Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

@Nebojsa
+ 1 :)
e ova ti je ,,prava,,
bez obzira na različite stavove
za ovo si 100 posto upravu :kk:

OK ali hajde da mi ne budemo licemeri i potrudimo se da zaista nađemo rešenje.

Apsolutno je tacno da postoje dvostruki arsini za tretiranje romske populacije u odredjenim zemljama zapadne Evrope (u odredjenim ne). Treba napomenuti da je tu u pitanju veci problem jer su u pitanju rumunski, a ne francuski Romi. Problem je dakle, sto su "stranci" (iako su gradjani Evropske Unije), tj. oni su istocnjaci - problem je njihovo "rumunsko" nasledje a ne romsko.

Druga stvar, nije fer tako govoriti o AI (ma sta ja licno i mnogi mislili o njima), s obzirom da su iste prigovore pravili i Francuskoj. Evo linka direktno sa njihovog sajta:

http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR21/001/2011/en

Naravno, Francuska je velika pa je boli djoka, a Srbija mala - no opet, to do AIja nije.

Glavno je sto se ne raspravlja o ispravnosti cina, nego opet raspravljamo i bakcemo se sa "imperijalistima". Zasto? Zasto ne pregovaramo samo o nasoj zajednici i nasem gradu?

Konkretno, mislim da se problemu moze pristupiti sa dve strane, jedna je pravna, a druga ljudska. Takodje, mislim da se te dve strane susrecu u odredjenom trenutku. U ovom kratkom postu pokusacu da obradim prvu stranu te jednacine.

Sa pravne strane, diskusija se svodi o tome ko ima pravo nad drustvenim zemljistem, tj. nad zemljistem koje je nacionalizavano ili, u slucaju NBG, osposobljeno za ljudsko naseljavanje zajednickim poduhvatom. Vredi napomenuti da su u to osposobljavanje bili ukljuceni i clanovi romske zajednice. Mislim da u ovom slucaju nailazimo do osnove problema u konverziji drustvenog zemljista (vlasnistvo celog drustva) u drzavno (vlasnistvo drzave). Naravno, u trenutku kada je do te konverzije doslo, zemljiste je bilo de fakto ali ne i de jure drzavno vlasnistvo.

Konflikt onda proizilazi iz razlicitog shvatanja prava. Sa jedne strane, zajednice ljudi u nehigijenskim naseljima zemljiste shvataju i razumeju kao zajednicko, tj. raspolozivo svima koji zele da ga koriste, dok drzava ga opet smatra kao njeno koje kao tako moze da zjapi i neiskorisceno do trenutka kada postane interesantno onima kojima je dostupan kapital. Slicna situacija podseca na proces primarne akumulacije kapitala, tj. na ogradjivanje i privatizovanje zajednickog zemljista. Naravno, razlika u ovom slucaju sledi iz toga sto nije u pitanju privatizacija po sebi, vec potencijalna privatizacija od strane drzavnih organa.

Samim time, u pitanju nije privatno vlasnistvo zemljista, vec oligarhijsko vlasnistvo, tj. posedovanje zemljista od strane odredjene grupe koja je na vlasti. Da li je u pitanju zajednicko/demokratsko ili oligarhijsko odredjuje stepen ukljucenosti koji stanovnici tog zemljista (de fakto, ne de jure), i stanovnici okolnih naselja imaju u procese razvijanja istog, tj. u odluke urbanih planera i gradskih sluzbi o tome sta ce se tu graditi i kako ce funkcionisati u odnosu sa drugim delovima grada. Cinjenica da se ta odluka trenutno donosi na partijskom nivou, a zasnovana je na "mitonosnom" potencijalu zemljista je jedan od razloga iz kojih ovaj konflikt dobija na znacenju.

