Šta je novo?

Nato skup u Beogradu 13-15 juna

Tek sad videh temu i ne mogu da propustim da je prokomentarisem.

Mislim da je prica kako cemo ulaskom u NATO povecati kolicinu stranih investicija, to jest da bismo tim ulaskom ekonomski ojacali, najobicnija laz i manipulacija. Najgore od svega je sto se bazira na pogresnim i stetnim premisama, da je svaka nada za ekonomski prosperitet vezana za direktne strane investicije, sto zapravo predstavlja samo jos jedan deo neoliberalne ekonomske dogme.

Laz i manipulacija je da bi se time podigao medjunarodni kredibilitet i ugled Srbije. Ako bi se ista promenilo na tom planu, to je onda potpuno urusavanje ugleda i kredibiliteta. Zaokruzivanje procesa pravljenje banana drzave. Kako drugacije objasniti ulazak Srbije u savez koji je pre 12 godina ilegalno bombardovao, izvrsivsi agresiju na njen suverenitet i teritorijalni integritet, pod laznim povodom i iskljucivo za itneres Imperije, a da se pritom "realnost na terenu" samo menjala na gore po tu istu Srbiju? Ajde da nas nisu toliko ponizavali, da nam nisu iscerecili drzavu i teritoriju, da nas nisu spustili na "nase mesto", da ne kazem da su morali da nam se izvine nekako i plate odstetu, pa da pricamo o povecanju naseg medjunarodnog ugleda i kredibiliteta ulaskom u NATO. Ovako je to obicna laz, bez jedne trunke istine. Laz ispricana u "novogovoru", u stilu 1984.

Obmana je i da bismo ulaskom u NATO bili bezbedniji. Bezbedniji od koga, od NATO? Na stranu sto je moje licno misljenje da bismo u slucaju da osetimo da ce nas staviti pred takav izbor (ili sa nama ili rat), mi morali da obezbedimo podrsku Rusije i Kine kako god znali i umeli, makar im obecali da cemo im biti gubernija u sred Evrope na sledecih 99 godina, sa sve njihovim armijama i strateskim naoruzanjem razmestenim na nasoj teritoriji, ako je to jedini nacin da se zastitimo od agresivnog NATO. Rekoh, na stranu to moje misljenje, objektivno govoreci, mi nista nebismo dobili u pogledu garancija bezbednosti i suvereniteta, jer nam taj NATO sigurno ne bi vratio Kosmet, a sumnjam da bi Turska odustala od svojih projekata zelene transverzale na Balkanu, kao sto ne odustaje ni od koskanja sa Grckom vojskom svako malo, iako su obe clanice NATO nekoliko decenija. Sta reci kad je Turska izvrsila invaziju na Kipar, sve pod okriljem tog istog NATO. Dakle, ta prica o bezbednosti koja se dobija ulaskom je prica za malu decu. Pritom mislim da je vazno reci da je jedan od glavnih garanta bezbednosti svake drzave i jacina (sto ekonomska, sto organizaciona, sto stepen samostalnosti i odrzivosti) njene privrede. Ulaskom u NATO nista ne dobijamo u tom pogledu, tako da bismo bili isto toliko ranjivi, za unutrasnje rovarenje ako nista drugo, kao i do sada.

Jos jedna obmana je da bismo ulaskom u savez mogli da uticemo na odluke istog, ili da bismo se pitali dal nesto zelimo ili ne zelimo. Ako je to mozda izvodljivo na papiru, u praksi nije i svako od nas bi toga morao da bude svestan. Onaj ko prica da bismo mogli dobrom i pametnom diplomatijom i politikom da obezbedimo sebi nezavisnije mesto u savezu je u vecem stepenu samoobmane nego sto su bili oni koji su devedesetih pevali "ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine". Dakle, sta veliki brat kaze, tako ima da uradimo. Ako mi gradjani to i ne bismo odobravali, imali bi "odgovornu" vlast koja narod ne slusa nego radi sta se "mora", pa bi razni Tadici i Sutanovici odobravali, potpisivali i sprovodili sve sto njihovi NATO nadredjeni u toj hijerarhiji saveza naloze. Dakle, pomakli bismo se za jos jedan stepen papetizovanja drzave u odnosu na Imperiju.

O NATO kao precici za ulazak u EU ne bih mnogo ni komentarisao. Mislim da je svima jasno koliko je masna ta laz, samo nekima ne smeta sve dok za cilj ima da prevari ovu "prvu" Srbiju koja ionako nema pojma pa je treba lagati i obmanjivati da pristane na fiks ideje "druge" Srbije, koja naravno sve razume i ispravno rezonuje.

I tako dalje i tako blize... ima mnogo argumenata protiv ulaska, i jako mali broj za. A cak i ti retki argumenti za se zapravo odrzavaju na nekakvim, za ovaj svet, neprimenjivim premisama, ili pak obicnim lazima. Postavljanje price da su svi koji su protiv zapravo nacionalisti, mitomani, emotivni iracionalisti, lazne patriote i ko zna sta, je uskovido, kratkovido, plitko i nadasve pogresno.

Ja potpuno racionalno analiziram tu problematiku, uzimajuci u obzir samo interese svog naroda i drzave. Ali da bi se pravila ozbiljna analiza tog tipa, treba imati razna predznanja kao preduslove da bi se doslo do kvalitetnog odgovora. Mnogi ta znanja nemaju, ali si ubedjeni da ih drugi imaju jos manje pa se ne libe da etiketiraju sve koji se sa njima ne sloze, samo da bi tako "pobedili" u suceljavanju argumenata. Napad na sagovornika, umesto na njegove argumente. I to su uglavnom napadi koji obilato koriste ovu stvorenu paradigmu post Miloseviceve Srbije, stvorenu na zapadu, koja pothranjuje sve stavove o Srbima kao budalama koji iracionalno jurisaju na svet, maltretiraju svoje komsije jer su prosto zli, a znamo kako se zlo tesko izbacuje iz "sistema", koji su puni nekih istorijskih mitova koji ne vrede pet para, itd.

