Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

@ jovanovm Alo bre covece ko ce da placa tu je*******enu struju, da necemo mozda mi? ... ("ti ga krstis a on prdi")... Kakvo bre brojilo, o cemu ti pricas, "da naselje bude odgovorno za potrosnju" :lol: :lol: ........ Perspektiva je da se to ukloni odatle, a ne da se razvija u neki romvil u pravom smislu te reci. Samo nam jos fali da se procuje za neka brojila i razvodne bandere i evo ih u stampedu sa svih strana pa igranka kakve nema. Bolje bi bilo da usmeris energiju u pronalazenje nekog placa kod sebe u kraju pa im razvijaj struju i stavljaj brojila do mile volje, pazi, mazi, drzi casove, radi sta hoces imas moju punu podrsku. Kud ces veci humanizam :pob:

@Nebojsa wrote :
,, . . . . .Samo nam jos fali da se procuje za neka brojila i razvodne bandere i evo ih u stampedu sa svih strana . . . . ,,

. Slažem se sa tobom , ne treba uvećavati takav ,,kamp,, ali on je tu godinama

Interesuje me t v o j e m i š lj e nj e
Kako možemo ne retko, slati u Afriku, lekare da pružaju medicinsku pomoć,
(lekari bez granica u šatorima po kampovima )
radi zadovoljenja minimuma održanja ljudskog života
a ovde unašem glavnom gradu
taj minimum medicinske pomoći tj. š a t o r a NEMA :(

Misliš da ovde novorođenčad, i ostala deca zbog banalanih medic. razloga ne umiru? :(
bez novca, dokumenata, l.k, zdravstvene knjiž. i sl. gde i kome da odnese dete . . . . ? :(

U Africi treba i a ovde. . . .
dva aršina, to je najblaže rečeno tužno :(

Podrazumevani taj minimum se menja iz veka u vek, ( minimalni ,,standard,, )
a danas je 21, pa je normalno i to što su ljudi predlažu
a ti se ljutiš :(
ili da se vratimo koj vek u nazad ?
plus napisao si čoveku :shok: ,,Alo bre,, :shok: :bash: :bash: :bash: :notok: :notok: :notok: :notok:

Članovi BB treba da vuku u napred što i m n o g i i čine :kk: :) :kk:

@Nebojsa
Imacu tvoju podrsku? Samo da su dalje od tebe? Ovaj grad pripada svima koji zive u njemu, covece, a dobrodosao je svima koji u njega dodju. Svaki deo grada pripada svakom, jer bez zajednickog zivota nemamo grad nego izolovane celine.

Elem, poenta mog posta je sledeca:
Ljudi tamo zive. SADA. Mozda nije pametno da tu zive, mozda im ne odgovara, mozda jeste. Nemam pojma jer sa njima nisam razgovarao. Ali znam da posao oko brojila traje jedan dan i kosta manje nego vecina drugih "resenja" koaj se predlazu. Stvorilo bi dobru volju izmedju zajednica i omogucilo da se problem ocigledne ekonomske nejednakosti resava na mirniji nacin. Siguran sam da ukoliko bi se tako nesto predlozilo naselju, da bi naselje prihvatilo da kolektivno placa potrosenu struju, a da ih vise ne smaraju ovi koji im seku struju.

Po meni u Beogradu za sve ima mesta. I tacka. Svi su dobrodosli jer svi mogu da doprinesu gradu. Grad je zajednistvo, a ne podvajanje.

За мене су добродошли они Роми који живе у својим кућама, који имају легалан бизнис, попут оних око Миријевског булевара. И ја нисам ништа већи Београђанин од њих, нити имам право да тражим за себе више права него што их они имају.

Али залагати се за обезбеђење инсталација узурпаторима, то је по мени ван памети. Највећи број међу њима је на миг својих шефова оставио домове, како би запосео врло прецизно одабране локације, не би ли касније уценама дошао до какве користи.

