Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

..... još jedan razloga da im se traže nepostojeća dokumenta :gobb:

A ako nemaju, zna se, kolektivno privodjenje u stanicu :violina: :laugh:

Гага":3hbvpfes je napisao(la):
МилисаВе, укњижен велики плусићћћ за фотрепортажу и храброст да сликаш неке од слика где су Цигојнери у Ромвилу :kk: . Знам како то изгледа кад ти прете, био сам у сличној ситуацији на "задатку" (тј. кад сам сликао).

На жалост док је Ромвила биће и намерног ломљења бехатон плоча, прљања и расипања ђубрета по Белвилу (и другим деловима града), а и пожар који си снимио сигурно није случајан. Биће их све чешће, како се буде приближавало време почетка градње УМП-а. Све се то ради по налогу такозваних Алфа вођа из тих Цигојнерских "насеља", а и главног Алфа вође свих тих и сличних "насеља".

Јел' можеш да снимиш то Цигојнерско кафанче са твоје зграде ?

hvala gago. kafanče ne mogu da snimim sa terase. danas sam hteo da ga uslikam iz kola ali mi nestala baterija na aparatu (znači ne verujem). nema veze sutra ću ponovo u akciju da je uslikam. ali mogu da kažem da je kafanče puno ima ljudi pije se....

stvarno bi voleo ako nekog ima sa foruma ko je u fazonu da poseti ovu kafanu. ja stvarno ne bih.

Ја предвиђам отварање новог ромског насеља које ће се звати "мост мунЗе-Борча" за коју годину :laugh: Ако кинези сруше онај камп који се тренутно гради за раднике на мосту Земун-Борча онда ништа од тога,а ако га оставе биће :violina:

@vucko, jovanovm (jer ste najglasniji procigani), jedno pitanje. Da li ste nekada imali za devojku romkinju? Ne crnkinju, ne azijatkinju, vec romkinju? Ovu nasu domacu. Ako niste, zasto (mislim, kad smo svi jednaki)...

11030 - sister :rolleyes:

:bash: :bash: :bash:
Da li ste nekada imali za devojku romkinju?
:bash: :bash: :bash:
1. Beobuild
2. Nehigijenska,divlja i slična naselja

1 . Adekvano, savremeno, lepo, ekonomski dostupno, primereno itd , bilo koje mikro ili makro stvaranje
2. Ne adekvatno, ne primereno bilo kom čoveku 21 veka

Proizlilazi pitanje
Kako na naj bolji način broj 2 promeniti u broj 1 kako postići i ostvariti ?

A čemu se na ovoj temi piše
O socojalno političkim gledištima i stavovima :bash: :bash: :bash:

Skoro sam postavio pitanje ( po sećanju ) na ovoj temi
Za cenu jednog kontejenera u kome se po raseljavanju smeštaju,
da li postoji mogucnost da se od nekog drugog materijala jeftinije a kvalitetno, napravi sl. objekati
kako bi za iste pare više objekata moglo da se napravi na dr. lokaciji
I. . . . i . . . .
ni jedan odgovor . . . . . :laugh:
ali zato intelekt i slova se troše na
gomilu postova koj nisu primereni sa osnivačkim odredbama

U redu je povremeno mali i veliki OF i ja ulićem u nj.
Ovolika količina može biti na dr. forumima koji su upravo i napravljeni za tako nešto
Kuda ovo vodi :rolleyes:
Sutra ce neko na temi preselenja - uređenja zoo vrta pitati
a jel neko imao za devojku medvedicu :laugh: :lool: :laugh:

Nebojsa":rgmz5ecw je napisao(la):
@ Homer Jay
Izvini ali jeste veci problem ako ih "imamo" u blokovima nego u Zelezniku, Bolecu, itd, u tome je upravo mozda i najveci problem. Nezelim da ovim omalovazavam stanovnike pomenutih naselja kao stanovnike drugog reda ali ciganmala i to ovakvih razmera u elitnom delu grada, pa gde to ima. Svaki put kada tramvajem ili 95icom idem u grad i dolazim iz grada sve oci su uprte u zna se kom pravcu, a da ti komentare ne prepricavam. Nezamislivo je da u ovom delu grada postoji tako nesto, to skrnavi imidz i izgled prestonice, u tome je upravo najveci problem. Zasto su ih sklonili tamo ispod mosta, sto ih nisu ostavili tamo u nedogled?Ima toga svuda preko ali ne u sred jos malo pa sireg centra grada grada aman zaman.