Углавном је све то тачно, осим дела о безбедности са којим се не бих сложио у потпуности. Турска и Грчка се кошкају, то је чињеница, али НАТО се не ставља ни на чију страну, јер су обе државе чланице НАТО. Као држава ван НАТО бисмо стално имали тензију са Хрватском и Албанијом, које су обе у НАТО и стално би нам то висило над главом, макар нас никад више не напали. Што се тиче враћања Космета, бојим се да је то готова ствар, само се чека ко ће имати ону ствар да то јавно каже. А што се тиче помоћи Русије или Кине, тек на то уво не бих спавао. Показали су се небројено пута колико су спремни да нам помогну (Русија нарочито), а и кад год је било неке помоћи, увек се показало се да иза тога стоји неки други интерес.

I ja kazem da bismo imali tenziju sa Hrvatskom i Albanijom (minimum) i ako bismo bili u NATO, tako da ne vidim sta bismo u bezbedonosnom pogledu tu dobili. Jer i ako ostanemo van NATO-a, te drzave nas nece napasti. Ali posto ja verujem da uvek treba biti spreman, jer je to najbolji garant da te niko nece napasti, to jest da nece doci do rata, ne bi bilo zgoreg dodatno ojacati VS upravo da bismo mogli mirnije da spavamo.

Da ne bismo ulazili duboko u problematiku Kosmeta, a ja mislim da tu nista nije gotovo i ne bi smelo da bude iz naseg ugla, samo cu istaci da sam ranije napisao da bih mozda razumeo ulazak u NATO ako bi nam to nesto konkretno donelo, kao na primer povracaj Kosmeta (jer samo nesto tako veliko bi moglo da, uslovno receno, anulira zlocin koji je alijansa ucinila prema nasoj drzavi). Nemam iluzije da bi NATO to zapravo garantovao, kamoli uradio, ali hipoteticki ostavljam tu mogucnost.

Rusija zaista jeste pokazivala nebrojeno puta koliko je spremna da pomogne, i dok je sama bila u vrlo teskom polozaju, tako da mislim da njih zbog toga ne bismo trebali omalovazavati. Na stranu sto Rusija i Kina iz devedesetih nisu Rusija i Kina iz dvehiljadedesetih, kao sto ni ovaj svet danas nije onaj, niti ce onaj sutra biti kao ovaj danas. Dinamika transformacije sveta mozda i nije lako uocljiva i poznata prosecnog coveku, ali smer sigurno jeste. Dakle, na stranu sto to vise nije isti svet kao taj na koji se ti pozivas kada dajes primer "pomoci", stvar je u tome sto nam niko nece pomoci ako mi sami nismo spremni i odlucni. Nece ni Rus ni Kinez da budu veci Srbi od Srba. Ako bismo mi pokazali odlucnost i spremnost, a pre svega zajednistvo, ne bi ni doslo do toga da nam trebaju ruska i kineska armija u Srbiji da nas cuva od NATO, a i kada bi doslo, obezbedili bi to. Pitanje je samo koju bismo cenu platili. Ja mislim manju nego da se prepustimo mracnoj sudbini efektivnog brisanja iz istorije i svodjenje na provizorijum zapadnih vojnih i korporativnih struktura, amorfna masa bez istorijskog secanja (kao covek bez dugorocne memorije), jeftina radna snaga bez materijalnih mogucnosti da udje u klasu potrosaca, koji su opet zarobljenici svoje tuzne sudbine, itd.

offtopic (ovaj skup me ne zanima nimalo)

Jeste, puno nam je puta pomogla Rusija, narocito u zadnje vreme... ono bese 27.05.1992. nam je super pomogla na sednici SB UN kad je uspela da ne dozvoli uvodjenje sankcija UN, a i kasnije dosta puta, secam se 24.03.1999. su se bezrezervno angazovali i sprecili da po nama padaju bombe, i jos nebrojeno puta pre i posle toga...

Da ne zaboravim, i Kina nam je uvek pomagala, stalno su bili jednako zabrinuti i zacudjeni kao i Rusi.

Evo pomaze nam i ovih dana, zvali su pravosnazno osudjenu osobu na prijem u svoju ambasadu, fino pisu o nama, a i na svojoj teritoriji ne skrivaju nikoga koga traze nasi pravosudni organi...

Kako ono kazu, sacuvaj me boze prijatelja, od neprijatelja cu se sam sacuvati.

Edit: slovna greska

Pa najlakse je tako uzimati primere izvucene iz konteksta (i stavljati ih u sopstvene nategnute kontekste), kao pokazatelje neke univerzalne pravilnosti.

To je toliko lejm i neobjektivno da ne znam ni dal da komentarisem.

U odnosu na sve drzave ovog sveta, Rusija se kroz DUGU istoriju medjusobnih odnosa dovoljno puta dokazala kao prijatelj Srbiji, da bi je ljudi koji mahom jako povrsno i slabo poznaju istoriju tek tako "stavljali na njeno mesto". Ne znam jel u pitanju frustracija na Ruse sto nisu bili u stanju da nam pomognu SVAKI put, ili frustracija sto nismo kul sa trenutno najjacima u svetu, ili koja je vec frustracija u pitanju... Ali siguran sam da tu nema ni A ni O od analize i objektivnosti, vec su u pitanju (rekao bih spolja indukovane) emocije. Specijalan rat protiv ovog naroda se vodi vec dovoljno dugo da se indukuje ta iracionalna rusofobija oko najbanalnijih stvari, pa tako i oko te price sa Cecom na ruskom prijemu.

Evo ga i svezi tekst na tu temu - http://www.nspm.rs/politicki-zivot/...pskim-medijima-i-imperijalnoj-aroganciji.html

Ramirez":3ggjfwni je napisao(la):
Pa najlakse je tako uzimati primere izvucene iz konteksta (i stavljati ih u sopstvene nategnute kontekste), kao pokazatelje neke univerzalne pravilnosti.

To je toliko lejm i neobjektivno da ne znam ni dal da komentarisem.

U odnosu na sve drzave ovog sveta, Rusija se kroz DUGU istoriju medjusobnih odnosa dovoljno puta dokazala kao prijatelj Srbiji, da bi je ljudi koji mahom jako povrsno i slabo poznaju istoriju tek tako "stavljali na njeno mesto". Ne znam jel u pitanju frustracija na Ruse sto nisu bili u stanju da nam pomognu SVAKI put, ili frustracija sto nismo kul sa trenutno najjacima u svetu, ili koja je vec frustracija u pitanju... Ali siguran sam da tu nema ni A ni O od analize i objektivnosti, vec su u pitanju (rekao bih spolja indukovane) emocije. Specijalan rat protiv ovog naroda se vodi vec dovoljno dugo da se indukuje ta iracionalna rusofobija oko najbanalnijih stvari, pa tako i oko te price sa Cecom na ruskom prijemu.