Искуство са Картонвилом испод Газеле говори да се душебрижници са Запада мрште и на контејнере као алтернативу, па могу замислити шта би тражили за оне у Ромвилу уколико би им град увео легалну струју (па воду, па канализацију, централно грејање, кабловску... - што да не?). Вероватно виле на неком од преосталих дедињских или сењачких плацева.

jovanovm :| ":1hrrvpsl je napisao(la):
Ovaj grad pripada svima koji zive u njemu, covece, a dobrodosao je svima koji u njega dodju. Svaki deo grada pripada svakom, jer bez zajednickog zivota nemamo grad nego izolovane celine.

.
ako tako zaista misliš pokušaj da se prošetaš tim naseljem. ali ne trotoarom nego baš da uđeš u romvil.

znači oni prvi brane da se zalazi u deo koji su oni uzurpirali....

Zapad nama salje nazad Rome koje oni nisu integrisali u svoje drustvo i to je "zapadnjacki gledano" legitimno i humano resenje problema relocirati ih 2-3000 km dalje. U sred Beograda nehumano ih je premestiti iz centralnih lokacija i na rubne lokacije, a da ne govorim o vracanju za jug Srbije odakle poticu.

U Beogradu ima mesta za sve ali nije svako za Beograd.

Да била су нам пуна уста реадмисије као да је то неки напредак са наше стране, а то је у суштини нешто због чега се овде банује (политика дај му нешто пара и терај што даље).
Не сме се дозволити да неко из лоше намере или незнања пристане да решење питања Рома који се нису интегрисали на западу реши тако што ће бити враћени у Србују. Посебно не треба Београд да трпи због тога што неко жели да КиМ очисти од Рома.

Ahahahhaha, precrkoh od smeha :laugh: Da im se uvede brojilo :laugh:
E pa malo sutra, njima moze da se uvede samo zatvor za ovo sto su pokrali i za ono sto truju stanovnike blokova. A brojilo neka uvedu sami i neka ga plate kad budu imali svoj prostor.

Frajla bi im uvele brojilu ali za elektricnu stolicu,jel da? :rolleyes:

Frajla, jesi li ti ikad videla pogubljenje da o tako necemu pricas tako olako...?

To je nesto najstrasnije sto postoji, institucionalizovana smrt. Pretvaramo se da smo civilizovani.

Ja sam predlozio resenje, niko mi nije rekao zasto ne bi funkcionisalo, nego se svi pozivate na "kradju". Zanima me koliko posteno se odnosite prema kradji od koje sami profitirate. Govorimo o "investiciji" od 1000 EUR, za koju bi verovatno neko drugi skupio pare, a ne EPS.

Нико није рекао зашто не? Ево ја ћу рећи. Направићу поређење. У ствари два.

1. уколико Србија почне да признаје косовке нелегалне дипломе или личне карте, то значи да је признала Косово.
2. судећи да је држава ревносно наплаћивала порез годинама за нелегалне објекте, данас мора да их легализује, без обзира на непостојање урбанистичких услова.

Дакле, уколико Ромвилу држава обезбеди легалну струју или воду, то аутоматски значи да признаје то насеље као легално, и да земљиште касније мора да експријацијом поврати.

Немам ништа против да они добију струју и воду, али замислимо се, да ли је то добро или лоше.

jovanovm":y9r39thd je napisao(la):
Frajla, jesi li ti ikad videla pogubljenje da o tako necemu pricas tako olako...?

To je nesto najstrasnije sto postoji, institucionalizovana smrt. Pretvaramo se da smo civilizovani.