E ovo stvarno ne može da se neprokomentariše. Kom, bre, ELITNOM delu grada?

Molim vas neka mi neko kaže ako sam u zabludi, ali... LOL

Prvo:
Ne mož da bude elitni deo grada skup soliterčina u kom živi sto iljada ljudi. I otkud 100 000 elitnih građana u BG? :laugh: :laugh: :laugh:

Drugo:
Do elitnog dela grada stanovnici stižu raspalim tramvajem i 95-om? Vidi dušo, elita se ne vozi gradskim prevozom. Svaki put kada se do svoje vile na Senjaku vozim četresčetvorkom... ???Baš i ne ide, je l' da?

Treće:
Dorćol je dalkeo "elitniji" :rolleyes: (pfff)o d tih blokova i na njemu takođe imamo svoje Cigane, i??? Ja ne znam nikog da su mu nešto uradili, prolazim pored svaki drugi dan.

Četvrto:
Juče sam prvi put u životu ušao u THE BLOCKove. Toliku količinu džibera/šabana dugo nisam video. Ali sada barem znam odakle potiče onolka količina nafuranih elitnih :D nosača "treši" po Knezu.
Sad kao vi ste elita, a Cigane da proteramo - ipak oni nemaju ulaznicu za elitne blokove (par airmax patika :laugh:)

Peto:
Nasuprot opštem verovanju siromaštvo nije prelazna boles', tako da se iskulirajte malo i nastavite da živite svoje elitne živote bez uplitanja u svakodnevne stvari nas nižih slojeva.

I nemoj da se pitate zašto "uređeni, kulturni i normalni, radni, prijavljeni, rođeni" bla bla bla tamo neki Norvežani vas gledaju čudno kad čuju da ste iz Srbije. Zamislite koje ste vi "ciganšture" spram jednog Norvežanina koji zarađuje 5-6 000€ mesečno i ima kupatilo veličine pola vašeg stana? U kom živite s mamom do 33. godine i sedite na kauči od pre 20 godina. Pa sad vidite da l vam je takvo gledanje prijatno i da l' ste za to krivi?

poklon eliti
:violina:

@boca-ica

Ako ne shvatas, ne komentarisi.

Poenta je da svi VI koji mene i slicne proglasavate rasistima nemate pojma sta je rasizam, bar se to da zakljuciti iz ovoga sto pisete. Lako je biti kosmopolita sa distance, iz svog udobnog automobila, svoje kuce u ''belom'' kvartu i debele plate i busati se u grudi kako smo svi isti i jednaki. Zato sam pitala, doduse pitanje je bilo retoricko, zaista ne ocekujem odgovor. :rolleyes:

Ja sam za svoj stav iznela resenje, vi za vase niste. ''Kako mogu da se sagrade jeftine kuce blabla truc''? Sedi, napravi plan, nadji finansijera pa gradi. Do tad samo trabunjas na forumu...

Btw, vise ti licis na sister, bar po nivou pismenosti.