Evo ga i svezi tekst na tu temu - http://www.nspm.rs/politicki-zivot/...pskim-medijima-i-imperijalnoj-aroganciji.html

Na stranu sve, ali ako je tebi okej da ruska ambasada salje poziv osudjeniku za teska krivicna dela...

A mozda sam i ja samo jedna zrtva tog specijalnog rata protiv ovog naroda.

Ramirez":16zfmkq5 je napisao(la):
I ja kazem da bismo imali tenziju sa Hrvatskom i Albanijom (minimum) i ako bismo bili u NATO, tako da ne vidim sta bismo u bezbedonosnom pogledu tu dobili. Jer i ako ostanemo van NATO-a, te drzave nas nece napasti.
То, да нас неће напасти, уопште нисам сигуран. Напали су нас кад Албанија није била члан НАТО, а тек сад очас посла могу да измисле нешто и ето невоље. Ако бисмо сви били у НАТО, не би нам дозволили озбиљније крљање, јер бисмо, забога, нарушили кредибилитет организације... А ту је и филозофија НАТО коју сам већ поменуо, а то је да ако ниси са њима, онда си против њих. Врло "демократски", али ми ту, на жалост, ништа не можемо да учинимо (као што, сасвим сигурно, и што се тога тиче, апсолутно си у праву, нећемо моћи да учинимо ништа ни у случају да будемо члан НАТО), јер смо сувише мали.
Ali posto ja verujem da uvek treba biti spreman, jer je to najbolji garant da te niko nece napasti, to jest da nece doci do rata, ne bi bilo zgoreg dodatno ojacati VS upravo da bismo mogli mirnije da spavamo.
Колико додатно? Са 50 милиона војника и пар десетина хиљада авиона? Или можда којом нуклеарном бојевом главом? Мислим да смо већ једном видели да поред толиког савеза не можемо ништа. Према томе, ако не можеш неког победити, боље му се прикључити. При томе ја уопште не волим НАТО, а тешко да га ико у овој земљи (а и шире) воли, али мислим да се њихова претња не може друкчије ескивирати.
Da ne bismo ulazili duboko u problematiku Kosmeta, a ja mislim da tu nista nije gotovo i ne bi smelo da bude iz naseg ugla, samo cu istaci da sam ranije napisao da bih mozda razumeo ulazak u NATO ako bi nam to nesto konkretno donelo, kao na primer povracaj Kosmeta (jer samo nesto tako veliko bi moglo da, uslovno receno, anulira zlocin koji je alijansa ucinila prema nasoj drzavi). Nemam iluzije da bi NATO to zapravo garantovao, kamoli uradio, ali hipoteticki ostavljam tu mogucnost.
Дај боже да си у праву да није готова ствар. А што се тиче повраћаја Космета, тако нешто од НАТО (чија је већина чланица признала Космет) нема шансе очекивати. Неозбиљно је чак и хипотетички разматрати могућност да неко ко је управо највише допринео отимању Космета сад поништи тај поступак.
Rusija zaista jeste pokazivala nebrojeno puta koliko je spremna da pomogne, i dok je sama bila u vrlo teskom polozaju, tako da mislim da njih zbog toga ne bismo trebali omalovazavati.
Да додам још пар аргумената на оно што ти је рекао Картограф, да не буде како се овде неаргументовано расправља: линк. Када нам је ВБ са својим трабантима 1992. увела санкције, Кина је бар била уздржана, а Русија је гласала за. Такође, за време дивљања ВБ и њених трабаната по Србији 1999. руски функционер је дошао у Београд, а бомбардовање је тај дан престало (значи, могли су да спрече бомбардовање без икаквог чак и дипломатског напора, само да су хтели, а зашто нису, о томе можемо да дискутујемо). После тога је тај исти руски функционер са једним од највећих србождера у историји саставио план за отимање (како се, као што смо видели, испоставило) Космета од Србије. Да не говорим о томе ко је први улетео на српску територију кад се наша јадна и намучена војска одатле, кад је отимање Космета потврђено у УН, повукла. Тај исти је на нашу територију улетео и 1945. кад смо били спречени да одемо у Берлин и формирамо нашу окупациону зону. О историјском НЕ другом приликом.
Dakle, na stranu sto to vise nije isti svet kao taj na koji se ti pozivas kada dajes primer "pomoci", stvar je u tome sto nam niko nece pomoci ako mi sami nismo spremni i odlucni. Nece ni Rus ni Kinez da budu veci Srbi od Srba. Ako bismo mi pokazali odlucnost i spremnost, a pre svega zajednistvo, ne bi ni doslo do toga da nam trebaju ruska i kineska armija u Srbiji da nas cuva od NATO, a i kada bi doslo, obezbedili bi to.
Е, ако ми нисмо били одлучни 1999. да одбранимо Космет, онда не знам о чему причамо. И када је дошло до тога да нас је НАТО напао, ко је шта обезбедио?
Specijalan rat protiv ovog naroda se vodi vec dovoljno dugo da se indukuje ta iracionalna rusofobija oko najbanalnijih stvari
Мени је конкретно мука и од Американаца и од Руса (а вероватно и многи други после свега што се дешавало деле то мишљење), конкретно и од једне и од друге администрације. Што се тиче народа, Руси нас сигурно не мрзе, а Американци ни немају појма ко смо и шта смо. Међутим, не воде ни руски ни амерички народ политику, већ власти у тим државама, а циљеви су им јасни: заузети положај на Балкану, који је стратешки (нарочито Србија, јер се налази на раскрсници неколико важних коридора). При томе је сасвим јасно због чега су и Русија и Кина против признавања Космета: не зато што нас не знам колико воле, већ Русија због Чеченије и осталих сепаратистичких република, а Кина због Тибета. Такође треба запазити и ко из ЕУ и НАТО није признао Космет: Шпанија, Словачка, Румунија и Грчка (једино у случају Грчке и, евентуално, Румуније могу бити сигуран да је и нешто друго у питању, а не само избегавање отварања сличног проблема на својој територији).