Ja sam predlozio resenje, niko mi nije rekao zasto ne bi funkcionisalo, nego se svi pozivate na "kradju". Zanima me koliko posteno se odnosite prema kradji od koje sami profitirate. Govorimo o "investiciji" od 1000 EUR, za koju bi verovatno neko drugi skupio pare, a ne EPS.
To sto predlazes nema nikakvog smisla (u ovom slucaju) jer je neostvarivo a razlog je prost - nema ko da placa, sem ako ti nije sinula jos jedna od tvojih humanitarno-genijalnih ideja da to finansiramo mi (nebi me nista cudilo). Oni da placaju to je zaista komicno. Drugo, jos jedanput za podsecanje posto je ocigledno potrebno, taj "romvil" - ja to nazivam drugacije, treba da se sto je moguce pre ukloni odatle jer narusava imidz ovog grada, izgled, sramota je za ovaj grad kao sto je dugo godina bilo i ono ruglo ispod gazele, nista manje nista vise. Gde treba da se skloni i kako da se resi? e o tome vec treba da razmisljaju oni koji su svojim lezilebovanjem i pravovremenim necinjenjem po sistemu lako cemo, doveli dotle da ovo preraste u jedan od glavnih problema ovog grada i time ga gurnuli u mat poziciju.

@ boca-ica
Znam, slazem se ali nemoj porediti Afriku sa Evropom. Narodu Afrike tj ugrozenim delovima je u pravom smislu potrebna pomoc svake vrste, ali ovi ovde nezele da se menjaju, zive vekovima u sred Evrope okruzeni civilizacijom i napretkom svake vrste i nepokazuju zelju da se promene, cast sitnoprocentnim izuzetcima ... u cemu je problem? u nama, ostalima, fasistima i rasistima? nemoj molim te

@stf

Sa tackom 1. se ne slazem, a uostalom i mislim da bi Srbija morala da prizna Kosovo. (uu sad cete me streljati, ali zamislite, nisam jedini!) :)
2. Imam poseban problem sa nacinom na koji operise "legalizacija" objekata, i ideja nelegalnih stanova mi je posebno smesna. mislim da je ceo sistem napravljen da nekom omasti brk, a ne da bude koristan, i mislim da celog tog sistema moramo da se otarasimo

drugo:
ne mislim da je u pitanju priznavanje zemljista kao "legalnog" ali ne vidim zasto bi interes neke banke ili korporacije koja puni gradski budzet sitnisom u poredjenju sa novcem koji izvlaci iz ove zemlje bio preci od samih gradjana i stanovnika novog beograda. znaci, iz osnova princip u kome nas interesuje da privlacimo strani kapital je jedan od osnovnih uzroka nase ekonomske zavisnosti (dependency theory, stara 40 godina, radi kao sat). elem - niko ne govori o nekom priznavanju jednakosti uopste. mislim da je u pitanju jednostavno resenje za tekuci problem, a licno nemam nista protiv stalnog naseljavanja tih ljudi tu, uz postepeno poboljsanje zivotnog standarda, naravno ukoliko to oni zele. ne vidim zasto bi neko drugo resenje bilo bolje. uostalom, da li je neko njih pitao sta zele?

@Nebojsa
Ja mislim da uklanjanje romskih naselja narusava "imidz" ovog grada, a valjda se ti i ja pitamo jednako? i sta cemo sad?
Jesi li ti njih prvo pitao da li oni imaju odakle da placaju struju i kako? Ajde prvo to da saznamo pa onda da se smejemo.

Jovanom tice se KOSMETA samo jedno pitanje jesili bio dolje prije 1999 i jesi li bio nakon recimo skoro 2007,2010 znaci skoro pa da ti odgovorim na pitanje .
A sto se tice RAE populacije da li si sa nekim od njiuh pricao da pitas sta oni zele ja jesam ti zahtjevi su toliko nerealni da je nevjerovatno pritom isti taj lik ima kucu sa 7 lanaca zemlje u Leskovcu i sve je to ostavio i dosao u romvil objasni tu logiku

Tamo ,,dole ,,
prvi su mrzeli druge
drugi su mrzeli prve
i prvi i drugi su mrzilii trece
treci nikada nisu mrzeli ni prve ni druge , a živeli su naj teže a na kraju izvukli su najdeblji kraj
a niko to ni ne primećuje
vec i dalje je akcenat samo na prve i druge

E tako je to bilo a i sada je.