Naime, podrska nasilnom raseljavanju stanovnista koje je de fakto naseljeno na zemljistu u Novom Beogradu ne dolazi konkretno iz nekakve potrebe za poboljsanjem njihovog zivotnog standarda, niti iz zelje za postovanjem zakona. Zbog cega ne ovo drugo? S obzirom da zakon pociva na principu ucestvovanje u demokratskim procesima, ustav sam po sebi daje preferencu vec naseljenom stanovnistvu na zemljistu, nezavisno od njegovog vlasnistva. Naime, posto je pravo na stan osnovno ljudsko pravo, a pravo na privatno vlasnistvo izvedeno, iz tog razloga prvo se smatra vaznijim od drugih (videti izmedju ostalog i Konvenciju UN o ljudskim pravima koja je kao medjunarodni sporazum iznad domaceg zakona, a koju je potpisala jos SFRJ). Pravno gledano, situacija je jos komplikovanije upravo zato sto nije u pitanju privatno vec drzavno zemljiste, te kao sami konstituenti drzave, naseljeni ljudi polazu nekakvo pravo na to zemljiste, koje je inverzno proporcionalno vezano za njihovo ucesce u odlukama koje se donose o tom zemljistu (trenutni procenat tog ucesca, kao i za vecinu ostalih Beogradana je nula).

Podrska stoga proizilazi iz zelje ostalih stanovnika za necim sto mozemo nazvati "prelivanjem", tj. za posrednim profitima od strane privatizacije tog zemljista. Zelja je za cistim vazduhom, estetski lepim zgradama, uredjenjem parkova, ili poboljsanim gradskim prevozom koji bi delimicno bili finansirani od strane prodaje tog zemljista nekom investitoru (sto atraktivniej moguce). Stoga, zahtev ovog stanovnistva u ovom smislu nije za necim sto mu samo po sebi pripada (a to je svo zemljiste, i to kolektivno), vec za milostinjom, tj. mrvicama viska koji proizilazi posle oduzimanja provizije, mitoa, i profita samog investitora na zemljistu. Ideja da ce te mrvice nesto znaciti je iluzorna, sto se vidi i iz trenutnog finansijskog stanja grada. Sistem nije dizajniran da se profit od strane investitora koristi za boljitak gradjana Beograda, vec za boljitak oligarhije koja je taj sistem i dizajnirala.

Tom sistemu ljudi koji funkcionisu van istog (Romi) predstavljaju najvecu opasnost, jer oni upravo svojim postojanjem van institucija drzave ugrozavaju prisilne mehanizme kojima drzava odrzava ostatak stanovnistva pasivnim. Ukoliko bi vecina Beogradjana zahtevala da zna i odlucuje o tome kome se prodaje (ili daje na pravo zakupa) zemljiste, za sta ce se ono koristiti, i gde ce ici visak (ili profit) stvoren od tog zemljista, onda bi se ceo sistem koji omogucava profit partijskoj oligarhiji srusio. Upravo izazivanjem sukoba izmedju manjinskog stanovnistva koje svojim postojanjem izaziva sistem (Roma) i vecinskog stanovnistva koje svojom masom ima potencijal da ga promeni (ne-Roma) se odrzava balans u drustvu i sprecava shvatanje izrabljivackih metoda koje vode do ubrzanog i masovnog bogacenja oligarhije i onih bliskih njoj. (Sto se ovoga tice, dovoljno je pogledati temu o stadionu Vozdovac, i bice vam jasno da se ovaj konflikt ne odrazava samo u nehigijenskim naseljima).

Evo maloprije prodjoh pored romvila u KAFu policija dezura beograd put popravlja ili postavlja novu kutiju za semafore izlili su neku betonsku kocku na samom cosku Par razlupanih SEMAFORA okupljeni romi okolo toliko se moze vidjeti iz tramvaja

Nocas je ponovo bila neka obimna akcija nekoliko udruzenih sluzbi i opet odnesose neznam koliko bese m kablova, bice na studiuB.
@ boca-ica pa stice se nepogresiv dojam, a smucila mi se ta EU vec odavno zbog milion drugih stvari, znas i sam .....
i sto rece direktor gde su bili i sta su radili kad su nase proterivali iz Hrvatske i Bosne ..... belosvetski sljam sa 1000 lica i isto toliko interesa za svaki cosak na planeti

odlično....

drago mi je zbog toga. jutros kad sam išo tramom zagledam nema kablova ni sa jedne bandere. a preksinoć samo dva svetla sam video u naselju. sve je mrkli mrak kao da nema ljudi.....

Opet pale gume i smece, na sve strane gust dim, smrdi da crknes ugljen dioksid - monoksid ..... id, bukvalno udises otrov, jadan onaj narod u belvilu ko za inat vetar siri dim bas u tom pravcu bas sam zagledao nigde ni jedan otvoren prozor a kamoli terasa, pored svih onoh zezancija koje su imali oko samih stanova sad i ovo, ko slag na tortu. Nisam primetio policiju a semafori vise ne rade na onoj raskrsnici izmedju belvila i cgmale !