Wile E. Coyote":343tjfxk je napisao(la):
Ramirez":343tjfxk je napisao(la):
I ja kazem da bismo imali tenziju sa Hrvatskom i Albanijom (minimum) i ako bismo bili u NATO, tako da ne vidim sta bismo u bezbedonosnom pogledu tu dobili. Jer i ako ostanemo van NATO-a, te drzave nas nece napasti.
Никад се са њима не зна. Очас посла могу да исконструишу нешто и ето невоље. Ако бисмо сви били у НАТО, не би нам дозволили озбиљније крљање, јер бисмо, забога, нарушили кредибилитет организације...
Ali posto ja verujem da uvek treba biti spreman, jer je to najbolji garant da te niko nece napasti, to jest da nece doci do rata, ne bi bilo zgoreg dodatno ojacati VS upravo da bismo mogli mirnije da spavamo.
Колико додатно? Са 50 милиона војника и пар десетина хиљада авиона? Или можда којом нуклеарном бојевом главом? Мислим да смо већ једном видели да поред толиког савеза не можемо ништа.
Дај боже да си у праву да није готова ствар. А што се тиче повраћаја Космета, тако нешто од НАТО (чија је већина чланица признала Космет) нема шансе очекивати.
Rusija zaista jeste pokazivala nebrojeno puta koliko je spremna da pomogne, i dok je sama bila u vrlo teskom polozaju, tako da mislim da njih zbog toga ne bismo trebali omalovazavati.
Картограф ти је све лепо рекао, да се не понављам, ево аргумента који говори у прилог томе, чисто да не буде како се овде неаргументовано расправља: линк. Само да додам у појашњењу линка да је Кина бар била уздржана, а Русија је здушно подржала санкције. Такође, за време дивљања по Србији 1999. руски функционер је дошао у Београд, а бомбардовање је тај дан престало (значи, могли су да спрече бомбардовање, да су хтели). После тога је у друштву са једним од највећих србождера у историји саставио план за отимање Космета од Србије. Да не говорим о томе ко је први улетео на српску територију кад се наша јадна и намучена војска одатле, кад је отимање Космета потврђено у УН, повукла. Тај исти је на нашу територију улетео и 1945. кад смо били спречени да одемо у Берлин и формирамо нашу окупациону зону.
Specijalan rat protiv ovog naroda se vodi vec dovoljno dugo da se indukuje ta iracionalna rusofobija oko najbanalnijih stvari, pa tako i oko te price sa Cecom na ruskom prijemu.
Мени је конкретно мука и од Американаца и од Руса. Вероватно многи после свега што се дешавало деле то мишљење.
- Kapiram tu prvu tezu, da bi pod NATO kisobranom bilo manje opasnosti od konflikta medju clanicama. Problem je cime se to placa. Mozemo smanjiti svu opasnost i tako sto cemo se povuci u Beogradski pasaluk, ili ukinuti sopstvenu drzavu potpuno. Ulaskom u NATO mi bismo priznali da je agresija alijanse na nas bila ispravna, da je celokupna politika alijanse i zemalja clanica prema nama bila ispravna, i da bi svaka buduca politika prema nama bila ispravna. Nije isto kada se nesto sprovodi bez tvog odobrenja i sa njim. Kada das pristanak, gubis sve pozicije da revidiras sve te nepravde, uprosceno receno, u buducnosti, kada se odnosi snaga promene. A menjaju se i menjace se. Uporedio bih cak ulazak u NATO sada sa ulaskom u cetnike '45.

- Sto se mene tice, ojacati vojsku koliko god privreda drzave to omogucava. Ako moze 1000 najmodernijih aviona, onda 1000 najmodernijih aviona. Sloboda i suverenost nema cenu, i zna se zasto nema cenu. Oni koji ne znaju, nauce to u krvi. Ili nestanu skroz sa svetske pozornice, sto je drzavni ekvivalent fizioloske srmti u zivotu pojedinca. Kad to kazem, ne znaci da mislim da se sutra odmah moramo naoruzati za rat sa NATO paktom. Ne, naravno, taj rat ne mozemo dobiti. Ali sto vecu vojnu silu imamo, to bolja pregovaracka i medjunarodna pozicija. Da nismo imali onakvu VJ devedesetih, NATO bi nas razbio kao Irak. Da Sirija sada nema jaku vojsku, sto ne znaci da ima jacu od NATO naravno, vec bi bila napadnuta. A ovako nece ni biti, kako stvari stoje. Dakle, pricaj tiho i nosi veliki pistolj. Na stranu sto nije NATO, kao takav ujedinjeni savez, jedina pretnja, niti ce ona trajati vecno.

- Pa ono, ja ne verujem u Boga :grand: vec u zakonitosti istorije i ljudskih drustava. Nista nije konacno, sve je u neprestanoj promeni. To znaci da sutra moze da nas nema, ali to takodje znaci i da sutra Kosmet moze ponovo biti nas. Samo jos da shvatimo da od nas zavisi, sto bi rekao Ceda.
Od NATO, naravno, ni ja ne ocekujem da vrati Kosmet tek tako. Zato sam i napisao da to ostavljam smao kao hipoteticku mogucnost. Ali ne treba biti malodusan... SAD lako pustaju niz vodu svoje papete, onog momenta kada im cost/benefit ode u minus, ili kada time "plate" dil sa drugim silama.

- Sto se tice Rusa... sta bi taj link trebalo da nam dokaze, osim da Rusija nije uvek pomogla, dal zato sto nije bila u mogucnosti (kao recimo Rusija 1992., posle raspada Varsavskog pakta), ili su postojali animoziteti medju vodjstvima dve drzave (takodje slucaj izmedju tadasnje SRJ i Rusije, posto je Milosevic podrzao puciste u Moskvi naspram Jeljcina), ili iz nekog treceg razloga?
Kako taj link i ta rezolucija moze da anulira bar 400 godina nemerljive pomoci Rusije drzavotvornom projektu Srba?

Sto se tice agresije iz '99., ja ne delim misljenje da su Rusi to tada mogli da sprece. Em im je drzava bankrotirala godinu dana ranije, em je to i dalje bila ona prozapadna, neoliberalna, jeljcinova Rusija, koja ne bi mogla da spreci Solanu da popije kafu a ne dugorocno planiranu agresiju na suverenu drzavu. Dosli su tada, kao sto sada idu i u Libiju, sa svojim nekim interesom na pameti i ja tu ne vidim nista sporno. Nisam ja zaljubljen u Ruse, kapiram da svako gleda svoje interese, ali da od svih drzava oni imaju interese koji su najblizi nasima, makar u pogledu Balkana. A prebacivati im '45. je vec malo mnogo, jer se to radi iz puke ostrascenosti. Tada je u ondasnjoj Jugoslaviji pobedio partizanski pokret pod vodjstvom KPJ, koja je bila produzena ruka sovjetske Kominterne, tako da je komentarisanje tih prilika kao da se zalimo na starijeg brata koji nas nije drzao kao malo vode na dlanu dok smo se na LSD-u branili od skinheadsa.