Marcus Lupus":p7ehogxn je napisao(la):
Nebojsa":p7ehogxn je napisao(la):
@ Homer Jay
Izvini ali jeste veci problem ako ih "imamo" u blokovima nego u Zelezniku, Bolecu, itd, u tome je upravo mozda i najveci problem. Nezelim da ovim omalovazavam stanovnike pomenutih naselja kao stanovnike drugog reda ali ciganmala i to ovakvih razmera u elitnom delu grada, pa gde to ima. Svaki put kada tramvajem ili 95icom idem u grad i dolazim iz grada sve oci su uprte u zna se kom pravcu, a da ti komentare ne prepricavam. Nezamislivo je da u ovom delu grada postoji tako nesto, to skrnavi imidz i izgled prestonice, u tome je upravo najveci problem. Zasto su ih sklonili tamo ispod mosta, sto ih nisu ostavili tamo u nedogled?Ima toga svuda preko ali ne u sred jos malo pa sireg centra grada grada aman zaman.

Prvo:
Ne mož da bude elitni deo grada skup soliterčina u kom živi sto iljada ljudi. I otkud 100 000 elitnih građana u BG? :laugh: :laugh: :laugh:

Drugo:
Do elitnog dela grada stanovnici stižu raspalim tramvajem i 95-om? Vidi dušo, elita se ne vozi gradskim prevozom. Svaki put kada se do svoje vile na Senjaku vozim četresčetvorkom... ???Baš i ne ide, je l' da?

Treće:
Dorćol je dalkeo "elitniji" :rolleyes: (pfff)o d tih blokova i na njemu takođe imamo svoje Cigane, i??? Ja ne znam nikog da su mu nešto uradili, prolazim pored svaki drugi dan.

Četvrto:
Juče sam prvi put u životu ušao u THE BLOCKove. Toliku količinu džibera/šabana dugo nisam video. Ali sada barem znam odakle potiče onolka količina nafuranih elitnih :D nosača "treši" po Knezu.
Sad kao vi ste elita, a Cigane da proteramo - ipak oni nemaju ulaznicu za elitne blokove (par airmax patika :laugh:)

Peto:
Nasuprot opštem verovanju siromaštvo nije prelazna boles', tako da se iskulirajte malo i nastavite da živite svoje elitne živote bez uplitanja u svakodnevne stvari nas nižih slojeva.

I nemoj da se pitate zašto "uređeni, kulturni i normalni, radni, prijavljeni, rođeni" bla bla bla tamo neki Norvežani vas gledaju čudno kad čuju da ste iz Srbije. Zamislite koje ste vi "ciganšture" spram jednog Norvežanina koji zarađuje 5-6 000€ mesečno i ima kupatilo veličine pola vašeg stana? U kom živite s mamom do 33. godine i sedite na kauči od pre 20 godina. Pa sad vidite da l vam je takvo gledanje prijatno i da l' ste za to krivi?

poklon eliti
Casu vode i secera? :)
Cemu tolika nervoza i izliv negativne energije i lupetanje gluposti? frustracije iz privatnog zivota nemoras da prenosis i iskazujes na beobuildu, zna se gde se to radi.
Ako si toliko zabrinut za doticne stanovnike THE BLOCKova vodi ih kod sebe na Senjak u dvoriste svoje vilice i uzivaj, ko ti brani a i ucinices jedno lepo humanitarno delo.
Nemoj da mi pricas o ovim ili onim delovima grada, odrastao sam na vrhu Skadarlije tako da mu taj tvoj Senjacic dodje kao sira periferija grada.
Nemoj nikom ovde da drzis neke jadne lekcije iz ekonomije koje nemaju blage veze sa temom a kako ko "NAS IZ SRBIJE" gleda moze biti i tvoj problem kad se pojavis u istoj toj Norveskoj ili bilo gde i mi za to nismo krivi, zna se ko je. S mamom se do 33. ne zivi samo ovde, pogledaj Spaniju, Portugaliju, Italiju, Grcku itd.
Na kraju posle gomile gluposti na koje sam morao da odgovorim, a na neke i nisam, samo jedan savet - Vise vezbe, fizicke aktivnosti, voca i povrca a manje zasicenih masti i samim tim daleko manje ljutnje, nervoze i frustracija. :) :kk: ;)