@Nebojsa
Je li tako teško razumeti da Amnesti nije EU? Amnesti je osudio ne samo proterivanje Srba iz Hrvatske, već i dan-danas u svakom izveštaju osuđuje Hrvatsku zbog diskriminacije prema Srbima. Takođe se osuđuje za prikrivanje zločina u Operaciji Oluja i nedostatak saradnje sa Haškim Tribunalom.

Evo recimo za 2010:
http://www.amnesty.org/en/region/croatia/report-2010

i 2011 (najnoviji):
http://www.amnesty.org/en/region/croatia/report-2011

Znači ta organizacija zbog koje se digla "halabuka" očigledno ima iste aršine i za Hrvatsku i za Srbiju. Ne kažem da to stoji i za EU ili nedajbože SAD, ali stavljati ih sve u isti koš je namerno iskrivljivanje istine.

direktor":2pq4hzmm je napisao(la):
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/181926/Ne+šalju+decu+u+školu.html Evo djiki posjetio rome na obaveze koje moraju da ispunjavaju inace slede posledice :kafa:

@ Jovanovm, Nova, Boca-ica

Својим понашањем, ваши штићеници су вам управо избили све аргументе. :/
И поред бесплатних књига, бесплатног превоза, бесплатног смештаја, бесплатне струје и воде, бесплатног одвожења отпада....дешава се шта?

- Мизеран проценат деце иде у школу, остали и даље просе, а у насељу ђубрета на све стране......

Борите се за то да им друштво да шансу. Ево, град и је дао шансу.....и??? Ништа се не мења.

Е о овоме ја причам све време. О њиховом одбијању било каквог реда.

Шта сада каже тај User manuel ? :rolleyes:

User Manuel je tvoja izmišljotina!

Šta kaže zdrav razum! Ima li ga!?

Edit: na nekoliko mesta si sam rekao za sebe...nije ti bitno ni ko je strariji, pametniji..već da li nešto ide u korist tvojih stavova. Otvori malo poglede...pobogu! Da li zaista misliš da ljudima nema pomoći, ako je tako svrstaj i sebe u tu grupu, i ti si čovek, valjda!?

@ jovanovm
Znas i sam da oba izvestaja niko iz EU niti SAD ne ferma ni 2% a pogotovo katolicka crkva. A pravo pitanje je ko stoji iza osnivanja te organizacije, hehe "amnesti nije eu" a nego sta je, da nije mozda bg ili ns .... to ti je burazeru moj kao sto UN ili NATO nisu US, (nisu samo na papiru i nigde vise).

prolazim večeras pored romvila nema ni jedna sijalica da gori.

a zima dolazi :D

zanima me sada kad im je struja onemogućena da li će neki poželeti da se odsele tamo gde će da imaju neke osnovne uslove za život. ili će ostati ovde u nadi da će dobiti nešto za džabe. stan recimo.

Kada kažeš da odu negde gde će da imaju osnovne uslove za život, na šta misliš?
Na neko drugo mesto pored deponije, ispod mosta? Ako ostanu tu, kako ti kažeš u toj nadi da će nešto dobiti za dž, onda ne treba ni zanemariti da oni imaju svoju mafiju, da su sa više strana izmanipulisani.... Dodaj na to i ovaj cinizam ovde.

recimo da iznajme neki jeftiniji stan negde na nekoj daljoj periferiji. nađu neki posao koji bi mogli da rade, recimo građevina, čiščenje, neke fabrike, obezbeđenje i slično. iškoluju svoju decu da mogu da imaju bolji život nego njihovi roditelji. plaćaju svoje račune i tako.

i mislim da je sve ovo realno. ja znam ljude koji su za vreme rata spavali na klupama jel nisu imali gde a danas su ugledni članovi društva.

samo lakše je tražiti da ti neko da garniseru na špijunku za dž.

i naravno da imaju svoju mafiju. to je već gomila puta pominjano na ovom forumu, da bi smeo da postaviš baraku moraš da plaćaš "gazdi" 50 eura mesečno..... taj isti "gazda" se onda predstavlja kao predstavnik naselja i želi nešto kao da pregovara. ona kafana u romvilu je kafana od rođaka od gazde.