I nije stvar u tome dal neko voli vise Ruse ili Amere, nego sa kim cemo ostvariti vise od svojih interesa.

Kartograf":343tjfxk je napisao(la):
Na stranu sve, ali ako je tebi okej da ruska ambasada salje poziv osudjeniku za teska krivicna dela...

A mozda sam i ja samo jedna zrtva tog specijalnog rata protiv ovog naroda.
Pa nije na stranu sve. To "sve" je kontekst, a ti pricas o nekoj banalnosti u sirem poretku stvari i na osnovu te banalnosti izvlacis opsti zakljucak.

Niti sam rekao da je to okej sto je Ceca pozvana. Mada, sto se mene tice, tu Cecu koju nekada nisam podnosio bih sada branio jer ne podnosim selektivnu pravdu, pogotovo kad je sprovodi zutokratija. Znam da im interes drustva nije na prvom mestu, a znam i da nista ne rade bez interesa, tako da mi ostaje da sve sto urade uzmem sa mega dozom podozrenja. Mislim da Cecu, recimo, sada maltretiraju ne zato sto su stvarno principijelni prema korupciji i zakidanju poreza, vec zato sto je ova jos kakav takav simbol neke "prve" Srbije (da ne ulazimo u to jel to kul ili nije). A i zato sto je odbila da peva u Hrvatskoj. Ne mogu se tako graditi dobrosusedski odnosi sa evroatlantskom perspektivom, jel da..

Rekao sam da je fantazmagoricno sto se Rusima sve gleda u crevca, pa je tako sve sto stigne od njih sranje i gore. I taj NIS nismo trebali da im prodamo, i sta se koji moj lozimo na podrsku bedne Rusije, i sta ti Rusi zovu Cecu na prijem, itd... Dok u isto vreme pet ambasadora zapadnih "partnera" prakticno vodi drzavnu politiku Srbije, koja tone sve dublje i dublje. Ti ambasadori su sebi dopustali, a i dalje dopustaju, takve stvari koje ne da izlaze iz protokola i podrazumevanih diplomatskih okvira, nego zasluzuju da im se nalozi da imaju 24 casa da napuste zemlju domacina. Ali ne, to su "partneri", a Rusi su izgleda sumnjivi i kad poklone nose.

Ramirez":12q4637j je napisao(la):
Kapiram tu prvu tezu, da bi pod NATO kisobranom bilo manje opasnosti od konflikta medju clanicama. Problem je cime se to placa. Mozemo smanjiti svu opasnost i tako sto cemo se povuci u Beogradski pasaluk, ili ukinuti sopstvenu drzavu potpuno. Ulaskom u NATO mi bismo priznali da je agresija alijanse na nas bila ispravna, da je celokupna politika alijanse i zemalja clanica prema nama bila ispravna, i da bi svaka buduca politika prema nama bila ispravna. Nije isto kada se nesto sprovodi bez tvog odobrenja i sa njim. Kada das pristanak, gubis sve pozicije da revidiras sve te nepravde, uprosceno receno, u buducnosti, kada se odnosi snaga promene. A menjaju se i menjace se. Uporedio bih cak ulazak u NATO sada sa ulaskom u cetnike '45.
Све то стоји. Зато и треба добро извагати аргументе за и против. Да ли се више добија тиме што ћемо се заштитити од евентуалних напада или се више губи тиме што ћемо признати њихову политику уласком у НАТО (а наше мишљење, били члан НАТО или не, нико ионако неће ни уважавати)?
Sto se mene tice, ojacati vojsku koliko god privreda drzave to omogucava. Ako moze 1000 najmodernijih aviona, onda 1000 najmodernijih aviona. Sloboda i suverenost nema cenu, i zna se zasto nema cenu. Oni koji ne znaju, nauce to u krvi. Ili nestanu skroz sa svetske pozornice, sto je drzavni ekvivalent fizioloske srmti u zivotu pojedinca. Kad to kazem, ne znaci da mislim da se sutra odmah moramo naoruzati za rat sa NATO paktom. Ne, naravno, taj rat ne mozemo dobiti. Ali sto vecu vojnu silu imamo, to bolja pregovaracka i medjunarodna pozicija. Da nismo imali onakvu VJ devedesetih, NATO bi nas razbio kao Irak. Da Sirija sada nema jaku vojsku, sto ne znaci da ima jacu od NATO naravno, vec bi bila napadnuta. A ovako nece ni biti, kako stvari stoje. Dakle, pricaj tiho i nosi veliki pistolj. Na stranu sto nije NATO, kao takav ujedinjeni savez, jedina pretnja, niti ce ona trajati vecno.
И ово стоји, бар у теорији. Али, колико ова измучена привреда може издржати јаку војску? Северна Кореја има једну од најјачих војски на свету, а народ тамо буквално гладује.
Pa ono, ja ne verujem u Boga :grand: vec u zakonitosti istorije i ljudskih drustava. Nista nije konacno, sve je u neprestanoj promeni. To znaci da sutra moze da nas nema, ali to takodje znaci i da sutra Kosmet moze ponovo biti nas. Samo jos da shvatimo da od nas zavisi, sto bi rekao Ceda.
Не верујем ни ја у Бога. Наравно, постоји могућност да Космет некад и буде наш, али тешко да то више од нас зависи. :(
SAD lako pustaju niz vodu svoje papete, onog momenta kada im cost/benefit ode u minus, ili kada time "plate" dil sa drugim silama.
Слажем се. И Космет је део неког "дила", то је неспорно.
Sto se tice Rusa... sta bi taj link trebalo da nam dokaze, osim da Rusija nije uvek pomogla, dal zato sto nije bila u mogucnosti (kao recimo Rusija 1992., posle raspada Varsavskog pakta)
Зашто није била у могућности? Ко је смео да такне Русију икад у историји? Како је прошао Наполеон, Хитлер, зар би ВБ са својим трабантима прошла боље?
ili su postojali animoziteti medju vodjstvima dve drzave (takodje slucaj izmedju tadasnje SRJ i Rusije, posto je Milosevic podrzao puciste u Moskvi naspram Jeljcina)
Хм... ово жестоко наводи на гласине које су све јаче, да је Милошевић био човек ВБ и њених трабаната.
Kako taj link i ta rezolucija moze da anulira bar 400 godina nemerljive pomoci Rusije drzavotvornom projektu Srba?
Ја сам навео неколико примера. Хајде ти наведи бар један пример из тих 400 година.
Sto se tice agresije iz '99., ja ne delim misljenje da su Rusi to tada mogli da sprece. Em im je drzava bankrotirala godinu dana ranije, em je to i dalje bila ona prozapadna, neoliberalna, jeljcinova Rusija, koja ne bi mogla da spreci Solanu da popije kafu a ne dugorocno planiranu agresiju na suverenu drzavu. Dosli su tada, kao sto sada idu i u Libiju, sa svojim nekim interesom na pameti i ja tu ne vidim nista sporno.
Па о томе ти и причам. Нису ни имали интерс да спрече бомбардовање, нема то везе ни са банкротом, ни са Соланом.
Nisam ja zaljubljen u Ruse, kapiram da svako gleda svoje interese, ali da od svih drzava oni imaju interese koji su najblizi nasima, makar u pogledu Balkana.
Данас је тако. Сутра могу да промене мишљење.
A prebacivati im '45. je vec malo mnogo, jer se to radi iz puke ostrascenosti. Tada je u ondasnjoj Jugoslaviji pobedio partizanski pokret pod vodjstvom KPJ, koja je bila produzena ruka sovjetske Kominterne, tako da je komentarisanje tih prilika kao da se zalimo na starijeg brata koji nas nije drzao kao malo vode na dlanu dok smo se na LSD-u branili od skinheadsa.
Па сад... Тито је доведен од стране ВБ... Бранили смо се од скинхедса, али ЛСД нам је дао најбољи пријатељ старијег брата који је био повезан са скинхедсима.
I nije stvar u tome dal neko voli vise Ruse ili Amere, nego sa kim cemo ostvariti vise od svojih interesa.
Слажем се. Треба добро размислити.
Rekao sam da je fantazmagoricno sto se Rusima sve gleda u crevca, pa je tako sve sto stigne od njih sranje i gore. I taj NIS nismo trebali da im prodamo, i sta se koji moj lozimo na podrsku bedne Rusije, i sta ti Rusi zovu Cecu na prijem, itd... Dok u isto vreme pet ambasadora zapadnih "partnera" prakticno vodi drzavnu politiku Srbije, koja tone sve dublje i dublje. Ti ambasadori su sebi dopustali, a i dalje dopustaju, takve stvari koje ne da izlaze iz protokola i podrazumevanih diplomatskih okvira, nego zasluzuju da im se nalozi da imaju 24 casa da napuste zemlju domacina. Ali ne, to su "partneri", a Rusi su izgleda sumnjivi i kad poklone nose.
Ја, богами, свима гледам у цревца. Не верујем ни Русима ни Америма ни да ми у подне кажу да је дан, а да сам не погледам и добро не размислим зашто ми то кажу.