Kako li su bese ono nas Evropljane zvali tamo kod njih u Indiji? A da kolonizatori. A oni, sto su se ovde nastanili su...? bele lale?
Nema sumnje da su oni ovde u Evropi kolonizatori.
Ok, nek u Indiji nema Evroljana, proterali su ih, ok nek u Evropi nema neEvropljana. Fair

Фер?! Као прво, они овде нису дошли својом вољом него су протерани. Као друго, они су овде дошли пре шест стотина година, у то време је Београд био мађарски град - том логиком смо и ми овде колонизатори. Као треће, они нису успоставили општи цивилизацијски пројекат са намером за лично обогаћење науштрб локалног становништва, а све подршком војне силе (Британци у Индији). Као четврто, нису купили "домородце" одавде па их транспортовали бродовима у друге земље стварајући дијаспоре у милионском броју. Уосталом, ко су домородци овде? По пореклу, Албанци пре Грка, а камоли пре Словена. И шта сад? Ми остали немамо право да живимо овде?

Срамота је шта се прича, само у себе и у своје дупе. Ја па ја па ја. Замислите се мало људи шта говорите.

Sve je to OK, al samo ih sklanjajte van grada pa nek se kolonizuju gde im je mesto ... posto svojim plemickim i dr. poreklom i nacinim zivota koji je iskljucivo njihov i samo njihov izbor i bogatom kulturno istorijskom prosloscu, kao sto je navedeno, (ispasce jos malo da su stariji i od Adama i Eve), na ocigled milionskog auditorijuma sirom naseg kontinenta nisu za urbani zivot i sredine kakav je olicen i koji je normalan u 21. veku.

Nebojsa":177b1gyh je napisao(la):
Marcus Lupus":177b1gyh je napisao(la):
Nebojsa":177b1gyh je napisao(la):
@ Homer Jay

Prvo:

Drugo:

Treće:

Četvrto:

Peto:

poklon eliti
Casu vode i secera? :)
Cemu tolika nervoza i izliv negativne energije i lupetanje gluposti? frustracije iz privatnog zivota nemoras da prenosis i iskazujes na beobuildu, zna se gde se to radi.
Ako si toliko zabrinut za doticne stanovnike THE BLOCKova vodi ih kod sebe na Senjak u dvoriste svoje vilice i uzivaj, ko ti brani a i ucinices jedno lepo humanitarno delo.
Nemoj da mi pricas o ovim ili onim delovima grada, odrastao sam na vrhu Skadarlije tako da mu taj tvoj Senjacic dodje kao sira periferija grada.
Nemoj nikom ovde da drzis neke jadne lekcije iz ekonomije koje nemaju blage veze sa temom a kako ko "NAS IZ SRBIJE" gleda moze biti i tvoj problem kad se pojavis u istoj toj Norveskoj ili bilo gde i mi za to nismo krivi, zna se ko je. S mamom se do 33. ne zivi samo ovde, pogledaj Spaniju, Portugaliju, Italiju, Grcku itd.
Na kraju posle gomile gluposti na koje sam morao da odgovorim, a na neke i nisam, samo jedan savet - Vise vezbe, fizicke aktivnosti, voca i povrca a manje zasicenih masti i samim tim daleko manje ljutnje, nervoze i frustracija. :) :kk: ;)

Pa dobro, ustanovili smo jedan važan uzrok tvog nerazumnog sagledavanja sveta: ne umeš da razumeš pročitano.

E tako, ipak je delovalo, jel vidis kako mozes da budes kulturan i fin.
Jos je gore kad nesto hoces da kazes a "nemas" reci, pa na ustrb toga svasta izlupetaras, naucices i to, budi samo uporan!

jovanovm":11l55tuo je napisao(la):
Фер?! Као прво, они овде нису дошли својом вољом него су протерани..
Баш се питам....зашто?

kafana uslikana iz kola

dscn0419.jpg

dscn0418.jpg

lepa kafana. plava fasada, ima i zavese, velike prozore.... ovaj papir nalepljen na staklo je obaveštenje da muzika radi petkom, subotom i nedeljom....