Edit
Dragi Nebojša
Hocemo li onda ,,Harakrištance,, da besimo po Terazijama :laugh: :lool: :laugh:

jovanovm":22ns3aar je napisao(la):
mislim da bi Srbija morala da prizna Kosovo.
Зашто? Желим да чујем аргументе у прилог томе. Искрено ме занима, јер је моје мишљење да сваки разуман човек томе треба да се противи, била у питању Србија или не.
2. Imam poseban problem sa nacinom na koji operise "legalizacija" objekata, i ideja nelegalnih stanova mi je posebno smesna. mislim da je ceo sistem napravljen da nekom omasti brk, a ne da bude koristan, i mislim da celog tog sistema moramo da se otarasimo.
Слажем се да је систем смишљен ради згртања кинте, али такође сматрам да се легализација објеката треба дебело наплатити. Треба их све олешити.
drugo:
ne mislim da je u pitanju priznavanje zemljista kao "legalnog" ali ne vidim zasto bi interes neke banke ili korporacije koja puni gradski budzet sitnisom u poredjenju sa novcem koji izvlaci iz ove zemlje bio preci od samih gradjana i stanovnika novog beograda.
Када би се увела легална струја Ромвилу, шта мислиш колико би нам се накачили на врат ови из кредитних банака? Ладно бисмо морали свима виле да обезбедимо. Ионако нас малтретирају са условима. Осим тога, као што каже Директор, колико њих има земљиште на Југу Србије па су дошли у Ромвил јер неће да раде?

@direktor
Nisam, u pravu si sto se toga tice, ali imam dosta prijatelja odande i odande mi je deo porodice. Ne razumem logiku sa Kosovom. To je kao kad muz kaze zeni "moras da spavas sa mnom jer si za mene udata", a zena nece ni da zivi sa njim. Batali pravo, sta cemo mi sa Kosovom kad tamo ovu drzavu skoro niko ne zeli? Mogli bismo i da se zamislimo kako smo dosli do ovoga, da je 1990tih Rugova odbio nasilne napade na Srbe na Kosovu iako su mu i vojnu i finansijsku pomoc nudili Tudjman i Izetbegovic, a da od 1998 imamo OVK.

Ja sam za povratak imovine, povratak ljudi, za gradjenje mostova i veza, mira, jer alternative nema. Za granice me boli patka - ionako ih je covek izmislio i nema jedne pravednije od druge. Sve su zle do srzi.

A sto se ljudi romske nacionalnosti tice, da, pricao sam sa dosta njih. Nije to neka nauka, zasto se ljudi sele u urbane centre i zasto zive u nehigijenskim naseljima - desava se svuda u svetu, i to obicno ostavljaju 7 lanaca zemlje. Ima veze sa ekonomskim promenama i migracijama stanovnistva koje se desavaju sa juga u Beograd zadnjih 200 godina. Logika je prosta - covek ide za ekonomskim boljitkom, jer u takvom sistemu zivi. Svi mi to radimo, samo neko ima visi, a neko nizi pocetni nivo. I to je po meni zivo sranje.

@stf
Ne slazem se, zasto olesiti te ljude? Ja bi prvo olesio bankare, vlastodrsce i UDBU pa onda sve ostale. A to moze malo sutra i onda ukapiras ko je gazda.

O Kosovu, otvori drugu temu pa mozemo da nastavimo.