Kartograf":3vqxyoze je napisao(la):
offtopic (ovaj skup me ne zanima nimalo)

Jeste, puno nam je puta pomogla Rusija, narocito u zadnje vreme... ono bese 27.05.1992. nam je super pomogla na sednici SB UN kad je uspela da ne dozvoli uvodjenje sankcija UN, a i kasnije dosta puta, secam se 24.03.1999. su se bezrezervno angazovali i sprecili da po nama padaju bombe, i jos nebrojeno puta pre i posle toga...

Da ne zaboravim, i Kina nam je uvek pomagala, stalno su bili jednako zabrinuti i zacudjeni kao i Rusi.

Evo pomaze nam i ovih dana, zvali su pravosnazno osudjenu osobu na prijem u svoju ambasadu, fino pisu o nama, a i na svojoj teritoriji ne skrivaju nikoga koga traze nasi pravosudni organi...

Kako ono kazu, sacuvaj me boze prijatelja, od neprijatelja cu se sam sacuvati.

Edit: slovna greska

Znaci Rusija je kriva sto su nas uveli u totalnu izolaciju 1992? Rusija je kriva sto su po nama padale bombe 1999? Ljut si sto nas nisu stitili. Toliki gnev se cita iz tvojih redova da je to tuzno. Sumnjam da bi ikada tako strasveno pricao o onima koji su stvarno bacali bombe. Ne, oni su pravi prijatelji predpostavljam, a sve ono su radili za nase dobro. Uostalom, zasluzili smo...predpostvaljam?

Ja ne znam koji su tvoji razlozi za takve stavove, ali i da Rusi nisu bili na nasoj strani, vec da su samo cutali nema razloga za toliku mrznju. To mi sve izgleda na neke neracionalne emocije razvijene iz kompleksa nize vrednosti. Znaci posle svega sto nam se svima desilo, ti si ljut na Ruse sto nas nisu branili. Pri tome si rekao da te tema uopste ne interesuje, ali si se javio da kazes kako su Rusi ti prijatelji od kojih se treba cuvati. Tebi su se svi loncici pobrkali u glavi izgleda.....
Kad procitam stavove konfuznih pojedinaca kao sto si ti postane mi jasno zasto smo ovde gde smo.

jednu misteriju mi resite, sto ima toliko srba po evropskoj uniji i u americi.... sto zovu cikago drugi najveci srpski grad, sto je tesla otisao u ameriku sto su pupin i milankovic otisli u ameriku, zasto i dan danas san svakog fudbalera da igra u premier ligi za arsenal ili celzi a ne za lokomotiv i sta znam ja, zasto i dan danas ljudi ostaju budni da gledaju nba ligu..... zasto mladi slusaju amerikce grupe gledaju americke filmove piju cocacolu..... zasto ne ide masa ljudi u majku rusiju..... hmmmm.......ti mozes da tvrdis da amrika ispira ljudima mozak i blah blah blah..... ali vidi se da ljudi postuju americke univerzitete, firme, sport, kulturu...... nesto ne vidim da mnogi beze ka rusiji.......ali samo znaju da pricaju o rusiji kad je politika u pitanju.... to sto se desilo 1999 je najcrnija tacka u odnosima SAD srbija ali i pored toga...
kad uporedis istoriju... videces da iako je istorija SAD mnogo kraca od rusije, srbija je imala ipak jace veze sa amerikom, ja bih rekao da je vrhunac odnosa bilo 1930-tih....... rusija je jednu stvar htela na balkanu, toplu luku kad se smrzne sverne luke da ne mora da prodje kroz bosfor.... nista vise......