Naravno da je realno, ali dug je to proces i ponovo se vraćamo na Homerov post...treba im otvoriti perspektive, oni žive od danas do sutra, treba im pomoći da mogu da iškoluju decu, da se ne vrte stalno u krug....lako je reći idite na dalju periferiju (a i to je malo....).
Osim toga stalno prisutan tzv anticiganizam, lako je neRomima da postanu ugledni članovi društva. Po istraživanjima, a neka su sprovodile i moje koleginice, u našem društvu je anticiganizam (termin koji se u istraživanju koristi) prisutniji i konzinstentniji , čak i u ovom vremenu aktuelnog sukoba na Kosovu nego otklon prema Albancima.

ne nije dug. za godinu dve ljudi se snađu.

samo što to neće. čak i kad im je sve besplatno oni šalju decu da prose.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/181926/Ne+šalju+decu+u+školu.html

ako je u srbiji prisutan anticiganizam kako to da je prisutan i u francuskoj, češkoj, rumuniji..... pa zar baš svugde?

kako recimo nije prisutan antikinezizam? možda zato što su kinezi vredni i radni ljudi koji žive društveno prihvaćene živote i čak nam još prave most. čak ni u drugim zemljama nisam primetio antikinezizam.

Milisave, rade oni, samo što se ovde naširoko misli da ne rade..eto npr kreni od toga...možda nađeš odgovor. Lako je reći neće, pada li ti na pamet da možda ne umeju drugačije. Kao što si ti naučen da nešto može da se desi za dve god. da uštediš za kola, ratu za stan...oni su naučeni da od danas imaju do sutra....
Edi: Prisutan je i otklon prema Kinezima...ali nije konzistentan i uporan.

MilisaV":3mclo7o8 je napisao(la):

zanima me sada kad im je struja onemogućena da li će neki poželeti da se odsele tamo gde će da imaju neke osnovne uslove za život. ili će ostati ovde u nadi da će dobiti nešto za džabe. stan recimo.
А јесу ли уклонили каблове код малог ....вила ?

hosting images

jpg upload

MilisaV":2mxbyfr4 je napisao(la):
recimo da iznajme neki jeftiniji stan negde na nekoj daljoj periferiji. nađu neki posao koji bi mogli da rade, recimo građevina, čiščenje, neke fabrike, obezbeđenje i slično. iškoluju svoju decu da mogu da imaju bolji život nego njihovi roditelji. plaćaju svoje račune i tako.

i mislim da je sve ovo realno. ja znam ljude koji su za vreme rata spavali na klupama jel nisu imali gde a danas su ugledni članovi društva.

samo lakše je tražiti da ti neko da garniseru na špijunku za dž.

i naravno da imaju svoju mafiju. to je već gomila puta pominjano na ovom forumu, da bi smeo da postaviš baraku moraš da plaćaš "gazdi" 50 eura mesečno..... taj isti "gazda" se onda predstavlja kao predstavnik naselja i želi nešto kao da pregovara. ona kafana u romvilu je kafana od rođaka od gazde.
Не само да плаћају 50 еврићћћа месечно за место за бараку, него Алфа вођи плаћају и за "прикључак" за кра(ђ)ену струју.

Ја предложих у посту 866 од 10. октобра на 35 страни да се лепо поделе :cool: преостали многи непродати станови у Белвилу свим "онима" који живе у било ком нехигијенском насељу у Београду, и то само онима који имају "пријављен"(!) боравак у Београду, а остале по кратком поступку, као што су урадили белгијанци и французи, вратити одакле су и дошли. Власник Белвила (ТајФун Мишко) би то могао да поднесе, пуно поена и плусићћћа би добио због тога, а ето му и још једне задужбине! Можда би тако требало да се уради и према неким другим тајФунима који граде станове, а имају проблеме са државом око не плаћања својих законских обавеза. На тај начин би тајФуни регулисали многе своје обавезе према држави, а Београд за увек решио проблем, а били би "задовољни" и разноразни такозвани "хуманитарци" који овде вршљају и раде шта хоће.

Гага":1alq8uqh je napisao(la):
MilisaV":1alq8uqh je napisao(la):

А јесу ли уклонили каблове код малог ....вила ?

Аааууууу бре, нисам знао да на нашем форуму делује Амнести интернешнл !!?!! Већ ми је "неко" :notok: , а није му се свидело што сам за мали Ромвил написао Цигојнервил, избрисао први део те речи "......вила" ? Како су брзи, бре ! Можда ће и овај цео пост да ми душебрижници избришу.