Sto se tice "kreditnih banaka" - ne bi nam se nakacio niko, jer nismo sa njima potpisivali nikakav ugovor. Mehanizmi imperije su komplikovani, ali su pre svega mehanizmi (iz vise razloga) - imaju svoja pravila i mogucnosti. Da li stvarno mislis da u Briselu i Vasingtonu sedi par cicica i razmisljaju "kako da zavucemo Srbima jos ovaj put"? Ja sam bio u tim mestima - boli ih dupe! Procitaju izvestaj, sta u izvestaju pise, to i dobijes. Sve je sarena laza, a mi umesto da je imitiramo, bolje da pokusamo da gradimo neki pravedniji sistem. Inace, mislim da nema nista lose u tome da covek nece da radi, ali ajde ostavimo kritiku na kraj. Mislim da je ocigledno da oni rade, svakodnevno. Ciste, raznose, peru, prose, rade nadnicarski, rasprodaju. To je rad.

jovanovm":3avondpv je napisao(la):
@stf
Ne slazem se, zasto olesiti te ljude?
А зашто не? Јел сам ја бу**** што сам две године набављао дозволе да подигнем кућу? Очигледно по теби јесам.
Ево, мој профа, који живи у Калуђерици је кућу изградио по правилима, довољно удаљену од свих крајева плаца, просто је милина гледати. Од сопственог плаца је уцео добар део и направио тротоар, путни појас са зеленилом......по теби је он очигледно бу****.

И браниш ове што су понабијали куће преко тротоара, саградили их на сред улице, испод далековода, онемогућивши икакав просперитет насеља за сва времена.

Тако би их новчано олешио да би се радије одселили одатле, и онда без накнаде лепо порушиш кућу и саградиш нормалну улицу.

O Kosovu, otvori drugu temu pa mozemo da nastavimo.
Нећу да отварам такву тему. Тражио сам једноставан одговор.

Sto se tice "kreditnih banaka" - ne bi nam se nakacio niko, jer nismo sa njima potpisivali nikakav ugovor. Mehanizmi imperije su komplikovani, ali su pre svega mehanizmi (iz vise razloga) - imaju svoja pravila i mogucnosti. Da li stvarno mislis da u Briselu i Vasingtonu sedi par cicica i razmisljaju "kako da zavucemo Srbima jos ovaj put"? Ja sam bio u tim mestima - boli ih dupe! Procitaju izvestaj, sta u izvestaju pise, to i dobijes. Sve je sarena laza, a mi umesto da je imitiramo, bolje da pokusamo da gradimo neki pravedniji sistem. Inace, mislim da nema nista lose u tome da covek nece da radi, ali ajde ostavimo kritiku na kraj. Mislim da je ocigledno da oni rade, svakodnevno. Ciste, raznose, peru, prose, rade nadnicarski, rasprodaju. To je rad.
Па добро, зашто су нас онда условљавали за Газелу, кад их већ "боли дупе"?

jovanovm":e4qm7esl je napisao(la):

Kako ne, svasta, bezbroj puta :lol:
Mislim, da l' ti mene to ozbiljno pitas? Mene 'nako posteno zabole levi lakat sta ce biti sa njima, interesuje me samo kada ce ih maknuti odavde, jer kradu i truju me, a sta ce dalje sa njima briga me bas.
A za tvoje resenje ti je dat odgovor, nema ko da placa! Ako ce njima da daju besplatno onda i ja ocekujem da dobijem besplatno, jer ja placam uredno sve svoje racune godinama a oni kradu godinama, pa je sasvim logicno da pre treba mene nagraditi nego lopuze.