istinita prica..... ja sreo rusa... i pitam njega odakle mislis da sam ja... "evo ti pomoc vasa braca".... kad on hmmmm kazakstan... ne..... ukraijna ..... ne ......juznije...... belorusija...... NE! je*******iga ja mu kazem srbija i da sam mislio da stoji da smo braca...:D on kaze da da da jesmo nego smao rusija ima mnogo braca.......

to ce reci srbija je za rusiju zadnja rupa na sviralu... ne kazem da smo mi bitni ni amerima.... ali bar u evropskoj uniji imamo sansu da pariramo sa dosta zemalja

Diogen":whj5oqe0 je napisao(la):
Znaci Rusija je kriva sto su nas uveli u totalnu izolaciju 1992? Rusija je kriva sto su po nama padale bombe 1999? Ljut si sto nas nisu stitili. Toliki gnev se cita iz tvojih redova da je to tuzno. Sumnjam da bi ikada tako strasveno pricao o onima koji su stvarno bacali bombe. Ne, oni su pravi prijatelji predpostavljam, a sve ono su radili za nase dobro. Uostalom, zasluzili smo...predpostvaljam?

Ja ne znam koji su tvoji razlozi za takve stavove, ali i da Rusi nisu bili na nasoj strani, vec da su samo cutali nema razloga za toliku mrznju. To mi sve izgleda na neke neracionalne emocije razvijene iz kompleksa nize vrednosti. Znaci posle svega sto nam se svima desilo, ti si ljut na Ruse sto nas nisu branili. Pri tome si rekao da te tema uopste ne interesuje, ali si se javio da kazes kako su Rusi ti prijatelji od kojih se treba cuvati. Tebi su se svi loncici pobrkali u glavi izgleda.....
Kad procitam stavove konfuznih pojedinaca kao sto si ti postane mi jasno zasto smo ovde gde smo.

Hehe...

Gde si ti otisao, prijatelju...

bg259":1icooka3 je napisao(la):
rusija je jednu stvar htela na balkanu, toplu luku kad se smrzne sverne luke da ne mora da prodje kroz bosfor.... nista vise......
То је, на крају ће испасти, поента односа са Русијом. Сад кад Србија нема море, баш их брига.
bg259":1icooka3 je napisao(la):
ali bar u evropskoj uniji imamo sansu da pariramo sa dosta zemalja
То је само привидно. Зна се да ВБ вуче конце, а да сви остали (укључујући и Француску, а нарочито Немачку која се упиње да се ослободи ВБ утицаја, али тешко ће то ићи) играју како им се свира.
Diogen":1icooka3 je napisao(la):
Са ВБ и њеним трабантима се зна на чему смо, никад нам нису мислили добро, не мисле нам ни сада, а по свој прилици никад ни неће, тако да знамо на чему смо (да су нам традиционални непријатељи) и да се не надамо ничем добром од њих. Што се, пак, Русије тиче, вечито смо их доживљавали као пријатеље који ће нам помоћи у невољи, а они су нас кад год нам је у новијој историји егзистенција била угрожена (а то је било и 1992. и 1999. од стране ВБ и њених трабаната) испаљивали (други светски рат нећу да рачунам, јер су били сувише заузети својим проблемима). У том смислу се слажем са констатацијом "чувај се од таквих пријатеља".

Уосталом, шта значи у међународним односима "пријатељи" и "непријатељи"? Требало би да се коначно оканемо сентименталности и схватимо да су интереси оно што диктира међународну политику, а не некакво "пријатељство". Постоји пар држава са којима можемо рећи да имамо "пријатељске" односе (Грчка и Румунија у првом реду, па и Македонија, Норвешка и Јапан), а што се тиче "пријатељства" са великим силама, ми им нисмо ни кусур у међусобним размирицама.

bg259":biu407ql je napisao(la):
sto su pupin i milankovic otisli u ameriku

Можда је само лапсус али за сваки случај Миланковић није отишао у Америку и познавање те информације не би требало да буде последица енциклопедијског знања већ нешто што би сваки грађанин ове земље требало да зна јер је Миланковић наш највећи научник свих времена (највећи део свог научног рада је обавио у Капетан-Мишином здању). Наравно нису сви у стању да читају његове научне радове али свако треба да прочита Кроз васиону и векове што је одлична научно-популарна књига, да је држава оно што треба да буде то би била школска лектира.

bg259":biu407ql je napisao(la):
asto mladi slusaju amerikce grupe gledaju americke filmove piju cocacolu..... zasto ne ide masa ljudi u majku rusiju..... hmmmm.......ti mozes da tvrdis da amrika ispira ljudima mozak i blah blah blah..... ali vidi se da ljudi postuju americke univerzitete, firme, sport, kulturu...... nesto ne vidim da mnogi beze ka rusiji.......ali samo znaju da pricaju o rusiji kad je politika u pitanju.... to sto se desilo 1999 je najcrnija tacka u odnosima SAD srbija ali i pored toga...

Свака част Америчким универзитетима и њиховом доприносу светској науци (или да будем прецизнији америчкој способности да доведе у Америку научни џет-сет из свих земаља). Што се тиче културе (не ове масовне о којој причаш) ту мислим да је већи допринос Русије и ја бих волео да омладина више нпр чита Достојевског ал "то смара". А многи беже у Русију да раде али на жалост то више нису јаке фирме и озбиљни посао као некада али ипак тамо наша грађевина живи од старе славе. Туристички се мало иде у Русију јер је скупо а скупо је управо због те чињенице да има доста наших радника који путују тамо па то користе да деру за авио карте. 1999. јесте најцрња тачка ал не треба заборавити ни 95. кад су помогли да се протерају Срби из Хрватске и када су бомбардовали Републику Српску.

Може се дискутоваи да ли су нам Руси помогли или нису помогли или су мање помогли а могли су више једна ствар се не може доводити у питње. Руси нас никад нису напали, никад ниједан српски војник није ишао ни са једним освајачем да ратује против Русије. Уосталом није битно шта ми мислимо битно је да се у западној литератури често каже за Русију да је Serbian ally
и то је чињеница на којиј се креира дуготрајна политика.

