допуним, спаљивањем људи у њиховим кућама, црквама и бацањем у јаме, мада су то углавном усташе радиле, а касније и немци, јер су то научили од њих. Па мог деду и ујака су усташе убиле у Глинској цркви свете Богородице, јула 1941. године, а моју баку, очеву мајку и још пуно срба-србенда, су усташе 2. августа 1941. године бациле у Јарчију јаму на Велебиту. Зашто баш 2. августа, па погледај који је то празник у српском народу.
Наравно да се грозим над тиме и зато ти и не одговарам, а и не жалим-отишли би у бесконачни ефе, а већ и јесмо. Што се швапске фирме Бајер тиче, па они јесу то радили – испоручивали цијанид и остале гасове, јер су морали иначе и они би завршили испред зида или у неком конц логору (а не кампу) у гасној комори. А да ли користиш због овога Бајеров аспирин или бојкотујеш ову фирму ?
Ти углавном желиш да се расправљаш и мудрујеш са члановима форума о овој и сличним темама, јер си ту нашао себе, и да у недоглед исправљаш криве Дрине само усменим/писменим путем, никако да предузимаш нешто у стварности. Ето заложи се код надлежних органа Србије и других демократских држава о твојим начинима исељавања, стоп крађи струје, воде, каблова, школовању и побољшања општег живљења Цигана и осталих популација које „живе“ у не хигијенским насељима.
Испред моје зграде има 13 контејнера за смеће, а кад дођу и почну да копају по њима, ђубрета током дана остане изван контејнера колико хоћеш. Покушавао сам у много случајева да интервенишем да барем врате то ђубре у контејнере из којих су „копали“, али не вреди, увек иста прича, ко си ти да ми то кажеш, није моје што да то чистим, носи се у ...., али кад им мало запретиш, да видиш како су „умиљати“ и послушни. Једино нисмо могли да се изборимо са једном старицом која је долазила ту код контејнера где је обављала и малу и велику нужду !!!, али срећом нема је последњих два месеца.
Ето Јовановм, дај ми савет ти си хуманитарац-ниси расиста као ја, ако се ова старица Циганка опет појави и почне опет да пишки и каки код контејнера, како то решити ?
Економски систем = политички систем , данас то иде једно са другим под руку, никако не можеш да раздвајаш, зато сам ти тако и одговорио о твојој анализи коју нико није хтео да коментарише, а и што би, па си сад разочаран.
@Нова, ма није у опште проблем да пишем на немачком или ти швапском, али да ли би ме онда разумела, не знам. Али онда би смарао и остале чланове форума, а многи се јеже кад чују овај језик, а и не би било хумано !!!!
Понављам: проблем је само у томе што сам рекао/написао Цигојнери, а да сам написао на енглеском Џипси или на српском Цигани не би се ни ти ни Јовановм бунили (а и ја не би био оно што ми је Јовановм приписао), значи боли вас само та једна реч на швапском језику, зато што је та реч јако груба у односу на енглески или српски језик или неки трећи језик.
Да, мог сина и његове другове из разреда су на екскурзији у Барселони муслимани и Шиптари звали тим и свакаквим именима (србенде, србијанци, убице, цигани, варвари), наравно момци им нису остали дужни-вратили на квадрат, а онда су током дана у хотелу развили велику српску заставу на прозорима између две собе и иста је стајала тако три дана и две ноћи, јер је то било преко пута друго крила тог хотела, а где су били „они“. Жалили се Шиптари управи хотела због тога, али нико није смео из управе да дира заставу. „Они“ су полудели, јер су морали три дана да гледају српску заставу.
Израз Цигојнери не омаловажава људска ромско-циганска бића, веруј ми, то је један свакодневни израз у Швабији. Много се и Швабе праве фини, знам их јако јако добро, послујем са њима, па знам како дишу.
Мени лично је више доста мојих животних траума од Цигана и не желим сад о томе, можда и зато реагујем тако. Може се опростити-хм (!), али заборавити, никад.
Кад се изшколују прихвате све норме понашања овог друштва и кад га/је буду поштовали, е тада ће постати Роми и уважени чланови овог друштва.
Али, ето од сад их више нећу звати на швапском језику, само на нашем лепом српском језику, Цигани. А Роми су, па то сам већ објасни шта.
Мали предлог о решавању ове шах-мат ситуације око Цигој... ух извињавам се, Циганског насеља на УМП траси: Блок 44, несуђени Водени парк, ужасно запуштен и остваљен на милост и не милост времену и пропадању. Може се уз улагање „светских и домаћих хуманитараца-брижника“ претворити у изузетно хигијенско насеље и тиме истовремено решити два проблема. Увести струју, воду, грејање, опремити најосновнијим намештајем и техником, обезбедити и средити инфраструктуру око самих објеката итд. Ту је близу школа, вртић, дом здравља, пијаца, продавнице, пуно сплавова-ресторана и других објеката. Наравно и то само онима који имају било који доказ да су Београдски Цигани, остали – вратити их одакле су и дошли.
Сад ће Небојша и остали блоковци да ме набију на колац, због овог предлога !
Поздрав свима до даљег уз једну јако лепу песму Силване Арменулић „Циганине, свирај свирај“, некадашња химна кафане у Липовачкој шуми, средином седамдесетих година, ах оставих тамо бре младост. Уживајте:
http://www.youtube.com/watch?v=gdn2882z2UA
Крај – Енде – Ди Енд