I to latinicom.NIsu patrijote jer ne koriste cirilicu :bash:

Sumorno naselje Bara Venecija ispod Gazele
Tri generacije žive u vagonu
Nikola Šević | 23. 09. 2011. - 02:02h |

Ispod mosta Gazela, u centru Beograda, u naselju Bara Venecija, decenijama žive bivši i sadašnji radnici “Železnica Srbije”. Mašinovođe, skretničari, pružni radnici, čuvari pruge, dobili su nužni smeštaj pre više od dve decenije, uz obećanje da će biti stavljeni na stambenu listu. Ono što je svima njima zajedničko jesu kuće na gvozdenim točkovima, odnosno putnički vagoni u kojima obitavaju.

Jelkica Jelić izbegao iz Bihaća- Znate li kako je teško, kada svake noći usnite sličan san, u kome se život ogleda u normalnim stvarima, u kom imate decu, porodicu, ognjište i pokućstvo... A onda se oznojeni i usplahireni, ubrzanog srčanog pulsa, kao da se nečega bojite, probudite, i shvatite da ležite u sedam kvadrata zarđalog gvožđa, u vagonu čija je lokomotiva odavno napustila ovu stanicu, a vas ostavila kao slepog putnika - priča Goran Manić (55), nekada davno pružni radnik “Železnica Srbije”.

Klimave stepenice vode do dve improvizovane prostorije klasičnog putničkog vagona širine raspona čovečijih ruku. Limeni zidovi punih 28 godina predstavljaju Goranovu svakodnevicu. U drugom delu vagona koji predstavlja kuhinju, nalaze se dve rasklimatane stolice, omanji stočić, frižider, crno-beli televizor, mali zarđali rešo... Sve je to stalo u par kvadrata memle, gvožđa i čelika.

Jelkica Jelić (46), izbeglica iz Bihaća i njegova nevenčana supruga, uljudno nudi rakiju i pristavlja kafu - gorču, jer šećera nema.

Život u sedam kvadrata
- Struja nam dolazi žicama sa krova vagona, a gore je postavljena i antena za TV i radio. Mesečno plaćamo oko 700 dinara, što i nije mnogo, ali se često dešava da struje nema pa počinak dočekamo pod svećom. Imamo i broj kuće a naša adresa je Bulevar vojvode Mišića 10/6 - kaže Goran dok srče kafu iz naprsle šoljice.

Nedaleko odavde dva spojena vagona obrasla visokom travom. Na pragu kuće stoji žena, gleda nas čudno. Kada smo joj rekli da smo novinari odmahuje rukom i objašnjava da u mnogim vagonima žive po tri generacije.

- Bili su i pre vas pa ništa nisu pomogli. Imam dve ćerke. Obe su odlične učenice. Starija studira tehnološki fakultet i jedna je od najboljih studenata. Pogledajte gde žive već dvadeset godina - otvara žena vrata svog doma, ali ne želi da se predstavi, niti da se fotografiše.

Kuća na točkovima
Kaže, ćerkama neće biti prijatno ako drugarice saznaju gde žive.
- Komšija u susednom vagonu odselio se odavno. Političari dolaze samo pred izbore i oobećavaju... Kanalizacija, legalizacija, to su nam pričali i na kraju ništa. Pre ili kasnije moraće da nas rasele, mi smo ruglo grada, a prostor Bare rado bi kupio neki biznismen - kaže tužno slučajna sagovornica.

Nedaleko odavde kafana “Železnički klub”. Improvizovani lokal aluminijumske konstrukcije sa nekoliko stolova. Za oko 600 stanovnika Bara Venecije, ona predstavlja jedini izvor društvenog života.