Једна је ствар који треба имати у виду да приликом уласка у нато војска мора да буде опремњена по НАТО стандардима а то кошта а аргумент да би наша наменска индустрија могла да профитира је смешан. Што се тиче безбедности ми и сада теоретски треба да будемо безбеднијер смо чланица Партнерства за мир али са друге стране осетили смо и како ти изгледа Јединствен случај а од те филозофије нас не може спасити ниједан договор.
У сваком случају ми треба да водимо рачуна о својим интересима.

upravo citam dostojevskog... ako te zanima... a i ameri imaju svoju kulturu koja nije vezana za holivud recimu mark twain....

ne bih rekao da se srpska politika dugorocno kreira oko prijateljstva sa rusijom...

ne bih se slozio da VB drzi konce, upravo oni i najvise kukaju kako moraju da se prilagode stalno zahtevima eu.....

Нисам ја мислио на тебе, то што ти сад читаш Достојевског је кап у мору, ја сам мислио на општи тренд. Наравно да и Америка има кулуру и Марк Твен је светла тачка Америке, али задржавам право да мислим да колико год је Америка супериорна у науци у односу на Русију толико је Русија у култури у односу на Америку.

Нисам мислио на нашу дугорочну политику пошто ми исту и немамо, већ на контекст у који се ставља Србија приликом прављена дугорочних стратегија Запада.

bg259":8ayjz069 je napisao(la):
ne bih se slozio da VB drzi konce, upravo oni i najvise kukaju kako moraju da se prilagode stalno zahtevima eu.....
Па то и јесте доказ да ВБ држи конце. Други морају да се прилагођавају стандардима ЕУ, а они не морају (нису увели евро, европске регистарске таблице су код њих опционе, упорно гурају свој идиотски систем мерних јединица, добро, чињеница је да то нема везе са ЕУ стандардима, али поента је да они терају своје и баш их брига). Уосталом, ЕУ је и формирана да би ВБ држала контролу над Европом у мирнодопским условима.

Једна ми ствар није јасна: откуд то искључиво русофилство у Срба? зато што су Словени? Православци? Па и Бугари су Словени и православци, а ми никада са њима нисмо имали сјајне односе. При томе је врло индикативно да сви русофили говоре оном ко није русофил: ти ниси за Русе, значи да си американофил, како можеш да будеш, Амери су овакви и онакви, а американофили немају став према ономе ко није американофил да је русофил. Уопште, тај став, црно или бело, партизани или четници, Партизан или Звезда, Амери или Руси... Зар не може неко да буде ни на једној страни?
orion":8ayjz069 je napisao(la):
...колико год је Америка супериорна у науци у односу на Русију...
Богами, не бих се ја кладио да је Америка толико супериорна у науци (нарочито свемирској) у односу на Русију. Чак штавише (а и ниже), не бих се ја кладио ни да је уопште супериорна.

Wile E. Coyote":11ayfm35 je napisao(la):
Богами, не бих се ја кладио да је Америка толико супериорна у науци (нарочито свемирској) у односу на Русију. Чак штавише (а и ниже), не бих се ја кладио ни да је уопште супериорна.

У претходном посту сам објаснио у чему се састоји та супериорност, да се ради о томе да је Америка дуго била и још је светска сила број 1 и као таква је могла да пружи најбоље услове за развој науке.
Иначе када је у питању потенцијал појединих земаља мени су најбољи показатељи резултати са физичких олимпијада и рецимо да би у условима мултиполарног света то био добар показатељ ко би био колика научна сила http://ipho2009.smf.mx/marks (намерно сам ставио 2009 јер смо тад остварили невероватан успех и то је једна од онох ствари која ми не дозвољава да све посматрам у негативном контексту кад је наше образовање у питању или да будем прецизнији да је и за деградацију образовања ипак потребно доста времена).

Иначе када је у питању успех Руске и Америчке науке постоји таерија да су у корене тог успехе уплетени Немци, односно да је победом 2. св. рату окупацијом Русија преузела немачку технологију а да је Америка прихватила немачке научнике .

orion":1pkw3gc0 je napisao(la):
У претходном посту сам објаснио у чему се састоји та супериорност, да се ради о томе да је Америка дуго била и још је светска сила број 1 и као таква је могла да пружи најбоље услове за развој науке.
Са стране пружања услова за развој науке си сасвим у праву. С друге стране, и оне државе које улажу у науку много мање, такође постижу значајне резултате. Русија, Кина, па и Индија (намерно говорим само о земљама које нису ВБ колоније) са много мање средстава су такође у светском научном врху.
orion":1pkw3gc0 je napisao(la):
Иначе када је у питању успех Руске и Америчке науке постоји таерија да су у корене тог успехе уплетени Немци, односно да је победом 2. св. рату окупацијом Русија преузела немачку технологију а да је Америка прихватила немачке научнике .
То није никаква теорија, то је позната чињеница, која се нарочито односи на ВБ и њене трабанте (млазни мотор, ракетни свемирски програм итд.).

a gde idu kinezi i indijci da studiraju?? u veliku britaniju i ameriku,

bg259":1o3aqlvz je napisao(la):
Pa šta? Da li ostaju? Ili se vraćaju? I ko je na kraju profitirao?

dosta se vraca i profitira kina i indija od znanja i iskustva sto su pokupili studenti na zapadu, kao sto su japanci nekad slali svoje inzenjere da uce kako se zeleznice prave i o industriji pa su sada oni ti koji su na vrhu,

orion":3bijr7c5 je napisao(la):
Све стоји. Потпуно се слажем. :kk:
bg259":3bijr7c5 je napisao(la):
Не сви. Кинески универзитети постају све јачи. Кина се последњих година пробија у светски врх по броју објављених научних радова. Индија још увек заостаје, тако да се твоје питање више односи на њих.

Fenomenalan clanak jos iz marta ove godine o Kusneru i ostaloj kopiladi iz Francuske koji su bili komunisti,maoisti kao Barozo iz EU pa su postali humanitarci iz biznisa.Tu vidimo celu njihovu delatnost od rata u Bijafri(delu NIgerije) preko vijetnama,bosne,Srbije,iraka i sve do libije

http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/2011/03/goodies_and_baddies.html

Tek sada mi je jasno da su zapravo Francuzi ideolozi NATO-a bar sto se tice evrope,a ne omrazeni britanci.

Vrh