Да сам написао на енглеском Џипсивил вероватно би и прошло, али не немачком Цигојнервил, не може !

@GaGa
Ok, kao prvo - ne bi koristio "-vil" nego "-burg" u nemackom, ili eventualno "-stadt". Kao drugo, taj termin je na nemackom tokom Drugog svetskog rata podrazumevao rasni rezim koji je sprovodio zatvaranje ljudi u kampove ogradjene zicom, njihovo ubijanje mecima, tupim orudjem, izgladjivanjem, gasom (made by Bayer), industrijskim masinama, silovanje zena, dece, i muskaraca, kasapljenje i zlostavljanje zivih i mrtvih tela, i prisilno iseljavanje u Srbiji i Beogradu. Takodje, podsetio bih, taj isti rasni termin je koristen u zvanicnoj klasifikaciji Srba (kao polu-"Cigojnera") tako da tvoje koriscenje istog je vrlo uvredljivo meni kao ljudskom bicu, za koga su takve prakse primer nehumanog i groznog zla fasizma.

Kao trece, pise se "User Manual", evo pise mi na prvoj stranici (cekaj samo da konsultujem dalje).

Kao cetvrto, ne vidim da je iko od "dusebriznika" za higijensko i moralno zdravlje nacije proveo par minuta da odgovori na moj ozbiljan post koji analizira situaciju. Mozda jer upravo tako bi morali da shvate da problemi sveta u kome zivimo zahtevaju ne samo promenu licnih stavova i pozicija moci, nego i pomirenje sa cinjenicom da bolje sutra koje se ne zasniva na eksploataciji drugih ljudskih bica je dosta daleko i tesko ostvarljivo. Lakse nam je ovako, da se varamo i lazemo jedni druge da ce nam Djilas resiti probleme.

@Nebojsa
Ukoliko stvarno mislis da su EU, SAD, i katolicka crkva tako jednostavne jedinke da mogu da se objasne jednom recenicom, onda molim te pozajmi mi tvoj mozak na par dana da se lepo ispavam.

Hajmo ispocetka sta se desilo:
a) AI izda izvestaj kritikujuci polozaj Roma u Srbiji
b) digne se halabuka na forumu kako su to evropski "dusebriznici", a ustvari licimuri koji tako nesto sebi nikad ne bi priznali
c) postavi se na forum dokaz da je Amnesti isto prigovarala Francuskoj na isti nacin
d) postavi se argument da je to povezano sa opstom skrivenoscu srpske patnje, tj. da se brinu za sudbinu Roma, a nikako za sudbinu Srba iz Hrvatske, Bosne itd.
e) postavi se dokaz da su postavljali i nastavljaju da postavljaju iste takve prigovore i primedbe Hrvatskoj od Oluje pa nadalje
f) onda se sugerise da te izvestaje niko ne ferma iz EU
f2) i takodje, uostalom da Amnesti nije EU "samo na papiru i nigde vise"

Onda mi objasni, kako je moguce da oni kritikuju EU i ona ih ne ferma, i u isto vreme su oni EU. Jesu li mozda neka sizofrena organizacija koja sama sebi pise kritike da bi ih ignorisala, kao neka osoba sa sindromom podeljene licnosti, ili mozda onaj lik iz filma Memento?

Razmisli malo o cemu pricas, cela tvoja logika je prezvakavanje naucenih termina koje ti neko servira. Ukljuci mozak, vidi rupe u dogmi.

Evo vesti koja opisuje proces iseljenja jednog neformalnog naselja u Velikoj Britaniji i otpora koji se tome pruza. U naselju zivi oko 1000 ljudi, to je najveca zajednica irskih putnika (Irish Travellers) Britaniji. U zajednici takodje zivi i veliki broj britanskih Roma. Oni su zvanicno vlasnici zemlje na kojoj stanuju, ali se izbacuju jer su gradili kuce na mestu koje je urbanisticki zavod odredio za "zelenu zonu".

http://www.guardian.co.uk/uk/blog/2011/oct/19/dale-farm-evictions-live?CMP=twt_gu

@Гага

obratiću danas pažnju na mali romvil da li su i tamo poskidali.

mada sam video i dosta kablova pored bloka 70a. kao i svugde gde ima ovakvih divljih naselja.

Moze li neko da obelezi mali romvil na nekoj mapici ili GE?

Vrh