- Ćerke sam ispratio na fakultet pa dođoh da danem dušom. Greota je da ovoliko naroda ovde živi u ovakvim uslovima. Nije svako u vagonima, ali i to što smo izgradili ne predstavlja normalan dom za doba u kojem živimo - priča Zoran Damjanović, pokazujući nam rukom na jednu od kuća u čijem se dvorištu nalazi stub mosta.

- Skoro su radnici stavili skelu oko stuba. Sada baka i unuka, koji žive tu, ne mogu ni da izađu iz kuće - objašnjava Damjanović.

U Gušter naselju živeo i sin Rajka Mitića
Prema rečima stanovnika Bara Venecije, ovo je najstarije divlje naselje na Balkanu, a u početku se zvalo “Gušter”.
- Jedno vreme je tu živeo i sin pokojnog fudbalera Rajka Mitića koji se školovao i igrao fudbal u Beogradu. Kasnije se odselio u Francusku, ali mislim da nije imao zapaženu karijeru - priča Damjanović.

http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/278669/Tri-generacije-zive-u-vagonu

11030 wrote: ,,. . . . Ako ne shvatas, ne komentarisi. . . ,,
:laugh: :lool: :laugh:

Nema boljeg leka protiv dekadencije od
zadovoljstva stvaranja.

želim ti
puno srece
:)

@stf
Није сасвим познато, али верује се да је највећи број људи у првој дијаспори избегао од напада војски Махмуда од Газнија (Газнави), који је владао источним делом Ирана, Авганистаном и Пакистаном око 1000. године нове ере. Ови напади су били познати у индијској историји као велики периоди верских сукоба и ратовања, посебно између муслимана, будиста, џаина и хинду верника.

Оданде су побегли у западни део данашњег Ирана, одакле су поново протерани стотинак година касније, и први запис о њима у Европи имамо са Крита 1332. године. На Балканско полуострво долазе у 14ом веку, гурани ратовима између Византије, словенских и турских држава у Анатолији и на Балкану. Мало касније се могу наћи свуда у Европи, док њихова емиграција за Канаду и Америку креће тек у 19. веку.

У току другог светског рата, под командом нацистичких и усташких снага је убијено између 220.000 и 1.500.000 Рома (неке средње процене су око 600-750.000. У Југославији, по центру Јад Вашем, је убијено око 90.000 Рома.

И да додам:

@Nebojsa
Ја нисам Ром, али нисам ни за "урбани живот" какав постоји сада и данас у Београду, у свету, где хоћеш. Мислим да је погрешан и неправедан, и борим се да га променим на боље колико могу. Да ли ја такође немам право да живим овде? Желиш ли и мене да истераш?

Imas svoj stav i ja to postujem ali nema nikakve potrebe da patetikom i zamenom teza branis svoje misljenje. Ako pratis moje postove vezane za ovu temu jasno ti je da u njima ni u jednom trenutku nije bilo nikakve dvosmislenosti niti ce ih biti. Ovo je 21. vek, svakom je pruzena sansa da zivi kao covek ako to zeli. Ako iz nekog razloga to nemoze, drustvo ili lokalna zajednica je tu da mu pomogne. Postoji grupacija ljudi koja vekovima sasvim svesno bezi od svih evolutivnih tokova, sasvim svesno nezeli da promeni svoj nacin zivota koji je totalno atipican nacinu zivota sredina u kojima zive, sasvim svesno nezele da prihvate uspostavljena pravila i norme sredina u kojima se nalaze i jos pritom ocekuju svu jednakost i sva prava koja s pravom uzivaju drugi gradjani koji su sve navedene norme i pravila odavno prihvatili! Pa gde to ima i dokle tako. Ima, u zemljama kao sto su Pakistan, Avganistan i u tim delovima sveta tako se zivi, ali ovo je Evropa. Sad ce neko da se pozove na razlicitosti i demokratiju, medjutim i ta daleko demokratskija i naprednija Evropa ih proteruje i kao takvi nemaju resenje, svuda su ciganmale nigde neka normalna zgrada, naselje. Zasto? Mozda je pitanje za geneticare, neznam.

Vrh