@stf

1. Ne branim ljude koji su izgradili kuce do trotoara, nego kazem da ne postoji arbitrarni zavod koji odredjuje takve stvari, vec da ljudi moraju sami da organizuju, tih problema ne bi bilo. Do problema dolazi zbog politike vlasti, a delovanje van zakona vidim samo i jedino kao otpor. To ne znaci da su ti ljudi dobri, lepi, ili cvecke, vec da je podela koja se medju nama stvara vestacka i instrument vladavine. Postoje bolji nacini da se ljudi organizuju urbano koji ne zahtevaju zavode za urbanistiku, centralno stvorene urbane planove, i drzavnu kontrolu kako i gde ce ko da zivi. To sve je samo institucionalizovani reket. Da li mislim da si bu****? (Isto vazi i za mene, celog zivota sve po propisima) - Budale smo onoliko kao i svako ko placa reket.
2. Jer vecina ljudi koji zive tamo ne zele da zive sa nama u istoj drzavi. Isto mislim i o severnom Kosovu - ukoliko ne zele da zive zajedno sa ljudima na jugu ne bi trebalo niko da ih prisiljava (nazalost, situacija je drugacija). Inace, mislim da otcepljenje Kosova nije bilo resenje za kosovske probleme, isto kao i otcepljenje Hrvatske, Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske od BiH nisu ili nece biti. Ali mislim da je idiotski prisiljavati nekog da zivi sa tobom ako nece. Isto toliko je glupo da se delimo na Srbe, Albance, Papuance, itd, ali to je za neko drugo mesto i vreme. Dovoljno kratko?
3. Zato sto smo od njih pozajmili pare pod ugovorom u kome je decidno pisalo sta smo trebali da uradimo sa tim parama, a mi smo ih potrosili za nesto drugo. Oni su uzeli pare od svojih fondova da bi nama dali zajam, mi smo rekli hocemo za ovo, i onda smo potrosili na nesto drugo i zeleli da se s time izvucemo. U pitanju je cista korupcija koja se lomila oko ledja ljudi koje najmanje zanima cela ta prica, koji imaju neke druge brige. Ne podrzavam EBRD, mislim da nismo trebali da uzmemo kredit, ako smo ga vec uzeli, trebali smo da ga bolje procitamo, ali tako nam je kad dopustamo da nam biznismen "efikasno" vodi grad. Cija je firma masel? Cija je firma pravila kontejnere? Cija firma dostavlja infostan? Koje firme rade na BusPlus-u? Koja firma stalno dobija arhitektonske konkurse (ARCVS)? Sta je bilo sa platanima? Sta je bilo sa drvecem na Tasmajdanu? Sta je bilo sa novcem za obnovu ulica? Ko je odlucivao o troskovima i resenju mosta na Adi? Ako mislite da sve to nije povezano sa Romima i kontejnerima, mislim da isuvise naivno zamisljate funkcionisanje gradskih vlasti. Kao sto je spomenuo vucko - isti celavi covek radi na svemu.

@Frajla
Ako nisi, onda i nije tako smesno da pricas o tome. Ja sam gledao samo na televiziji i bilo je strasno. Imam prijatelje koji su gledali uzivo, i to te promeni. Smrt je uopste nesto strasno (i svakodnevno u isto vreme). :(

Za moje resenje nije dat odgovor, jer niko nikog nije pitao da li placa, ni sa kim niko nije pokusao da napravi dogovor. U pitanju je jednosmerna politika. Ko ce kome sta da da besplatno? (to nije bio moj predlog!)

:lol: :lol: - "resenje", :lol: , legalizacija ciganmale na uzurpiranom zemljistu u sred grada je resenje za zemljiste :lol:, eto kako ti prolazi to genijalno "resenje", zao mi je ako si ocekivao neke konstruktivnije odgovore ..

jovanovm":1ndnfonc je napisao(la):
@Frajla
Ako nisi, onda i nije tako smesno da pricas o tome. Ja sam gledao samo na televiziji i bilo je strasno. Imam prijatelje koji su gledali uzivo, i to te promeni. Smrt je uopste nesto strasno (i svakodnevno u isto vreme). :(

Za moje resenje nije dat odgovor, jer niko nikog nije pitao da li placa, ni sa kim niko nije pokusao da napravi dogovor. U pitanju je jednosmerna politika. Ko ce kome sta da da besplatno? (to nije bio moj predlog!)

Jes' ja se inace ubih pricajuci o tome... Ne znam stvarno gde si ti video mene da pricam o tome, ja sam se samo nadovezala na Vuckovu repliku i da meni jeste moja replika smesna, zamisli.

Vrh